Ako me pamet dobro sluzi zadnji puta sam DVD (aka opticki pogon) koristio kada sam instalirao Win7. Osobno bi umjesto DVDa vise volio imati dodatni aku. DVD mogu dati kao USB.
Sve to ovisi o potrebama i okolini u kojoj radiš. Ja se samovoljno još nikako nebi odrekao optike u prijenosniku.
to naravno ovisi o pojedincu.ja optiku nemam nekih cca 4 godine.
i sviđa mi se ovo,optika i mehanika OUT,SSD unutra.to je za 90% korisnika sasvim dovljno a onih 10% nece ni gledat apple prijenosnike
Imam MacBook Pro i u biti se ne sjećam kad sam koristio neki DVD ili CD. To je danas potpuno nepotrebno, a pogotovo za amere gdje je sve u Cloudu - iTunes, Mac Appstore, i na stickovima (Lion), bas sve uz ultra brzi internet. Za nekoliko godina nitko se nece sjecati DVD-a, kao danas floppy-a.
i sviđa mi se ovo,optika i mehanika OUT,SSD unutra.
True. Baterija je sve više zahvalna takvim potezima.
radje ssd za sistem + hdd nego optika. ili rajde jos baterije...
nije sad ovo neka gluma alternative, stvarnost je takva da ljudi sve manje koriste dvd. za cd sam zaboravio da postoji (hi-fi na stranu).
i bug bi se trebao zamisliti oko toga. bolje da djele kodove za preuzimanje sadzaja online nego da dilaju dvd. predlazem anketu "koliko cesto koristite optiku na racunalu".
Sve to ovisi o potrebama i okolini u kojoj radiš. Ja se samovoljno još nikako nebi odrekao optike u prijenosniku.
ja bi optike ali ne bi mehanickog harda. neka SSD za rad ali trebao bi i neki pouzdaniji backup.
Opitika još uvjek ponekad zatreba,pa samim time štednja od 150 kn zvući retardirano.
Opitika još uvjek ponekad zatreba,pa samim time štednja od 150 kn zvući retardirano.
Ovaj potez nema veze s cijenom. Tu ulogu igraju dimenzije i vrijeme autonomije ( :D ).
Nisu ni ciljali na ozbiljne korisnike, ovo je vise za ljude koji mozda i ne bi znali koristiti DVD da se sretnu s njim.
Nisu ni ciljali na ozbiljne korisnike, ovo je vise za ljude koji mozda i ne bi znali koristiti DVD da se sretnu s njim.
Ti se šališ, jel' tako? Reci mi da se šališ da ne gubim nadu u čovječanstvo. Nikad čuo za MacBook Pro? Zvuči nevjerojatno da nisi, ali to je jedini mogući zaključak nakon takvog odgovora.
Edit: Vidim dao si TD prvom komentaru. Nemoj se uvrijediti, ali možda ste vi još u eri CD-a i DVD-a dolje jugoistočno pa tako razmišljaš. Ne znam.
+ meni ponekad zatreba i PATA sučelje. Tough luck.
Ti se šališ, jel' tako? Reci mi da se šališ da ne gubim nadu u čovječanstvo. Nikad čuo za MacBook Pro? Zvuči nevjerojatno da nisi, ali to je jedini mogući zaključak nakon takvog odgovora.
Pa zar ne znaš tko sam ja? Naravno da se šalim.
I još mi je čudno izbacivanje HDD-a, zar nisu SSD-ovi od 500-700GB prilično skupi?
Žao mi je kad vidim tako design-iran laptop, tako dobrog procesora i fine grafičke, a ne može biti zamjena za stolno računalo jer ima samo 2 USB-a, nema čitača DVD-a, nema izlaza za monitor, nema punu tastaturu i sl.
Pa nije to netbook... fail.

Koliko cesto koristite optiku na kompu???
2 | Svakodnevno |
---|---|
4 | Par puta sedmicno |
9 | Par puta mjesecno |
33 | Par puta godisnje |
4 | NIkako |
a ono ko da sam ikad ubacio nesto u dvd na macu...bolje da se fokusiraju na poboljsanje performansi a ne na stanjivanje i ostale gluposti, za 15k kuna ima da sve leti, a ne da pri bilo kakom ozbiljnijem radu pocne stekat...ovi novi alienwarei za istu cijenu ga 3 puta pojedu. Al opet, pitanje je koliko je spor zbog harverda a koliko zbog ono govneta od mac os-a.
Pa zar ne znaš tko sam ja? Naravno da se šalim.
I još mi je čudno izbacivanje HDD-a, zar nisu SSD-ovi od 500-700GB prilično skupi?
Žao mi je kad vidim tako design-iran laptop, tako dobrog procesora i fine grafičke, a ne može biti zamjena za stolno računalo jer ima samo 2 USB-a, nema čitača DVD-a, nema izlaza za monitor, nema punu tastaturu i sl.
Sve izy pizy rjesenja.

bolje da se fokusiraju na poboljsanje performansi a ne na stanjivanje i ostale gluposti, za 15k kuna ima da sve leti
Ho ho. Pa sve i leti.
Širiš dezinformacije bezveze.
Mogli bi malo poraditi i na kvaliteti opcenito. Pro kupljen prije 2 mjeseca, touchpad ne radi.
ZA 15K bi trebao imati vodikove gorivne čelije kao Terminator.
Kak se neki ljud usude branite neki proizvod od 15-20k koji nije ništa bolji nego onaj za 6k.
MALO OBJEKTIVNOSTI nebi škodilo
ZA 15K bi trebao imati vodikove gorivne čelije kao Terminator.
Kak se neki ljud usude branite neki proizvod od 15-20k koji nije ništa bolji nego onaj za 6k.
MALO OBJEKTIVNOSTI nebi škodilo
Pocinje post sa terminatorom, zavrsava sa objektivnoscu.
Objektivno svi high end prijenosnici su u tom rangu.
Pa kupi ga ti za 15K.
Koristim i dalje optiku ali mogao i bez nje. Nije teško se priviknuti... Ali 2 USB priključka mi je premalo i neki izlaz za monitor mi je jako važan. Ljudi će kupovati naravno (jer im neće to trebati) ali tolike novce dati ni pod razno.
Koristim i dalje optiku ali mogao i bez nje. Nije teško se priviknuti... Ali 2 USB priključka mi je premalo i neki izlaz za monitor mi je jako važan. Ljudi će kupovati naravno (jer im neće to trebati) ali tolike novce dati ni pod razno.
Ali tko ce kupiti Mac mini ako na Mac pro stavis video izlaz? A znas da se igra zove "sakupi ih sve". Ko pokemone :)
Budi sretan da imas i jedan USB. Nije da ga u Applea bas vole.
Ali tko ce kupiti Mac mini ako na Mac pro stavis video izlaz? A znas da se igra zove "sakupi ih sve". Ko pokemone :)
Budi sretan da imas i jedan USB. Nije da ga u Applea bas vole.
Nisam baš u toku što se tiče Mac-ova :) hvala na prosvjetljenju
bolje da se fokusiraju na poboljsanje performansi a ne na stanjivanje i ostale gluposti, za 15k kuna ima da sve leti
Ho ho. Pa sve i leti.
Imam Macbook kupljen prije 2 godine, sadasnja vrijednost polovnog je mozda 400-500e, dakle specifikacije su C2D, 4GB DDRIII RAM i 9600 graficka i znaci zna zastekati tek tako dok su 2 programa otvorena, tipa pricam na skypeu i otvorim 2 taba u safariu i jednostavno pri scrollanju zna zastekati na 10ak sekundi. Isto tako prilikom nekih obicnih operacija tipa ciscenje trasha ili kopiranja necega sa USBa na HDD mu treba dosta vise nego drugom laptopu ili desktopu istih pa cak i nizih specifikacija. Mislio sam da se nakupi smeca u njemu sto i nije cesta pojava s obzirom da se radi o MacOS sistemu i 2 puta sam znaci instalirao fresh OS i iste stvari se desavaju. To je nedopustivo za nesto sto se kupuje po ogromnim cijenama. Dakle, zakljucak je da je bi prije 10x dao 15k za neki Alienware (mada je i on poprilicno precijenjen) nego za jedan Macbook Pro. Vanjski sjaj, aluminium, sve je to divno krasno ali unutra ni pola ulozenog novca. Macbook je, odnosno Apple jednostavno brand i ime ga prodaje isto kao sto je Louie V ili D&G u modnom svijetu. Obicna bijela majica sa James Deanom na slici po 120e, a proizvodna cijena 5e. Svaka roba ima svog kupca pa ce tako i ljudi koji jednostavno imaju viska para uvijek kupovati ovakve polu-proizvode. Ali eto da ne idem dalje, offtopic je svakako, ovdje cu se zaustaviti. Cale mi je fan Applea, i on i keva imaju Pro verzije od prosle godine tako da znam o cemu pricam. Tako da je Svinja totalno upravu, za 2k eura se moze uzeti ubitacan prenosnik. Jedina pozitivna stvar kod Applea je postojana cijena jer su brand, sto kupis sad drzace cijenu i u iduce 2-3 godine sto nije stvar sa ostalom tehnikom.
Mislim da ti se nakupilo smeca ali ne onog softwareskog. Vjerovatno ti je pun prasine. Odnesi ga u servis nek ti ga ociste i trebalo bi sve biti ok. Prasina moze uci svugdje. Apple je tu malo bolji od vecine konkurencije ali nije bez mane.
cijena prava sitnica, vjetar ga nosi.
od Mc-a ništa preko socijalnog.
Pa 2 USBa je mozda premalo za doma, al nije za van, bolje 2 usba a manji i tanji laptop nego 4 usba pa veci laptop.
Imam C2D MBP 13'' iz 2009, 9400m grafika, 8 GB rama, 500 GB 7200 rpm, SSD 64 GB, i stvar leti. Nikakvo trzanje i zastajkivanje, vrti virtualnu masinu windowse i raznorazne developer alate sto u win sto u mac os-u. Kad dodjem doma spojim ga na 30'' monitor sa displayportom, na monitoru je 4x USB hub i tamo imam spojeno sve sto treba.
Naravno, nase cijene su sulude, i opcenito iz europe, zato se to nabavlja iz amerike preko prijatelja.
A zasto je bolji od bilo kojeg drugog laptopa? Pa sto se mene tice, ima par stvari, svaka je mala, ali zajedno dovode do toga da o drugom uopce ne razmisljam.
1. Trackpad i njegova integracija s OSom
2. Kuciste
3. OS s odlicnom podrskom za multitasking, desktop i app switching itd., na tom radim barem 30% brze, posebno on the go na malom ekranu, na 30'' nije tolko bitno, ali je isto tako korisno.
4. Tastatura
A buduci da sam i na desktop stroju vec prije 3 godine presao na OSX, i da to radi stabilno (iako je hackintosh) sve ove godine, uopce vise ne razmisljam o povratku na windowse kao glavni OS. A na deskotpu se u virtualkama vrti Win7, Fedora, nekad i OSX 10.6 zbog rosete i rijetko ubuntu. Tamo imam 24 GB rama.
Da sad uzimam nesto, vjerojatno bi uzeo opet 13'', a sto se tice ovog novog, tko zna, moze i ne mora ispast dobro
Ako stave barem opciju za 16 GB rama, 2.5'' disk i mSATA ssd u raznim velicinama (mogli bi imati tri pricepointa, bez SSDa s mogucnoscu nadogradnje, sa manjim caching SSDom i s vecim glavnim SSDom uz 2.5'' storage disk). Nek jos povecaju bateriju, i optika vise iovako nikom ne treba.
Ho ho. Pa sve i leti.
Imam Macbook kupljen prije 2 godine, sadasnja vrijednost polovnog je mozda 400-500e, dakle specifikacije su C2D, 4GB DDRIII RAM i 9600 graficka i znaci zna zastekati tek tako dok su 2 programa otvorena, tipa pricam na skypeu i otvorim 2 taba u safariu i jednostavno pri scrollanju zna zastekati na 10ak sekundi. Isto tako prilikom nekih obicnih operacija tipa ciscenje trasha ili kopiranja necega sa USBa na HDD mu treba dosta vise nego drugom laptopu ili desktopu istih pa cak i nizih specifikacija. Mislio sam da se nakupi smeca u njemu sto i nije cesta pojava s obzirom da se radi o MacOS sistemu i 2 puta sam znaci instalirao fresh OS i iste stvari se desavaju. To je nedopustivo za nesto sto se kupuje po ogromnim cijenama. Dakle, zakljucak je da je bi prije 10x dao 15k za neki Alienware (mada je i on poprilicno precijenjen) nego za jedan Macbook Pro. Vanjski sjaj, aluminium, sve je to divno krasno ali unutra ni pola ulozenog novca. Macbook je, odnosno Apple jednostavno brand i ime ga prodaje isto kao sto je Louie V ili D&G u modnom svijetu. Obicna bijela majica sa James Deanom na slici po 120e, a proizvodna cijena 5e. Svaka roba ima svog kupca pa ce tako i ljudi koji jednostavno imaju viska para uvijek kupovati ovakve polu-proizvode. Ali eto da ne idem dalje, offtopic je svakako, ovdje cu se zaustaviti. Cale mi je fan Applea, i on i keva imaju Pro verzije od prosle godine tako da znam o cemu pricam. Tako da je Svinja totalno upravu, za 2k eura se moze uzeti ubitacan prenosnik. Jedina pozitivna stvar kod Applea je postojana cijena jer su brand, sto kupis sad drzace cijenu i u iduce 2-3 godine sto nije stvar sa ostalom tehnikom.
Jel imas Macbook ili Macbook pro? Koliko inca?
Pa upravo je to poanta. Nije toliko bitno sto je unutra jer laptop, pogotovo ovi manji, nisu number crunching masine nego je ergonomija barem jednako bitna. A meni tu nema do Applea nikoga ni blizu. Plus mogucnost koristenja OSXa, koji mi je takodjer velika prednost. Ovi problemi koje ti imas nikako nisu pravilo, i nekaj ti ne valja s kompom, jer sam neko vrijeme imao MBP 15'' s istim specifikacijama, samo 8GB rama, i nikakve ovakve simptome nisam imao.
Anketa u temi sve govori, a to je da vecini korisnika (barem ovdje) dvd rom ne bi nesto puno falio dok neke prednosti koje bi dosle naustrb toga bi mozda puno vise znacile :)