Pojačavanje mobilnog signala i povezivanje na Inte

poruka: 3
|
čitano: 1.289
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Pozdrav svima. Žena i ja se ozbiljno razmišljamo o preseljenju na selo. E sad, problem je taj što je na poziciji gdje nam je kuća, mobilni signal jako slab. U smislu da je teško uspostaviti poziv uopće. Nekad se uspije kad se popne na kat, ali nije garantirano. Dosta susjeda ima malo bolju situaciju jer nisu zaklonjeni toliko kao mi.

Šta se može napraviti. Internet bi se dao vjerojatno preko Starlinka ili čega već i to je ok. Ali što sa mobilnim signalom i uspostavom poziva? Operateri sigurno neće ulagati u selo od 20 stanovnika.

Ništa ne ostavljam nezavrš
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Pojačavanje mobilnog signala i povezivanje na
dv14 kaže...

Pozdrav svima. Žena i ja se ozbiljno razmišljamo o preseljenju na selo. E sad, problem je taj što je na poziciji gdje nam je kuća, mobilni signal jako slab. U smislu da je teško uspostaviti poziv uopće. Nekad se uspije kad se popne na kat, ali nije garantirano. Dosta susjeda ima malo bolju situaciju jer nisu zaklonjeni toliko kao mi.

Šta se može napraviti. Internet bi se dao vjerojatno preko Starlinka ili čega već i to je ok. Ali što sa mobilnim signalom i uspostavom poziva? Operateri sigurno neće ulagati u selo od 20 stanovnika.

Jel si isprobao sva tri operatera na svom području? Ukoliko nisi, nabavi prepaid kartice (na bonove) pa istestiraj kako se ponaša signal kroz dan-dva ili vikend.

Na CM karti imaš mapirane tornjeve i pripadajuće bandove koji se odašilju s njih (CellMapper). Ponekad nisu dugo osvježeni pa je moguće da u tvojoj blizini postoji neki novi toranj za koji mi još ne znamo. Možeš i ti izmapirati sva tri operatera, napraviti upload podataka i za koji dan vidjeti na mapi koji točno toranj ti se spaja i koja ti je jačina/kvaliteta signala.

Ukoliko su svi operateri baš u banani, jedino što će ti donekle pomoći je vanjski 5G router ili antene Iskra koje su namijenjene za spajanje na 4G/5G routere. Postaviš ih negdje na najvišu točku i usmjeriš u pravcu tornja od operatera kojeg ćeš koristiti. To ti je u kratko za net, imaš temu baš tu 4G/5G routeri pa tamo možeš naći više informacija.

Što s tiče razgovaranja, ukoliko sa routerom riješiš koliko toliko dobar signal i ako ti operater/tarifa koji ti je u mobitelu podržava VoWiFi tada će ti se mobitel spajati preko WiFi na kućnu mrežu i obavljati mobilne pozive preko tog kućnosg routera. To ti se sve odvija automatizmom, tako da nemaš straha da moraš non stop nešto prebacivati, klikati itd. 

Čak mi se čini da to možeš riješiti i preko Starlink-a, issti princip, treba ti mob tarifa podržavati VoWiFi opciju :)

18 mjeseci

Kod nas samo HT podržava VoWiFi, znam jer govorim iz osobnog iskustva.

Radi odlično, na A1 radi VoWiFi ali samo pozivi, ne i SMS, ali ne radi svima jer nije službeno podržano, dakle, uz svoj rizik koristiti.

Za Telce ne znam..

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.11.2025 9:50 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 2
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice