Kakav je to kompjutor točno? :D
Vodič kroz matične ploče za početnike
- poruka: 2.060
- |
- čitano: 835.953
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Hvala :) Matičnu sad naručujem s jedne stranice, procesor i ram ću sutra jer nisam siguran za kompatibilnost rama (nema popisa ni na msi-ovoj stranici, ni na corsairovoj - ludilo). A i moooožda padne odluka na i5 8400, ali sumnjam. Rađe ću sad čim jefitnije pošto se razvlačim na matičnoj, pa neki upgrade kad bude potrebno.
Jel ce mi mozda trebat neki dijelovi novi kod slaganja? Neki kabel, aapter itd? Da ne docekam nespreman :)
Super onda, hvala :) Graficku ne mijenjam, spajam se hdmi kablom, pa ce onda i ostat tako :)
Molim vas moze kratki osvrt na vrste maticnih ploca ? Konkretno imam procesor i7 3770k i 16 gb ddr3 rama i trebam gtx 1060 6gb kupiti za vikend no receno je da je ploca koju imam b75mle lga 1155 i sad sto to konkretno znaci ? Na njuskalu sam gledao da imaju A B H I Z(overclock) koji chipset? ploce i kako odabrati koju ? hvala.
Molim vas moze kratki osvrt na vrste maticnih ploca ? Konkretno imam procesor i7 3770k i 16 gb ddr3 rama i trebam gtx 1060 6gb kupiti za vikend no receno je da je ploca koju imam b75mle lga 1155 i sad sto to konkretno znaci ? Na njuskalu sam gledao da imaju A B H I Z(overclock) koji chipset? ploce i kako odabrati koju ? hvala.
uzmi najeftiniju, jer niti jedna nema garancije...lp
Hvala :) Matičnu sad naručujem s jedne stranice, procesor i ram ću sutra jer nisam siguran za kompatibilnost rama (nema popisa ni na msi-ovoj stranici, ni na corsairovoj - ludilo). A i moooožda padne odluka na i5 8400, ali sumnjam. Rađe ću sad čim jefitnije pošto se razvlačim na matičnoj, pa neki upgrade kad bude potrebno.
zasto nisi uzeo najprodavaniju MSI z370A-pro? ako ti nesto znaci 1xm2 slot vise, 2x usb3.1 gen2 onda si uzmi tu carbon ali ono velis razvlacis se, rade uzmi i5 nego taj i3!lp
Ta tvoja ploča (pretpostavljam ASUS P8B75-M LE) paše za tvoj i7 3770K procesor, ali na njoj ne možeš overclockati.
Ako želiš clockati onda kupi ploču Z77(chipset) LGA 1155(socket). Grafa ti paše na ploču, ako te to brine.
i5 nisam na kraju uzeo jer je bio rasprodan u shopu kad sam narucivao, a mozda i bolje. rade cu ga posteno nadogradit (bilo za dva mjeseca, bilo za godinu dana) s 8600k, a do onda imat zamijenjenu platformu sa solidnim procesorom za male novce. a tu maticnu sam uzeo jee ssd isao gratis uz nju, a po reviewima se nije cinila losa. hvala vam na savjetu, nadam se da nisam pogrijesio, ali vec sam narucio 😊😊
Bok uzeo sam i5 8400
pa koja od ove 2 maticne bi mi bila bolji izbor
https://www.hgshop.hr/maticna-ploca-gigabyte-z370p-d3-socket-1151-v2-ddr4-hdmi-atx/proizvod/228774
https://www.hgshop.hr/asrock-z370-pro4-1151/proizvod/227201
hvala i lp
Ja bi rade uzo asrock ljepsa je i ima bolju regulaciju napona mi se cini.

Pozdrav dal moja matična(pogledaj pod moj pc) podržava grafičku gtx1050?
Uzimam jednu od ovih dvije zbog jednog PCI slota. Koja ima manju mogućnost krepavanja u vlažnoj okolini (kuhinja)?
Pozdrav dal moja matična(pogledaj pod moj pc) podržava grafičku gtx1050?
Podržava.
Uzimam jednu od ovih dvije zbog jednog PCI slota. Koja ima manju mogućnost krepavanja u vlažnoj okolini (kuhinja)?
Pa kako će ti to netko znati, tj. kako uopće testirati? Kakva te sreća zadesi.
Molim savjet matične ploče za ovaj procesor:
https://www.protis.hr/products/details/intel-cpu-desktop-core-i78700k-37ghz-12mb-lga1151/127331
Hvala
Moze li se prominit socket za procesor na maticnoj ploci? Vidim ima vide pa se moze odvidat? Imam iskrivljenu iglicu i nece da mi prepozna drugu plocicu rama zbog toga.. Maticna je asus pb875 mlx
Zbilja ne znam gdje da postavim pitanje, al da probam ovdje...
Nisam baš siguran jel hardverski ili softverski problem... Ali u zadnje vrijeme (nažalost ne znam točno otkad, ali znam da sam bios update-o prije dva tjedna, pa je možda povezano) mi traje jako dugo otkad upalim komp do prikaza slike matične ploče (gdje se nudi ulaz u bios). Pod jako dugo smatram nekih 10-15 sekundi, a normalno je bilo do maksimalno 5 sekundi crna slika i onda prikaz MSI...
Boot order je dobar. I nema veze ako stavim UEFI ili UEFI + LEGACY (mada ni ne znam šta to znači, al kad je već nudilo u boot menu sam isprobao).
Moze li se prominit socket za procesor na maticnoj ploci? Vidim ima vide pa se moze odvidat? Imam iskrivljenu iglicu i nece da mi prepozna drugu plocicu rama zbog toga.. Maticna je asus pb875 mlx
Pokušaj, ništa te ne košta, ionako ne radi.
Zbilja ne znam gdje da postavim pitanje, al da probam ovdje...
Nisam baš siguran jel hardverski ili softverski problem... Ali u zadnje vrijeme (nažalost ne znam točno otkad, ali znam da sam bios update-o prije dva tjedna, pa je možda povezano) mi traje jako dugo otkad upalim komp do prikaza slike matične ploče (gdje se nudi ulaz u bios). Pod jako dugo smatram nekih 10-15 sekundi, a normalno je bilo do maksimalno 5 sekundi crna slika i onda prikaz MSI...
Boot order je dobar. I nema veze ako stavim UEFI ili UEFI + LEGACY (mada ni ne znam šta to znači, al kad je već nudilo u boot menu sam isprobao).
Pogrešna tema, probaj razni hardverski problemi, ili slično.
Ali kad si već tu, jesi li probao flashati na staru verziju BIOS?
Može li mi netko reć koju matičnu da uzmem, čitao sam da je aorus gaming 7 kao best buy, postoji li neka druga da je malo i jeftinija od nje, uzea san 8700k i sad moram maticnu. Kupnja je u gotovini , i samo HR ducani. hvala
imam i5 8400 pa me zanima koja b360 bi bila best buy
meni se nekako cini GIGABYTE B360M-D3H kao najbolja, 7.1 alc 892 i ima cak i pci, dok druge u rangu 600-650 to nemaju
Malo su zajeb ovi novi chipseti b i h coffee, premalo fan headera, 4 komada jedino vidim na asr b360m pro4
jel to funkionira sa fan splitterom? znaci da ce obadva ventilatora imati istu brzinu? za maticnu nece biti problem, nece nista pregoriti? gledam itx plocu pa me zanima kako rijesiti taj problem