Dobar dan :)
EDIT: Ako vam treba item lista s brojevima odite ovdje:Minecraft item id <-- napravio korisnik markomarko
Za ovu zabavnu igru čuo sam tek pred neko vrijeme, a vidio sam da topic o njoj nije pokrenut.
Što je, uopće, Minecraft?
„Minecraft is a game about placing blocks while running from skeletons. Or something like that..“
- Minecraft je sandbox igra u svijetu koji je(nasumično) sačinjen od kocki(blocks).
- Kocka može biti pjesak, zemlja, drvo, kamen itd. Igrač može (na početku rukom, jer nema ostalih alata) kopati, tj. uništavati(destroy) te kocke.
- Ipak, to nije uništavanje, jer te kocke, odlaze u inventory igrača i kasnije se mogu postaviti na neko drugo mjesto(construct).
- Također sa strane u inventoryju postoji mjesto za crafting. Crafta se tako da se na lijevu stranu stave „sirove tvari“(npr. kocka/e drva, uzete sa stabla - log) i tada na desnoj strani dobijemo nešto sačinjeno od toga na lijevoj(npr. kocka/e drva koje nam koriste u kontrukciji - wood). Od wooda se tada može napraviti workbench(umjesto 4 mjesta(koliko ima u inventoryju) za crafting, ima 9 – kompliciranije stvari za craftati) i stick(za craftanje lopate, baklje, mača, sjekire itd.).
U igri se dakle može kopati kocke i te kocke iskoristiti za konstruiranje i craftanje. Tako se npr. može napraviti skrovište u zemlji, a ono je potrebno jer, budući da je u igri prisutna izmjena dana i noći, noću(osim ako igrate na najlakšoj težini – pacifistic) svijetom lutaju zombiji, kosturi, paukovi, exploding penisi() itd., koji vas mogu ubiti. Također, možete i vi ubiti njih, i to mnogo lakše ako imate svoja oružja i armor, koje ste craftali.
U igri postoji puno različitih materijala i još više stvari koje se iz tih materijala mogu craftati. Npr. Nakupite drva. Craftate ga u bolje drvo. Od dijela tog drva napravite workbench i od ostatka sticks. Onda od tog istog drva i sticksa napravite lopatu (za zemlju), pickaxe(za kamen), sjekiru(za drvo), mač(za protivnike). Sa lopatom i pickaxeom napravite udubinu u zemlji, zatim u workbenchu napravite vrata postavite ih na ulaz vaše špiljice. Istražujete naokolo da nađete ugljen(coal) da biste mogli sa njim i sticksima napraviti baklju, da biste mogli osvjetliti svoju špilju noću. Usput kako ste iskopali i dosta kamena, od njega napravite izdržljivija oruđa(lopata itd.). Ubijete svinju, ona vam da meso, kojeg možete pojesti sirovog ili skuhati u peći(koju ste sagradili od kamena) sa ugljenom – u oba slučaja će vam se povratiti dio zdravlja. U igri postoji stvarno jako puno stvari koje možete raditi.
Minecraft ima i multiplayer komponentu, no nju nisam probao.
EDIT (20. 11. 2011.): Puna verzija igre je izašla i košta 19,99 €.
Službena stranica igre: http://www.minecraft.net/
Minecraft Wiki: http://minecraftwiki.net/wiki/Main_Page
Tablica svega što se može craftati: http://minecraftwiki.net/wiki/Crafting
Ja sam za ovu igru čuo od poznatog youtube usera/gameplay commentatora SeaNanners-a.
Evo link na njegov prvi video vezan za Minecraft, a koji će dosta pomoći svima koji tek počinju igrati, pa su im možda stvari malo nejasne:
Meni je igra jako zabavna (makar ju nisam previše igrao), želim čuti vaše mišljenje.
Ako ste ju probali, kakva vam je igra, ako niste, mislite li ju probati?