Na bankomatima Linux umjesto Windows XP-a

poruka: 25
|
čitano: 4.613
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Na bankomatima Linux umjesto Windows XP-a".
17 godina
neaktivan

nekako mi se čini da je kompletno nebitno koji OS vrte bankomlati. "raspravama" o tome skrivaju se pravi problemi: jezivo loše aplikacije nekih (većine) banaka (vadi karticu, trpaj karticu, pitanje, odgovor, vadi karticu, trpaj karticu itd.), ovisnost serekeša o kojekakvim serviserima i "punjačima lovom" ("sorry, out of service") i činjenica da uplatni mukomat još uvijek moraš tražiti reflektorom po danu (nema do stajanja u redu pred šalterima, je l da? ljudi se druže uživo, bez "društvenih mreža" itd.). tu je i poseban problem nepostojanja tzv. univerzalnih bankomata (nevezanih na konkretnu banku), koji te neće oderati na nekakvu naknadu (za što, zapravo?) za podizanje. a i ovo je samo malen dio promašivanja "celog fudbala" s tim napravama. {#}

Moj PC  
9 3 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Na bankomatima Linux umjesto Windows XP-a
Ajar kaže...

nekako mi se čini da je kompletno nebitno koji OS vrte bankomlati. "raspravama" o tome skrivaju se pravi problemi: jezivo loše aplikacije nekih (većine) banaka (vadi karticu, trpaj karticu, pitanje, odgovor, vadi karticu, trpaj karticu itd.), ovisnost serekeša o kojekakvim serviserima i "punjačima lovom" ("sorry, out of service") i činjenica da uplatni mukomat još uvijek moraš tražiti reflektorom po danu (nema do stajanja u redu pred šalterima, je l da? ljudi se druže uživo, bez "društvenih mreža" itd.). tu je i poseban problem nepostojanja tzv. univerzalnih bankomata (nevezanih na konkretnu banku), koji te neće oderati na nekakvu naknadu (za što, zapravo?) za podizanje. a i ovo je samo malen dio promašivanja "celog fudbala" s tim napravama. {#}

Itekako je bitno. Svojim neznanjem si ti promašio "ceo fudbal".

Usput, da li je je poznat pojam "MBU" ili "MBNET"? To je ono što ti zoveš "univerzalnim" bankomatom.

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!
17 godina
s1m0n kaže...
Ajar kaže...

Itekako je bitno. Svojim neznanjem si ti promašio "ceo fudbal".

Usput, da li je je poznat pojam "MBU" ili "MBNET"? To je ono što ti zoveš "univerzalnim" bankomatom.

Blizu ali ne 100% točno. MBU mreža (u vlasništvu erstice) pokriva 20-ak hrvatskih (uglavnom manjih banaka) i nema naknade ako se diže novac na bankomatu unutar MBU mreže, dakle ako je kartica izdana u nekoj banaci članici MBU i novac se podiže na bankomatu druge banke koja je članica MBU-a.

Veće banke (zaba, PBZ itd) imaju svoju mrežu bankomata i ako dižeš novce na bankomatu druge mreže uredno ti zaračunaju naknadu. Naknada se obračunava i ako sa zabinom ili PBZ karticom dižeš novce na "MBU bankomatu" i obratno.

17 godina

Naknada je lihvarska kao što je i sve što potiče iz banke, umjesto da je tipa 5 kuna, oni oderu kao da imaš milijarde na računu.

http://www.zvonimirbuzanic.com/ - http://www.doom.com.hr/ - http://www.weboteka.net/
Moj PC  
17 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
A cemu uopce OS na bankomatu?
Njegova veza sa svijetom je modem, eventualno Ethernet ili nekakvi RF i to je jedino "komplicirano". Ne znam dal ima kakav OCR za novac, ali sumnjam. Ispis onih par slikica nije nikakav problem. Sve se uredno moze vrtit na mikrokontroleru i biti dodatno zasticeno propriatery TCP/IP stackom o kome nitko nema pojma, a radi jednostavnosti sigurniji na bugove koji se lako mogu ispravit.
Najveci problem je monopol par firmi koje izradjuju bankomate pa nema sanse ni primirisat. A duboko sam uvijeren ako neko i udje da ce ga ovi namjerno rusit, tj pokusat probit bankomate.
15 godina
neaktivan
Drazen kaže...
Njegova veza sa svijetom je modem, eventualno Ethernet ili nekakvi RF i to je jedino "komplicirano". Ne znam dal ima kakav OCR za novac, ali sumnjam. Ispis onih par slikica nije nikakav problem. Sve se uredno moze vrtit na mikrokontroleru i biti dodatno zasticeno propriatery TCP/IP stackom o kome nitko nema pojma, a radi jednostavnosti sigurniji na bugove koji se lako mogu ispravit.
Najveci problem je monopol par firmi koje izradjuju bankomate pa nema sanse ni primirisat. A duboko sam uvijeren ako neko i udje da ce ga ovi namjerno rusit, tj pokusat probit bankomate.

Zato što bankomati koriste VPN...

jež ovo ono
16 godina

.. i zato jer su terminali odavno nestali u povijesti... (sigurnosni mezanizmi, transakcije, 3tire itd..) jer je s padom cijenom CPUa i povećanjem snage postalo besmisleno opterećivati server trivijalnim poslovima.

-tad je potreban neki OS, dal u chipu ili bilo kojem drugom obliku, dal ćemo ga tad zvati OS ili firmware je sporedno.

btw, komercijala uvjek bira komercijalu, tako se u ovakvim slučajevima obično govori o RH, da netko iz free tabora ne pomisli da je stvar u cijeni.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.3.2014 10:29 (ihush).

3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
jaco_sa kaže...
Drazen kaže...

Zato što bankomati koriste VPN...

Da, naravno da koriste VPN. Ali se VPN ne terminira na OS-u bankomata nego na routeru koji je za to zaduzen. I tako ostaje i dalje cinjenica da bankomat kao uredjaj i nema neke realne potrebe za full OS-om. Citac kartica, display, tipkovnica, mehanizam za novac i sklop za komunikaciju. Tu i tamo neki senzor temperature, nesmetanog protoka novcanica itd i to je to. Nije to neka industrija gdje je budzet na knap pa se mora stedjeti. Uloziti vremena i par strucnjaka s tog polja i napraviti propietary firmware koji ce to pogoniti. Zasto bi bankomat morao biti pogonjen jednim x86 procesorom i windowsima?

battlelog: tomba_nzxt
16 godina
Bastardo kaže...
..

Uloziti vremena i par strucnjaka s tog polja i napraviti propietary firmware koji ce to pogoniti. Zasto bi bankomat morao biti pogonjen jednim x86 procesorom i windowsima?

-postaviš pitanje, umjesto da pročitaš (svoju) rečenicu prije... jer bi netko morao uložiti vrijeme, novac, znanje... i uvjeriti druge da je njegovo rješenje bolje, dovoljno dobro i sl.. u odnosu na postojeća. Bankari radije biraju komercijalu, brand nije bezvrijedan, ... mali Perica je sporedan dok ne postane ''the'': Gates, Jobs ili Apple-MS-Oracle... tad ona prethodna rečenica objašnjava.

-btw, danas je lakše prepustiti posao OSu o brizi za kompletnu periferiju nego raditi (custom) firmware za baratanje s NIC-wlan, touscschreen, keyboard itd itd... forkanje distre nije OS, forkanje firmwarea je krađa. Ako je to tebi lako, pa izvoli, pokušaj... (sretno) ...  ;-)

-nije stvar u x86 ili windozama, ali oni su tu. Radi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.3.2014 10:57 (ihush).
13 godina
neaktivan
ihush kaže...
Bastardo kaže...
..

Uloziti vremena i par strucnjaka s tog polja i napraviti propietary firmware koji ce to pogoniti. Zasto bi bankomat morao biti pogonjen jednim x86 procesorom i windowsima?

-postaviš pitanje, umjesto da pročitaš (svoju) rečenicu prije... jer bi netko morao uložiti vrijeme, novac, znanje... i uvjeriti druge da je njegovo rješenje bolje, dovoljno dobro i sl.. u odnosu na postojeća. Bankari radije biraju komercijalu, brand nije bezvrijedan, ... mali Perica je sporedan dok ne postane ''the'': Gates, Jobs ili Apple-MS-Oracle... tad ona prethodna rečenica objašnjava.

-btw, danas je lakše prepustiti posao OSu o brizi za kompletnu periferiju nego raditi (custom) firmware za baratanje s NIC-wlan, touscschreen, keyboard itd itd... forkanje distre nije OS, forkanje firmwarea je krađa. Ako je to tebi lako, pa izvoli, pokušaj... (sretno) ...  ;-)

-nije stvar u x86 ili windozama, ali oni su tu. Radi.

Jasno da radi, ali vidis kako radi. XP podrska se gasi. Svi se tresu. Trenutni hardware ne podrzava nove OS-ove, pa se i to mora mjenjati ... Bankarima se zivo fucka za to sto je na bankomatu dokle god on radi. Ovima sto odrzavaju bankomat nije svejedno. Kao sto sam rekao, to je ogromna para u igri i ne kontam zasto se njima ne bi isplatilo odraditi to jednom, napraviti svoje custom rjesenje koje je za ostatak neupucenih black box.

I nisam rekao da sam programer niti se bavim icime slicnim. Radim kao inzinjer za mrezu i sigurnost i kao takav mogu pretpostaviti silne prednosti koje bi custom rjesenje imalo spram uporabe os-a koji moja mama ima na svom racunalu.

battlelog: tomba_nzxt
17 godina
Bastardo kaže...

Jasno da radi, ali vidis kako radi. XP podrska se gasi. Svi se tresu. Trenutni hardware ne podrzava nove OS-ove, pa se i to mora mjenjati ... Bankarima se zivo fucka za to sto je na bankomatu dokle god on radi. Ovima sto odrzavaju bankomat nije svejedno. Kao sto sam rekao, to je ogromna para u igri i ne kontam zasto se njima ne bi isplatilo odraditi to jednom, napraviti svoje custom rjesenje koje je za ostatak neupucenih black box.

I nisam rekao da sam programer niti se bavim icime slicnim. Radim kao inzinjer za mrezu i sigurnost i kao takav mogu pretpostaviti silne prednosti koje bi custom rjesenje imalo spram uporabe os-a koji moja mama ima na svom racunalu.

Niti se mora sve migrirati s WinXP-a, niti je stvar tako jednostavna. Najveći je problem aplikacijski layer na samom ATM-u.

Kad u to uvedeš problem certifikacije i ostalog, stvari baš nisu tako jednostavne.

A održavanje nije problem, problem je brdo detalja koji ne omogućavaju jednostavnu migraciju na bilo što drugo.

17 godina

se pitam koliko je tih windowsa u bankomatima uopće odradilo nešto update-a... baš im treba da im neki nekompatibilni update sruši sve bankomate po svijetu, a veći je rizik da će im se to dogoditi nego da će im neko upasti u VPN i upravljati bankomatom. Kao što se i thin clienti i dalje prodaju sa Windows XP Embeded i ne tjera se nikakav update na njima... imaš XP SP3 i to ti je to tak da to mrgudanje je prije zbog toga što će za nove bankomate morati preći na nešto drugo jer im Microsoft više neće licencirati Windowse XP...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Gnjavator kaže...

se pitam koliko je tih windowsa u bankomatima uopće odradilo nešto update-a... baš im treba da im neki nekompatibilni update sruši sve bankomate po svijetu, a veći je rizik da će im se to dogoditi nego da će im neko upasti u VPN i upravljati bankomatom. Kao što se i thin clienti i dalje prodaju sa Windows XP Embeded i ne tjera se nikakav update na njima... imaš XP SP3 i to ti je to tak da to mrgudanje je prije zbog toga što će za nove bankomate morati preći na nešto drugo jer im Microsoft više neće licencirati Windowse XP...

Updatei na ATM-ovima se ni ne rade kao na desktopima, prvo proizvođači provjere što je stvarno potrebno, testiraju i daju preporuke.

A ni u cijeloj ovoj priči nije toliki problem WinXP licenciranje već PCI regulacija.

17 godina
neaktivan

Toliko buke oko prestanka potpore za XP, ono pa šta? smak svijeta? svatko se mora okrenuti na win 7 8 ili neku alternativu? 

XP je vrlo stabilan sustav i ne vidim nikakve prepreke zašto se i dalje ne bi koristili po bankomatima dok je isti u službi.

to je samo tjeranje panike i straha da se kupe nove verzije, ništa drugo.

There is no place like 127.0.0.1
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
PhysX kaže...

Toliko buke oko prestanka potpore za XP, ono pa šta? smak svijeta? svatko se mora okrenuti na win 7 8 ili neku alternativu? 

XP je vrlo stabilan sustav i ne vidim nikakve prepreke zašto se i dalje ne bi koristili po bankomatima dok je isti u službi.

ionako su bankomati užasno spori ... trebaju im podebljati hadware 

14 godina
neaktivan

Naslov: "Na bankomatima Linux umjesto Windows XP-a"

Tekst: "Jedan manji dio odlučiti će se za operativni sustav Linux."

Way to go, journalism.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
PhysX kaže...

XP se može i dalje koristiti dok god ne treba instalirati novi ili premjestiti stari ATM. Radi se o detaljnim zahtjevima i sigurnosnim uvjetima financijskih ustanova.

Memphis kaže...

Nisu oni spori koliko u praksi rade 10% vremena u ukupnoj transakciji. Ostatak vremena ide na procedure koje su korisniku "nevidljive".

17 godina
Memphis kaže...
PhysX kaže...

Kad bi se to svodilo na to da bankomat očita karticu i da ti novce... treba provjeriti u banci da li ti imaš dovoljno novaca, jesi možda prekoračio svoj dnevni limit jesi ovo, jesi ono, najmanje je tu problem hardver u samom bankomatu a najviše razne komunikacije.

17 godina
Old Iggy kaže...
Gnjavator kaže...

Updatei na ATM-ovima se ni ne rade kao na desktopima, prvo proizvođači provjere što je stvarno potrebno, testiraju i daju preporuke.

A ni u cijeloj ovoj priči nije toliki problem WinXP licenciranje već PCI regulacija.

Naravno da se ne rade ko na desktopima, i vjerovatno se ne updateira ništa što im nije od kucijalne važnosti tako da je sva ta buka oko updatea bezveze... frka im je samo šta će sa novim bankomatima...

17 godina
Gnjavator kaže...
Old Iggy kaže...

Naravno da se ne rade ko na desktopima, i vjerovatno se ne updateira ništa što im nije od kucijalne važnosti tako da je sva ta buka oko updatea bezveze... frka im je samo šta će sa novim bankomatima...

Novi ionako već godinama dolaze s Win7, nema tu nekih problema.

Problem nadogradnji je naglo potenciran iz sigurnosnih razloga (koje pak ne definiraju MS ili proizvođači, nego kartičari - već sam sam sebi dosadan ponavljajući isto).

A stvaran problem je unifikacija flota i siguran rad raznih uređaja u istoj floti. Zato je tu migracija na Win7 bitna.

16 godina
tripl3 kaže...

Naslov: "Na bankomatima Linux umjesto Windows XP-a"

Tekst: "Jedan manji dio odlučiti će se za operativni sustav Linux."

Way to go, journalism.

- zar se primjećuje...(?) {#}

još me samo zanima koji je to manji dio, kako je do te informacije došao 'novinar' tj koje su to institucije (banke) koje će iz navedenog razloga (support za XP) prijeći na linux a da to do sad već 2 desetljeća nisu učinile.. kao i to koja bi to bila distra, ili je to sporedan podatak. Ono što se provlači neprimjetno, od prije desetak dana txt, da će (neke) banke plaćati MSu extended support za XP... možda bi 'journalist' mogao otkriti koliko je takvih, bar za statističke potrebe.

13 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Odustani, ovo ti je već ne znam koji put u par tjedana na sličnoj temi, ne vrijedi objašnjavati panjevima.

17 godina
Djuro von Prekoplotovich kaže...
Old Iggy kaže...

Odustani, ovo ti je već ne znam koji put u par tjedana na sličnoj temi, ne vrijedi objašnjavati panjevima.

Pa edukacija i je smisao foruma, bar se nadam. {#}

A novinari imaju jako "srezano" gledanje o cijeloj priči i često nedovoljno znanje o kompletnom procesu iza.

16 godina
neaktivan
ihush kaže...

još me samo zanima koji je to manji dio, kako je do te informacije došao 'novinar' tj koje su to institucije (banke) koje će iz navedenog razloga (support za XP) prijeći na linux a da to do sad već 2 desetljeća nisu učinile.. kao i to koja bi to bila distra, ili je to sporedan podatak. Ono što se provlači neprimjetno, od prije desetak dana txt, da će (neke) banke plaćati MSu extended support za XP... možda bi 'journalist' mogao otkriti koliko je takvih, bar za statističke potrebe.

Očito to uopće nije bitno. Bitno je zapaliti raspravu ,pa nek se klika što više. Nedostatak bilo kakvih relevantnih podataka je samo plus.

Old Iggy kaže...

A novinari imaju jako "srezano" gledanje o cijeloj priči i često nedovoljno znanje o kompletnom procesu iza.

Neke ljude jednostavno ne možeš educirati ,pomiri se s tim. Oni sve znaju najbolje.

A ''novinar'' je to vjerojatno napravio namjerno ,znajući jako dobro što će se dogoditi.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.3.2014 13:34 (kizo2703).
17 godina
kizo2703 kaže...
Old Iggy kaže...

Neke ljude jednostavno ne možeš educirati ,pomiri se s tim. Oni sve znaju najbolje.

A ''novinar'' je to vjerojatno napravio namjerno ,znajući jako dobro što će se dogoditi.

Ma neka se jedna osoba educira i ne razbije ekran bankomata jer mu nije isplatio lovu, isplatilo se ovih minutu potrošenih u pisanje posta. {#}

A novinari bi mogli nekad i pitati struku, bilo korisnike bilo vendore, makar se protumačilo kao reklama. {#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice