znam da se ova tema baš i ne uklapa ovaj forum, ali nema veze.
počeo sam pisati scenarij u slobodno vrijeme i zanima me kako bi se to moglo prodati kad bude gotovo, ili bar da mi kaže netko o načinu na koji sve to funkcionira...
znam da se ova tema baš i ne uklapa ovaj forum, ali nema veze.
počeo sam pisati scenarij u slobodno vrijeme i zanima me kako bi se to moglo prodati kad bude gotovo, ili bar da mi kaže netko o načinu na koji sve to funkcionira...
Zavisi sto pises, koji zanr?
Uglavnom, teeeesko ces to prodati osim ako nemas kakve veze koje bi te povezale sa producentima...
Zavisi sto pises, koji zanr?
Uglavnom, teeeesko ces to prodati osim ako nemas kakve veze koje bi te povezale sa producentima...

Možeš probati sa npr. Interfilm http://www.interfilm.hr/hr/natjecaj.asp ili Ava natječajem, ali kao što kažu svi, teško je.
hvala za sad, ali to možda i nikad ne zaživi skroz... ako bude ičeg od toga, javit ću vam! :D
Ne moras nam reci detalje ali zivo me zanima jel to komedija, horor ili sto? :D
ma po**ic :)
ma ne znam ni ja još.
imam 2 nepovezana poglavlja:
1. opis jednog događaja (ubojstvo & izgon iz društva; ali na nekakav komičan način, poput Bug-ovih tekstova, lol :D)
2. proživljavanje predoziranja kroz oči jednog mafijaša (ozbiljno, može se čak i reći tužno :( )
...tako da će ispasti neka krimi-komedija, valjda.... :S
hahaha, a tako nešto...
Heh, teško, jako teško...
Čak i ovi natječaji (kao npr. od Interfilma) znače k**** od ovce... To stave samo 'za šminku'. Prolaze scenariji od ljudi koji imaju debele veze ili scenariji već iskusnih i provjerenih scenarista.
Dovoljno ti govori i to koliko se filmova na godinu napravi u HR... [malo]
Ako ti nekim čudnim čudom to i prođe, male su vjerojatnosti da će se to adaptirati u neki poznati film (ako ti je to cilj), a vjerojatno nećeš mnogo zaraditi na tome (ako prođe).
Uz to, hrvatska filmografija se baš i ne bavi ubojstvima i mafijom, već 90% HR filmova su drame, 9% komedije, a 1% ostalo (kao npr. kratki filmovi obično u produkciji neke nepoznate kuće)...
A najviše je drama jer ne treba imati dubok džep da se napravi drama, a mafijaški život (znači pucnjave, explozije i efekti) koštaju puno...
Sve u svemu, probaj pa ako ne uspije možeš probati objaviti knjigu... Ako ništa drugo, pisanje je barem dobar hobi...
Heh, teško, jako teško...
Čak i ovi natječaji (kao npr. od Interfilma) znače k**** od ovce... To stave samo 'za šminku'. Prolaze scenariji od ljudi koji imaju debele veze ili scenariji već iskusnih i provjerenih scenarista.
Dovoljno ti govori i to koliko se filmova na godinu napravi u HR... [malo]
Ako ti nekim čudnim čudom to i prođe, male su vjerojatnosti da će se to adaptirati u neki poznati film (ako ti je to cilj), a vjerojatno nećeš mnogo zaraditi na tome (ako prođe).
Uz to, hrvatska filmografija se baš i ne bavi ubojstvima i mafijom, već 90% HR filmova su drame, 9% komedije, a 1% ostalo (kao npr. kratki filmovi obično u produkciji neke nepoznate kuće)...
A najviše je drama jer ne treba imati dubok džep da se napravi drama, a mafijaški život (znači pucnjave, explozije i efekti) koštaju puno...
Sve u svemu, probaj pa ako ne uspije možeš probati objaviti knjigu... Ako ništa drugo, pisanje je barem dobar hobi...
Evo jedan link gdje možeš stavit svoju priču:
Pa to je bar lako, dođeš na plac, staneš si kraj kumica, i dok one viču zelje i jaja i sl. ti jednostavno viči scenarij.
A da ja imam ikakvog talenta za pisanje scenarija (doduše nisam nikad ni probao), slijedio bi put Silent Boba, tj. Kevina Smitha koji je na prevaru nabavio puno kreditnih kartica zadužio se cca 25soma dolara i napravio Clerks. A taj film je po meni, s obzirom na budžet, sigurno u Top 5 filmova svih vremena
offtopic
Pogledaj si Evening with Kevin Smith 1, 2, 3 gdje odgovara na pitanja studenata filmske umjetnosti ili nečeg sl. i publike u 3. dijelu, također ako voliš stand up komičare (i upoznat si s njegovim filmovima) ovo je obavezno štivo, kad govori kako je glumio Warlocka u Die Hardu 4 i kad je bio u poroti s porezanim anusom je legendarno, imaš na youtubeu klipove
Naravno,posalji direktno mail Tarantinu na kucnu adresu i bude se on pobrinuo da tvoj scenarij dode na svijetlo dana!
Good luck!
Pogledaj stranicu www.scenarij.adu hr. Stranicu mentoriraju poznati režiseri, a na njoj možeš objaviti svoj scenarij ili sinopsis, te biti recenziran i preporučen.