Eto, ja i kada se sprdam sa nekim stvarima koje su veoma tesko ostvarljive u realnom svijetu, ti dodjes kao dokaz da je to ipak moguce. Vec si sad sa ovom svojom izjavom pripisao sav napredak na polju mobilne tehnologije Apple-u, zanemarujuci to da Samsung proizvodi duplo vise komponenti i za sebe i za Apple-a i za druge. Koji suzen pogled na svijet ti samo imas. Mislim, nema se sta vise dalje pricat i raspravljat. Apple je rekao "Appleova retina" i ti si vec uradio Apple.Inventions.Add("Retina") u svom mozgu.
A u Apple teme se ubacujem jer u njima ima takvih debilnih i glupih izjava da mozes povracati po njima. Ja da izjavim neke od izjava koje npr. Ezio izjavi, isti dan bih izbrisao acc, i upucao sam sebe, kad vidim sta sam napisao. I sta se kojeg klinca vi bunite za flame-war-ove, svi znamo da je jedina skupina ljudi koja tvrdi da ima "perfektan" mobitel bez mana i busa se okolo sa tim vasa cjenjena skupina. Zato podvi rep i tisu, ta vrijedjanja koja upucujes meni na starosnoj osnovi ne dopiru do mene. Samo pokazujes da si sam nezreo i nedorastao za ljudske konverzacije.
To je stereotip da su apple korisnici ciljanja skupina. Ja nemam ništa niti protiv applea niti protiv googla(androida), oboje rade dobre mobitele, i ne gajim mržnju prema niti jednoj firmi. A ti mrziš apple kao da ti je napravio nešto protiv obitelji, susjeda, bližih rođaka i tebe samog. Odkud takva mržnja?
Kada od npr. 100 Apple korisnika cujes barem 95 njih kako izjavljuju ovo sto i ti, zasto nebi bio steretip. Ima mnogo gorih i laznih stereotipova, i opet se zovu stereotipovi.
I nisi upravu za to da ja mrzim Apple kao firmu, mrzim njihove postupke: tuzakanja i pederluci sa patentima, lazne izjave, pretjerivanje, preveliko hvalisanje, obmane korisnika, i drugi potezi kojima hoce reci da su koplje ispred svih ostalih giganata u svijetu tehnologije, a to je jedan veliki BS, jer gdje bi oni bili da im nije bilo svih ostalih firmi koje im prave hardver, i svih ostalih firmi od kojih su pokupili softver ideje. Ali ti kazes suprotno, i onda se cudis sto te trpam u stereotip vrecu.
@Ezio, tesko je izbrisat iz pamcenja onu izjavu o iPod-u, cak i kada bi ti sada govorio suprotno, ona je izrecena, zato se nemas sta ljutit i bunit ako se ona uzima kao genericki primjer "glupe" izjave. Ti spominjes mene tamo gdje nema veze prica sa mnom.
On Topic:
http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2010/06/10/resolving-the-iphone-resolution/
http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2012/03/07/eyeballing-the-ipad-3-retinal-display/
Ovako bi izgledalo uposljavanje jednog naucnika koji naginje Apple-u da potvrdi tvrdnje Apple-a onako kako njemu odgovara. Zakljucak iz obadva teksta:
1. iPhone 4/4S na standardnoj daljini od oka koja iznosi 12+ incha se moze opisati kao "retinal" onda kada nam nije vid perfektan, sto znaci da je SJ uzeo u obzir da smo svi malo coravi kako bi dosao do prve izjave
2. The New iPad se moze opisati kao "retinal" kada ga drzimo na razdaljini od 18+ incha, sto za mene npr. to znaci skroz ispruzene ruke i to je totalno neprakticno koristenje tableta. Ne znam da li su ovdje uzimali u obzir da su svi pomalo coravi ili ne.
Ali sve to na stranu, zasto se mora kazati: "Apple's new "retina" screen"? Jel ja propustam neku informaciju ovdje, jel oni sami proizvode i unapredjuju (inace LG-ev) ekran u svojim pogonima, ili su previse arogantni da priznaju tudji trud?