AMD Radeon R9 300/Fury Series

poruka: 6.870
|
čitano: 627.614
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: AMD Radeon R9 300 Series
nicky.sl kaže...

Nije me bilo par sati i u to vrime se skupilo skoro tri stranice u ovoj temi i rekoh idem vidit šta pametnoga pišete, kad ono NIŠTA pametno za pročitat. Običan fanboy rat i ništa drugo. Ljudi daj skulirajte se malo glava me zaboli od vaše fanboy svađe.

Eto ti imaš R9 290X 4GB..  sad AMD hoće da ti ga metne na način da kažu da ćeš dobit dodatnih 4GB memorije bez ikakvog pitanja ali će te to koštat dodatnih 100 USD/€. E sad kakav je tvoj komentar na to?

Jasno, tržište će pokazat jel im ovo mudar potez al svejedno..

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.6.2015 17:29 (Penryn).
17 godina
odjavljen
AMD Radeon R9 300 Series

Ma hebo seriju 300, temu treba preimenovati. Sve je to posljedica špekulacija i nagađanja te curenja informacija kako će 390X biti top kartica iz nove serije. Totalno nezanimljivo i tko kupuje neka kupuje, nebitno. Ono što se čeka je i što je zanimljivo su Fury i Nano. Fury će biti večini nedostupan zbog cijene ali biti će zanimljivo gledati nadmetanje. Ono što čekamo je Nano da vidimo da li će skinuti GTX970 kao best buy do 3000 kn. Iskreno se nadam da hoće. Pitanje je dobavljivosti HBM memorije i koliko će te kojim tempom štancati nove kartice.

Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Krenula je već preprodaja. 

MSI 390X 4470 Kn

MSI 390 3700Kn

http://valid.x86.fr/4fgk63

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Svi se veselimo nano kartici. Koliko ste vi to spremni platiti? Najavili su da je značajno brža od 390x. Prema tome od 430 od 550 dolara nema baš puno prostora. Minimalno što može biti je 470-480 dolara i to ako zanemarimo dimenzije i potrošnju. Izgleda mi da će biti jeftinije kupiti normalnu fury nego nano.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Nisu normalni sa cijenama.. 

xfact
Moj PC  
8 0 hvala 0
14 godina
Ivanjino96 kaže...

Krenula je već preprodaja. 

MSI 390X 4470 Kn

MSI 390 3700Kn

Na ComputerUniverse MSI 390X košta 3600Kn, a MSI 390 2800Kn i ajde nadodamo 150kn poštarina za obje. 

http://valid.x86.fr/4fgk63
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Mislim da je osnovni problem s grafikama što su zapeli u prastarom 28nm proizvodnom procesu iz 2011. U tim okolnostima još su inžinjeri izveli super napredak u arhitekturi, ali jasno da niže verzije onda zapada rebrand. Nekad je pola napretka bio proizvodni proces a pola arhitektura. Koliko generacija je tek u upotrebi gddr5? Predstavljen je 2007! Jedini minus koji pišem amdu je što su ovaj rebrand napravili sa obmanjujućim imenom. Nvidija se ipak opametila pa rebrand ipak u novoj verziji uglavnom umanje za jedno mjesto (iako je to njihov izum svi su pljuvali ono 8800 rebrand u 9800 rebrand u 250). To je što bi rekli misleading. Jer ljude su navikli da je r9 x90x flagship. A ne treća po redu kartica. To su po meni podmukli trikovi, za koje kupci moraju debelo pratiti situaciju na tržištu da ih ne preveslaju. Da je netko samo prije mjesec dana prestao pratiti novosti, sad bi bio siguran da u dućanu kupuje sa r9 390x najnoviju arhitekturu, i najjaču amd karticu.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.6.2015 18:55 (overhaul).
Moj PC  
11 0 hvala 3
11 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Po ovom benchmarku 390x je od 290x bolji za desetak posto.

Hejjjjj
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Cijene se postavljaju prema konkurenciji, a ne kako vama odgovara. Šta bi vi? Da bude jeftinija od 290X? E pa ne može.

10 0 hvala 1
14 godina
suspendiran
Bilal kaže...

Cijene se postavljaju prema konkurenciji, a ne kako vama odgovara. Šta bi vi? Da bude jeftinija od 290X? E pa ne može.

ja bi da opravda razliku u cijeni sa više fps'a

13 godina
protjeran
Cryogenic kaže...
Bilal kaže...

ja bi da opravda razliku u cijeni sa više fps'a

pa nije cak ni samo to u pitanju vec i cijeli redizajn doticnih od svih proizvodaca! dobili smo "rebrand" u puno boljem ruhu, jacu, hladniju, ljepsu, s vise rama, boljom podrskom itd! naravno da oni koji imaju 290x netrebaju prelaziti kao ni ja sto sam imao neznam ni sam koliko 7950 pa 7970, pa 280x-tki no eto ipak jesam uzeo svaki rebrand,!  sad cekam bas tu 390x da vidim mozda cu je uzeti jer s 970 opcenito nisam bio zadovoljan gta5 mi steka kad napunim 4gb al ozbiljno

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
14 godina

Slažem se da je preskupa R9 390X ali problem je u tome što je još skuplja GTX 980 koja je konkurencija R9 390X grafi. AMD prodaje osjetno jeftinije R9 390X koja je istih performansi kao GTX 980 a košta manje !! U tome je problem. Zašto bi AMD dao za 1000 kn manje GTX 980 razred performansi ? Imaju R9 390 koja parira GTX 970 a ta će bit bar sad u početku skuplja nego GTX 970 ali ipak ima full RAM i imaju R9 390X koja je jednaka kao GTX 980 a jeftinija. Nek snizi Nvidia GTX 980 za 1000 kn pa bi tada sigurno i AMD snizio za 500 kn R9 390X

13 godina
protjeran
itomic009 kaže...

Slažem se da je preskupa R9 390X ali problem je u tome što je još skuplja GTX 980 koja je konkurencija R9 390X grafi. AMD prodaje osjetno jeftinije R9 390X koja je istih performansi kao GTX 980 a košta manje !! U tome je problem. Zašto bi AMD dao za 1000 kn manje GTX 980 razred performansi ? Imaju R9 390 koja parira GTX 970 a ta će bit bar sad u početku skuplja nego GTX 970 ali ipak ima full RAM i imaju R9 390X koja je jednaka kao GTX 980 a jeftinija. Nek snizi Nvidia GTX 980 za 1000 kn pa bi tada sigurno i AMD snizio za 500 kn R9 390X

neznam kako ce biti skuplja ako postene gtx970 nema ispod 3200kn, ostalo je teski skart od izrade(caki i wf3 model koja sam imao)lp

17 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

neznam kako ce biti skuplja ako postene gtx970 nema ispod 3200kn, ostalo je teski skart od izrade(caki i wf3 model koja sam imao)lp

Šta ti to radiš s njima pa da ti je bitna izrada, da je ona "čvrsta" u ruci?

@itomic: Razlika u performansama između R9 390 i 390X odnosno GTX970 i GTX980 je toliko mala da su ove skuplje totalno nebitne, nitko normalan ih ne gleda jer su od 100 pa do 150€ skuplje od ovih što su 10ak % slabije.

I još jedna stvar.. do dolaska R9 390X AMD je držao cijenu R9 290X na oko 330 USD dok je GTX 980 cijelo vrijeme na 500 USD. Što se to promijenilo da AMD sad diže toj kartici cijenu za 100 USD?

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.6.2015 22:49 (Penryn).
16 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Nažalost, AMD je već duže vrijeme u takvoj poziciji da i kad bi imao bržu karticu / bolji proizvod nebi je mogao prodavati po cijeni kao nVidia. Jednostavno ih još uvijek progoni reputacija "lošije i jeftinije alternative", "loših i neredovitih drivera" ili pak ako ćemo u krajnost možda i nedostatak CUDA-e (koja je nekome ipak važna, no tu pariraju s dosta boljim procesiranjem OpenCL komputacija).

Nadajmo se da će se i to promijeniti, vidjeti ćemo. Ipak će do onda morati smanjiti doživljaj i srušiti cijene - vrlo vjerojatno i kroz prvih mjesec dana.

Moj Portfolio: http://3docean.net/user/tomislavn -- twitch.tv/Gaapster -- Origin: MrSmith_Cro -- Steam: MRSmith
Moj PC  
3 4 hvala 0
14 godina
Penryn kaže...
Stjepanj kaže...

Šta ti to radiš s njima pa da ti je bitna izrada, da je ona "čvrsta" u ruci?

@itomic: Razlika u performansama između R9 390 i 390X odnosno GTX970 i GTX980 je toliko mala da su ove skuplje totalno nebitne, nitko normalan ih ne gleda jer su od 100 pa do 150€ skuplje od ovih što su 10ak % slabije.

Pa znam i slažem se s tim samo navodim kako oni to vjerojatno pozicioniraju i zašto. Ta razlika je stvarno prebrutalna od GTX 970 vs GTX 980 i baš me zanima koliko GTX 980-tki prodaju uopće ? Sad si mislim da je to trik s kojim brutalno prodaju GTX 970 a GTX 980 je tu samo za luđake i da napravi GTX 970 "boljom".

11 godina

Dućan Magazin RS na svojoj stranici objavio koje ce biti cijene za R9 300 seriju. Vele da ce stici na lager za 15 dana. http://www.magazinrs.hr/whatsnew.asp Treba malo skrolat kad se otvori link. Evo copy paste nekih:

Grafička MSI R9 390X Gaming 8GB, GDDR5, DX12        3.965,64 Kn

Grafička Sapphire R9 390 NITRO, Tri-X OC, 8GB GDDR5    3.077,74 Kn

Grafička Sapphire R9 380 NITRO, Dual-X OC, 4GB GDDR5   2.054,44 Kn

Grafička Sapphire R9 380 ITX COMPACT OC, 2GB GDDR5   1.910,31 Kn

Grafička MSI R7 370 GAMING 4GB, GDDR5, DX12        1.656,08 Kn

Grafička MSI R7 370 GAMING 2GB, GDDR5, DX12        1.457,83 Kn

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.6.2015 23:16 (The_Fichek).
13 godina
The_Fichek kaže...

Dućan Magazin RS na svojoj stranici objavio koje ce biti cijene za R9 300 seriju. Vele da ce stici na lager za 15 dana. http://www.magazinrs.hr/whatsnew.asp Treba malo skrolat kad se otvori link. Evo copy paste nekih:

Grafička MSI R9 390X Gaming 8GB, GDDR5, DX12        3.965,64 Kn

Grafička Sapphire R9 390 NITRO, Tri-X OC, 8GB GDDR5    3.077,74 Kn

Grafička Sapphire R9 380 NITRO, Dual-X OC, 4GB GDDR5   2.054,44 Kn

Grafička Sapphire R9 380 ITX COMPACT OC, 2GB GDDR5   1.910,31 Kn

Grafička MSI R7 370 GAMING 4GB, GDDR5, DX12        1.656,08 Kn

Grafička MSI R7 370 GAMING 2GB, GDDR5, DX12        1.457,83 Kn

evo za usporedbu, cijene sa nabave danas:

r9 290x za  ~2900kn (r9 390x + 4gb)

r9 290 za ~2600kn  (r9 390 + 4gb)

r9 285 za ~1600kn ( r9 380)

r7 265 za ~1100kn (r7 370) - ovo je posebno smiješno, ovo je u biti 7850 ako se ne varam, a sada je to r7 370 te će se prodavati po cijeni r9 270x.

Tread softly because you tread on my dreams.
13 godina
protjeran
AMD Radeon R9 300 Series

pa trenutno ako zelis karticu koja je tek dosla u hrvatsku da ! sta je tu cudno? placas nestrpljivost ako imas viska novaca ne? pa nebu sigurno jeftinija pa da im starija serija  i dalje stoji na polici jbte! kad se prodaju te onda ce pasti i cijena novih bez brige! svake godine ista prica oko cijena, no sto je najgore najvise pricaju oni koji najmanje kupuju! zamisli novi bmw jeftiniji od staroga, dajte molim vas...

Moj PC  
0 5 hvala 0
13 godina
Stjepanj kaže...

pa trenutno ako zelis karticu koja je tek dosla u hrvatsku da ! sta je tu cudno? placas nestrpljivost ako imas viska novaca ne? pa nebu sigurno jeftinija pa da im starija serija  i dalje stoji na polici jbte! kad se prodaju te onda ce pasti i cijena novih bez brige! svake godine ista prica oko cijena, no sto je najgore najvise pricaju oni koji najmanje kupuju! zamisli novi bmw jeftiniji od staroga, dajte molim vas...

Newsflash - forum služi za razmjenu informacija. Ovaj novi bmw je stari bmw (osim fury-a), u nekim verzijama identičan, a u nekim verzijama sa dodacima upitne iskoristivosti (ram). AMD je taj koji se pravi grbav sa cijenama, a ne mi koji pokušavamo ne biti preveslani. Tebi su to zaista nove kartice?

Još jedan newsflash - poanta kupovine grafičke je za većinu ljudi ta da ih kupuju što rjeđe, tj. da im dobro služe što duže, sve to za što manje novaca.

To što ti mijenjaš grafičke kao čarape je tvoj hobi, i  to je skroz ok, no fascinantno je kako ne uspijevaš shvatiti koja je poanta za veliku većinu ljudi kojima grafička služi prvenstveno za bezbrižno igranje igara. Ja sam sa 4870 nakon 4 godine prešao na gtx560 za 1200kn (800kn kada se odbije cijena prodaje stare), sada sam tek došao do ponekih igara koje moram spuštati ispod high i medium postavki kako bi bile igrive na 1080p.

Mogao bih i ja reći da iz moje perspektive netko tko kupuje grafičku cca jednom godišnje nije baš najbistriji, čuditi se ko pura dreku i smijuljiti, no razumijem taj poriv i oblik entuzijazma.

Tread softly because you tread on my dreams.
12 godina
itomic009 kaže...

Pa znam i slažem se s tim samo navodim kako oni to vjerojatno pozicioniraju i zašto. Ta razlika je stvarno prebrutalna od GTX 970 vs GTX 980 i baš me zanima koliko GTX 980-tki prodaju uopće ? Sad si mislim da je to trik s kojim brutalno prodaju GTX 970 a GTX 980 je tu samo za luđake i da napravi GTX 970 "boljom".

ja sam strašno razočaran adm-om, u prvim najavama očekivao sam hbm i nove čipove na cijeloj seriji

ništa od toga, no onda sam očekivao barem ono što su napravili prošlom serijom - rebrand u kojem grafe spuštaju cjenovno za klasu niže, jer tako su i prije radili - 280x je bila stara rebrandirana 7970 grafa, ali ne više top model za 500usd, nego spuštena u srednju klasu za 250usd

očekivali smo od amd-a da će naguziti nvidiju, natjerati ih na spuštanje cijena u srednjem i višem segmentu, no oni prodaju iste grafičke za 50-100 eura višu cijenu, negdje su stavili i slabije u novu seriju za više love - 370

kad je nvidija izbacila 970-tku, mogla je komotno postaviti je prema cijenama 290/290x, dakle 100 eura više, pogotovo jer taj put nije ponudila rebrand nego novu i bolju tehnologiju, ali nije - na veselje svih nas (sa 980 je napravila idiotizam zbog tolike razlike u cijeni, no to si oni mogu priuštiti)

mogao je i amd napraviti isto što je napravio sa 2xx serijom, pa spustiti 290 u 380, 280 u 370 i natjerati nvidiju na spuštanje cijena, kao što je radio i prije - u krajnjem slučaju to se i očekivalo makar samo zbog sve nižeg tržišnog udjela koji ima

očito je da za to nisu imali financijske snage i žao mi je zbog toga 

no to ne znači da je ovo u redu za nas i glupasta opravdanja kako smo dobili nove grafe "u ljepšem ruhu" su i dalje - samo glupa opravdanja, jer ako su mogli prije godinu i pol dana sa 280x prepoloviti početnu cijenu 7970 i zapapriti nvidiji, mogli su to i danas sa 290 u 380

u ono vrijeme su mnogi koji su mislili kupiti nvidiju odustali i uzeli 280x, danas tko je mislio uzeti 970-tku ili 960-tku - nema razloga za predomisliti se, amd mu nije ponudio ništa bolje za istu lovu, a to će se osjetiti i na dodatnom padu njihovog tržišnog udjela, nažalost

nadajmo se da će sljedeća godina donijeti bolju situaciju i za amd i za nas

17 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

pa trenutno ako zelis karticu koja je tek dosla u hrvatsku da ! sta je tu cudno? placas nestrpljivost ako imas viska novaca ne? pa nebu sigurno jeftinija pa da im starija serija  i dalje stoji na polici jbte! kad se prodaju te onda ce pasti i cijena novih bez brige!

Nije problem u cijenama kod nas već općenito u svijetu, a pada cijena neće bit sve dok AMD tako ne odluči. R9 290 je bila 250USD, sad je 330USD, R9 290X je bila 330USD a sad je 430USD. Dobio si tvornički overclock od 50MHz i dodatnih 4GB memorije od kojih nemaš koristi.

13 godina
picajzla0707 kaže...
DarthMarkus kaže...

Meni se čini da se ponavlja slučaj 7970 - 280x / 680 - 770gtx, opet ista priča na forumu...

nije nikako ista priča, amd je u to vrijeme kao i nvidia ponudio rebrand, ali rebrand kako spada - sa poštenim upgrejdom

7970 je nazvao novim imenom 280x, ali ju je spustio za klasu niže u niži cjenovni razred, nije joj dodatno nabio cijenu kao što je sad napravio sa 290x/390x

to je osnovna razlika i to je najveći problem sa 3xx serijom o kojem svi trube

nicky@

nije fanboy rat, nego razum protiv fanboyizma

znam da si ti ljubitelj amd-a, pa preokreni priču (to sam već gore rekao) - da nvidija sada 970 prekrsti u 1070 (ili kako već), stavi 8gb rama i nove drivere s malo više oca, jel misliš da bi bilo ok stavit je kao novu seriju sa 100 eura višom cijenom

ali je ok kad to amd napravi i 390x se proglašava "genijalnom" karticom

kad izađe nano fiji i ako bude snagom bar podjednaka 390x, s duplo boljom efikasnosti i hbm memorijom za ovu cijenu, onda ću im skinut kapu i reći da je to genijalna kartica

Istina, meni se čini da je ovo 8 Gb ista fora kao što je Nvidia stavila veći memorijski takt na 770 ...Efektivno gledajuć...

Ako ništa, bar će vlasnici 290/x (čitaj : JA ) moć ove godine prodat karticu bez da neki njonjo ne uleti sa spikom "Zašto bi kupio tvoju ako ima nova, BOLJA 390x po xxx cijeni"

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.6.2015 11:11 (DarthMarkus).
13 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

lagano me živcirate 

po meni su to odlične cijene za grafe koje su tek izašle

znači za jednu 380x s 4 gige sad date 2000 kn a evo koliko sam ja platio svoju 280x kad je još dolar bio normalan 

no nitko vas ne tjera da ih kupite

Moj PC  
5 7 hvala 0
16 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Oćekujte uskoro veliko rezanje cijena od amd-a jer ovo je samo pipanje tržišta da vide koliko će ljudi popušit rerebrandiranje.

kradem mine iz minskog polja
Moj PC  
5 1 hvala 0
14 godina

Evo članak za ove koji trube oko drivera stalno ne priznajući nikakve optimizacije što je spomenuo AMD pa nek se sad pospu pepelom. Pa naravno da će cijene past, tako to bude uvijek.

14 godina
AMD Radeon R9 300 Series

U Linksu su se napušili stvarno neceg divljeg R9 390 samo 4800 kuna..

twice the pride double the fall
Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina
dad0r kaže...

U Linksu su se napušili stvarno neceg divljeg R9 390 samo 4800 kuna..

To je cijena za temu njuškalo biseri!

StariGad_HR @battlefield StariGAD#2592 @ Diablo 3
10 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Al zašto toliko ljudi "kenja" da kažem , o AMDu šta nisu izbacili novu arhitekturu / čip ?

Pa AMD je u dugu ogromnom , oni su sretni što su još tu kao kompanija .....

1. Nemaju dovoljno financija da izbacuju novu arhitekturu ( ili novi process ) svake godine kao Nvidia ..

2. Razumljivo za njihovu situaciju , zašto mijenjat cijelu liniju kartica , kada i stara arhitektura ( Hawai ) uz nešto poboljšanja ( Grenada ) može ostat kompetitivna s nvidijom u mid - high range , dok Fury i Fury X rješavaju 980Ti i Titan X .....

3. Opet vezano za financijsku situaciju , AMD si nemože priuštit da spušta više cijene jer neće imat marginu zarade , uopće . Druga stvar je to što su cijene u HR toliko prenapuhane za općenito PC djelove ...

Moj PC  
8 0 hvala 0
14 godina
ColonelThunder kaže...

Al zašto toliko ljudi "kenja" da kažem , o AMDu šta nisu izbacili novu arhitekturu / čip ?

Pa AMD je u dugu ogromnom , oni su sretni što su još tu kao kompanija .....

Mene kao kupca boli kuki jesu oni u minusu/dugu. isto kao njih boli za mene. nek se bore, kao i svi ostali.

za svoje novce radim i zaradim - ne pada mi na pamet biti solidaran sa njima i gledat im kroz prste. želim najbolje u trenutku kad kupujem komponentu, bilo amd, nvidia ili intel. da intel sutra izbaci grafičku sa dobrim omjerom cijene i performansi, išao bi je kupiti.

tko pati na brendove i logotipe? obično klinci koji ne mogu kupiti nešto drugo pa opravdavaju svog konja. i to je sasvim ok. kad odrastu vidjet će da amd nije nikakav paragon u it industriji.

nemam ništa protiv re-rebranda kao takvog - dakle minimalne preinake i konačni dobici u odnosu na prijašnju seriju - sve dok tu njihovu odluku prate cijene, a ovo sada je lakrdija kaj rade. 

Ne predaj se nikad osim kad moraš!
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.6.2015 12:29 (Apachy).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice