..
Pa ak je to tak zast onda dat npr po 1000kn za graficku i zvucnu?
Bolje onda dat 2000kn za grafu i bok
Zvučao mi je tvoj post kao da se zajebavaš, NHF.
Zato što ti treba i nešto što će dekodirati taj HDMI audio, jel, nekakav receiver, a oni su po par tisuća kuna i više.
spajamo anlalognim kabelim zasebno svaki kanal na reciver,tako DAC konverziju radi zvučna kartica a ne reciver!Evo slika!
Ovo nije baš točno, većina receivera, osim u Direct modu, ako ga imaju, mora napraviti ADC pretvorbu da bi procesirali itd. taj zvuk, i onda natrag DAC za izlaze za zvučnike.
Nisi upravo,pogledaj sliku koju sam zakačio spoji tako na reciver(naravno ako rec ima takav ulaz) i pretvorbu radi samo zvučna a reciver se ponaša kao da si mu poslao 5.1 signal koji on raspoređuje na svaki kanal,bez naknadne pretvorbe!!
Ja koliko sam ih slušao sam uvijek za analogiju + kvalitetnija zasebna zvučna (sa boljim DAC-om, ADC-om itd.) nego SPDIF itd. + Z5500 (kombinacija integruša).
S druge strane, to rješenje (SPDIF) mi je uvijek ispred kvalitete analogije na integruši (imao sam neke od najboljih npr. VIA 1828S codec itd.) i Z5500.
Smatram da nikakav oblik spajanja ne može zamijeniti kvalitetnije komponente, u ovom slučaju bolju zvučnu karticu. Ulaganje u kablove pronalazi smisao ionako tek na skupljim Hi-Fi i HT setovima, ali što se tiče PC domene, uvijek bolja zvučna + analogija nego drek onboard i coax/toslink.

Sry, nisam vidio da na ulazima piše DIRECT IN. Naravno da onda ne radi receiver ništa s tim signalom, ali na mom recimo piše samo Multi Channel In i može procesirati zvuk s tog ulaza kao i s bilo kojeg drugog, analognog ili digitalnog, osim ako mu uključim Direct In mod koji onda zaobilazi svu elektroniku unutra do pojačala. Nisam siguran, doduše, ništa mi nije spojeno tako, ali mogu provjeriti ako hoćeš.
Mirko, spajanjem linije preko Audio-Ina, što ustvari obrađuje signal, radi se o analognom spajanju 3.5mm Bandridge MM kablom, i dalje je sve na komponentama u zvučnoj zar ne? Samo šalju signal na pojačalo u liniji i pasivne zvučnike, Sonyev S-Master 24-bit DAC u liniji ne radi ništa ili, pitam jer sam bio uvjeren da sam ga posve izbjegao?
Jel ti nije palo napamet da zvučna možda to kvalitetnije odradi!!
a šta ak imas neku šrot od intergriruse,a malo bolju grafu jel nije onda bolje prek grafe?
Za ove što im nije jasan koncept zvuka preko grafičke - na ATI i AMD karticama od prvih serije HD nadalje ima ugrađen Realtek HD Audio čip koji služi tome da na HDMI priključku ima zvuk.
Nvidijine kartice zvučni čip dobile su tek u seriji 4x0, prije toga ako se htjelo imati zvuk na HDMI-ju nVidia grafičke moralo se spojiti grafičku na izlaze iz zvučne na matičnoj.
Realtek HD Audio je idalje Realtek HD Audio, prosječno integrirano rješenje za zvuk na matičnim pločama, grafičkim karticama ili u laptopima s jedinom razlikom što na onaj od grafičke ne možete spojiti da bi imali zvuk ništa drugo doli HDMI.
Dakle ako uređaj spojen putem HDMI-ja (monito, TV) nema vlastite zvučnike đaba vam što vam grafa ima svoj zvuk...
Moglo bi se eventualno govoriti o razini šuma, da li je veći na Realteku na ploči, ili na ATi-cama, bilo bi zanimljivo vidjeti, pošto su neke prilično dobro oklopljene, ali opet, GPU je tamo, silna toplina, VRAM-ovi, VRM-ovi, fina količina EM valova..
Sry, nisam vidio da na ulazima piše DIRECT IN. Naravno da onda ne radi receiver ništa s tim signalom, ali na mom recimo piše samo Multi Channel In i može procesirati zvuk s tog ulaza kao i s bilo kojeg drugog, analognog ili digitalnog, osim ako mu uključim Direct In mod koji onda zaobilazi svu elektroniku unutra do pojačala. Nisam siguran, doduše, ništa mi nije spojeno tako, ali mogu provjeriti ako hoćeš.
O kojem reciveru je riječ?
Mirko, spajanjem linije preko Audio-Ina, što ustvari obrađuje signal, radi se o analognom spajanju 3.5mm Bandridge MM kablom, i dalje je sve na komponentama u zvučnoj zar ne? Samo šalju signal na pojačalo u liniji i pasivne zvučnike, Sonyev S-Master 24-bit DAC u liniji ne radi ništa ili, pitam jer sam bio uvjeren da sam ga posve izbjegao?
A gle, trebalo bi saznati točno kako signal ide kroz tu liniju, upitati proizvođača ili takvo nešto, teško ćeš znati ovako napamet. Ali ako ima digitalni equalizer ili nekakve DSP modove i isti rade kad tako spojiš, rekao bih da radi AD pretvorbu, onda obrađuje signal i na izlazu radi DA pretvorbu. Nisam siguran bi li stvarno pouzdano saznao ovom metodom, ali palo mi je na pamet, jel. Ali čisto sumnjam da tako radi, primjerice, moj receiver čak i na PURE DIRECT modu (koji je napravljen da bi se zaobišlo što više elektronike unutra, jel, da ne bi utjecale na zvuk) preusmjerava bas na subwoofer, što znači da radi AD i kasnije DA pretvorbu, osim ako ima analogni crossover negdje unutra, ali čisto sumnjam. Ne trebaš se toliko bojati DAC pretvorbe, vjerojatno bi ti za zvuk više značilo da imaš bolje zvučnike ili akustički bolju sobu (koja je redovito zanemaren dio, a vjerojatno je najbitniji) nego zaobilaženje te AD-DA pretvorbe u liniji.
Pa bolje je, ali ti treba receiver s HDMI-om, a to je skuplji sport od dobre zvučne.
Denon AVR-2308, piše mi pod Moj PC.
Za ove što im nije jasan koncept zvuka preko grafičke - na ATI i AMD karticama od prvih serije HD nadalje ima ugrađen Realtek HD Audio čip koji služi tome da na HDMI priključku ima zvuk.
Nvidijine kartice zvučni čip dobile su tek u seriji 4x0, prije toga ako se htjelo imati zvuk na HDMI-ju nVidia grafičke moralo se spojiti grafičku na izlaze iz zvučne na matičnoj.
Realtek HD Audio je idalje Realtek HD Audio, prosječno integrirano rješenje za zvuk na matičnim pločama, grafičkim karticama ili u laptopima s jedinom razlikom što na onaj od grafičke ne možete spojiti da bi imali zvuk ništa drugo doli HDMI.
Dakle ako uređaj spojen putem HDMI-ja (monito, TV) nema vlastite zvučnike đaba vam što vam grafa ima svoj zvuk...
Moglo bi se eventualno govoriti o razini šuma, da li je veći na Realteku na ploči, ili na ATi-cama, bilo bi zanimljivo vidjeti, pošto su neke prilično dobro oklopljene, ali opet, GPU je tamo, silna toplina, VRAM-ovi, VRM-ovi, fina količina EM valova..
HDMI prenosi digitalni audio signal, slično S/PDIF-u, tako da na kvalitetu zvuka ne utječu smetnje u računalu nego ona ovisi o DACovima i pojačalima u odredišnom uređaju (TV, receiver, ...); zvučni čip na grafičkoj kartici služi samo za pass-through digitalnog signala preko HDMI-a.
Stvar je čisto u tome da mi je DAC na zvučnoj kudikamo bolji od onog u liniji, i ne, ništa od EQ-a osim što mogu zasebno visoke i niske podešavati, treble i bass. Da li je to dovoljno da možemo govoriti o DAC obradi unutar linije, ne znam ni sam ali jedino to mogu koristiti od postavki, možda pokušati sa anuliranjem istih, pa staviti na 0, da se ne kolju barem u konačnici EQ na PC-u u driverima od zvučne, i onaj na liniji, jedan svakako anulirati, ako se već ne da isključiti.
Hvala svejedno.
Ionako ću uskoro ići na direktno spajanje nekih aktivnih PC zvučnika, a liniju natrag u dnevnu.
A gle, trebalo bi saznati točno kako signal ide kroz tu liniju, upitati proizvođača ili takvo nešto, teško ćeš znati ovako napamet. Ali ako ima digitalni equalizer ili nekakve DSP modove i isti rade kad tako spojiš, rekao bih da radi AD pretvorbu, onda obrađuje signal i na izlazu radi DA pretvorbu. Nisam siguran bi li stvarno pouzdano saznao ovom metodom, ali palo mi je na pamet, jel. Ali čisto sumnjam da tako radi, primjerice, moj receiver čak i na PURE DIRECT modu (koji je napravljen da bi se zaobišlo što više elektronike unutra, jel, da ne bi utjecale na zvuk) preusmjerava bas na subwoofer, što znači da radi AD i kasnije DA pretvorbu, osim ako ima analogni crossover negdje unutra, ali čisto sumnjam. Ne trebaš se toliko bojati DAC pretvorbe, vjerojatno bi ti za zvuk više značilo da imaš bolje zvučnike ili akustički bolju sobu (koja je redovito zanemaren dio, a vjerojatno je najbitniji) nego zaobilaženje te AD-DA pretvorbe u liniji.
Pa bolje je, ali ti treba receiver s HDMI-om, a to je skuplji sport od dobre zvučne.
Denon AVR-2308, piše mi pod Moj PC.
Jel ovo označeno line in za 5.1 6.1 i 7.1?
Da, zašto pitaš?
Btw, probaj malo skratiti citate da ti bude uredniji post. Nema baš potrebe da citiraš cijeli post ako odgovaraš samo na jednu rečenicu, jel. Pogotovo ako je malo duži post, ubrzo bi nastao kaos kad bismo svi tako citirali.
Stvar je čisto u tome da mi je DAC na zvučnoj kudikamo bolji od onog u liniji, i ne, ništa od EQ-a osim što mogu zasebno visoke i niske podešavati, treble i bass. Da li je to dovoljno da možemo govoriti o DAC obradi unutar linije, ne znam ni sam ali jedino to mogu koristiti od postavki, možda pokušati sa anuliranjem istih, pa staviti na 0, da se ne kolju barem u konačnici EQ na PC-u u driverima od zvučne, i onaj na liniji, jedan svakako anulirati, ako se već ne da isključiti.
Hvala svejedno.
Ionako ću uskoro ići na direktno spajanje nekih aktivnih PC zvučnika, a liniju natrag u dnevnu.
A gle, i to je equalizer, bez obzira ima li 20 "bandova" ili 2. Ako je u digitalnoj domeni, znači da ga mora raditi na digitalnom signalu, što znači da je morao prvo napraviti AD pretvorbu. U onom Direct modu na receiveru ja ne mogu ni bas ni treble mijenjati, kao ni upaliti Audyssey i slične stvari.
Šta će ti uopće equalizer, ne valja to koristiti
Mislim, osim ako ga koristiš da bi napravio ravnomjerniji frekventni odziv, za što bi jedino i trebao služiti. Nema mi goreg nego čuti neujednačene zvučnike, kad netko misli da bas i visoki trebaju biti 17 dB glasniji od ostatka glazbe.
Da, zašto pitaš?
Btw, probaj malo skratiti citate da ti bude uredniji post. Nema baš potrebe da citiraš cijeli post ako odgovaraš samo na jednu rečenicu, jel. Pogotovo ako je malo duži post, ubrzo bi nastao kaos kad bismo svi tako citirali.
Pa kad tu spojiš zvučnu analognim kabelima zaobilaziš DAC u reciveru,zar ne!
Vidi, vidi... Stvarno ne mogu nijednu inteligentniju opciju uključiti sa tim EXT IN ulazom, čak ni Audyssey. Hvala, valjda, jel, nisam znao za to iako sam detaljno pročitao uputstva još pred 2 i pol godine :P Taj ulaz očito služi da se receiver ponaša striktno kao pojačalo. Doduše, i dalje ne možemo biti sigurni da se tako zaobilaze ADC i DAC, ali bi bilo logično pretpostaviti da je tako. Zanimljivo mi je da na drugim ulazima čak i u Pure Direct modu mogu uključiti Crossover za woofer.
Anyway, kažu interneti da je u njemu TI, tj. Burr-Brown DSD1608 (pdf s specifikacijama, tj. teh. dokumentacijom).
Ima netko da zna koliko je taj dobar, tj. kakav je taj u odnosu na ove koji se ugrađuju u zvučne kartice?
Btw, ova zvučna na mojoj matičnoj skuplja toliko šumova iz kompa da je to strašno. Baš fino sve skupa zuji kad spojim analogno :D
A slušaj po nekoj logici bi tako trebalo bit,btw ja sam prije slao sa spidfi izlaza na matičnoj u reciver zvuk i nisam bio zadovoljan s kvalitetom!Kad sam kupio zasebnu zvučnu karticu kvaliteta se drastično poboljšala!!Znači sama kartica je vrlo kvalitetno odradila transport signala do recivera,puno bolje nego onboard zvučna!Inače danas u computer audiu se u serverima(pasivno hlađenje obvezno) koriste skupe Lynx zvučne kartice upravo zbog slanja što boljeg signala u vanjski audio DAC,poput Barkley Audio Design i sli!
Ja imam MA790FX-DS5 ploču. Pod audio piše Realtek ALC889A codec. Za ovu tvoju piše Realtek ALC889 codec. Čini se gotovo identično ali za moju se ne spominje posebna kvaliteta zvuka. Jel stvar u pratećoj elektronici samog audio čipa, ili?
EDIT:
Ipak piše ovo: High-performance DAC (Digital-Analog Converter) with 106 dB Signal-to-Noise ratio playback quality
I s tim što piše možeš znaš šta
, imao sam VIU 1828S sa 110dB DAC-om, jedna od ponajboljih uopće što ugrađuju onboard, i kad sam uspoređivao sa najobičnijom X-Fi Extreme Audio sa 100dB, razlika je bila gotovo 30% čišći i glasniji uopće signal u korist X-Fi (iako lažne), o šumovima da i ne govorimo.
Hoću reći, specke onboarduša treba uzeti sa podosta rezerve u obzir. 889A je jedan od 2,3 najbolja Realteka HD, ali usporedivo sa kažem, primjerice Audigy 2, koja je stara skoro 10g., uvijek gubi i dalje u kvaliteti zvuka. A Audigy2 košta 60kn, i dečko ju nije mogao prodati, smiješno.
, imao sam VIU 1828S sa 110dB DAC-om, jedna od ponajboljih uopće što ugrađuju onboard, i kad sam uspoređivao sa najobičnijom X-Fi Extreme Audio sa 100dB, razlika je bila gotovo 30% čišći i glasniji uopće signal u korist X-Fi (iako lažne), o šumovima da i ne govorimo.
Hoću reći, specke onboarduša treba uzeti sa podosta rezerve u obzir. 889A je jedan od 2,3 najbolja Realteka HD, ali usporedivo sa kažem, primjerice Audigy 2, koja je stara skoro 10g., uvijek gubi i dalje u kvaliteti zvuka. A Audigy2 košta 60kn, i dečko ju nije mogao prodati, smiješno.
Ma to stoji, mene je zanimalo samo u čemu je razlika između 2 spomenuta čipa.
Ma to stoji, mene je zanimalo samo u čemu je razlika između 2 spomenuta čipa.
SNR onda ili?
SNR onda ili?
Da, jel zbog popratne elektronike, ili?
Bez uvrede, ali da imas "visoke kriterije" sto se tice zvuka, ne bi sigurno kupovao neke Logitech zvucnike vec bi kupio dva kvalitetna zvucnika koji bi bili spojeni na pretpojacalo sa odgovarajucim kablovima te izvor zvuka sigurno ne bi bio PC! ;-) NHF
First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
PC kao izvor zvuka je trenutno u svjetu broj 1,na večini hifi sajmova danas kao izvor se koristi PC!Tek s computer audiom,vrhunskim DAc-ovima su se približili(i čak prestigli) skupe gramofonske integracije! http://www.computeraudiophile.com/
Ja osobno koristim PC kao izvor,CDp sam davno prodao!!
Ja osobno imam "visoke" kriterije što se tiće zvuka, i nemam ništa protiv Logitecha spojenih optikom na TV i analogno na PC (3d gaming). Vjerojatno nisi čuo kako reproduciraju zvučne efekte u HD filmovima i HD Igrama. Mislim da su to best buy zvučnici za tu svrhu.
Naravno da nisu za HI-FI. Za slušanje glazbe koristim slušalice spojene analogno na zvučnu karticu, i reprodukcija je vrlo vjerna.
Tako da ne bih dovodio u pitanje isplativost kvalitetne zvučne kartice od "tričavih" 150 eura, u usporedbi s "nebeskim" cijenama HI-FI opreme adekvatne kvalitete.