Sad sam kod prijatelja,na kompu e mozda neko zna u cemu moze biti problem molim vas pomoc skoro me struja ruknila i to jos pod nogama mi bio!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
biraj novog papu....
imao sam napajanje od 600w,imam amd a10 6800k i HD7770 ece to sta pomoci ja se bas nerazumijem a ovaj kaze da je to od groma moguce zato sto mi je kompjuter pokraj prozora bio kad je su lupali gromovi
moli boga da nije sprzilo ostale komponente(maticna i sve na njoj).Nema veze gdje je tad komp bio jer ako je grom udario negdje u dalekovod i sl.,visok napon dođe do tebe bez problema...mislim da mozes tuzit elektro privredu na nacin da im posaljes pismenu tuzbu i ''rjesenje'' s servisa...
btw,ubuduce kupi UPS ili Prenaponsku jer koštaju premalo novca u odnosu na stetu koju visok napon prouzroci
btw,ubuduce kupi UPS ili Prenaponsku jer koštaju premalo novca u odnosu na stetu koju visok napon prouzroci
A šta ako u opisu napajanja več piše da ima zaštitu od prevelikog napona itd., znači li to šta?
Ma sta cu ih bezveze tuziti,da me je struja lupila onda da ese ikome jos sta slicno desavalo
vjerojatno takva napajanja imaju osigurač i sl...uglavnom,bolje je imat ups ili letvu nego ovo...(za svaki slučaj)
Ma sta cu ih bezveze tuziti,da me je struja lupila onda da ese ikome jos sta slicno desavalo
da te je lupila struja,tu si ti kriv,ali ovdje su krivi oni jer oni osiguravaju 220v,a pri udaru groma moze doci i do 3000v (ako udar nije blizu)
Najbolje je ugasiti komp dok grmi.
ja tako i radim,bez obzira na prenaponsku i ups...također,u extremnim slučajevima,ne pomogne ni isključena tipka na letvi...
daj probaj ponovno upaliti! sala! ak imas garanciju nosi na servis! reci majkemi nisam ga ni taknuo samo je odjednom grunulo!
moze slika ak nema garanciju tj ak ga neces nositi na servis....LP
moze ga testirati jedino s jednim ventom(zelena+crna+vent na molex),ja bih odnio napajanje na servis i poslao racun i opis kvara te pismenu tuzbu hepu ili kome vec
ja tako i radim,bez obzira na prenaponsku i ups...također,u extremnim slučajevima,ne pomogne ni isključena tipka na letvi...
Kakvi extremni slucajevi i gasenje na letvi pa znas i sam sve sta je iskljuceno na gumb sigurno ce nekako tolika struja doci do prikljucenih potrosaca. Grmilo malo ili ne iskljucis sve iz zida i obavezno telefonsku zicu jer i preko toga moze doci i sve spaliti.
A šta ako u opisu napajanja več piše da ima zaštitu od prevelikog napona itd., znači li to šta?
Napajanja za komp imaju neku osnovnu zaštitu, ali to je sve mizerno i slabo zato treba imat posebnu kvalitetnu prenaponsku zaštitu ili UPS sa AVR opcijom kaj drugo. Obično u praksi krepa cjelo napajanje, kad Grom udari po strujnoj mreži pa ako nemaš sreče ode i cjeli komp tak to ide nažalost.
Ako je bilo nevrjeme jel onda je to od udara Groma sigurno, i moli boga da je samo napajanje krepalo a ne cjeli komp.Za ubuduče drž se preventive jel, pa nabavi kvalitetnu prenaponsku zaštitu i da kupi novo napajanje nema druge.
http://www.protis.hr/products/details/napajanje-400w-fortron--hexa-80active12-cm/58764
http://www.protis.hr/products/details/napajanje-430w-corsair-builder-series-cx-cp9020046eu/63064
preskoci ono svejedno,mrezna kartica i jest naj osjetljivija,a novije prenaponske imaju zastitu i za nju....najsigurnije je sve istekat ukljucujuci telefon i pc
Sto je najgore sve je ccrrrrrkkklloooo bacio 6000kn oso danas u tu trogivinu di sam kupio komp i tuzio te koji proizvode napajanje i mogo bi dobiti oko 8000kn! zato sto me je struja malo opalila
mogo bi dobiti oko 8000kn! zato sto me je struja malo opalila
- Ne budeš ti dobio ništa.
sinko,tuzi se elektroprivreda,a ne proizvodac nap...
Sto je najgore sve je ccrrrrrkkklloooo bacio 6000kn oso danas u tu trogivinu di sam kupio komp i tuzio te koji proizvode napajanje i mogo bi dobiti oko 8000kn! zato sto me je struja malo opalila
Ono sto je ovde bitno jeste da grom spada u višu silu, dakle nešto na šta ni proizvođač hardwera niti elektroprivreda nema uticaja, tako da je to isključeno iz bilo koje garancije. A i tužbom elektroprivredi ne bi nista postigao, u slucaju da je komp pregorio kao posledica cestog nestanka elektricne energije koja je prouzrokovana iskljucenjima od strane elektre onda bi imao osnova ali ovako tesko. Ovo ti je kao jazavac pred sudom...
elektroprivreda je obvezna isporucit 220v,pri udaru groma napon moze premasiti i 9000v...tako da od njih moze trazit odstetu
Jest obavezna ali nema tog transformatora niti te zastite koja moze primiti toliki izliv napona i odreagovati u tako kratkom vremenu, to je nesto sto je objektivno i sto ce svako da uzme u obzir prilikom odlucivanja, kazem da je to krivica elektre, da oni nesto cackaju pa da dodje do fluktuacije napona to je drugo i tada moze da trazi.
- Upravo tako kako je napisao malina22 u zadnja dva posta.
znam par ljudi koji su tako izvukli odstetu,a i bila je tema o tome na forumu....najbolje bi bilo poslat zalbu pa cekat odgovor...
rekao sam: Igram ja CoD 4 kad najednom mrak na monitoru
Ako je uzrok tvoje nesreče Grom, onda ti napajanje nije ništa krivo da si imal ovaj dole Seasonic vrhunske kvalitete opet bi isto ispalo vjerojatno.Napajanje u kompu nije namjenjenom da štiti od takvih stvari, kao veliki prenapon u električnoj mreži ili udar Groma=visoki napon i eto ode komp pa i sva ostala elektronika ako nemaš sreče.
http://www.protis.hr/products/details/napajanje-760w-seasonic-platinum-760-ss760xp/70805
sinko,tuzi se elektroprivreda,a ne proizvodac nap...
Ako je od nevremena ili Groma, nemaš ti onda koga tužit zapravo to je viša sila pa ako nisi imal neku preventivnu zaštitu moš se fučkat nažalost.
Jest obavezna ali nema tog transformatora niti te zastite koja moze primiti toliki izliv napona i odreagovati u tako kratkom vremenu, to je nesto sto je objektivno i sto ce svako da uzme u obzir prilikom odlucivanja, kazem da je to krivica elektre, da oni nesto cackaju pa da dodje do fluktuacije napona to je drugo i tada moze da trazi.
Ima kako ne preventivna zaštita nije badave, ali samo ako je kvalitetna normalno onda to izgleda kao u ovom dole slučaju udara Groma kojeg sam spomenul prvi link ispod.
Prenapon u električnoj mreži elektroprivrede, obično nije jako velik ako nekaj pođe po zlu kod njih u postrojenju to zapravo nisu veliki naponi u praksi. No i više su nego dost, da ti unište svu tehniku i elektroniku ako nemaš nikakve zaštite i onda je banana.
Sječam se jednog događaja prije 15 godina, kad je u Zagrebačkom naselju Voltino Trafostanica malo poludila pa poslala prenapon od 1000V.To su tek kasnije ustanovili istragom jel visina prenapona, uglavnom po naselju i okolnim kučama bilo je uništene elektronike i tehnike kolko očeš.
Dotični se registrovao prije 12 dana , ima 16 godina, žuti karton , čitam svakakve njegove gluposti po forumu , gdje u temu uleti sa komentarom "to ti je jer si prolio sok po kompjuteru" ili nešto slično , smrdi mi na trolla a vi kako hoćete
Dotični se registrovao prije 12 dana , ima 16 godina, žuti karton , čitam svakakve njegove gluposti po forumu , gdje u temu uleti sa komentarom "to ti je jer si prolio sok po kompjuteru" ili nešto slično , smrdi mi na trolla a vi kako hoćete
s obzirom da mu je razer kao avatar....