Da li naši ISP-ovi ikada daju istu IP adresu više

poruka: 17
|
čitano: 5.782
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
neaktivan
offline
Pitanje o IP adresama i ISP-u

Pozdrav, pokušavam razumijeti neke stvari o IP adresama, pa bi molio pomoć u vezi par pitanja:
Čitah malo o IP-ovima i naišao sam na članke koji spominju da nekad ISP-ovi nemaju dovoljno IP adresa za sve korisnike, pa dodjele istu na više korisnika. Pretpostavljam da je to više stvar u većim zemljama, no da li je možda tako i kod nas s velikim operaterima poput A1 i T-com?

Da li recimo A1 ikada dodjeli istu IP adresu dvoje ili više korisnika?

Koliko dugo se zadržava ista IP adresa kod nas (pod pretpostavkom da se računalo ne restarta niti adresa ikako promjeni od strane korisnika).

I kad se netko spoji na moj WIFI, da li on dobije drugu IP adresu? Da li router uopće ima svoju IP adresu ili samo moje računalo?
Ako ima, kako raspoznati IP adresu routera od IP adrese PC-a, da li je struktura brojeva drugačija?

Hvala!

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Pitanje o IP adresama i ISP-u

Imaš dvije vrste IP adresa: javna i privatna. Javna je ona s koja predstavlja tebe vanjskom internetu, a privatna je ona koja predstavlja tvoje uređaje samo u tvojoj kućnoj mreži.

 

To što si čitao je točno. Slobodnih IPv4 adresa više nema u optjecaju i sve su zauzete. Postoji dva načina za riješavanje tog problema:

1. uključivanje IPv6 — svatko će moć dobit svoju javnu IPv6 adresu jer ih ima jako, jako puno

2. korištenje CGNATa — korisnici se spajaju u jednu mrežu i svi imaju istu javnu IP adresu (ovo gore što si pisao)

 

Uključivanje IPv6 za ISP-ove neće koštati gotovo ništa budući da im je vjerojatno sva oprema već kompatibilna s istim standardom. Zašto to onda ne uključe? Nikada nisam saznao točan odgovor.

 

CGNAT su počeli koristiti svi operateri kod nas, pogotovo kod novih korisnika. Kako ćeš prepoznati da dijeliš IP adresu s nekim, odnosno, da si iza CGNATa? Vrlo jednostavno, prijaviš se u admin stranicu routera i pogledaj koju IP adresu prikazuje. Zatim odi na neku stranicu za provjeru IP adrese (recimo, browserleaks.com/ip) i usporedi te dvije IP adrese. Identične su? Čestitam, tvoja IP adresa je samo tvoja. Ako se pak razlikuju, onda ipak dijeliš tu javnu IP adresu s nekim.

 

Koliko dugo imaš dodijeljenju IP adresu razlikuje se od operatera do operatera. Na A1 imam istu IP adresu po dva dana, nekad i više. Telemach ih ne mijenja često, za HT ne znam. Računalo nema utjecaja na javnu vanjsku IP adresu, ali ima utjecaja na tvoju privatnu IP adresu koju istom daje router.

 

Kada se netko spoji na tvoj Wi-Fi, router će mu dati njegovu vlastitu privatnu IP adresu (koja se ponavljam, ne vidi na vanjskom internetu), ali ona javna IP adresa koja te predstavlja stranicama, bit će ona ista koju imaš i ti.

 

Javne IP adrese mogu biti svakakvih oblika, ali privatne IP adrese su sve one koje počinju sa 192.168.x.x, 10.x.x.x, te, rijeđe 172.16.x.x.

15 godina
offline
Re: Pitanje o IP adresama i ISP-u

-da, čitanje je način kako se nešto može naučiti.. ali ovisi o izvoru, napisanom, zabludama.. tj časopisi nisu 'pouzdan-relevantan' izvor informacija-činjenica ili razumijevanja, tj ovisi o onome tko piše članak-text a to danas radi svatko, kao u ovim temama i ovo što pišem može biti točno ili netočno itd.. (svkau online info uzmi kao nepouzdanu..).

 

-ip adrese, stari ipv4 .. mada postoji već desetljeće ipv6 i dalje je dovoljan stari standard tj raspon adresa (novi ima raspon adresa dovoljan da svaki uređaj može imati jedinstveni ip kao i mac itd...).

-ip adrese, su slične-iste kao telefonski brojevi (pozivni) i po broju znaš iz koje države-grada je poziv kao i recimo moguća regionalna ograničenja po ip-adresi na recimo yt kanalu-sadražaju (jednako kao za filmove-dvd regije).

-raspon ipv4 adresa zapravo nije problem, dovoljno, tj ako primjetiš da smo svi online i internet radi tad naprosto to uzmeš kao činjenicu da je ip adresa dovoljno za korisnike.. tome međuostalom služe i portovi, po svakoj ip možeš stakirati 64k .. dovoljno. Ono čega nema dovoljno je slobodnih ip adresa, tj operateri su sve zauzeli dok velike firme 'moraju' imati svoju statičku-iznamljenu ip adresu.. tj velike kompanije su one kojima fali slobodnih-vanjkih ip adresa-linija, ne obični mali korisnici kao mi dok sve imaju operateri pa njima ne fali ništa .. ipv4 ima raspon 4 milijarde x portovi je sasvim dovoljno, za sad.. no sve više uređaja je online, nekad samo računalo danas mobiteli (kojih je 10x puta više) pa i frižider-mikrovalna itd.

 

-linija, router, njegov ip je važan tj ono što služi za komunikaciju WAN, ne računalo-računala u lokalnoj-LAN mreži. Unutar svojeg lana možeš imati tisuće računala i to će hendlati upravo tvoj router, tj on je taj koji pamti interne adrese-tablice-rute i koji ima pravila forwarda, portova itd.. propušta promet ili blokira. Ništa funkcionalno se ne dobije s ipv6 u odnosu na ipv4 osim što se teoretski olakša kreiranje pravila-rutanja.

 

-ne može operater dodjeliti istu ip za dva-više korisnika u istom trenutku.. mreža tako ne radi, tj ne radi-kolizija-problem-kvar... no ako dovoljno googlaš tad ćeš dobiti i takav podatak, pa kako to 'čitati'.. ovako, sad tebi a1 dodjeli prvi ip, nakon što se odjaviš ili resetiraš, tad taj ip možda dobijem ja.. tad ćeš pročitati da su dva korisnika imala isti ip. .. točno, ali, ne u isto vrijeme. Jednako nisi na istom parking mjestu s drugim autom ili imaš sudar.

... a još kad već postavljaš pitanje za a1, to je frankeštajn-križanac raznih operatera-tehnologija, bnet-coax-tv, vip-mobilna, amis-fixna.. i recimo na coaxu je relativno normalno da ti duže vrijeme do nekog reseta stoji isti vanjski ip, efektivno kao da imaš iznamljenu adresu do promjene.. tj kao što u lan-u router preferira zadržati iste ip adrese za uređaje tako i njihov server zadrži adrese.. i tad imaš istu tjedan-mjesec... dok tcom to rotira svaki dan tj vrlo mala šansa da će ti na tcomu i ostalim telefonskim linijama kroz dan ostati isti vanjski ip..  veća šansa je da će se i kroz dan promijeniti barem jednom u 24 sata.

-pošto operateri dodatno-skupo naplaćuju statičku ip jasno je što im je interes.

-btw, na forumu u desnom dijelu ekrana možeš vidjeti svoj prethodni ip.. od prošlog logina.

-servisi kao dyndns ili noip služe upravo tome da ne moraš plaćati fixni ip, no za kućne potrebe je ok dok firme to ne rade.. i zato njima fali ip adresa, ne nama-juzerima.

 

-pošto si postavio više pitanja-tema.. a zapravo su jedna, mrežna.. nastavak tu, za torrent-vpn..

-vpn, porez za budale, naivce... tj u kontekstu skrivanja, jer vpn je kako mu naziv-akronim kaže, virtualna-privatna-mreža, možeš reći tunel-linija. vpn primarno koriste firme za spajanje dislociranih ureda ili u pandemiji rad od kuće i sl. tj s vpnom lokacija postane sporedna, jesi li u uredu-lan mreži ili s druge strane globusa spojen internetom-mrežom, ostalo radi router tj rulovi-forwardi-rute.. i juzer ne primjeti razliku tj kao da je u lanu.

-za torrente, skrivanje.. blesavo-naivno, tj ako potražiš teme-članke naći ćeš i nešto kao pozivnice za torrent, tj time se kao osigura da je osoba 'ok' (da nije policija-podmetnut..) .. a pitaj se zašto (ako bi vpn bio spas)..?

-dodatno, većina plaća neki vpn.. mada može imati besplatno, ima svaki os, win pogotovo linux.. no kao svaki treći servis npr teamviewer-skype lakše je za juzere kliknuti next i nešto radi nego da sami to podese.. + i teamviewer nudi vpn.. itd.

-seederi, kad si u torrentu-seedu vidiš druga računala-seedere, vidiš ip.. to što idu kroz neki tunel je nevažno, tj vidiš krajnu točku-cilj-računalo, ne neki vpn repetitor.. bez tog nema mreže, nema seeda-dijeljenja, kao što te traže da otvoriš portove za seedanje.. da vpn blokira promet, da si tad nevidljiv, tad tvoji portovi ne bi bili važni-vidljivi tj tad nisi seeder.

-ponovo, pravi torrentaši traže recimo pozivnicu, neku garanciju da si ''ok''.. da nisi policija ili agencija koja se upravo time bavi.. i to rade u dojču, ne u ostatku eu.

-nije dovoljno vidjeti nečiji ip, jer sam ip nije dokaz, tj to je i dalje ip adresa operatera (ne postoji juzer s ip adresom nego operater).. i tek sudskim nalogom možemo od operatera dobiti potrebne podatke tj ime osobe-vlasnika linije.. no to ne znači da je ta osoba počinitelj djela, može biti neki ukućan, susjed preko wifija itd.. i to je razlika kako će koji sud tumačiti zakon ili kažnjavati. Švabe ti pošalju uplatnicu na 900€ i ako se žališ možda ponude 600€.. većina plati, jer znaju da bi u slučaju suda platili više, jer svi znaju što su radili tj da su krivi ako su nešto downloadali..  + dodatno, kao otežavajuća okolnost, ako koristiš vpn u svrhu prikrivanja već to je samo po sebi kazneno djelo. Besmisleno je činiti neko djelo iz neznanja bez koristi.. npr anonimnost, tu na forumu si anoniman-avatar-lik-forumaš.. ne moraš nikome reći svoje ime.. no pojavila ti se poruka izmjenom zakona i bug forum te zatražio te podatke, ime-prezime... pazi, ako si upisao točno to je ok, ali ako ne želiš ne moraš.. ali ako daš lažan-netočan podatak to je tad kazneno djelo. Ako nemaš svoju osobnu, zaboraviš-izgubiš.. ili ako imaš tuđu, razumiješ razliku što implicira tuđe-lažno-zavaravajuće? .. u slučaju torrenta i vpna, tj hakera-krejkera i svega uz računala, to je dodatna činjenica koja kaže sudu da si svjestan djela i da si kao dokaz tome koristio vpn, tj ako koristiš vpn po sudskoj logici zaslužuješ strožju kaznu, kao ubojstvo na mah ili iz predumišljaja.. tj tad ne možeš reći ''nisam znao..'' i nadati se da će sud biti blaži. No to sve je nevažno dok nisi u dojčlandiji pa zaboravi.. :)

 

-može još jedan primjer gluposti-neznanja i počinjenja djela? .. npr ako ms-win-10 iso-install skineš s ms stranice, lako, klik-next.. to je ok, to je legalno, dozvoljeno, nema kršenja ni jednog zakona... ako isto to napraviš torrentom, tad si prekršio zakon, tj ni jedan komercijalni materijal nećeš naći na torrentu-legalno jer je tad djelo koje sudionici počine djelo neovlaštene distribucije.. tj ako skineš torrentom tad si distribuirao i postao pirat, kazna, ako skineš direktno tad si legalan korisnik. Ako ti ja snimim isti iso postao sam pirat, tj ms i zakon dozvoljavaju da ti kao korisnik to skineš, ne da distribuiraš drugima i tad to svatko može za sebe... ubuntu naprotiv, možeš birati download ili torrent i to je legalno jer je free i dozvoljava vlasnik.. ne miješati torrent-tehnologiju i djelo-kažnjivost itd.

 

-to je direktno povezano (dvije teme) tj pitaš za torrent-vpn i za ip adrese, jer ip adesa je ono osnovno, mreža, kao što su telefonski brojevi ili kućna adresa za bilo koju komunikaciju-poštu.

-da bi mreža radila od točke a do točke b moraš znati sve dijelove-putokaze-releje.. vpn tu ne služi skrivanju, tj možeš ga koristiti za recimo 'jednosmjerne' komunikacije kao stream (video..) ne za klasičnu mrežu u što spada torrent tj kroz tunel ako su portovi otvoreni je sve vidljivo.. i apsolutno je nevažno koristiš li vnp, isto.

-modem (router) koji imaš, bez otvaranja portova iz lan-a možeš na wan-internet, možeš surfati.. no to je jednosmjerno, nema prolaza nazad, ne može te druga strana recimo pingati jer je naprosto zatvoren port.

-ako napraviš vpn s izlazom-serverom u recimo texas-dalasu.. tad će taj ip biti vidljiv recimo yt servisu i moći ćeš gledati nešto što može neki amer dok nama to možda ne bi bilo dostupno, no to nije torrent, tj ako otvoriš vpn i napraviš s njim pravu mrežu tad je tvoje računalo vidljivo kao u lanu i svi relejni čvorovi.. dok u slučaju kad policija-riaa i ostali traže operateri daju podatke, vpn serveri i svi.. nitko se ne može svađati s usa-ujkasemom koji posjeduje sve od interneta, tehnologije, patenta... svega, tj oni koji ne slušaju stave ključ u bravu. Jednako tako imaš 'neprobojne' mobitele koje kupuje drogster-kriminal pa nakon godinu dana vidiš članak kako je razbijen-uhvaćen narkoboss upravo pomoću takvog mobitela. Naravno, ja-ti nismo zanimljivi, to se koristi samo za one velike-važne.. pa dok nisi u dojču možeš biti miran, za sad..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Re: Pitanje o IP adresama i ISP-u
SkyDave92 kaže...

Pozdrav, pokušavam razumijeti neke stvari o IP adresama, pa bi molio pomoć u vezi par pitanja:
Čitah malo o IP-ovima i naišao sam na članke koji spominju da nekad ISP-ovi nemaju dovoljno IP adresa za sve korisnike, pa dodjele istu na više korisnika. Pretpostavljam da je to više stvar u većim zemljama, no da li je možda tako i kod nas s velikim operaterima poput A1 i T-com?

Da li recimo A1 ikada dodjeli istu IP adresu dvoje ili više korisnika?

Koliko dugo se zadržava ista IP adresa kod nas (pod pretpostavkom da se računalo ne restarta niti adresa ikako promjeni od strane korisnika).

I kad se netko spoji na moj WIFI, da li on dobije drugu IP adresu? Da li router uopće ima svoju IP adresu ili samo moje računalo?
Ako ima, kako raspoznati IP adresu routera od IP adrese PC-a, da li je struktura brojeva drugačija?

Hvala!

 Za pocetak ti je dobro razumijeti pojmove lokalna IP adresa i javna IP adresa. Prvi dio gdje pricas o IP adresama od ISP - pricamo o javnoj IP adresi. Ono sto tvoj ruter dodjeljuje uredajima u kuci su lokalne IP adrese. U tom procesu izmedu ISP i tvog rutera dogadaju se razne carolije, a ako te zanima vise mozes poceti s pojmovima kao sto su NAT (network address translation) koji ce ti objasniti malo bolje. U sustini nisam ni sam neki veliki strucnjak na podrucju mreza, ali ako se ne varam, ISP ima neki pool adresa koje je odredio po nekoj logici (moze bit jedna javna ip adresa za kvart, grad, i sl + naravno npr korisnik koji explicitno placa staticku javnu IP adresu, poslovni korisnici s posebnim zahtjevima itd). 

 

Koliko dugo se zadržava ista IP adresa kod nas (pod pretpostavkom da se računalo ne restarta niti adresa ikako promjeni od strane korisnika).

- ako pricamo o javnim IP adresama, ovisi od ISP do ISP, mislim da je neki standard 7 dana, ako te zanima kod kuce, mozes pogledati malo o pojmovima DHCP lease

 

Ovisno o modelu rutera ali u najvecem postotku ruter dodjeljuje nekakav pool adresa iz mreze 192.168.1.0/24 (ovo znaci da imas 254 uredaja koji mogu dobiti IP adresu, naravno imas neke adrese koje otpadaju na krucijalne servise itd, medu njima je i tvoj ruter, obicno se nalazi na adresu 192.168.1.1 kao prva slobodna IP adresa za uredaj. To ti je ujedno i default gateway kada odes na racunalo i u cmd upises ipconfig /all

 

 

Nadam se da sam ti barem malo priblizio ovo, iznimno duboko podrucje o kojem se moze pisati i pisati :)

PSN: Carlikaa
2 godine
neaktivan
offline
IP adrese

Super, puno hvala na odgovorima svima! I da, napravih i temu za torrente jer mi je djelovalo previše sad i portove uvlačiti u ovu.

Znate li možda neke "profesionalne" članke koji govore o manjku slobodnih IPv4 adresa u hrvatskoj koje mi možete linkati da imam za primjer?

Pitanje: kad se skida torrent i drugi seederi vide IP adresu drugih korisnika. Da li je ta adresa koju vide javna ili privatna?
Recimo, što bi bila ovakva adresa: 188.252.xxx.xxx   javna ili privatna? Odnosno, da li je to tip adrese koja može biti dodijeljena više ljudi ili privatna/lokalna koja pripada jednome od računala u kućnoj mreži routera?

A ovo u slučaju policije i kaznenog djela, ne bi li susjed koji ukrade wifi dobio svoju IP adresu, pa bi VALJDA dobili njegovu lokalnu adresu (od računala), a ne samo javnu adresu mog routera?
Iako nisam siguran da je koristiti VPN kazneno djelo čak i kada ga se koristi u svrhu prikrivanja. Svi uvijek govore da nema ništa ilegalnoga u korištenju VPN-a.

 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: IP adrese
SkyDave92 kaže...

Super, puno hvala na odgovorima svima! I da, napravih i temu za torrente jer mi je djelovalo previše sad i portove uvlačiti u ovu.

Znate li možda neke "profesionalne" članke koji govore o manjku slobodnih IPv4 adresa u hrvatskoj koje mi možete linkati da imam za primjer?

Pitanje: kad se skida torrent i drugi seederi vide IP adresu drugih korisnika. Da li je ta adresa koju vide javna ili privatna?
Recimo, što bi bila ovakva adresa: 188.252.xxx.xxx   javna ili privatna? Odnosno, da li je to tip adrese koja može biti dodijeljena više ljudi ili privatna/lokalna koja pripada jednome od računala u kućnoj mreži routera?

A ovo u slučaju policije i kaznenog djela, ne bi li susjed koji ukrade wifi dobio svoju IP adresu, pa bi VALJDA dobili njegovu lokalnu adresu (od računala), a ne samo javnu adresu mog routera?
Iako nisam siguran da je koristiti VPN kazneno djelo čak i kada ga se koristi u svrhu prikrivanja. Svi uvijek govore da nema ništa ilegalnoga u korištenju VPN-a.

Moze se desiti, ali ako naprave ikakvu forenziku mogu vidjeti sa koje MAC adrese je skinut fajl.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.5.2022 0:21 (pravi_covijek).
2 godine
neaktivan
offline
Da li naši ISP-ovi ikada daju istu IP adresu više

Ok, to je dobro znati. Za MAC adresu sam već čuo prije, no nikada nisam razmišljao da ikoga pitam što je to? Neka nepromjenjiva, jedinstvena adresa koja je vjerodostojnija? I zašto postoji toliko vrsta IP adresa... dinamične, statičke, lokalne, javne, mac... i to vjerojatno nisu sve.

 
0 0 hvala 0
5 godina
offline
Da li naši ISP-ovi ikada daju istu IP adresu više

Vidi se da plivas u dubokom moru. Jednostavno, ne zamaraj se time... Nije to za obicnog pa ni za srednje naprednog korisnika. I da, mozes kod nas da skidas stogod zelis preko torrenta trenutno pa se ne brini .

A, ako ti je bas do toga da naucis onda forum i nije dobro mjesto za pitanja. Odnosno, sporo se sve odvija preko foruma. Imas materijal na mrezi svih mreza

 
2 0 hvala 1
23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Da li naši ISP-ovi ikada daju istu IP adresu v
Lokalna je adresa koju tebe router vidi u lokalnoj mreži. Lokalna mreža je mreža svih uređaja spojenih na jedan router preko wifia i kabela.
Javna IP adresa je adresa koju internet vidi za tvoj router, i svi spojeni uređaji na router imaju istu javnu adresu. Ona se najčešće mijenja svaka 24h, automatski.
Mac adresa je "jedinstvena" oznaka računalna, no ona se može lagano promijenit(kao o sve digitalno).
15 godina
offline
Re: IP adrese
SkyDave92 kaže...

..
Iako nisam siguran da je koristiti VPN kazneno djelo čak i kada ga se koristi u svrhu prikrivanja. Svi uvijek govore da nema ništa ilegalnoga u korištenju VPN-a.

 -ne miješaj sredstvo i djelo.. sredstvo je samo sredstvo, auto-vilica.. možeš ubiti čovjeka i ne sudi ti se tad zbog vilice nego djela-ubojstva, jednako s vpnom, ovisi za što ga koristiš i ako je u svrhu kaznenog djela kao i torrent, tad si jednostavno pirat a vpn je tad otegodna okolnost jer je u svrhu prikrivanja i time dokaz da znaš za djelo-kažnjivost tj svjesno kršiš zakon.. itd.

-ili kad čitaš, čitaj detaljno, pa primjeti da jednako navodim 'normalno' korištenje vpna, kao privatne mreže, tuneliranje, dislokacija firme i povezivanje u lan kroz internet-wan.. to je normalno, legalno-legitimno korištenje, dok ne počiniš neki kazneni prekršaj npr utaju poreza koji tad nema veze s tehnologijom-mrežom nego opet djelo itd...

+ klasično se griješi-brka (pogrešno navodi) recimo ''kažnjen zbog skidanja torrenta..'' ili slično, kazna nije zbog 'skidanja' (downloada) nego distribucija-upload, to je kazneno djelo neovlaštene distribucije tj =pirat dok kao korisnik možeš legalno-legitimno skinuti baš sve što ti je dostupno na internetu (ako pri tome ne koristiš nedozvoljena sredstva npr za proboj-crack-hack.. tj tad je provala u nedozvoljeno..). Naslovi u časopisima su obično takvi, pogrešni.. pravo je strogo, forma-preciznost, nema slobodne interpretacije itd..

 

SkyDave92 kaže...

Ok, to je dobro znati. Za MAC adresu sam već čuo prije, no nikada nisam razmišljao da ikoga pitam što je to? Neka nepromjenjiva, jedinstvena adresa koja je vjerodostojnija? I zašto postoji toliko vrsta IP adresa... dinamične, statičke, lokalne, javne, mac... i to vjerojatno nisu sve.

 -mac je jedinstvena oznaka-adresa, slično kao barkod za ostale robe, sadrži sve, brand-seriju i državu proizvodnje pa se za svaku mrežnu karticu ili mrežnu opremu može znati gdje je proizvedena, prodana-kupljena itd..

-mac se zato koristi za mrežne stvari koje traže dodatno kao sigurnost.. no može se i izmijeniti, u biosu za integriranu mrežnu ili u soft-firmwareu kojim se može podesiti uređaj.. no kao defaultna i zapisana na samom uređaju ostaje ta početna-trajna mac adresa i kao otisak prsta i dnk dovoljno je za konkretnu identifikaciju.. + kad policija prati neke torrente tad ne krenu trenutno u hapšenje, nego čekaju.. prate, kad imaju dovoljno podataka tad dobiješ kaznu i tad zaboravi na neko dokazivanje nevinosti, osim ako je slučajno to neki susjed preko recimo wifija.. no tad si kao vlasnik opreme odgovoran jednako kao za svoj auto-psa itd.. i možeš biti kažnjen tj moraš dokazivati da ti nisi počinitelj. .. tj tako je u dojču, za ostatak eu-svijeta za sad nema takve sudske-policijske prakse tj jedino usa-uk kao vlasnici 99% soft-film-glazba (piratiziranih medija) to žele dok ostatak baš i ne + plaća se ZAMP koji ti kao korisniku daje legalno pravo snimanja-konzumacije svih dostupnih sadržaja i to si već platio recimo u cijeni medija kao cd-stikić-disk.. sve je ok dok ne kršiš zakon, tj ako nešto downloadaš to je ok, dozvoljeno, no ako uploadaš tad si pirat (neovlašteni distributer).. i tad su moguće kazne. S torrentom je 'dijeljenje' dio načina rada, same srži-tehnologije i zato nema ni jednog komercijalnog (zaštićenog) materijala na torrentu, isključivo legalno može biti samo free + kad to dozvoli vlasnik kao linux distre.. sve ostalo = piraterija.

 

-za razmisliti.. kad bi vpn bio odgovor za skrivanje, tad pirati ne bi bili u opasnosti.. ne bi postojala tema 'pozivnice' itd.. no jasno ti je da policija kad želi dobije sve podatke i jednostavno pokupi počinitelja... tj ono što vidiš po novinama su ''mladi hakeri'' tj klasična igra kriminala koja kao frontmene koristi djecu, mlađe maloljetnike za prijenos droge i ostale poslove pa i torrent-hakiranja itd.. dok realno nikad neki klinac iz zaboka neće s 13 godina imati resurse (znanje!) za neki ozbiljan filmski hack.. no takve vidiš u naslovima, ne vidiš one iza koji vode posao jer su pametniji.. jer kad policija uhapsi maloljetnika ne može ga čak ni ispitivati za ostatak lanca, jednostavno drugi set zakona itd itd. i neovisno o težini djela do punoljetnosti hakcer izlazi iz zatvora.. pa mu je max par godina i to nekog doma .. tj stariji maloljetnici koji barem znaju šutjeti od 15-16 godina su granično ono što se koristi kao paravan, stariji bi bili pravni rizik za prave igrače.. tj netko tko bi mogao pokazati prstom na idućeg u lancu. Razmisli... čemu služe klinci u kriminalu, zašto su svi hakeri klinci, .. osim kad su rusi-kinezi-ostali..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Re: IP adrese

Forum me maltretira, pa evo odgovor u obliku slike. 

 

https://imgpile.com/images/R5AFeo.png

 

Btw imaš na YouTube kanal Techquickie, sve vezano za tehnologiju objašnjeno što je kraće moguće. Baš su nedavno objasnili port forwarding...

 

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.5.2022 9:41 (Marko :D).
23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Da li naši ISP-ovi ikada daju istu IP adresu v
Nepisano pravilo glasi da je vlastiti VPN najsigurniji (dio vezan za VPN i pirate)
15 godina
offline
Da li naši ISP-ovi ikada daju istu IP adresu više

-nastavak na markov 'slikopis' :) ....

 

-cijena statične ip, 600kn, isključivo za firme (ne kućne korisnike, drugi uvjeti-ugovor-cjenik kao i npr domena-hr..)

-(ne)isporuka pirata ako ujkosem nešto zatraži? .. dok ne traži sve je ok, a ako zatraži isporučit će se.. (podsjetnik na primjer 'keša' i sl.) tj snowden je bježao u cccp i neko vrijeme živio na terminalu aerodroma..

-jurisdikcija, zakoni, .. da bi se moglo nekog optužiti potrebno je navesti ime osobe.. bez imena nema optužnice-potražnce. Ime legalnim kanalima može dobiti naš sud-policija, ne strane države koje to mogu kroz naše institucije zatražiti (i vjerojanto dobiti tj ovisi tko od koga što traži, veći-jači-važniji..). Zaboravite na filmove, usa suđenje i sl. jer npr niste usa građanin i tad nemate zaštitu njihovog ustava, tretman kao taliban u guantanamu (kojeg je obama obećao zatvoriti pa nije..). Koriste razne načine, kad to žele, tad dobiju podatke, neovisno koriste li neku treću stranu pri tome kao izrael-pegasus.. no to se ne radi za sitne ribe, nego za krupne i samo zato mali piratčić može biti miran dok ga ujko ne zatraži.

-vpn, prikrivanje geolokacije za gledanje netflixa-usa.. dobar primjer, tad je to kažnjivo djelo, jer je to kriterij, tj jednako kao što ne smijete imati tuđe dokumente, lažnu putovnicu-osobnu.. već je posjedovanje kazneno djelo i tad je korištenje vpna za zaobilaženje takvog ograničenja kršenje zamp zakona, autorskih i distributerskih prava koja su u eu željeli izmijeniti, pod parolom digitalna jednakost eu građana.. ništa za sad, audio-vizualni lobi je prejak, ostaje po starom do daljnjeg i ono što vlasnik dozvoli kao npr prijenos utakmice na nekom tv kanalu je regionalno ograničeno na tu državu-regiju, podsjetnik na dvd-regije itd.. to nije lokacija kao google-maps ili prikaz lokalnih pizzerija, kina, parkinga.. tj to je mobilna lokacija-apps koju korisnik recimo može isključiti, može koristiti za sebe i svoje potrebe ili ne... sasvim druga svrha-upotreba mada je kao riječ lokacija recimo ista. Pošto po zakonu možemo sve što nam je dostupno, npr yt-netflix.. ali samo ako pri tome ne koristimo nedozvoljena sredstva! .. ne hack-crack, ne zavaravajuća-lažna lokacija.. kao što ako nas netko pita za ime možemo odbiti, nismo dužni dati osobni podatak, samo policija može legitmirati i ako osoba odbije ili nema dokumente privede u PU, ostali nemaju to pravo, no tad nemate pristup usluzi, npr banka ili kafić (godine za alkohol, cigarete..).. ne miješati to pravo odbijanja i time gubitka pristupa s lažnim podatkom, lažna osobna koju u usa filmovima koriste za tulumarenje-alkohol.. jer je to tad kazneno djelo samo po sebi, jednako tako i korištenje vpna kao i sva oprema kojom je djelo počinjeno, pa se tako pljeni auto, oružje, računalo.. sve što se u postupku navede kao sredstvo, do miša-tipkovnice i monitora (smiješno no realno-stvarno).

 

-software.. sve je soft, vpn je soft, os, driver, app.. sve to je soft, router je soft koji upravlja mrežom, server je soft koji upravlja serverom-storageom-fileovima ili ovisno server-čega, web-host i sl. .. sve to je soft, sve je ista klasa sredstava a globalizacijom i digitalizacijom je sve pravno izjednačeno, kao što račun vrijedi bez potpisa i pečata ili postoji digitalni potpis, time su sva sredstva, materijalna ili virtualna postala jednako pravna i time jednako moguća u procesu suda ako do tog dođe.. nije važno koji vpn, jer svi rade istu stvar kao što svaki zvučnik radi isto, razlika je samo u ''kvaliteti'' (i cijeni).. a naivci plaćaju jer ne znaju drugačije postaviti svoj vpn mada ga imaju u osu kao win-lin-mac.. dakle na svim aktualnim platformama pa i mobačima-androidu itd. jer je to naprosto samo soft i mrežna stvar, koju danas može jednako raditi sve što ima neki 'čip' (cpu-ram..) pa to može biti tv, mikrovalna-frižider ili superračunalo.. rade isto, isti soft, ista mrežna pravila kao što je i ip adresa svima zajednička tj stvar mreže-standarda ne pojedinog osa ili uređaja i svi uređaji su usklađeni s mrežom, ne obrnuto jer je the-mreža (internet) the-zakon. .. a vlasnik je ujko sem.

 

-npr, ovih dana imate hapšenje-kažnjavanje kafića za pirat-sport tv kanale, nedavno nekoliko razbijanja pružatelja usluga italija.. jer tv kuće vide da im netko krade promet-korisnike i tad traže da policja nešto napravi.

-vlasnik kafića se može praviti 'naivan' .. reći da nije znao, da on nije ništa ni napravio.. no znao je i zato je kupio takav uređaj-prijemnik, koji zaobilazi zaštitu-kodiranje tj bez pretplate distributeru ima pristup-ključ-dekoder i to je osnova djela, kazna, kriv je.. može se praviti naivcem, no i dalje će platiti kaznu, jer druga strana nije tako naivna tj da nema tv kuća kao legalne konkurencije koja zato 'gubi' novac tad bi sve išlo dok nitko ne zatraži reakciju policije, kao možda ujkosem kad-ako riaa ili netflix ili netko poželi naplatiti ono što vidi da mu netko dila bez da mu plati standardni dio .. novac + supersile + usa+uk posjeduju sve, internet, protokole, standarde, zabavnu industriju,.. sve ili 99% i samo im se druga supersila kao rusija-kina-indija može odupirati-ignorirati, mi ne kao ni eu.. tj kad njemačka-francuska nešto dignu glas dobiju čvrgu i pozove ih se k nozi, jer zna se tko je šef, nevažno kako nazovemo udrugu-državu-savez, npr nato-otan.. vrijedi ono što kaže ujko, ne naš miki-plenki..

 

-ako koristite vpn zbog zavaravanja-lokacije tj da bi tako zaobišli ograničenje-zabranu, tad je to kršenje zakona, po kriteriju cyberkrimsa spada u hack-crack i već takva kvalifikacija je dovoljna za 5god zatvora, kao što i odbijanje davanja pristupa podatcima (npr zaštićen disk-računalo) jednako nosi 5god.. bez da postoji neko drugo-dokazano djelo, to je dovoljno i sud ako želi će tako kazniti, a u pravilu imaju dovoljno dokaza i ne kažnjavaju nevine.. tak da ako netko ide svjesno u to, nek se ne pravi naivan kao francuska sobarica :) .. ... nećemo što se može desiti u zatvoru tijekom tog perioda, npr možda on postane sobarica ...

-ili smo zapad, usa-ujko, ili smo istok, kina-rusi.. vpn je u jednom slučaju kažnjiv, u drugom je stvar slobode građana, medija.. jer istočne diktature zatiru slobodu koju ujko brani... tako glase formalne parole-pamfleti, no realnost je oboje istovremeno, tj nismo tu sigurni ako ujko poželi... jedino smo sigurni dok ujko ne zna za nas, dok smo dovoljno mali da mu nismo važni.

 

-vpn je pak 'samo' mrežna stvar, spajanje dvaju dislociranih lokacija u jednu mrežu, lan preko interneta.. ili koju rečenicu koja bi opisala što je vpn, virtualna-privatna-mreža.. virtualna jer je soft (hardware je željezo-plastika), privatna jer nije javna kao recimo internet-yt-bugforum.. (ne misli se na oblik vlasništva, nego dostupnost javnosti-svima) i na kraju mreža, tj to je i dalje mreža ili the-mreža=internet.

-privatnoost? anonimnost? .. ako nešto želite na internetu, ako ste na ulici, niste u privatnom-zatvorenom prostoru, ako ste na internetu kao facebook tad niste zatvoreni-privatni kao u svom domu .. nema anonimnosti tj ima dok se nadležni (jači) ne zainteresiraju.. pa tad i švica-banke surađuju s cia-ujkom mada u svim pamfletima piše da ne daju podatke, a ako im je neugodno priznati da surađuju, tad naprosto prijave 'krađu' ili 'curenje'.. i tad mogu blefirati da nisu dali podatke itd. .. a podatci cure stalno-svima, ako i ne cure tad imamo izrael-pegasus pa i prisluškivanje recimo merkelice mada to saveznici ne rade svojim saveznicima.. (dok ih se ne uhvati, a tad opet ništa jer su naprosto jači i tad se švabe prave da ništa nije ni bilo, kao dizelgate itd..).

-nema privatnosti, nema anonimnosti.. tko to traži tad je na pogrešnom mjestu tj može otići u pustinju, ne na internet jer je upravo to suprotnost takvoj želji.

-vpn ili bilo koja komunikacija do točke a do točke b.. da bi komunikacija bila moguća moramo znati put-adresu od a do b. Bez tog uvjeta nema komunikacije-mreže (ne miješati sa npr streamingom, slično kao emitiranje radio-tv programa, jednosmjerno.. mreža je dvosmjerno). Ako s točke a šaljemo paket (neovisno o sadržaju, file-text-nešto..) taj paket mora imati oznaku, putokaz, start-cilj, .. kad dođe do cilja o tome se obavijesti start da je paket stigao, bez tog se smatra neisporučenim i ponavlja se ili odustaje. Ako imamo više 'presjedanja' (releji-repetitori-mrežni čvorovi) to je samo duži put-ruta, no uvjek mora biti od točke a do točke b. .. ono što se u slučaju skrivanja radi je da se pošalje do točke b, koja će prosljediti na točku c.. ta točka c neće znati (teoretski) da je pošiljatelj točka a nego će misliti da je to točka b.. no paket ima svoje oznake, u samom paketu je i to zapisano pa nije baš skrivanje + ako se i prepakira opet ta terminal-prolazna-manipulativna točka kao posrednik zna za a adresu jer s njom komunicira i mora je zapamtiti kako bi poslala odgovor nazad na istu adresu + sve ostaje u logovima + sve mora biti dostupno barem 6mjeseci na zahtijev policije-države itd.. mada često navode da oni ne drže nikakve logove, tad u pravilu lažu + krše zakon države u kojoj posluju jer sve države te zakone imaju isto-slično regulirano, globalno, jedino može biti problem dok se otkrije sjedište-jurisdikcija i sl. .. tj kao i torrentseederi kako je išlo s blokiranjem dok vlasti zatvore postojeću adresu pirati otvore novu i nastave. TPB je primjer kako su mislili da su pravno nedodirljivi, da ne postoji krivica po zakonu.. no presuda je dokazala suprotno, tj ne mora sud suditi baš po zakonu, tj može, može tumačiti zakon kako želi.. a kad ujkosem pritisne tad sud tumači baš kako to ujko želi.. neobično? realno.

-znate koji su glavni čvorovi npr interkontinetnalne konekcije? .. jedan od čvorova je frakfurt (burza), nizozemska (nato), gibraltar (uk mada je to španjolska..) itd. dok je za civilne potrebe kao mail-server irelandija, tj pod patronatom usa-uk no ne na njihovom teritoriju-jurisdikciji (formalno).. tako da ni usa-uk sud ne može do tih podataka no može ujko kad on zatreba i zato tamo svi drže mail, ms-google + emea sjedište za eu.

.. no to nabrajanje čvorova, čemu služi.. pa ovako, podatci idu nekom žicom, operater-centrala.. i kao što sve ceste vode u rim, tako sve ovo s interneta prođe kroz te čvorove, pa ako ujko poželi neki mail zna gdje će ga potražiti ili sačekati.. ako poželi bilo koju info dovoljno je da malo provjeri promet tim čvorovima, ovisno o paketu-sadržaju-ruti.. i naći će, neovisno što netko putuje nekom lokalnom obilaznicom kroz zagorje.. i misli da ga tad ujko neće vidjeti, neće dok je u zagorju, ali hoće kad dođe do čvora, jednako za bilo koji paket-promet.

-enkripcija? .. super riješenje, odgovor.. samo što nije :) .. jer ujko ima sve, pa i to, tj ne postoji mrežni uređaj-soft-nešto na tržištu bez da vlast-ujko dobije ključ, masterkey.. dovoljan da i običan pentač može u realtimeu dekriptati paket, ostali bez keya trebaju suprračunala i stoljeće, ne ujko jer je the šef koji to sve ima no naravno ne koristi za sitne ribe, jednako kao što englezi nisu koristili enigmu-dekodiranje tj prikrivali su pa i namjerno gubili sitnije stvari kako bi njemci mislili da je enigma sigurna.. stvar je kad će nešto upotrijebiti tj za sitnice ili važne stvari. Ne zanimaju ih sitnice i samo to je 'zaštita' prosječnom našem juzeru koji nešto kao haker misli da je prešao sustav.. nije, naprosto je nevažan kao muha za slona ili girica u moru.. no kad ga pričepi ne ostane ni fleka.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
2 0 hvala 1
2 godine
neaktivan
offline
Da li naši ISP-ovi ikada daju istu IP adresu više

LOL za sliku Marko, htio sam pitati za link, no utipkao sam Zimo IP adrese i našao članak koji si vjerojatno mislio linkati tako da ne treba. Baš tako nešto sam tražio, tnx.

Odgovorili ste i na više pitanja nego što sam mislio da imam. Kontam da mi je sad jasno sve što nisam kužio. Svaka čast ljudi, puno ste mi pomogli.

PUNO hvala!

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Da li naši ISP-ovi ikada daju istu IP adresu v
ihush kaže...

-nastavak na markov 'slikopis' :) ....

 

-cijena statične ip, 600kn, isključivo za firme (ne kućne korisnike, drugi uvjeti-ugovor-cjenik kao i npr domena-hr..)

Najjeftiniju cijenu za statičku IP adresu ima Telemach. Samo 50 kn/mj. (piše u cjeniku).

SkyDave92 kaže...

LOL za sliku Marko, htio sam pitati za link, no utipkao sam Zimo IP adrese i našao članak koji si vjerojatno mislio linkati tako da ne treba. Baš tako nešto sam tražio, tnx.

Ja se ispričavam. Napišem ogromnu poruku i onda mi editor javlja da je pronađen nedozvoljen HTML bez ukazanja gdje je. Jedini način da se riješi tog problema je da se kompletno ukloni formatiranje, a to bi pokvarilo citate i sama poruka više ne bi imala smisla. Odnosno, sve bi bilo izmješano...

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.5.2022 23:18 (Marko :D).
15 godina
offline
Re: Da li naši ISP-ovi ikada daju istu IP adresu v

-bug-editor (ili bugoviti editor) ponavlja famoznu poruku o nedozvoljenom formatiranju u pravilu ne zbog formatiranja nego hiperlinka-poveznice u textu.. (metatagovi itd.), obično kad to ukloniš prođe.

-telemach nije relevantan, tek došao, primarno mobilna (skoro neupotrebljivo za ozbiljne potrebe, traži se t1-t2.. optika itd.. ili klasično dumpanje dok ne postanu dominantni tad cijena ode gore... +bivši tele2 nije imao dovoljno lokalnih-hr adresa pa je koristio finske, tako su neki domaći postali finci bez da naprave korak.. :). Ako provjeriš 'pravog' operatera na fixnoj, uopće u cjeniku za kućne korisnike ne postoji statička, samo biz-firme i recimo zato je jedna nula više u cijeni, koja realno može biti 1kn-1000kn.. tj ne postoji nešto što bi odredilo vrijednost adrese kao ni slike, moje ili picassa, moja vrijedi 1kn ona druga milijune.. tako kompanije plaćaju kao i domenu po važnosti, tj domenu su regulirali zakonom i nema više biznisa preprodaje-cjenkanja dok s adresom ni nema takve mogućnosti itd.

-sam raspon adresa nije stvarni problem, tj dovoljno ih je i po ipv4 no imamo i ipv6 već +desetljeće, sad već sva oprema podržava no i dalje se koristi ipv4.. da je to važno koristio bi se ipv6, tj jedino tim umjetnim nestašicama operater može nabiti cijenu adrese i primarni razlog ostajanja na ipv4 su operateri, ne korisnici ili mogućnosti mreže-opreme itd. Ovako koriste cgnat ..

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Re: Da li naši ISP-ovi ikada daju istu IP adresu v
ihush kaže...

-bug-editor (ili bugoviti editor) ponavlja famoznu poruku o nedozvoljenom formatiranju u pravilu ne zbog formatiranja nego hiperlinka-poveznice u textu.. (metatagovi itd.), obično kad to ukloniš prođe.

Uklanjao sam hiperlink, nije pomoglo. Pomoglo je uklanjanje svih citata, a onda je poruka izgledala nakaradno.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice