Google Docs puna podrška za MS Office

poruka: 43
|
čitano: 5.120
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Google Docs puna podrška za MS Office".
16 godina
neaktivan

a podržava li MS Office dokumente Google docs? {#}

Moj PC  
16 1 hvala 0
15 godina

E priznajem ovo je već malo čudno

Ivan Stanic

0 0 hvala 0
16 godina

nema ti zašto bit ćudno...slična je stvar sa kombinacijama u kojoj je i open office...jednostavno microsoft ne bi zarađivao kad bi bio u potpunosti kompatibilan sa open source programima

Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
odjavljen

MS se štiti zatvorenošću ali ako netko totalno otpiše MS i kompletno se prebaci na Google mislim da može bez problema raditi sve što treba a tu uključuje i suradnju sa drugima. Jer kad napraviš dokument u google docsima podjeliš ga s drugima i taj s kim si ga podjelio ni ne mora imati office, samo browser i opet ga može pogledati, editirati i isprintati i to je to zaokružena cjelina.

www.pazii.com
Moj PC  
4 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Google Docs puna podrška za MS Office
luka28 kaže...

MS se štiti zatvorenošću ali ako netko totalno otpiše MS i kompletno se prebaci na Google mislim da može bez problema raditi sve što treba a tu uključuje i suradnju sa drugima. Jer kad napraviš dokument u google docsima podjeliš ga s drugima i taj s kim si ga podjelio ni ne mora imati office, samo browser i opet ga može pogledati, editirati i isprintati i to je to zaokružena cjelina.

Microsoft se spustio na novi low sa tom zadnjom kritikom. 

"Oni ne pričaju naš jezik,  znači oni nemaju pojma i loši su ! "

16 godina

U čemu je stvar sa zatvorenošću formata? Je li stvar u tajnosti, ili u zakonskim odredbama kojim se zabranjuje određena implementacija? Što ako bi na neki način "procurio" u javnost dizajn MS dokumenata? Malo mi je čudno da danas kada se vrti tolika lova ne mogu reverznim inžinjeringom doći do strukture datoteka. Čini mi se da su Kinezi poprilično napredovali, Kingsoft Office odlično radi sa MS dokumentima.

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

zanima me samo jedna stvar...

dali je itko od komentatora na ovoj temi...ikada preimenovao .docx ili .xlsx u .zip...i pogledao ga iznutra...

...uobičajeno blablabla truć truć truć...

do something while necrknes

4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

6 and counting, baš me zanima koliko će se delegata kratke pameti ustati do kraja dana u obranu "open Google" nečega.

Fact check:

1. MS Office ne može podržavati "Google-ov format" jer takav ne postoji; Google docs datoteke se iz Google-ovog clouda mogu izvesti isključivo u formatima HTML, Open Document, PDF, RTF, Plain Text ili Word (docx) i sve te formate MS Office naravno savršeno podržava.
  2. Dokumentacija starih binarnih MS Office formata je svima dostupna na http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc313105(v=office.12).aspx i Microsoft je također objavio alat za konverziju iz starih u nove OpenXML formate kao open source na http://b2xtranslator.sourceforge.net
  3. "Novi" OpenXML formati (od 2007) su otvoreni i dokumentirani od samog početka na http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa338205(v=office.12).aspx i sam OpenXML projekt je od nedavno open source, http://blogs.technet.com/b/openness/archive/2014/06/25/open-xml-sdk-released-open-source-project.aspx
  4. Ako netko poput Google-a ili OpenOffice-a ne uspjeva otvoriti neki MS dokument, to nije do "zatvorenog" formata, jer isti nije niti je ikada bio zatvoren, nego samo, jedino i isključivo zbog deficita u tim programima, odn. činjenice da MS Office jednostavno ima daleko više mogućnosti i opcija nego što će sve te alatljike zajedno skupiti u narednih 100 godina, tako da je normalno da npr. Google Docs ne može prikazati sve što Word može generirati. Kod Excela ili Power Pointa je razlika još drastičnija, oni su po mogućnostima svjetlosne godine ispred bilo kojeg drugog alata i smješno je uopće očekivati da bilo koji drugi alat može u potpunosti prikazati sadržaj tih datoteka. No ono što je bitno - ako vam to smeta, žalite se Google-ovim programerima ili srednjoškolcima u Bangladešu i središnjoj Kini koji u slobodno vrijeme održavaju OpenOffice, MS je učinio baš sve što je trebao i mogao da otvori pristup svojim datotekama. Konkurentima preostaje još samo investirati po par milijardi dolara u razvoj npr. BI infrastrukture za svoje klonove Excela i sve pet.
  5. Microsoft održava i podržava desetke vrlo važnih Open Source projekata kao što svi pametni znaju, http://www.microsoft.com/en-us/opennesshttp://msopentech.com
  6. Google, idol "open" geliptera (http://leksikon.thinking-garment.com/gelipter/), nigdje nije niti objavio, niti otvorio niti na bilo koji način dokumentirao svoje interne formate koje koriste za Google Docs (neka me netko ispravi ako griješim, jedino što je specificirano je API za up/download file-ova, ali ne i format).

9 11 hvala 3
16 godina
baaab kaže...

dali je itko od komentatora na ovoj temi...ikada preimenovao .docx ili .xlsx u .zip...i pogledao ga iznutra...

Jesam još davne 2007. kada je tek predstavljen novi format. Znam da je odvojen sadržaj datoteke i XML koji opisuje strukturu. Upravo zato me i zanima zašto je tako teško postići bar 99% kompatibilnost.

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.
17 godina
neaktivan
RobertS kaže...

6 and counting, baš me zanima koliko će se delegata kratke pameti ustati do kraja dana u obranu "open Google" nečega.

Iako se MS silno hvali otvorenošću docx formata, uvijek nekako zaborave napomenuti da su se način na koji su postigli standardizaciju svojih formata može nazvati prevarom. Tako se Strict format i dalje ne koristi po defaultu, nego Transitional format koji je zadržao mogućnost stavljanja binarnih blobova unutar datoteka i time su efektivno postigli to da se mogu hvaliti otvorenošću, ali i dalje imati zatvoren format.

16 godina
neaktivan
uss kaže...
baaab kaže...

Jesam još davne 2007. kada je tek predstavljen novi format. Znam da je odvojen sadržaj datoteke i XML koji opisuje strukturu. Upravo zato me i zanima zašto je tako teško postići bar 99% kompatibilnost.

Objasnio sam gore u prethodnom postu - nije problem u formatu, nego u činjenici da MS Office podržava puno više opcija nego drugi alati. Format samo opisuje što treba gdje prikazati, ali logika prikaza mora biti implementirana u samom programu i nije dio formata. Jednostavan primjer: usporedi opcije za uređivanje tablica u MS Word-u sa npr. Google Docs - Word je deset svjetlosnih godina ispred i podržava opcije formatiranja i funkcije o kojima Google Docs samo može sanjati i ignorirati ih pri prikazu kada učita Word dokument, tako da tablica koja izgleda super u Wordu ispadne smeće kada se uveze u Docs, isto kao i HTML5 dokument kada ga otvoriš sa nekim browserom iz 1997. E sad, zašto Google ne želi ili ne može implementirati istu razinu funkcionalnosti kao MS Office, to moraš pitati Google (ili OpenOffice, ili...). U konačnici se sve svodi na to da ako želiš ultimativnu kvalitetu, onda moraš uzeti novce u ruke i investirati, a to se kosi sa Google-ovim i Open principima gdje sve treba biti besplatno i "dovoljno dobro", što god to značilo. Office je Microsoftu jedan od glavnih izvora prihoda, dok Google 98% prihoda dobija iz reklama i Docsi su mu samo jedna u nizu poludovršenih navlakuša koje služe da skupe što više korisnika i njihovih podataka.

16 godina
odjavljen
svakak kaže...

Ja bez problema u svom modulu jedne aplikacije čitam docx i xlsx. OpenOffice to također radi, dakle Google ne bi smio raditi probleme.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
11 godina
protjeran
RobertS kaže...
uss kaže...
baaab kaže...

Objasnio sam gore u prethodnom postu.....

U redu je Roberte iz Microsofta Hrvatska, ja se u ime forumasa zakljinjem da cemo svi kupiti MS Office i ni u kojem slucaju necemo koristi zli Google Docs.

15 godina

Nema potrebe za ironijom. Dobro je da postoje forumaši poput RobertS iz čijih napisa svi možemo štošta naučiti.

11 godina
neaktivan

Ako je MS toliko otvoren zašto ne koristi Odf format i zasto se ne drži standarda koji je odabran. Prvo je bila borba izmedu Microsoftovog xmltd formata i odf koji su podrzavale opensource zajednice, eu itd i na kraju on je tu bitku izgubio i ne drži se odabranog standarda. 

To meni zvuči kao i ono sa objektivima za dslr, recimo canon ima svoje objektive nikon svoje, Pentax svoje, a svi ostali nisu baš popularni jer nemaju puno objektiva tako je i Olympus pokrenuo zajedno sa jos nekim proizvodačem zajednički standard Four Thirds (FT) no izgleda da neče taj objektiv biti popularan dok ga ne podrži neki veliki proizvođač dslr-ova.  Na taj način Canon i Nikon imaju monopol, kako da kazem, u biti znaju kada jednom netko kupi canon dslr i jos objektive za njega tesko se odvojiti od canona jer jednostavno objektiv nemozes montirati na drugi dslr. Iako postoje adapteri no oni su tu više za zabavu jer nemogu omogučiti da objektiv bude 100% kompatibilan sa konkurentskim dslrom (zbog posebnog mehanizma za blendu, poseban mehanizam za fokusiranje itd) . Inače pentax pravi odlične dslrove za manje novaca,  i moraju jer nisu toliko popularni kao canon i nikon jer večina korisnika nisu čuli za ništa drugo osim canona i nikona pa se često odluče kupiti canon/Nikon šrot za velike novce. 

16 godina
odjavljen
Markić7 kaže...
...canon/Nikon šrot za velike novce. 

{#}

16 godina
neaktivan
Markić7 kaže...

Ako je MS toliko otvoren zašto ne koristi Odf format i zasto se ne drži standarda koji je odabran. ...

MS Office potpuno podržava ODF još od 2007 (2007,2010 ODF 1.0/1.1, 2013 ODF 1.2). Microsoft je imao značajnu ulogu u donošenju standarda ODF 1.2, posebno u području tabličnih kalkulacija i podržava ga bolje nego većina ostalih alata. http://blogs.office.com/2012/08/13/new-file-format-options-in-the-new-office/

ODF standard međutim još uvijek ne podržava sve što Office može pa nije defaultni u Office-u, ali se može odabrati.

16 godina

Microsoft i značajna uloga u open standardu LOL. Nitko nije koristio MS-ovu podršku za odf već SUN-ov plugin, baš zbog mnogobrojnih mina koje je ms ugradio u svoju "podršku". SUN-ova konverzija uvjek mi je radila bez ikakvih problema dok je MS-ov plugin bio neupotrebljiv. Kako godinama ne koristim MS Office ne znam kakva je situacija sada, no iznenadilo bi me bilo kakvo poboljšanje. Logika MS-a je da korisnicima pruži loš konverzijski alat kako bi mogao plasirati ideju kako onaj drugi format ne vrijedi.

16 godina
neaktivan
rmiculini kaže...

Microsoft i značajna uloga u open standardu LOL. Nitko nije koristio MS-ovu podršku za odf već SUN-ov plugin, baš zbog mnogobrojnih mina koje je ms ugradio u svoju "podršku". SUN-ova konverzija uvjek mi je radila bez ikakvih problema dok je MS-ov plugin bio neupotrebljiv. Kako godinama ne koristim MS Office ne znam kakva je situacija sada, no iznenadilo bi me bilo kakvo poboljšanje. Logika MS-a je da korisnicima pruži loš konverzijski alat kako bi mogao plasirati ideju kako onaj drugi format ne vrijedi.

Dakle godinama nisi koristio MS Office, ali si siguran da ovo ili ono ne radi. Biseru.
16 godina
neaktivan

usporedba office-a sa fotoaparatima...a gdje su u toj priči automobili...zašto sve nebi bilo kompatibilno sa svime? ono uzmeš lampu u ubodeš u pojačalo...koja lampa...who cares...lampa je lampa...sve je to kompatibilno :D

možda zato...jer su postojali drugačiji putevi razvoja...svatko ima neke svoje patente...i potrošili su gomilu love da bi došli do rezultata koji su ugrađeni u te proizvode...

da google nešto želi napraviti sa nekim svojim officeom...već bi do sada napravili...ovo im je samo usput...tek da popune praznine u ulasku u korporativni biznis...

jednostavno moraju imati tu uslugu...proizvod...bez obzira kakav/va je...

do something while necrknes

1 2 hvala 0
16 godina
RobertS kaže...

Dakle godinama nisi koristio MS Office, ali si siguran da ovo ili ono ne radi. Biseru.

Biser možda jesam no tu se spominje 2007. MS office ne koristim od 2010. Za nove verzije sam se ogradio no isto tako izrazio svoju sumnju o spremnosti mekanoga da ponudi funkcionalni plugin.

LP

17 godina
neaktivan

MS Office je kao u onoj reklami kad onaj veliki zeko ne može odvojiti mrkvu od peršina. Za velike novce daje ti mogućnosti koje velika većina neće nikad koristiti niti zna da su tu i čemu služe.

@RobertS

običnu vijest o nepotrebnosti konverzije jednog formata u drugi radi editiranja si pretvorio u obrambeni rat za microsoft. gelipteri, bangladeški srednjoškolci i ostala pretjerivanja su nepotrebna kao niti nabrajanje microsoftovih projekata otvorenog tipa. to su samo tvrtke kojima je cilj zarađivanje novaca. nisu niti dobre niti loše

Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2014 0:22 (hrvooje).

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Uglavnom, dosta zanimljivih linkova, uglavnom nisam niti bio svjestan da Microsoft sudjeluje u Apache POI (http://www.microsoft.com/en-us/openness/#projects).

E, sada to ne bi bilo niti upola zanimljivo dok ne vidimo nazive POI modula (http://en.wikipedia.org/wiki/Apache_POI#Architecture) {#}

Malo off topic post ali bilo mi je zanimljivo...

17 godina

Eh, sjećam se prije par godina vijesti na Bugu kako MS nadmoćno odmahuje na alternativne office alate jer je Office, kao, nedostižan u kolaboracijskom radu.

Sada kada je tu Google docs i  milijun sličnih rješenja, javno se ogoljava MSova jedina taktika: iskoristi veliku korisničku bazu da nametneš zatvoreni format (praveći se da to ne radiš - odatle argumenti MS-ljubaca).

Gola činjenica ostaje ta, da kada bi MS defaultno koristio stvarno otvoreni format - Office paket bi bio zaboravljen u roku od godinu-dvije.

Moj PC  
2 1 hvala 0
16 godina
odjavljen

uuY, pričaš gluposti: tko tebi brani da koristi otvorene formate u Officeu ili da ne koristiš Office? Office se koristi iz navike i jer je superioran alat.

17 godina
Tonči kaže...

uuY, pričaš gluposti: tko tebi brani da koristi otvorene formate u Officeu ili da ne koristiš Office? Office se koristi iz navike i jer je superioran alat.

Office se održava na korištenju prvenstveno zato što armija korisnika neznalački dijeli dokumente u defaultnom (naravno, samo lažno "otvorenom") office formatu i tako tjera sve druge da se koriste Officeom da bi mogli čitati te dokumente.

Bez ikakvog opravdanog razloga MS sa svakom verzijom izbacuje nove, na novi način zakomplicirane formate datoteka, samo da se ta situacija zadrži.

Na području uredskih alata barem 10 godina nema ništa novo, sve se promjene svode na korisničko sučelje, opravdanja za neke nove komplikacije s formatima apsolutno nema.

Stoga, ja možda pričam gluposti, ali te gluposti MS radi.

16 godina
baaab kaže...

misliš da bi im to palo na pamet ili da razumiju što si im napisao? Kraće, ne...

RobertS kaže...
uss kaže...
baaab kaže...

Objasnio sam gore u prethodnom postu - nije problem u formatu, nego u činjenici da MS Office podržava puno više opcija nego drugi alati. Format samo opisuje što treba gdje prikazati, ali logika prikaza mora biti implementirana u samom programu i nije dio formata. Jednostavan primjer: usporedi opcije za uređivanje tablica u MS Word-u sa npr. Google Docs - Word je deset svjetlosnih godina ispred i podržava opcije formatiranja i funkcije o kojima Google Docs samo može sanjati i ignorirati ih pri prikazu kada učita Word dokument, tako da tablica koja izgleda super u Wordu ispadne smeće kada se uveze u Docs, isto kao i HTML5 dokument kada ga otvoriš sa nekim browserom iz 1997. E sad, zašto Google ne želi ili ne može implementirati istu razinu funkcionalnosti kao MS Office, to moraš pitati Google (ili OpenOffice, ili...). U konačnici se sve svodi na to da ako želiš ultimativnu kvalitetu, onda moraš uzeti novce u ruke i investirati, a to se kosi sa Google-ovim i Open principima gdje sve treba biti besplatno i "dovoljno dobro", što god to značilo. Office je Microsoftu jedan od glavnih izvora prihoda, dok Google 98% prihoda dobija iz reklama i Docsi su mu samo jedna u nizu poludovršenih navlakuša koje služe da skupe što više korisnika i njihovih podataka.

-ali gdej bi tad bilo pljuckanje? ..

kao i to da implementacija kompatibilnosti ovisi o onome tko to implementira. Mada je MS znao malo zavlačiti, ipak su dokumentirani i može se, ... (goto hrvooje).

baaab kaže...

usporedba office-a sa fotoaparatima...a gdje su u toj priči automobili...zašto sve nebi bilo kompatibilno sa svime? ono uzmeš lampu u ubodeš u pojačalo...koja lampa...who cares...lampa je lampa...sve je to kompatibilno :D

možda zato...jer su postojali drugačiji putevi razvoja...svatko ima neke svoje patente...i potrošili su gomilu love da bi došli do rezultata koji su ugrađeni u te proizvode...

da google nešto želi napraviti sa nekim svojim officeom...već bi do sada napravili...ovo im je samo usput...tek da popune praznine u ulasku u korporativni biznis...

jednostavno moraju imati tu uslugu...proizvod...bez obzira kakav/va je...

- opet, da. ali kao i prošli post, to tad nije fora. MS mora biti kriv, ostali u bizu su altruisti.

hrvooje kaže...

MS Office je kao u onoj reklami kad onaj veliki zeko ne može odvojiti mrkvu od peršina. Za velike novce daje ti mogućnosti koje velika većina neće nikad koristiti niti zna da su tu i čemu služe.

@RobertS

običnu vijest o nepotrebnosti konverzije jednog formata u drugi radi editiranja si pretvorio u obrambeni rat za microsoft. gelipteri, bangladeški srednjoškolci i ostala pretjerivanja su nepotrebna kao niti nabrajanje microsoftovih projekata otvorenog tipa. to su samo tvrtke kojima je cilj zarađivanje novaca. nisu niti dobre niti loše

evo opet.. ? Podsjetnik, odf, dokumnetacija, neki Office paketi koji normalno rade, dok drugi polu-rade nisu krivica MSa (mada im on u tome pomaže/odmaže koliko može..).

Sad je paket-zeko, nešto nekome MS uvaljeuje, problem? Zeko oče mrkvu a dobije uz nju i krumpir, što to ima s formatima i kompatibilnošću? Imalo bi kad bi ta mrkva bila nekompatibilna s njegovim zubima, dok paket gdje mu uvaljeuje krumpir nije krivica mrkve nego trovca koji to odluči tako upakirati i njegovog interesa.

Vidi čudo i na googleu MSO dokumenti uredno rade, nije li to dokaz fušanja onih u kojima to ne radi? MS je uspio nametnuti se kao standard, to je krivica druge strane koja to nije znala-mogla, bar na vrijeme ili su 'velike glave' tako željele... jer nije open ili floss nešto van konteksta interesa. Koje ono firme stoje iza? IBM, Oracle, intel.. da, altruizam na kvadrat.

Ja ne koristim ni 2% MSO mogućnosti, notepad mi je dovoljan, ponekad ipak trebam ++, ponekad i Office ali tad obično MSO, bez obzira što ne koristim preostalih 98% zbog konkretne mugućnosti koja je tad neophodna ili kriterij kompatibilnost, ne sama želja ili Stallmanizam-fossizam (za koje mogu navijati).

-gledaj MSO jednako kao npr browsere, playere i sl.. Gdje je tad problem u MSu ili ... dok patenti i licence ipak rulaju u RL.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
odjavljen
uuY kaže...
armija korisnika neznalački dijeli ...

...ali te gluposti MS radi.

Ti glupost korisnika svaljuješ na Microsoft? Fascinantno!

14 godina
Što nam je s horizontalnom crtom u footeru Excela? Ah, da, još to nisu implementirali. Za ono što ja radim sva četiri rade OK (MS, Libre, Kingsoft i Google) mada preferiram Libre. Google Docs je dobar za skidanje zaštite od editiranja Excel fileova. :)
Stručnjak za odmaganje...
16 godina
mario.L_hr kaže...
Što nam je s horizontalnom crtom u footeru Excela? Ah, da, još to nisu implementirali...

kako nisu? možeš staviti i 'cvjetiće' (art) ako želiš.. pa sve do npr tablice sa svim elementima koje pomisliš i još dva više. Drugo je ako nisi pronašao kako.

Mislim, nije da palim excel više od jednom-dva puta u dekadi.. nit mi treba. Ako je i nemoguće, ja ću preživjeti, ali nije baš toliko smeće taj MS. (trenutno ni MSO nemam pod prstima pa ne mogu prnscr kao evidens..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice