Nadodao bih još : uvijek tražiti riješenje za problem, a ne problem za riješenje.
Nadodao bih još : uvijek tražiti riješenje za problem, a ne problem za riješenje.
Došao sam u godine kad izbacujem sve što mi ne koristi i što me ne zanima što se tehnologije tiče, osim ako nije isključivo za: a) moju zabavu i učenje, b) posao.
Ne mogu niti želim držati korak s time. Nitko ne može, pa imao 25 ili 65 godina, jednostavno je nemoguće. Zato se i ljudi specijaliziraju u uskim područjima (kao i u znanosti), jer više od toga ne ide.
Preporuke starog IT-evca:
Radite i učite ono što vas zanima, nemojte ići u širini jer nikad nećete biti stručnjak za sve
Koristite ono što vam treba i što vas zabavlja.
Obavezno se isključite u svojim slobodnim danima, i ostavite otvorene komunikacijske kanale koji vam trebaju da maksimalno iskoristite odmor i slobodu. Ili ih ugasite sve, ovisi kako se opuštate i zabavljate.
Za mlađu populaciju na fakultetu i u školi:
Nažalost vama će trebati još jedno vrijeme da skužite da vam treba ovo gore. To je prirodno, svima je trebalo vremena.
Meni se čini da taj (prvi puta čujem taj termin) "tehnostres" meni izazivaju dvije stvari :
1.) Ekstremna hiperprodukcija u svijetu IT tehnologija - prečesto se u zadnje vrijeme lansiraju "nove" stvari (novi CPU-i, GPU-i, smartphoni, novi OS-i, aplikacije),
a da tržište nije propisno apsorbiralo (savladalo, testiralo i iskoristilo) ono od ranije. Mora li se baš svake godine izbaciti nova serija procesora za desktop ili laptop računare,
nova serija pametnih telefona, nova verzija Windows (sada) 11 OS-a i još toga koliko hoćete ? Da ne spominjem turbofolkizaciju umjetne inteligencije (AI).
Stiče se dojam da je AI došao kao sredstvo skretanja pozornosti ne neriješene kronične probleme u hardveru i softveru, npr. neki Intel CPU se samospaljuje
pri opterećenju, ali to nije važno jer ima NPU od 55 TOPS-ova, to je bitno i u trendu. Imate tisuću Linux distroa. Svega je previše, a premalo autentičnosti i istinskih
inovacija, pa se čovjeku pomalo zgadio život od tehnologija.
2.) Hiperprodukcija znači pad kvalitete - sve što imamo od hardvera i softvera je pomalo defektno i u suštini komplicirano. Kupiš CPU ili GPU, trebaš 5 doktorata da
ga naštimaš, prije instaliraš komponentu i zaboraviš, sad daj Curve Optmizer, undervoltaj, overklokiraj, parkiraj jezgre, jebi, grebi. Instaliraš igricu sa Steama
na komp koji ima R7 7800X3D i RTX 4090 i trebaš pet doktorata da eliminiraš stuttering, debloataj Windowse, HAGS, HEPT, Game Mode, čudotvorna podešenja u
driveru od grafičke, Registryju, čudotvorne Powershell skripte za ubrzavanje, čudotovrne optimizirane verzije Windowsa tipa LTSC, Atlas, opet jebi, grebi.
Windows 11 još uvijek ima neke Windows 95 prozore i nekonzinstentnu crnu temu, ali zato Copilot i Recall iskaču iz svakog ćoška.
Jednostavno : smaranje.