Pitanja vezana uz kamere

poruka: 9
|
čitano: 5.417
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Pitanja vezana uz kamere

Imam kameru Sony DCR-SR35E, i zanima me par stvari;

1. svi govore da je razlika slike između mog modela (35E) i modela 55E, pa me zanima zašto?

2.* kad montiram, na nekim programima mi se pojavljuju nekakve crte (moglo bi se reći da slika 'pliva' po ekranu) - kako da to riješim?

3.* sad za one koji koriste edius 5 (HRT-ovci navalite); u koji da format exportiram projekte, ako hoću film dati na recimo youtube, i u koji za DVD medije?

pls help!!!!!!!

*znam da zadnja 2 pitanja nemaju veze sa 'digitalijama', ali nemam smisla otvarati toliko tema

Kondomi su zakon, koristite ih i vi!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pitanja vezana uz kamere
Ok za ovo prvo ne znam iskreno, ali provjeri rezoluciju. Za camocordere ove slabije obično je 800.000 pixela, ali to nije jedini kriterij-prošvrljaj po netu pa ćeš lako naći što i kako.

Crte su vjerojatno flicker; obično se događaju kod statičnih slika i usporenih slika jer Edius usporava tako što duplicira frameove, ne radi blended interpolated. Drugim riječima, kopira frameova umjesto 'stvaranja novih'.

Ukratko, imaš efekt Anti Flicker, po defeaultu postavljen na 100%. Stavi ga i provjeri sliku, ako je to trzanje trebalo bi to biti. Za ostalo ne znam, provjeri je li projekt SD DV, izbjegavaj HQ jer ti samo usporava projekt, aspect ratio i framerate na kameri. Izbjegavaj LP mode, radi u standarnih 25fps PAL i tako redom.

Za DVD ti nije frka; imaš postavke u Ediusu obično preko Canopus ProCodera za DVD. Ako ti je video do 60 min, stavi to, Quality prije nego Speed, obavezno Variable bitrate na single flow da ti svi DVD playeri mogu čitati medij i to je to. Automatski će ti ProCoder pretvoriti file u Video BTS-ove (audio je uključen u to iako je folder prazan, tako da ne brineš), tako da je li .avi, .mpeg2 i slično ti nije toliko bitno-Edius i ProCoder rade za tebe. :)

Što se tiče exporta za web streaming, vrlo je jednostavno-pazi na video/audio bitrate ovisno o sajtu na koji stavljaš.
Tu imaš dobre savjete, ali u osnovi možeš ispaliti u QT ili u WMV. WMV ti je jednostavniji i dosta dobar, stavi CBR na cca 5000, audio nemoj ispod 128 kbps stavljati, to je minimum.

Naravno, sada za YouTube možeš komotno u 1280x720 veličinu exportirati, običan PAL standard slobodno zaboravi.

Nadalje, uvijek možeš exportirati u primjerice mpeg2 ili bilo što drugo (znači neki snažniji format, naravno, SD) i onda convertirati u .flv prije uploada. Imaš dobrih programa za to, čak i besplatnih, potraži malo po netu. Uvijek je preporučljivo da u .flv uploadaš jer onda server ne konvertira file koji digneš (ako ga 'sjebeš' po pitanju bitratea i framerate) i sliku ćeš izvući u maksimalnoj kvaliteti.

NAPOMENA: Nisam radio u Ediusu 5 već u zadnjim verzijama 4.XX. Znam da nije velika razlika (točnije, nema je), al je moguće da sam nešto zaboravio.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Pitanja vezana uz kamere

fala na odgovorima

e a sad iam još jedno pitanje, dali bi se sa ediusom mogla raditi kolorizacija (to ti je recimo kada hočeš napraviti da scena koja je snimana po danu, izgleda kao da je snimana po noći itd.)?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Pitanja vezana uz kamere

Naravno, imaš filtere kao Color Balance, White Balance, Chrominance itd.

http://www.videoproductions.com.au/html/non_linear_video_equipment.html

Ovo ti je super stranica sa savjetima za Edius, više manje sve imaš tu i na GV službenom forumu.

16 godina
protjeran
Pitanja vezana uz kamere

nemam više pitanja, Zodiac, puno ti hvala.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Pitanja vezana uz kamere još jedno nadam se zadnje

kako da spržim više uradaka na DVD (radim u nerou i kada ih spržim više, DVD Player mi čita samo 1. uradak - nije problem u playeru jer sam testirao na više njih i kod svih je jednaki problem)?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
I like chineese kaže...

Imam kameru Sony DCR-SR35E, i zanima me par stvari;

1. svi govore da je razlika slike između mog modela (35E) i modela 55E, pa me zanima zašto?

2.* kad montiram, na nekim programima mi se pojavljuju nekakve crte (moglo bi se reći da slika 'pliva' po ekranu) - kako da to riješim?

3.* sad za one koji koriste edius 5 (HRT-ovci navalite); u koji da format exportiram projekte, ako hoću film dati na recimo youtube, i u koji za DVD medije?

pls help!!!!!!!

*znam da zadnja 2 pitanja nemaju veze sa 'digitalijama', ali nemam smisla otvarati toliko tema

Razlika je u tome što 55e ima 1000000pixela a 35e ima 800000piksela
Prodajem kravu, crna metalik boja, HI-FI mukanje, sportski rep i alu kopita.
16 godina
neaktivan
Pitanja vezana uz kamere

Bok ljudi!

Imam jedno pitanje vezano uz svoju staru kameru. Imala sam Sony kameru koja snima na digital 8 kazete. To su one veće od mini DVa. Pokvario mi se izlaz fire-wire i sad ne mogu preseliti snimke na kompjuter. Mogla bih preko USBa ali se znatno gubi kvaliteta. Postoji li neki drugi način? (Pokušavala sam od nekog posuditi kameru koja radi s istim kazetama, ali nitko više neka takvu staru ciglu)

Molim Vas pomozite, jako su mi drage te snimke!

thanx

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
elbereth kaže...

Bok ljudi!

Imam jedno pitanje vezano uz svoju staru kameru. Imala sam Sony kameru koja snima na digital 8 kazete. To su one veće od mini DVa. Pokvario mi se izlaz fire-wire i sad ne mogu preseliti snimke na kompjuter. Mogla bih preko USBa ali se znatno gubi kvaliteta. Postoji li neki drugi način? (Pokušavala sam od nekog posuditi kameru koja radi s istim kazetama, ali nitko više neka takvu staru ciglu)

Molim Vas pomozite, jako su mi drage te snimke!

thanx

Ima 2 rješenja (za koja ja znam):
1. - za ovo ti treba DVD rekorder - znači da snima na DVD diskove a ne na kazete. Znači procedura ide ovak: ti upališ kameru uštekaš u TV, narihtaš rekorder, stisneš play nakameri, i kad vrpca završi, izvadiš DVD, pa na komp ... dalje već znaš...
2. - kompliciranije, skuplje ako nemaš video player (onaj na kazete) i digitalnu TV karticu (za komp naravno). Ovako: presnimiš sa one tvoje kamere na Veliku kazetu (znaš već na što mislim), i onda sa video playera pomoću digitalne TV kartice prebaciš na komp (ovaj način nisam testirao, ali je jednom mom frendu proradilo pa eto...)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice