Zar nije bitcoin bacanje resursa u smeće?
Dal postoji kakva korist od rudarenja? Dakle, dali ta računalna snaga koja se koristi za rudarenje bitcoina služi nečem korisnom ili je sama sebi svrha i služi samo za rudarenje virtualne valute?
Dal postoji kakva korist od rudarenja? Dakle, dali ta računalna snaga koja se koristi za rudarenje bitcoina služi nečem korisnom ili je sama sebi svrha i služi samo za rudarenje virtualne valute?
Korist od rudarenja i energija/materijal potrošenja na nju je od jednake važnosti i značaja kao i materijal i energija potrošena na tiskanje/kovanje "pravog" novca. Korist im je također jednaka.
Nikome nije privlačno prodati nešto za određenu vrjednost bitcoina i onda sutradan to što se dobili vrjedi četvrtinu manje jer eto baš se ljudi odlučili da prodaju svoje bitcoine i time orušili njegovu vrjednost.
Kod normalnih valuta nema tolikih razlika u padu i rastu kao kod bitcoina. I bitcoine prihvačaju samo oni koji računaju da če za par mjeseci njegova vrjednost bar da se udvostruči.
kak je krenulo, na koncu će se još samo ucjene plaćati njime. 
Kod normalnih valuta nema tolikih razlika u padu i rastu kao kod bitcoina.
točno to. kod "normalnih" FIAT valuta je prisutan samo konstantan pad vrijednosti ;)
Može li mi netko objasniti na temeljučega trgovci određuju svoju cijenu za proizvod koji se može kupiti bitcoinom?
Ovaj clanak zvuci kao kuknjava salterusa kada su se uvodili bankomati.
Vjerujem da ce i konacni ishod biti vrlo slican.
Prevod clanka: Banksteri kaze da ne valje bitcoin, stoga ga nemojte koristiti.
kupac plaća sa bitcoin-om, a trgovac dobiva FIAT po tečaju. Drugim riječima trgovac ništa ne gubi.
bitcoin je tu radi samo zato jer je temelj kriptovaluta. Dok će po meni 90%+ coina uskoru propasti. Najbolji pa i koji jesu trenutno te novi koji će dođi služiti za ono što su namijenjeni.
To nikog nije briga. Dok god je razmjenjiv, kad ustreba, po dobrom tečaju u pravu valutu.
Korist od rudarenja i energija/materijal potrošenja na nju je od jednake važnosti i značaja kao i materijal i energija potrošena na tiskanje/kovanje "pravog" novca. Korist im je također jednaka.
Da, sa "malom" razlikom što tiskanje novca košta i do 500x manje od vrijednosti valute koju predstavlja.
" $1 and $2 bills cost 4.9 cents per note to make, while $5 cost 10.9 cents, $10 cost 10.3 cents, both $20 and $50 bills cost 10.5 cents, and $100 bills cost 12.3 cents."
A i većina današnjeg novca niti ne treba tiskanje jer je virtualna.
Da, sa "malom" razlikom što tiskanje novca košta i do 500x manje od vrijednosti valute koju predstavlja.
" $1 and $2 bills cost 4.9 cents per note to make, while $5 cost 10.9 cents, $10 cost 10.3 cents, both $20 and $50 bills cost 10.5 cents, and $100 bills cost 12.3 cents."
A kako ti znaš koliko se papira tiska? A da je današnji novac virtualiziran je kontraverzna izjava. Dali ti znaš ko i kako određuje koliko če se virtualnih dolara stvorit! Dok cijela poanta kriptovalute je da se nemože duplicirati,kontrafitirati i svi imaju uvid koliko trenutno bitcoina postoji. Dok količina konvencionalne valute koliko točno ima zna samo Bog i možda Donald Trump.
A kako ti znaš koliko se papira tiska? A da je današnji novac virtualiziran je kontraverzna izjava. Dali ti znaš ko i kako određuje koliko če se virtualnih dolara stvorit! Dok cijela poanta kriptovalute je da se nemože duplicirati,kontrafitirati i svi imaju uvid koliko trenutno bitcoina postoji. Dok količina konvencionalne valute koliko točno ima zna samo Bog i možda Donald Trump.
Problem je što se gomila energije troši na kreiranje valute, umjesto da se ta energija iskoristi na nešto pametnije, npr. punjenje električnih vozila. Ne znam koliko se tiska i nije me briga. Imamo državu da se brine za tiskanje i kontrolu novca.
imate kriptovalute koje nisu na bazi rudarenja npr. iota
a i treba napomenuti da je još sve to u jako ranoj fazi, ali je sigurno da je to budućnost. Možda je dobro da je došlo na takav način umjesto da nam nije prisiljeno od strane država te njihovog bankarskog lobija. Pa je na kraju krajeva ta sloboda anonimnosti te transparentnosti.
Ja neznam kako naplata u bitcoinima ide kod njih, ali zar si kod kupnje bitcoinom ne mogu odmah prebaciti u lokalnu valutu i za fee podici cijene placanjem bitcoinom? Bas kao sto kreditna to radi u inozemstvu. Kaj je problem napraviti tu aplikaciju ili je problem naci solventnu mjenjacnicu koja bi to odrađivala (molim mali postotak od startupa :D)?
kupac plaća sa bitcoin-om, a trgovac dobiva FIAT po tečaju. Drugim riječima trgovac ništa ne gubi.
bitcoin je tu radi samo zato jer je temelj kriptovaluta. Dok će po meni 90%+ coina uskoru propasti. Najbolji pa i koji jesu trenutno te novi koji će dođi služiti za ono što su namijenjeni.
Kriste Isuse. 
Ovakvi kao ti to govore od 2010. 
Sto to govore kao ja da li moze malo preciznije?!
"Dok će po meni 90%+ coina uskoru propasti."

Radim u blockchainu i zbilja nema smisla nakon kraja ove godine ulupati velik novac u Bitcoin ili mining. Bit će fora gledati Oglasnik i Njuškalo kad se pojavi milijun AMDovih grafi "nove, nekorištene, samo probane" za godinu dana.
Do sad je bila zanimljiva investicija zbog ogromnog rasta, ali valjda nitko ne shvaća da raste cijena jer raste potražnja.
A zašto raste potražnja? Tko kupuje Bitcoin? Banke. Dakle potpuno ironično samoj ideji, na kraju su banke i Wall St najveći kupci.
Stvar je jednostavna, Bitcoin neće biti cilj investitora, nego će postati sredstvo.
Neće sigurno propasti uz Ethereum.
Ali ova hajka da je netko lumen jer je investirao u Bitcoin pa zaradio hrpu para...stvarno nije neka megaznanost.
Inače se slažem da mining ni nema nekog pretjeranog smisla do sad, niti je upotrebljiv za išta drugo, ali jednostavno je jako potreban u ovom trenutku.
"Dok će po meni 90%+ coina uskoru propasti."

imaš coinmarket gdje je nešto manje od 1000 coina na listi. Pogledaj po volumenu te što nude. Večina je mrtva bez svježeg kapitala, malog volumena, bez ideje ili ideje koja je rođena na bumpu. Ne znam kako ti ti zoveš meni je to da takav coin će propasti. Naravno ne mislim na propasti da će biti zbrisati s lica zemlje, ali će biti kao i internet stranica koju nitko ne posjećuje.
Krimivaluta:-)
A zašto raste potražnja? Tko kupuje Bitcoin? Banke. Dakle potpuno ironično samoj ideji, na kraju su banke i Wall St najveći kupci.
Ali ova hajka da je netko lumen jer je investirao u Bitcoin pa zaradio hrpu para...stvarno nije neka megaznanost.
Inače tako je bilo i sa dionicama: prije se na dionice gledalo kao na nekakav vid ulaganja za bogataše i obični ljudi se nisu zamarali njima, no kako je u opticaju počelo biti sve više i više FIAT valute, trebali su način da ju prebace u materijalnu vrijednost, pa su počeli ulagati u dionice, a kako nebi sami sebi prepili granu su počeli širiti ovakve senzacionalističke vjesti kako bi se normalan puk navukao i počeo izdavati svoju crkavicu za te špekulantske igre. Samo se sjetimo pljače banaka odnosno fondova u vlasništvu banaka koji su opljačkali narod koji je ulagao u te fondove a gdje su ti sami fondovi umjetno nabijali vrijednost dionica kupujući ih iznad realne vrijednosti i tako stvarajući privid da fondovi rastu. Svi znamo što se dogodilo dalje i kolke pare je spušio običan puk koji se polakomio za brzom zaradom. Tako je i sa bitcoinom - tko ga kupi sad je naivac jer jedino što mu drži sadašnju vrijednost su utučene pare špekulanata koji samo čekaju dovoljan broj naivaca koji će zagristi senzaciju da se mogu obogatiti i onda će rasteretiti svoje zalihe preskupog bitcoina a obična ekipa će tada spušiti naspram koliko su ulagali u BC
i što je tu čudno. Sve je kocka pa i da kupuješ oranicu u nekom selu jer ti može lokalni šerif shebati put ili ti gamad u saboru izglasa na poljoprivredno zemljište porez. Pa ti banka može propasti pa ne možeš gore držati oročenu štednju. Nema nektretnika, zlata, dionica. Doma ti pacov pojede novčanice. Kovanice možda pojede hiperinflacija. Gdje bi ti onda držao novce, a da si siguran 100%? Pa i posao se svodi na špekulacije jer možda danas sutra će propasti firma, ili ćeš biti tehnološki višak.
i što je tu čudno. Sve je kocka pa i da kupuješ oranicu u nekom selu jer ti može lokalni šerif shebati put ili ti gamad u saboru izglasa na poljoprivredno zemljište porez. Pa ti banka može propasti pa ne možeš gore držati oročenu štednju. Nema nektretnika, zlata, dionica. Doma ti pacov pojede novčanice. Kovanice možda pojede hiperinflacija. Gdje bi ti onda držao novce, a da si siguran 100%? Pa i posao se svodi na špekulacije jer možda danas sutra će propasti firma, ili ćeš biti tehnološki višak.
errrr, (prave) firme propadaju jer im nešto uzrokuje pad prometa ali taj pad nikad nije od danas do sutra već je proces postepen, jasan da je firma u padu. Recimo Microsoft, Apple, Google itd. sigurno neće propast sutra, a bogme niti u slijedećih 10 godina. Da, možda neće imati istu vrijednost ali prave firme se prilagođavaju tržištu i zbog toga opstaju. Ili se ti referiraš na ove rvacke kvazi firme koje bez političko-državne pomoći nebi preživjele ni mjesec dana na realnom tržištu. Tako da tvoja usporedba da mi "doma pacov pojede novčanice" s usporedbom da će neka firma sutra propast je promašena totalno, pogotovo ako se uzme u obzir da moraš biti teži kreten da: 1. imaš štakore u kući i 2. da držiš novce tamo gdje ih štakor samo tako može pojest
btw. ovakvi "argumenti" koje koristiš su upravo razlog zbog kojeg naivci koji nemaju pojma o pojmu uleću u takve špekulacije, mislieći da je to sve samo tako, bolje da se proba jer eto sutra možda nećeš vidjeti novi dan i takve "lako ćemo" spike
Dvosmisleno pišeš ili nemaš pojma što pišeš. Napisati dionice kao loše ulaganje te malo poslije stavljaš Microsoft, Apple te Google kao neke moralne vertikale za sigurno ulaganje. Dok se pogledaju sve su u dioničkom društvu. Sve tri nabrojane su usko vezane za svoje proizvode, i jako teško se prilogođavaju trzištu. Uzim samo Apple i sve njegove fail pokušaje da se makne od mobitela. Besmisleno vrijeđaš sve tvrke u hrvatskoj samo iz razloga jer je hrvatska politika malo korumpiranija od prosjeka europskih zemalja. Moja usporedba "doma pacov pojede novčanice" je na tvoje besmisleno 100% sigurno ulaganje koje ne postoji. Isto kao za bitcoin špekulatni su odavno otišli te čekaju za jeftin ulazak. Budale su sa hold, fly to moon and buy lambo.
ček, ti usporediš rizik gubljenja novca sa primjerom da ti štakor može pojest ušteđevinu a onda moje napise proglašavaš besmislenim? daj se zbroj...