Treba li nam stvarno 8K TV? Zbog ograničenja rezol

poruka: 77
|
čitano: 12.495
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Treba li nam stvarno 8K TV? Zbog ograničenja rezol".
17 godina

Sve dok ne mogu vidit Stipanu Macanu dlaku kako viri iz nosa, rezolucija mora ić gori!

4 0 hvala 1
15 godina

To ja stalno govorim u vezi i mnogih drugih stvari. Kad recimo gledam razvoj mobitela danas, ja stvarno ne znam kome treba visoka rezolucija i frekvencija osvježavanja na mobilnom ekranu? OK, prodaje se dobro zbog odličnog marketinga i trenda kojeg mobiteli danas imaju. Baš sam neki dan klincu dao Xiaomi Redmi 6 pro, kupio ga preko aliexpresa, mob star 6 godina. Upališ, gledaš, slika odična i dovoljno svjetla, nemam nikakve potrebe da je još 'bolja' od toga. Isto se dešava i s laptopima danas - brzine procesora i količine memorije u kombinaciji s najjačim grafikama, pogotovo na laptopima na kojima ljudi tipkaju u wordu većinom...Ili netko kupuje novi bicikl, to je 2-3 tisuće eura ulupano jer je mjenjač ovaj, zic onaj, ovakvi diskovi, rama,...a onda mu stoji doma ili u podrumu i boji se da ga netko ne ukrade. Ili što je najgore, kupi lokot za 20€ tako da s kombinirkama dođeš i otpeljaš se.

11 2 hvala 0
14 godina
suspendiran

Od viška pixela glava ne boli i naravno da treba 8K. Na ekranima većim od 65 inča rezolucija 4K više ne daje onaj savršeni dojam kad gledaš s iste udaljenosti, počne se gubit oštrina. S 8K možeš uzeti još veći ekran, sjesti bliže i opet imati top kvalitetu slike. Jedini problem? Cijena. Trenutno su skupi ko vrag, najeftiniji 75" 8K 3500 eura. 

Moj PC  
2 7 hvala 0
17 godina
Re: Treba li nam stvarno 8K TV? Zbog ograničenja r
Cryogenic kaže...

Od viška pixela glava ne boli i naravno da treba 8K. Na ekranima većim od 65 inča rezolucija 4K više ne daje onaj savršeni dojam kad gledaš s iste udaljenosti, počne se gubit oštrina. S 8K možeš uzeti još veći ekran, sjesti bliže i opet imati top kvalitetu slike. Jedini problem? Cijena. Trenutno su skupi ko vrag, najeftiniji 75" 8K 3500 eura. 

To i nije skupo, sjeti se koliko su koštale plazme kad su se pojavile (i to 42").

Veći problem je kreiranje sadržaja. Kao što je bilo i s 3D tehnologijama, bile su veliki hit i samo nestale.

16 godina

Več 10 godina koristim 50 inch, 4K TV kao monitor.

I na ful 4K rezoluciji, ikone i sve na kompu je presitno, moram stavit zumiranje na 30% da ikone izgledaju normalne veličine.

Neznam dal ima smisla kupit 8K tv?Pa tam bi ikone bile nevidljive, moral bi zumirat 130% da dobijem normalnu sliku.

3 1 hvala 1
5 godina

Konzumerizam. Kako će prodavati ako nas ne uvjere da je to "baš ono što nam treba".

Ja ne vidim razliku između FHD i 4k videa na 55" sa 2m udaljenosti. Vidim jedino na statičnoj slici.

2 1 hvala 0
16 godina
Danko, pricamo o televizorima. Na moj je isto spojen i computer, ali sluzi za gledanje downloadanih filmova, ne kao radni monitor, za ne znam, pisanje u wordu.
Brkoni
11 godina

Ovo je otkrivanje tople vode, ali 'ajde, dobro je ljude podsjetiti s vremena na vrijeme. "Stara" definicija rezolucije nije broj pixela, nego udaljenost dvije točke koje oko i dalje može međusobno razlikovati. Iz toga proizlazi sve dalje, utjecaj udaljenosti od ekrana, dinamički raspon, tehnologija prikaza (subpixel layout i što je izvor svjetla), itd. "Doživljaj" rezolucije nije samo 8K vs 4K. Slabija osjetljivost oka na boje, isto poznato odavno - zato i postoje formati YUV420 da više bitova ode na svjetlinu, a ne boju (chroma subsampling).

Pravi razvoj ekrana po meni u budućnosti, vrsta pixela (npr. OLED, mini-LED) i transients (frame-rate i brzi prijelaz svjetline jer je oko puno osjetljivije na to nego apsolutni broj pixela)...

2 0 hvala 0
17 godina
Cryogenic kaže...

Kao što je napisano u tekstu, to jako ovisi  o udaljenosti, ako si dovoljno daleko potpuno nebitno je li 4k ili 8k, dali su tabliucu u kojoj se vidi s koje udaljenosti se primjeti  razlika u rezoluciji ovisno o veličini panela.

Nema potreba kupovati 8k ako je panel premali ili se sjedi predaleko. 

8 godina
Cryogenic kaže...

Kako je i napisano, ako gledaš 65" sa 2,5-3 metra nema tog boga da češ vidit razliku između 4-8k. Ali razlika je vidljiva u samoj kvaliteti onoga št gledaš,  jer film sa Netflixa sa prosječnim bitrateom od oko 15Mpbs ima osjetno slabiju sliku u usporedbi sa BR filmom sa bitrateom od oko 60-80Mbps.

Uz to da se i dan danas čudo serija i filmova jeftinije produkcije snima u FHD a  za TV program je luda rijetkost da vidiš išta u 4k. Po meni 8k neće zaživit još bar 7-8 godina ako ne i više, jer jednostavno nema potrebe, a sama kompleksnost snimanja, editiranja, reprodukcije, emitiranja je toliko velika i skupa da se nikome ne žuri!

14 godina
suspendiran
nikonja kaže...
Cryogenic kaže...

Kako je i napisano, ako gledaš 65" sa 2,5-3 metra nema tog boga da češ vidit razliku između 4-8k. Ali razlika je vidljiva u samoj kvaliteti onoga št gledaš,  jer film sa Netflixa sa prosječnim bitrateom od oko 15Mpbs ima osjetno slabiju sliku u usporedbi sa BR filmom sa bitrateom od oko 60-80Mbps.

Uz to da se i dan danas čudo serija i filmova jeftinije produkcije snima u FHD a  za TV program je luda rijetkost da vidiš išta u 4k. Po meni 8k neće zaživit još bar 7-8 godina ako ne i više, jer jednostavno nema potrebe, a sama kompleksnost snimanja, editiranja, reprodukcije, emitiranja je toliko velika i skupa da se nikome ne žuri!

Ne vidim razlog zašto bi se ograničavao na 65". Postoje ljudi koji žele gledati 75", 85" ili čak 100"+ televizore s udaljenosti od oko 3 metra,  jednostavno vole veće ekrane i bolji DPI. Kao što sam i naveo, kod ekrana većih od 65" (dakle ne 65", nego 75", 85", 100"+ itd.) dolazi do osjetnog pada kvalitete slike, što se jasno vidi i u tablici.

Također, 8K sadržaj nisu samo filmovi i serije, i ne bi ih trebalo svoditi isključivo na to na spomen 8K. Postoje i drugi scenariji, rad u Windowsima, uredski poslovi, dizajn, igranje igara i slično gdje viša rezolucija dolazi do izražaja. Kod većih ekrana jednostavno postoji potreba za većom rezolucijom i boljim DPI-jem, što je upravo ono što tablica prikazuje a vi/ti, netreba ti, ne vidiš razliku, konzumerizam itd, a tablica govori suprotno da treba, ko je u pravu?

Ne možete s ekranima manjim od 75" tvrditi išta, naravno da se razlika između 4K i 8K tada ne vidi. Uvijek oni s manjim ekranima govore kako "ne treba ti 8K" pa "konzumerizam", pa "nema šanse da bi vidio",  naravno da se ne vidi razlika kad gledate na 50"/55”/65". 

Televizor danas nije samo za HRT signal, Full HD signale ili Netflix filmove i serije. Moderni televizori su višenamjenski zasloni koji služe i za rad, igranje, multimediju. Nema šta nemožeš spojit na tv danas.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.10.2025 17:09 (Cryogenic).
17 godina
Cryogenic kaže...
nikonja kaže...

Ne vidim razlog zašto bi se ograničavao na 65". Postoje ljudi koji žele gledati 75", 85" ili čak 100"+ televizore s udaljenosti od oko 3 metra,  jednostavno vole veće ekrane i bolji DPI. Kao što sam i naveo, kod ekrana većih od 65" (dakle ne 65", nego 75", 85", 100"+ itd.) dolazi do osjetnog pada kvalitete slike, što se jasno vidi i u tablici.

Također, 8K sadržaj nisu samo filmovi i serije, i ne bi ih trebalo svoditi isključivo na to na spomen 8K. Postoje i drugi scenariji, rad u Windowsima, uredski poslovi, dizajn, igranje igara i slično gdje viša rezolucija dolazi do izražaja. Kod većih ekrana jednostavno postoji potreba za većom rezolucijom i boljim DPI-jem, što je upravo ono što tablica prikazuje a vi/ti, netreba ti, ne vidiš razliku itd, a tablica govori suprotno da treba, ko je u pravu? Ne možete s ekranima manjim od 75" tvrditi išta, naravno da se razlika između 4K i 8K tada ne vidi. Uvijek oni s manjim ekranima govore kako "ne treba ti 8K" pa "konzumerizam", pa "nema šanse da bi vidio",  naravno da se ne vidi razlika kad gledate na 50"/55”/65". 

Televizor danas nije samo za HRT signal, Full HD signale ili Netflix filmove i serije. Moderni televizori su višenamjenski zasloni koji služe i za rad, igranje, multimediju. Nema šta nemožeš spojit na tv danas.

Nije problem što postoje ljudi koji žele takvo što gledati, problem je što ih je malo i niti će proizvođači gurati se u tom smjeru (jer je skupo i ne baš isplativo) niti ima puno ljudi koji bi to mogli kupiti.

A nakon što i kupe malo je toga što se da gledati u 8k.

14 godina
suspendiran
Old Iggy kaže...
Cryogenic kaže...
nikonja kaže...

Također, 8K sadržaj nisu samo filmovi i serije, i ne bi ih trebalo svoditi isključivo na to na spomen 8K. Postoje i drugi scenariji, rad u Windowsima, uredski poslovi, dizajn, igranje igara i slično gdje viša rezolucija dolazi do izražaja. Kod većih ekrana jednostavno postoji potreba za većom rezolucijom i boljim DPI-jem, što je upravo ono što tablica prikazuje a vi/ti, netreba ti, ne vidiš razliku itd, a tablica govori suprotno da treba, ko je u pravu? Ne možete s ekranima manjim od 75" tvrditi išta, naravno da se razlika između 4K i 8K tada ne vidi. Uvijek oni s manjim ekranima govore kako "ne treba ti 8K" pa "konzumerizam", pa "nema šanse da bi vidio",  naravno da se ne vidi razlika kad gledate na 50"/55”/65". 

Nije problem što postoje ljudi koji žele takvo što gledati, problem je što ih je malo i niti će proizvođači gurati se u tom smjeru (jer je skupo i ne baš isplativo) niti ima puno ljudi koji bi to mogli kupiti.

Nevjerojatno mi je kako ljudi pišu kao da na 8K ekranu jednostavno se "nema što gledati", "nema smisla" itd. Mislim da se tu ne čita sa razumijevanjem. Danas TV ne služi samo za Netflix i dnevnik, služi za rad, igre i sve ostalo što stvarno pokazuje razliku. 8K reza nije za televizore manje od 75" a većina vas imate manje i trubite kako netreba, netreba vama sa manjim televizorima, pa naravno da netreba. Topla voda.

Vidi tablicu opet, sa iste daljine sa 2 metra treba ti 8K od 75" pa na dalje. Ništa ja nisam drugačije rekao nego što ta ista tablica tvrdi. E sad, to što košta kolko košta i u kojem smjeru ide, to je drugi par cipela. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.10.2025 17:21 (Cryogenic).
10 godina

Kaj nije i dalje većina "4K" filmova 1080p + jako visok bitrate.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Cryogenic kaže...
Old Iggy kaže...

Nevjerojatno mi je kako ljudi pišu kao da na 8K ekranu jednostavno se "nema što gledati", "nema smisla" itd. Mislim da se tu ne čita sa razumijevanjem. Danas TV ne služi samo za Netflix i dnevnik, služi za rad, igre i sve ostalo što stvarno pokazuje razliku. 8K reza nije za televizore manje od 75" a većina vas imate manje i trubite kako netreba, netreba vama sa manjim televizorima, pa naravno da netreba. Topla voda.

Vidi tablicu opet, sa iste daljine sa 2 metra treba ti 8K od 75" pa na dalje. Ništa ja nisam drugačije rekao nego što ta ista tablica tvrdi. E sad, to što košta kolko košta i u kojem smjeru ide, to je drugi par cipela. 

Za kakav rad trebaš 8k? Koje grafičke i koje igre podržavaju 8k? 8k će se ozbiljnije pojaviti kad se pojavi potreba. Ni 4k nije još od ozbiljne masovne primjene, 8k je upitno hoće li kroz sljedećih desetak godina.

14 godina
suspendiran
Old Iggy kaže...
Cryogenic kaže...
Old Iggy kaže...

Za kakav rad trebaš 8k? Koje grafičke i koje igre podržavaju 8k? 8k će se ozbiljnije pojaviti kad se pojavi potreba. Ni 4k nije još od ozbiljne masovne primjene, 8k je upitno hoće li kroz sljedećih desetak godina.

Sve ti piše na tablici, koja se reza preporučuje na koju dijagonalu. 4K na većim tv'ima od 65" gubi kvalitetu slike, mutnija su slova za čitat u bilo čemu, ovaj forum , office, excel, chrome, ne extra al se primjeti. Nisu kristalno čista kao na 65" i  ispod. Veći ekrani, treba veći ppi, veća reza, nema nikakve veze jel ima sadržaja ili nema, sve će izgledat mutnije, što je veća dijagonala smanjuje se ppi ako tv ima samo 4K rezu. Osnove. Imao i 75 i 65 jedno pored drugog i ovaj od 75 nije baš kristalno čist kao ovaj od 65" na kojem je veći ppi. Uskoro mi dolazi 85", bit će još manji dpi pa ću ga morat udaljit više, da nađem sweet spot kvalitete slike i veličine. Da je 8K reza nebi ga trebao udaljavati te bi mogao uživat u većem tv'u.

"4K 65" and a 4K 85" TV have the same total pixel count (3840×2160), but the 85" TV has a lower pixel density (PPI), meaning the image will appear less sharp when viewed from an equal distance. The 65" TV will look crisper." 

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.10.2025 18:57 (Cryogenic).
5 godina
Optimalna udaljenost za sve iznad 75" je preko 3m, tako da ni teoretski 8k nije potreban.
4 godine
Gallu kaže...
Optimalna udaljenost za sve iznad 75" je preko 3m, tako da ni teoretski 8k nije potreban.

Kad je dovoljno? čovjeku pogled na tv zapravo trebao izgledati kao pogled prema prozoru, realnost je izmjerena da je potrebna 16k rezolucija za TV da se dobije taj osjecaj.
Na svom monitoru sam upogonio i 16k razlika je nenormalna naspram nativnih 4k tako da prostora za napredak ima koliko god neki sljepci to nevide ili govorili da je nepotrebno 

17 godina
44” na 3m? Zar zivimo jos u Jugoslaviji?

75” je neki minimum za kupnju novog tva. 85” pa i 100” je sad standard.
A i tesko je danas vise gledat sa vise od 3m jer uz cijene kvadrata rijetko tko si vise moze priustit vilu sa ogromnim dnevnim boravkom. U buducnosti ce TV bit sve veci a udaljenost sve manja, i treba nam veca rezolucija.

Moj PC  
1 4 hvala 0
14 godina
suspendiran
Gallu kaže...

U koju dijagonalu gledaš doma?

5 godina
SupremeCommander kaže...
44” na 3m? Zar zivimo jos u Jugoslaviji?

75” je neki minimum za kupnju novog tva. 85” pa i 100” je sad standard.
A i tesko je danas vise gledat sa vise od 3m jer uz cijene kvadrata rijetko tko si vise moze priustit vilu sa ogromnim dnevnim boravkom. U buducnosti ce TV bit sve veci a udaljenost sve manja, i treba nam veca rezolucija.

Tako je! Zaljepit se pred TV od 2,5m pa kriviti vrat dok ne iskoči kralješak. Super ideja.

Kako postoji tablica za optimalnu rezoluciju, tako postoji i za optimalnu udaljenost. Tako da TV slika lijepo pada u vidno polje. Pa kad spojiš te dvije tablice - 8k je nepotrebna i samo još jedan marketinški trik kao zakrivljene i 3d televizije koje više nitko ni ne spominje.

5 godina
Ne možeš gledati samo dijagonalu nego i udaljenost.
Prema optimalnoj udaljenosti za sve dijagonale 4k je dovoljno.
14 godina
suspendiran
Gallu kaže...
Ne možeš gledati samo dijagonalu nego i udaljenost.
Prema optimalnoj udaljenosti za sve dijagonale 4k je dovoljno.

Samo što je problem kod optimalne udaljenosti to što su svi televizori različite veličine isti po "veličini" u smislu kuta gledanja. Što je TV udaljeniji, smanjuje mu se "veličina" iz perspektive gledanja. I što onda zapravo dobiješ s kupnjom većeg TV-a ako ga držiš na optimalnoj udaljenosti? Ništa, jer će ti kut gledanja biti isti kao kod manjeg TV-a koji gledaš iz manje udaljenosti. FOV/Field of view će biti isti na optimalnoj udaljenosti koja nije univerzalna. Ako povećaš dijagonalu, ali se proporcionalno i udaljiš, taj kut ostaje isti i televizor izgleda potpuno jednako velik oku. Na primjer, 65" na 3 metra i 85" na 4 metra imaju gotovo isti kut gledanja od oko 31°.

To znači da ako sjediš dalje, TV izgleda manji, a ako se približiš, izgleda veći. Zato svatko ima svoje preferencije, meni osobno odgovara gledati s oko 2,5 metra udaljenosti iz kreveta, i zato želim imati 85" ili čak 100". Na toj udaljenosti želim da mi ekran ispuni vidno polje, da imam osjećaj kao u kinu. Naravno, zbog većeg ekrana pada PPI (pixels per inch), odnosno gustoća piksela. 65" 4K TV ima oko 68 PPI, dok 85" ima oko 52 PPI, a 100" oko 44 PPI. Što je manji PPI, to su pikseli veći i vidljiviji izbliza, pa slika djeluje mutnije. Da bih nadomjestio oštrinu slike koju 65" ima na 2 metra, meni treba veća rezolucija na 85" ako ga gledam s 2,5 metra.

Zato ako sjediš daleko, 4K i 8K izgledaju jednako, ali ako sjediš bliže, 8K postaje primjetno oštriji.

Zato meni ima smisla 8K rezolucija na velikim ekranima poput 85" ili 100" kad se gleda s 2–2,5 metra. Identično kako je navedeno u tablici sa 2, 2 i pol metra. Na toj udaljenosti 8K zadržava oštrinu koju 4K ima na manjem TV-u. Konkretno, 100" 8K ima oko 88 PPI, što je gotovo ista gustoća piksela kao 50" 4K, dakle, ne vidiš piksele iz neposredne blizine i sve je oštro.

Nekome odgovara "kino doživljaj" s velikim kutem (npr. 40–45°), dok netko voli manji kut (25–30°). Nikako nije marketinški trik nego tehnička potreba za ljude koji vole veći FOV ali koja je nažalost trenutno neisplativa za od 75" pa nadalje. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.10.2025 20:23 (Cryogenic).
5 godina
Pa da. Postoji optimalan kut gledanja.
Uvijek će se naći neki poseban slučaj koji ili voli zaljepit glavu u TV ili neki kojem ne smeta minijatura.
Ali ono što je optimalno za određenu veličinu i udaljenost je određeno nekim ergonomskim pravilima. I to paše većini populacije.
Ako netko želi dat 3000€ da gleda 80" na 2m - njegova stvar. Meni je to glupo i bacanje love, al ljudi bacaju lovu i na gluplje stvari tako da svakom svoje, valjda...
17 godina
Kad god se priča o trajanju baterije na mobitelu, prvo što znalci savjetuju je "smanji rezoluciju, refresh rate i svjetlinu".
Toliko o stvarnim potrebama vs marketinškom bullshitu.

Kad bi postojala opcija kupnje npr. Samsung S26 sa novim 8k ekranom i jeftinije verzije sa 720p ekranom, mislim da bi manje od 10% ljudi imalo skuplji model, a manje od 1% primijetilo razliku.
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.10.2025 20:32 (mateo).

1 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
Gallu kaže...
Uvijek će se naći neki poseban slučaj koji ili voli zaljepit glavu u TV ili neki kojem ne smeta minijatura.
Ali ono što je optimalno za određenu veličinu i udaljenost je određeno nekim ergonomskim pravilima. I to paše većini populacije.
Ako netko želi dat 3000€ da gleda 80" na 2m - njegova stvar. Meni je to glupo i bacanje love, al ljudi bacaju lovu i na gluplje stvari tako da svakom svoje, valjda...

Osim pipkanja u zadnjim redovima, ljudi idu u kina radi velikog ekrana i većeg kuta gledanja i ljepšeg i boljeg iskustva, kakvo ergonomsko pravilo u kinu. Samo je veći FOV, ništa drugo, ne iskrivljuješ si kičmu i kralješke većim field of view'om. Što se teme tiče, da, veća rezolucija je dobrodošla, ali trenutno je skupo i čeka se da pojeftini tehnologija. Ali svakako jedan dobar napredak.

5 godina
Svakom svoje veselje...
8 godina
Cryogenic kaže...
Gallu kaže...

Osim pipkanja u zadnjim redovima, ljudi idu u kina radi velikog ekrana i većeg kuta gledanja i ljepšeg i boljeg iskustva, kakvo ergonomsko pravilo u kinu. Samo je veći FOV, ništa drugo, ne iskrivljuješ si kičmu i kralješke većim field of view'om. Što se teme tiče, da, veća rezolucija je dobrodošla, ali trenutno je skupo i čeka se da pojeftini tehnologija. Ali svakako jedan dobar napredak.

Da ali vrlo rijetki sjede u prvih 5-6 redova jer je slika jednostavno prevelika i ako moram micat glavu da vidim cijelu sliku onda je debilizam i ne uživanje - svakome svoje ali vrlooooo rijetki kupuju 100" tv i sjede 2m od njega, i onda zbog takvih 0,1% gurat 8k definitivno nema smisla... definitivno ne sljedećih 5-6 godina.

5 godina

Tu je kalkulator i malo duže objašnjenje sa primjerima pa koga zanima...

https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship

8k je definitivno nepotrebno.

Na mobu, na nekoj normalnoj udaljenosti (30°- 40° FOV), ja npr ne vidim razliku između 720p i 1080p:

Ali vjerojatno ima ljudi sokola koji vide razliku između 8k i 4k na normalnoj udaljenosti gledanja, isto kao što ima i ljudi šišmiša koji čuju razliku između zlatnih i običnih kabela na njihovim audio sustavima...

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.10.2025 21:39 (Gallu).

1 2 hvala 0
14 godina
suspendiran
nikonja kaže...
Cryogenic kaže...
Gallu kaže...

Da ali vrlo rijetki sjede u prvih 5-6 redova jer je slika jednostavno prevelika i ako moram micat glavu da vidim cijelu sliku onda je debilizam i ne uživanje - svakome svoje ali vrlooooo rijetki kupuju 100" tv i sjede 2m od njega, i onda zbog takvih 0,1% gurat 8k definitivno nema smisla... definitivno ne sljedećih 5-6 godina.

100" na 2.5 metara, fov je 48, sličan srednjem redu u IMAX-u. Dakle, nije ni preblizu a ni pretjerano. Znači, normalna kućna udaljenost već daje gotovo isto immersive iskustvo kao kino srednji red. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.10.2025 23:01 (Cryogenic).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice