Bankomati na Windowsima XP

poruka: 41
|
čitano: 9.541
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Bankomati na Windowsima XP".
17 godina
neaktivan
Re: Bankomati na Windowsima XP
Shockwave kaže...

I za komercijalno korištenje je linux puno jeftiniji i uz tu jeftiniju cijenu još dobiješ puno bolju stabilnost i sigurnost, a kad već govoriš o cijenama održavanja šta misliš koliko košta stalno slati ljude da restatiraju bankomat jer je xp zaštekao??

a još si ja mislim kakav ej to auto koji se voza po gradu od bankomata do bankomata, a na autu im piše "ekipa za restart"...

izgleda da svi zaboravljaju da postoji i non-freeware linux...

Silence! I Kill You...
17 godina

Kao prvo radi se o embedded verziji koju koristi i americka vojska. To je zapravo okrljasteni xp (mozete ga napraviti sa nlite-om) iz kojeg su izbaceni svi servisi i sve sto je nepotrebno, mi smo to nasim klijentima "deplojali" i to radi ko urica, zauzima cca gigu prostora i 250mb memorije. Ako ga ne zakrcavas sa glupostima moze raditi besprijekorno godinama. Što se linuxa tiče problem je u proizvođaču pretpostavljam. Ako on ne izda podršku za linux za svoj hardver/čitač kartica itd) možeš se slikat (to je pretpostavka). Inače, konzum je na linux kasama i vjerujem da su tim uštedili milijune. Smiješno je da recimo ministarstvo plaća Win i office licence da bi tetkice natipkale tri dopisa u mjesec dana.

http://www.zvonimirbuzanic.com/ - http://www.doom.com.hr/ - http://www.weboteka.net/
Moj PC  
2 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
DigiMagic kaže...

Zar bankomati nisu spojeni samo na bančin intranet i prilično im je svejedno koji OS koriste?

Jesu, zato migracija s XP na nešto novije i nije obavezna.

dd.inc kaže...

Ma kod nas ima bankomata i s Win98, pa se ne zamaraju niti s tim.

Win98 nije nikad bio u ozbiljnom pogonu jer nije certificiran za to. Bio je OS/2 i nakon toga XP.

Shockwave kaže...

I za komercijalno korištenje je linux puno jeftiniji i uz tu jeftiniju cijenu još dobiješ puno bolju stabilnost i sigurnost, a kad već govoriš o cijenama održavanja šta misliš koliko košta stalno slati ljude da restatiraju bankomat jer je xp zaštekao??

Za komercijalnu upotrebu linux je znatno skuplji i nije certificiran.

Inače, XP je ekstremno stabilan na bankomatima i nema "zaštekavanja".

Tu temu su mnogi portali prošli najmanje 3 puta i zaključeno je da je linux jeftiniji i uvijek će i biti i nema šanse da će windows ikad bit jeftiniji a ako bude i linux će onda pojeftinit još više jer je besplatan i plaća se samo podrška dok windows ima cijenu i još se mora podrška plaćati, i mnoga poduzeća u inozemstvu  su migrirali na linux (cijeli grad minhen, francuska policija itd...) i svi su potvrdili da je ušteda velika. A ovo za bankomate što kažeš da je stabilan ne bih se složio s tobom, jesi radio ikad na bankomatima??

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.3.2014 0:34 (Shockwave).
17 godina
Shockwave kaže...
Old Iggy kaže...

Tu temu su mnogi portali prošli najmanje 3 puta i zaključeno je da je linux jeftiniji i uvijek će i biti i nema šanse da će windows ikad bit jeftiniji a ako bude i linux će onda pojeftinit još više jer je besplatan i plaća se samo podrška dok windows ima cijenu i još se mora podrška plaćati, i mnoga poduzeća u inozemstvu  su migrirali na linux (cijeli grad minhen, francuska policija itd...) i svi su potvrdili da je ušteda velika. A ovo za bankomate što kažeš da je stabilan ne bih se složio s tobom, jesi radio ikad na bankomatima??

Da, u ATM biznisu sam preko 15 godina, sad sam u firmi zadužen za projekte migracije na Win7 (primarno NCR).

Ne, linux nije jeftiniji, nećeš vjerovati. Prvo, same licence linuxa s podrškom su skuplje (u cijelom ovom slučaju cijena Win licence uopće nije problem, sama licenca košta manje od 10% cijene migracije prosječnog ATM-a na Win7 platformu, a u nekim slučajevima manje od 2%), a primarni problem linuxa su ATM aplikacije koje i ne postoje u potpunoj varijanti za linux i moraju se certificirati (što je enorman posao).

Zatim, primjeri koje si naveo su potpuno promašeni (na stranu što su ekstremno rijetki i stalno se povlače kao primjer iako je stvarnost bitno drugačija) jer ATM biznis nema nikakve veze s desktop biznisom.

Što se tiče stabilnosti XP-a, da, on je stabilan, dapače, ne koriste se samo u ATM svijetu nego i kao core OS za mnoge druge sustave gdje je to embedded OS (npr, midrange storage sustavi, neki industrijski sustavi i slično). Jest, bili smo skeptični kad je XP ostao jedina varijanta nakon što OS/2 više nije mogao biti korišten u ATM svijetu, ali danas se time nitko ne opterećuje.

Što se samog XP/ATM biznisa tiče, XP se i dalje može koristiti (tu je MS podrška najmanje bitna, bitno je što će PCI reći na to). Ono što se dobiva s Win7 je mogućnost instalacije novih ATM-ova i migracije starih te povećanje SW stacka na ATM-u (što je ključna stvar), sam XP može biti "zaštićen" na n načina i nedostatak MS podrške nije ključan (to nisu uređaji koji su javno na netu). Stoga se migracija planira, ali ne hitna, ne odmah, ne masovna i ne služi samo "nedostatku MS podrške".

Npr, vidi ovdje.

16 godina
protjeran

Znaci programi na ATMu su problem a ne samo OS. To ima smisla, laik bi rekao pukni Ubuntu, zicer. Ipak nije tako.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Shockwave kaže...
Old Iggy kaže...

Da, u ATM biznisu sam preko 15 godina, sad sam u firmi zadužen za projekte migracije na Win7 (primarno NCR).

Ne, linux nije jeftiniji, nećeš vjerovati. Prvo, same licence linuxa s podrškom su skuplje (u cijelom ovom slučaju cijena Win licence uopće nije problem, sama licenca košta manje od 10% cijene migracije prosječnog ATM-a na Win7 platformu, a u nekim slučajevima manje od 2%), a primarni problem linuxa su ATM aplikacije koje i ne postoje u potpunoj varijanti za linux i moraju se certificirati (što je enorman posao).

Zatim, primjeri koje si naveo su potpuno promašeni (na stranu što su ekstremno rijetki i stalno se povlače kao primjer iako je stvarnost bitno drugačija) jer ATM biznis nema nikakve veze s desktop biznisom.

Što se tiče stabilnosti XP-a, da, on je stabilan, dapače, ne koriste se samo u ATM svijetu nego i kao core OS za mnoge druge sustave gdje je to embedded OS (npr, midrange storage sustavi, neki industrijski sustavi i slično). Jest, bili smo skeptični kad je XP ostao jedina varijanta nakon što OS/2 više nije mogao biti korišten u ATM svijetu, ali danas se time nitko ne opterećuje.

Što se samog XP/ATM biznisa tiče, XP se i dalje može koristiti (tu je MS podrška najmanje bitna, bitno je što će PCI reći na to). Ono što se dobiva s Win7 je mogućnost instalacije novih ATM-ova i migracije starih te povećanje SW stacka na ATM-u (što je ključna stvar), sam XP može biti "zaštićen" na n načina i nedostatak MS podrške nije ključan (to nisu uređaji koji su javno na netu). Stoga se migracija planira, ali ne hitna, ne odmah, ne masovna i ne služi samo "nedostatku MS podrške".

Npr, vidi ovdje.

Znači windows je jeftiniji? pa čemu onda svo to forsiranje prelaska na linux??? zašto su mnoge države prešle na linux i i sve su se složile da je ušteda velika??  i koji god poznatiji portal sam čitao svi su zaključili da je Linux za komercijalno korištenje jeftiniji i s vremenom ta ušteda ide gore pogotovo jer ne moraju kupovati novi hardver kad izađe nova verzija operativnog sistema.

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.3.2014 23:11 (Shockwave).
13 godina
neaktivan

Kaj ti neznaš čitat ili kaj? Ovdje se govori o BANKOMATIMA, ne o računalima državnih uprava, ministarstava i koječega. Ako čovjek koji se bavi tim poslom kaže da je Linux za bankomate skuplji nego Windows onda je.

0 0 hvala 0
15 godina

Dajte ljudi prestanite s prepucavaniima tko/što je jeftinije ili bolje. Ovdje je riječ o specifičnoj niši i specifičnoj industriji (novca). Ovdje se igra na sigurno i nema mjesta improviziranju. Inače sam pobornik korištenja Linux-a ali sumnjam da je to rješenje u ovom slučaju. Dok se neka kompanija s Linuxom ne dokaže ništa od zamjene. Vjerujem da če Xp u ovom obliku potrajati još neko vrijeme.

Stručnjak za odmaganje...

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Dajte ljudi prestanite s prepucavaniima tko/što je jeftinije ili bolje. Ovdje je riječ o specifičnoj niši i specifičnoj industriji (novca). Ovdje se igra na sigurno i nema mjesta improviziranju. Inače sam pobornik korištenja Linux-a ali sumnjam da je to rješenje u ovom slučaju. Dok se neka kompanija s Linuxom ne dokaže ništa od zamjene. Vjerujem da če Xp u ovom obliku potrajati još neko vrijeme.

Ali ,Linux je jeftiniji i gotovo!! Nemoj ti meni .... {#}{#}

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
15 godina
Naravno da je jeftiniji ali u pitanju su banke. Od kad njih boli briga što je jeftinije? ;)
Stručnjak za odmaganje...
17 godina
Shockwave kaže...

Znači windows je jeftiniji? pa čemu onda svo to forsiranje prelaska na linux??? zašto su mnoge države prešle na linux i i sve su se složile da je ušteda velika??  i koji god poznatiji portal sam čitao svi su zaključili da je Linux za komercijalno korištenje jeftiniji i s vremenom ta ušteda ide gore pogotovo jer ne moraju kupovati novi hardver kad izađe nova verzija operativnog sistema.

Tebi se stvarno mora sve crtati... {#}

Prvo, pričamo o ATM biznisu, tu linux za sada nema što tražiti.

Drugo, provjeri koliko koštaju cijene "pravih" linux licenci sa supportom (npr. RedHat).

Treće, malo bolje prouči primjere koje si dao i možda shvatiš zašto na svaki "uspješan" primjer linux implementacije u pozadini, bez velike buke imaš na stotine Win implementacija.

Četvrto, sam HW nema veze sa OS-om niti je to jednoznačno povezano. Tko to kupuje novi HW kad izađe novi OS?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice