Nadmorska visina nekog podrucja

poruka: 11
|
čitano: 13.797
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Nadmorska visina nekog podrucja(area)

Kao sto naslov govori zanima me da li se igdje moze izracunati prosjecna visina nekog podrucja.Pregledao sam cjeli web i jednostavno nema takve stranice da recimo oznacis zagreb-karlovac-sisak u trokut i da ti se ispise prosjecna nadmorska visina cijelog tog podrucja,a ne nadmorska visina samo toga grada(lokacije) takvih je stvari na tonu od google mapsa na dalje...ako doista ne postoji takva stranica ili program u sta sumljam da li bi se mogla napraviti jedino mi pada na pamet da bi trebalo uzeti u obzir mjerilo mape(sto bi ovisilo o broju parametara,kota) i onda svaku visinu tu staviti u racunicu ?

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.1.2015 23:32 (dasan).
16 godina

Možda da izabereš par mjesta pa sam napraviš prosjek?

Također potraži karte izohipse, možda pomogne nešto takvo?

Swedish latin super funk.
11 godina
neaktivan
Re: Nadmorska visina nekog podrucja

Ok tako se to u pravilu radi ,koliko znam :D ali mi je cudno da recimo nema neki program koji bi to sam izracunao kao sto recimo ima na slican nacin izracun hektara,povrsine itd http://www.daftlogic.com/projects-google-maps-area-calculator-tool.htm

17 godina
Re: Nadmorska visina nekog podrucja(area)

-smisao/korisnost? ŠBB-KBB, npr prosjek između ZG i Parisa, rezultat je što? Koja korist/upotreba..?

Statistika, prosjek ima smisla za neke stvari, za ovu baš i ne, tj prosjek između dviju različitih nadmorskih visina ne znači ništa. Tako ni područje, trokut ili neki drugi lik, odnosno to i ćorava baba tad dovoljno (neprecizno) zaključi samim pogledom.

Rimljani za gradnju viadukta?.. opet ne vidim kako bi im to pomoglo. (to je vjerojatno odgovor zašto na netu nema već gotovih appsa-formula i sl.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.1.2015 1:19 (ihush).
11 godina
neaktivan

Pa nema bas puno smisla na tako dalekim udaljenostima ali recimo obuhvatiti samo podrucje recimo Zagreba ne bi bilo lose ?

17 godina

opet ne vidim primjenu, npr programiraš borbenog drona (jednog dana kad postane dostupan) koji umjesto zaprašivača po parkiću praši komarce.. navođen GPSom treba visinu.. prosjek ne znači puno, tj prosjek je najgora stvar jer je 'nepostojeći'. Karikirano, točka A na 1m, točka B na 2m, prosjek 1.5m .. taj prosjek ne odgovara ni jednoj stvarnoj točki. Ako se nađe na B, razbit će se, dok će od A biti previsoko.. da bi pratio teren mora imati 1-i-2m kao podatak, prosjek je tad beskoristan.

-evo jedna primjena, VGA-3d.. smanjivanje količine detalja stencil/texture.. pa neka površina dobije 'prosjek' dubinu/visinu. Tad je to samo 'gubljenje' detalja. Da je neki matrix i sl, tad bi željeli obrnuto.. dobiti detalje, zumirati sliku itd..

-ako pak plohom pokušavaš prikazati dio terena, imaš problem, npr rubne točke moraju biti spojene sa susjednima, tad taj poligon mora imati dodatne krivulje u sebi ili je nemoguć odnosno sve bi bilo ravno..

daj neku primjenu/primjer? Brod u panamskom kanalu?

11 godina
neaktivan

Ok sve to stoji u tvojim navedenim primjerim stvarno ne bi bilo korisno nikakvom autopilotu,bespilotnoj letjelici prosjecna visina nekog klanca nebi nista znacila.

Ali ja ovako razmisljam u cisto informativne svrhe recimo klimatoloske gdje se cesto spominje prosjecna nadmorska visina nekog mjesta,recimo podrucje Splita je i 0mnv i kod Klisa recimo 230mnv zar ne bi bilo zgodno zaokruziti cjelo to podrucje znaci sve te parametre spojiti i dobiti prosjek..Ili recimo koja je prosjecna visina Pljesevice neki djelovi su na oko 700mnv a neki na 1600mnv i kad bi se opet zaokruzilo dobio bi se neki prosjek.Iako kao sto ti kazes nebi bio puno upotrebljiv.Doduse za gradove recimo na wikpediji je cest pojam prosjecna visina samo sto oni vjerovatno uzmu par kota visih i nizih i izracunaju prosjek ali ova moja metoda bi bila tacnija

18 godina
dasan kaže...

Ok sve to stoji u tvojim navedenim primjerim stvarno ne bi bilo korisno nikakvom autopilotu,bespilotnoj letjelici prosjecna visina nekog klanca nebi nista znacila.

Ali ja ovako razmisljam u cisto informativne svrhe recimo klimatoloske gdje se cesto spominje prosjecna nadmorska visina nekog mjesta,recimo podrucje Splita je i 0mnv i kod Klisa recimo 230mnv zar ne bi bilo zgodno zaokruziti cjelo to podrucje znaci sve te parametre spojiti i dobiti prosjek..Ili recimo koja je prosjecna visina Pljesevice neki djelovi su na oko 700mnv a neki na 1600mnv i kad bi se opet zaokruzilo dobio bi se neki prosjek.Iako kao sto ti kazes nebi bio puno upotrebljiv.Doduse za gradove recimo na wikpediji je cest pojam prosjecna visina samo sto oni vjerovatno uzmu par kota visih i nizih i izracunaju prosjek ali ova moja metoda bi bila tacnija

Dostupnost nekih podataka proporcijalna je uportebljivosti istih.

Tu se i ja slažem da mi nije jasna potreba za takvim podacima - čemu prosječna visina Plješivice, npr?

17 godina
dasan kaže...

..vjerovatno uzmu par kota visih i nizih i izracunaju prosjek ali ova moja metoda bi bila tacnija

-točnija od čega? ili bolje računaš.. (lol) nije to metoda, barem dok ne smisliš konkretnu primjenu.

-miješaš izohipse.. to nije prosjek, to je u rasponu od-do, granice, npr za bojanje nizina-planina, zeleno-smeđe.. ti bi opet prosjekom dobio 'šareno'. Nije prosjek nego granično od-do.

11 godina
neaktivan

Prosjecna visina Pljesevice bi bila cisto informativnog karaktera kao sto sto postoji prosjecna visina Zagreba..kad te neko pita na kojoj visini je Zagreb ti ne kazes Zagreb Trnje je na toj i toj Zagreb Gric na toj Podsljeme na toj,,,kazes neki prosjek koji je 122mnv :D

Dalje znam sta su izohipse da to je od do i ne mislim na njih.Ali opet ako se neko mjesto nalazi na raznim nadmorskim visina evo recimo primjer Sarajevo koji je i na 490 i na 800 onda kad neko trazi prosjecnu visinu mjesta ne zanima ga sad detaljno na kojoj je Iliđža a na kojoj padine Trebevića.Ili nekog zanima prosjecna nadmorska visina Karlovačke županije ?

dobro jedino sto ste u pravu da ocito nema interesa za tim jer nema neke koristi osim nekog informativnog karaktera :D

18 godina

Nema tu koristi ni informativno. 2 mjesta mogu imati prosječno istu nadmorsku visinu, a da jedno ima planinu od 1000m i sve ostalo ravno, a drugo da ima 10 brežuljaka od 100m. I što si saznao iz toga? Apsolutno ništa.

Ima na google maps karta terena ako ti to što pomaže. I to je otprilike to što se tiče visinskih podataka na Internetu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.1.2015 11:26 (lllnuclearlll).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice