Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.312.065
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: CPU chat tema
war3_tft kaže...
XXX kaže...

Reci to ovima na Tomsu, oni su to testirali za razliku od tebe koji si taj procesor vidio samo na slici 

Evo klasican primjer dvostrukih standarada i nebuloza o kojima sam pricao, mene proziva da sam vidio samo sliku, a sam je u istoj poziciji, tuga...

Onaj koji malo cesce prati Gamers Nexus zna da je to kanal koji se ne bavi samo bencanjem vec obraduju korisne teme i imaju veliki naglasak na obradu termalnih podataka u svim svojim testovima, hoces od rastavljanja grafickih kartica i stavljanja thermocouple-ova za ocitanje temperatura na raznim dijelovima kartice, testiranja kucista sa naglaskom na air flow i temperature pri razlicitim RPM-ovima i dB-ima, pa tako i termalnih testiranjima procesora. Tako da cu sigurno po pitanjima temperatura prije vjerovati njima. 

LOL, ja tebe ne prozivam da pišeš gluposti . Mogao si me pitati od kuda mi taj podatak prije prozivanja. Dobio bi uredno odgovor. Vidio sam ga na dva mjesta a nisam niša ni istarživao. Prvi je recenzija sa pcekspserta gdje su dobili 93 stupnja a druga je sa Tomsa. Toliko o dvostrukim standardima i nobulozama. Piši kako su oni napisali glupost jer ja samo prenosim a tko će kome vjerovati nije moj problem 

Baš tuga.

http://www.pcekspert.com/clanak/intel-i7-8700k-recenzija/?pg=5

"Maksimalna temperatura zabilježena na jednoj jezgri je bila 88°C, što je poprilično, čak i s vodenim hlađenjem. Kada ugasimo Core Enhancement i kad sve jezgre “turbaju” do 4.3 GHz temperatura pada na 68°C, a kod overclockinga raste na visokih 93°C."

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2017 14:45 (XXX).
14 godina
protjeran
XXX kaže...

LOL, ja tebe ne prozivam da pišeš gluposti . Mogao si me pitati od kuda mi taj podatak prije prozivanja. Dobio bi uredno odgovor. Vidio sam ga na dva mjesta a nisam niša ni istarživao. Prvi je recenzija sa pcekspserta gdje su dobili 93 stupnja a druga je sa Tomsa. Toliko o dvostrukim standardima i nobulozama. Piši kako su oni napisali glupost jer ja samo prenosim a tko će kome vjerovati nije moj problem 

Baš tuga.

http://www.pcekspert.com/clanak/intel-i7-8700k-recenzija/?pg=5

"Maksimalna temperatura zabilježena na jednoj jezgri je bila 88°C, što je poprilično, čak i s vodenim hlađenjem. Kada ugasimo Core Enhancement i kad sve jezgre “turbaju” do 4.3 GHz temperatura pada na 68°C, a kod overclockinga raste na visokih 93°C."

Sta te imam pitat kad sam odmah nasao taj clanak u kojem ujedno pise "Here’s the good news: unless you render or run Prime95 for hours on end, a good air cooler can theoretically handle 4.8 GHz in a well-ventilated case. Intel’s thermal interface material isn't desirable, but it shouldn't stop you from achieving a decent overclock.", naravno taj dio nisi htio spomenuti nego je bilo glavno naci recenziju gdje su prikazane najvise temperature da se moze pljuvat i trolat. Sva sreca pa ima kvalitetnih izvora koji to opovrgavaju. 

13 godina
protjeran

Nasao? U svakoj recenziji su temperature ocajne, oc je neupotrebljiv osim ak ne ulozis u jedno od najboljih aio hladenja i slusas buku. Nije ti to hladno-zalemljeni Ryzen

Moj zalemljeni 5820k je vrel pod odlicnim ac liquid 120 kamoli ova nova sranja pod majonezomlp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2017 15:31 (Stjepanj).
14 godina
protjeran

Pa normalno kad svi guraju napon 1.4v i neke nebulozne nepotrebne klokove tipa 5.0-5.2... Spustis ga malo nize na 4.9 npr i opet imas cpu koji mete konkurtenciju, a nemas probleme sa temp. To pricam za 8700k, ako uzmemo 8600k on je u stratu hladniji i ne treba toliki napon pa ga mozes drzati na 4.9-5.1 ovisno koliko dobar cip dobijes cak i pod zrakom, pogotovo ako ti je primarna radnja gaming.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2017 15:37 (war3_tft).
17 godina
odjavljen
CPU chat tema

Lol, troleru smeta ti kaj na ryzenu moraš podešavati memoriju ali ti ne smeta kaj na Intelu moraš podešavati napon i delidati.

9 godina
neaktivan
XXX kaže...

Lol, troleru smeta ti kaj na ryzenu moraš podešavati memoriju ali ti ne smeta kaj na Intelu moraš podešavati napon i delidati.

1)Šta reče?Kako ćeš OCati bez diranja napona?

2)Ne sjećam se da je iko spominjao delidanje za postizanje normalnog OCa (u recenzijama).

14 godina
protjeran
Ne moras nis delidat

6:42 min

Ali naravno kad se nema pametnih argumenata taj uvijek "pali".

Pa naravno da ces namjestiti napon, neces ga kao seljak nafrljit nepotrebno visoko ako to nije potrebno, po tom pitanju nema veze koja je platforma jer je svugdje sistem isti. Nekompatibilnost memorije, ogranicenje brzine na 2400-2666mhz ako popunis sva 4 slota cak i na plocana od 700-800kn su veci problemi nego trazenje idealnog napona.

Svi samo spominju neke klokove 5.0ghz+ i onda gledaju temperature u stres testovima i cude se, a stvar je takva da ti sad sa dodatne dvije jezgre nije potrebno vise od 4.8-4.9ghz cak i da se nosis sa konkurentnim osmerojezgrenim procesorima, single core je pak druga prica tu su svijetlosne godine prednosti u pitanju. Tako da odtrolaj...
17 godina
Jaki problem namještanje memorije, eto moja hynix 16gb x4 dual sided memorija radi na 2800mhz. Još od Ivy bridge je delidanje jedini način da izvučes dodatne performanse iz proca.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
14 godina
protjeran
Zaboravio si spomenuti 18-18-18 latencije koje imas...
17 godina
CPU chat tema

Jel ovo luci ima dva akaunta pa se sad pali na hotline 8700k.

kradem mine iz minskog polja
17 godina
Da i koji je problem u tome? Jer ti čitaš uopće koja je to memorija?
16 godina
protjeran
Stjepanj kaže...

Nasao? U svakoj recenziji su temperature ocajne, oc je neupotrebljiv osim ak ne ulozis u jedno od najboljih aio hladenja i slusas buku. Nije ti to hladno-zalemljeni Ryzen

Moj zalemljeni 5820k je vrel pod odlicnim ac liquid 120 kamoli ova nova sranja pod majonezomlp

Ma 5820K je hladan procesor, ne pretjeruj. Jedini problem je prime sa avx/fma3 loadom, to ne pokreces i zdravo. 

13 godina
protjeran
war3_tft kaže...
Zaboravio si spomenuti 18-18-18 latencije koje imas...

Jesi ti probao svoje dizati? Ja sam svoje dignuo za 800mhz latencije ostale iste, napon na 1.35v

13 godina
protjeran
ansha kaže...
Stjepanj kaže...

Ma 5820K je hladan procesor, ne pretjeruj. Jedini problem je prime sa avx/fma3 loadom, to ne pokreces i zdravo. 

To jedino kad me ti natjeras, u gamingu nisam vidio preko 63°c@4.3ghz@1.15v cujem jedino usranu grafu.lp

14 godina
protjeran
Problem je kaj takvim klokom neces dobit nikakav rast u performansama. Ako vec imas losu memoriji i klok ne koristi to kao argument koji bi trebao ici u korist ryzenu jer cinis upravo obrnutu stvar.
14 godina
protjeran
Nisam prckao po svom ramu jer ne budem nista dobio time, imam 2400 cl12 ram i koliko sam citao prelos je za klokanje.

Fury s druge strane je puno bolji, koji si ti klok i latencije uspio izvuci?
17 godina
Dobit ćeš bolje performanse bez obzira na latencije, jer ram na radi isto kao na Intelu tako da opet pričaš nebuloze, već je i to testirano i ovdje na forumu ako se ne varam.
14 godina
protjeran
Testirano je bas suprotno, a to mozes i sam provjeriti. Stavi memoriju na tih 2800 cl 18 i nakon toga na 2133 cl14 jer po formuli koja se spominje vezano uz ram latencija/frekvencija*2000 se dobije ista brzina, pa javi kolka je razlika u rezultatima.
16 godina
war3_tft kaže...
Testirano je bas suprotno, a to mozes i sam provjeriti. Stavi memoriju na tih 2800 cl 18 i nakon toga na 2133 cl14 jer po formuli koja se spominje vezano uz ram latencija/frekvencija*2000 se dobije ista brzina, pa javi kolka je razlika u rezultatima.

-kad su brojke-razlomci jednaki, tad je u prednosti viši clock-fsb=bandwidht, jer je veći transfer podataka. Naravno, do neke granice do koje je moguć transfer (usko grlo ili nestabilnost i sl.).

-izuzetci od tog pravila, specifične operacije kad je samo brzina jedini kriterij, tad CAS može biti važniji, ali to je u RL skoro nemoguće, sintetika je samo sintetika ili prime95 i sl..

(nestrpljivi, scroll dalje, nije zanimljivo..)

-oboje anulira keš. Što je veći-brži keš, što je njegova logika (asocijativnost, alokacija, outoforder i sl.) to je manji uticaj RAMa. Intel godinama ima veći keš (po jezgri) s boljim prebacivanjem (optimalnijim radom) ili bolje reči, manji gubitak u promašajima ili pauze za međurezultate, bolji hit ratio. To sad AMD pokušava popraviti, vidjet ćemo. .. npr. stara mana im je bio SIMD gubitak u prebacivanju ili FPu, koji je radio odlično u jednom tasku (kad se prebaci) no kad dođe do potrebe za 'onim drugim' tad sve izgubi.. jer je npr manji keš.

Keš, cache, su tranzistori kao u ostalom čitav silicijski wafer, kao registri, alu-fp ili jezgre. Intel s razlogom više (od ukupnog vafera kao index-100%) odvoji za keš, jer to da RL rezultat. Zato svaki 'jači' CPU ima više keša (pri čemu su recimo jezgre identične, odnosno umjetna razlika isključivanjem pojedine mogućnosti ili škart-yield kao npr broj jezgara, HT ili K-množitelj..). Keš je toliko važan, kao i (čisto zbog usporedbe, karikirano) da idete uspoređivati jedan te isti PC, samo s nedovoljno RAMa (za današnje, normalne potrebe aplikacija..). Kad ima (pre)više, tad je OK, kad je nedovoljno tad je loše, usko grlo koje generira višestruke gubitke (idlanje, dodatni rad npr HDDa, višestruko prebacivanje kroz sabirnicu prema periferiji cepeua...). Tad je nevažno koliko je ram brz-spor, nego je kriterij (ne)dovoljno. Sintetika to može ignorirati i tad su benčevi-zaključci često pogrešni jer se na karaju sve to radi da bi imali brži sys u radu-korištenju, u RL, ne u benču. Primjeer koji je kontradiktoran je max-OC (za rekorde) kad se sve podredi clocku koji ne mora baš ništa raditi.. samo raditi-idlati :) .. i tad se koristi minimum RAMa, jedan keks.. takav PC, pa i da je najbrži, imao bi lošije rezultate u svemu-u radu OSa, appsa.. jer je tad nedovoljno RAMa.

Što je najbolje? Imati desetke GB keš L1 koji radi na taktu CPUa.. :) isključiti sve ostalo, ali sys ne radi tako i to bi bio danas SF a treba za RL. Tad se realnost svodi na ostvarive brzine, prosjek (ne jedan specifični task-operaciju osim u slučaju kad je to jedina namjena računala).

Zato je manji utjecaj brzine rama na intelu, jer je veći keš po jezgri, po dubini operacija (sam algoritam i hit-miss ratio) koje tad CPU može obaviti i ukupno biti brži, doći do cilja. Banalno, i najbrži šleper može najbrže dostaviti robu, ali ako promaši cilj ili pogriješi s robom tad je brzina nevažna, mora ponoviti i biti bar dvostruko brži da bi stigao do cilja prije drugog.. ako pri tome crkne (stabilnost) ili se trošak ne opravda (gume, benzin..) tad je to neoptimalno i može služiti kao izuzetak, ne kao pravilo za ostale. Govorimo li o kamionu, autu, CPUu, RAMu.. kriterij je zapravo isti, jel radi, jel brži/jeftiniji, jel .. benč nije to kao ni omjer mhz/cas nego rezultat, RL .. uz ego :) jer i to se broji.

u RL će transport uvjek biti brži po autoputu s više staza (=bandwidht), po ulici koja je manje zakrčena, manja gužva, semafori-regilacija/ograničenja.. isto je s CPU-RAMom. BW, dok je pojedini ciklus samo izuzetak kao mali paket koji se dostavi motorom, jer PC je zapravo 'šleper' koji mora mljeti ogromne količine podataka (robe u transportu), gigabajti, ne kilobajti.. pogotovo za 'zvijeri' i top-modele jer im je to namjena, pogotovo se to može primijetiti u najzahtijevnijim taskovima i najjačim-najskupljim računalima. Osobni auti nisu u toj klasi i nemaju takav task, uredski PC, .. ili pojedini benč, kad je stvar u igrama tad je 90% taska na VGA, pošto danas browser, mediaplayer, GUI.. koriste GPU, pomalo je smiješno toliko se fokusirati na neki sintetički benč koji će često biti pogrešno portumačen ili suprotan RL situaciji. Brže je brže, 'ali' jel radi je također važno kao i cijena ili relna potreba, postotak kad je nešto primjetnog vs promo materijala koji nas uvjeravaju da će s 'x-komponentom' sve letjeti x-puta brže. Neće, jer ovisi o svemu, ostatku sistema i 'regulaciji' prometa koja može ograničiti na 60kmh.. :)) dok se K može gledati kao blokada na 250kmh.. isto je, ne kupuje se auto zbog blokade, nego zbog ''auta'' i nije brži ako stoji na semaforu. CPU je ista stvar, dok su funboy navijanja samo to.. i 'dobar' razlog za ćakulanje :)

edit: opet nepažljivi čitatelji.. :) SCROLL alert, ne praskakati! .. zapravo, preskočiti :)) ->ništa od runde jer je diskvalificirajući kriterij.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2017 18:14 (ihush).
14 godina
CPU chat tema

Tko ovo pročita ima piće kod Picajzle u birtiji.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2017 17:53 (DarthMarkus).
13 godina
neaktivan

Kad već spominjemo GN kao neku referencu, evo upravo u zadnjem videu koji si linkao kažu da testiranje temperatura rade sa krakenom x62 sa max pumpom i max ventovima. Dakle, treba nafrljit 280mm vodeno od 1200kn na max da bi dobio 76°C na 4.9ghz.

9 godina
_mark0_69 kaže...

....Dakle, treba nafrljit 280mm vodeno od 1200kn na max da bi dobio 76°C na 4.9ghz.

evo riža u prime95 na auto ventovi i maks pumpa na 4ghz i 1.462V (mbo 1.504 - vdrop)
maks 76 stupnjeva na 286W outputa ali delid je feature koji ovaj cpu nema.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2017 18:09 (dabar_solta_V2).
9 godina
neaktivan
CPU chat tema

Koliko je AMD-ova nesposobnost zabetonirala napredak u gejmingu , Sony i MS su jednako krivi za ovo.Jesu li procesori u novim konzolama išta jači nego u starim konzolama (xbox 360 i pss3)?

15 godina

Sto znaci da intel nije nista bolju majonezu stavio od proslih generacija nego jedno dodatno mazanje ociju, al svjedno bi ga opet kupio 5ghz je ljepo vidjeti jos delid uradis I imas nize temperature..

9 godina
dreadmoore kaže...

Sto znaci da intel nije nista bolju majonezu stavio od proslih generacija nego jedno dodatno mazanje ociju, al svjedno bi ga opet kupio 5ghz je ljepo vidjeti jos delid uradis I imas nize temperature..

ovi intelovci sami sebe lažu, btw delid nije feature za smanjivanje temperature..

17 godina
dabar_solta_V2 kaže...
dreadmoore kaže...

ovi intelovci sami sebe lažu, btw delid nije feature za smanjivanje temperature..

delid je da lakše klizne kad ga stave fanbojevima

kradem mine iz minskog polja
14 godina
protjeran
A gle znas i sam da puno ovisi o cipu i sreci, oni su dobili los cip kojem treba 1.4v za 4.9ghz dok npr digital foundry je svojeg 8700k na 5.0 il 5.1 (budem procjerio tocno) imao na 1.32 sto bi znacilo jos manjim naponom na 4.9 i puno boljim temp.

Za 8600k sam vec postao dva slucaja gdje su 5.1 imali na 1.28, a drugi na 1.288 i taj ga je u prajmu hladio sa zracnim kulerom od 350kn na 65-70 stupnjeva.

Sve je to lutrija, da su ovi u gm smanjili rpm temp bi skocile koji stupanj gore sto opet nije strasno za tako los cip.
13 godina
CPU chat tema

Svojim skromnim poznavanjem Oc-a, znam da se kasnije revizije svega uglavnom bolje clockaju od prvih.

Dakle ima mjesta za napredak oko tih 5ghz Intela.

coffe,coffe,coffe.....
16 godina
dreadmoore kaže...

Stvarno ih ne kuzim sa tom majonezom...da li ima negdje podatak koliko bi im lem poskupio procesor?

13 godina
protjeran
evincar kaže...
dreadmoore kaže...

Stvarno ih ne kuzim sa tom majonezom...da li ima negdje podatak koliko bi im lem poskupio procesor?

ja sam racunao ima negdje na forumu, cca 35-40kn sto te na 100 milijona u jednom kvartalu izade ohoohoo...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice