Više uređaja na 1 vezi - ŽIČNO

poruka: 25
|
čitano: 4.987
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Više uređaja na 1 vezu

Pozdrav svima.

Imam mali problem. Stojim u stanu kod jedne osobe koja ima thomson twg850-4, pokušavao sam se sojiti sa laptopom žicom na taj router pa nije htjelo nego samo spoji PC od te osobe. Uglavnom, dugo sam se zezao s tim i na kraju zvao bnet službu za korisnike i rekli su mi da ova osoba kod koje stanujem ima samo najam modema, pa stoga istovremeno samo jedan uređaj može biti spojen na mrežu. O ovome sam pisao nedavno u ovoj temi ali sad je ispalo da sam bezveze pokrenuo novu temu. Eto poručujem administratorima da mogu zaključati temu koju sam prethodno linkao. Napisao sam to i u toj temi za svaki slučaj. Uglavnom da se ja vratim na bit svog problema. Zanima me mogu li ja to nekako to sve spojiti da radi bez da osoba kod koje stanujem mora mijenjati ili potpisivati novi ugovor sa uključenim opcijama koje mi trebaju. Čitao sam po internetu da postoji switch kojeg spojiš sa 3 utp kabla: 1 ide sa PC-a u switch, 1 sa laptopa u switch i 1 od switcha do routera, odnosno modema. Sad ne znam jeli to moguće da sve proradi i bili to radilo samo ako to sve pospojim i resetiram router da on dodijeli ip adrese svakom uređaju? Molim za omoć i neki savjet.

Lijep pozdrav.

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

bilo koji router switch sa WAN ulazom, spojis modem na njega i radi

Tako je kod mene, imam modem u pitanju i spojen je na Linksys WRT54gl router i radi odlicno

Achieve your mission with all your might. Despair not till your last breath. Make your death count.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Re: Više uređaja na 1 vezi - ŽIČNO

Znači imaš više uređaja istovremeno spojeno na internet i svi ti rade preko jedne veze (jednog porta)? Pretpostavljam da se brzina dijeli prema broju uređaja. Znači ne treba ništa izkonfigurirati nego se samo resetira router da dodijeli ip adrese uređajima? I što ti ovo znači da imaš modem i spojen je na router? Imaš li ti 2 uređaja? Stvarno sam laik za mrežne probleme :D

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2014 19:27 (AirLive).
16 godina

-da (ako je DHCP omogućen, portovi-žice ispravne itd.)

-problem može biti slobodan port, npr tcom ima 2+2, tad se doda switch. Do 250 (256) ip tj uređaja na router/subnet.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina

Kako ću znati jeli DHCP omogućen? Što ti znači da su portovi-žice ispravni? Ova 2. natuknica mi isto nije baš najjasnija? Ja imam ovaj uređaj i ponavljam SAMO OVAJ UREĐAJ. Dobro imam i onaj digitalni prijemnik  od bneta za televiziju, ali to sad tu nije važno.

16 godina
AirLive kaže...

Kako ću znati jeli DHCP omogućen? Što ti znači da su portovi-žice ispravni? Ova 2. natuknica mi isto nije baš najjasnija? Ja imam ovaj uređaj i ponavljam SAMO OVAJ UREĐAJ. Dobro imam i onaj digitalni prijemnik  od bneta za televiziju, ali to sad tu nije važno.

-na bnetu? Oni ograničavaju pristup.. kad spojiš router (na WAN port), ugasi modem, upali.. mora routerov MAC uzeti umjesto PCa.

-portovi, RJ45.. mjesto mrežnog priključka na uređaju.

-piše, npr t-com.. sad vidim da si bnet (i kupuješ router?), dakle zanemari. Tcom ima podjeljeno 2 porta MaxTV, 2 LAN, tad je samo dva mjesta.. od uobičajenih 4 mjest, OK? Na routeru sa slike imaš 4 mjesta.

-naravno da sve mora biti ispravno, npr žica-kabel, kontakti itd.. npr port na routeru može biti pregoren (grmljavina..).

- slika je beskorisna, trebaš napisati .. i sad nagađam, to je Bnetov modem (cable, wlan, 4 portni).

- na wlan modelu je MOŽDA omogućeno više računala istovremeno. Na običnom modelu (namjerno) je ograničeno na jedan uređaj/PC od kojeg zapamti MAC adresu (mrežnu) i samo taj PC tad ima internet, ostali ne. Ako se to desi, znaš razlog. Rješenje je dodatni router s wan portom (već dat prijedlog post iznad).

- Ako nisu nešto promijenili u tarifama i onemogućavanju.. enivej, ako ne radi, tad se ne isplati plaćati viši mjesećni najam, zamijeni za osnovni model i kupi svoj router s wan postom, wlanom itd.. to je cca godišnja razlika u bnetovom najmu.

11 godina

Čekaj, čekaj malo "kad spojiš router, ugasi modem, upali..." ovo sto ja imam jeli to router ili modem zbunjen sam. Uređaj je od bneta da i koliko ja shvaćam ovo je kao taj router koji nema sve opcije pa radi kao modem?! Nisam siguran mislim da su mi tako nesto rekli... Pogodio si radi samo 1 uređaj istovremeno npr. PC. Kad mislim spajat laptop moram resetirat da bi prepoznao novu adresu, ali onda vise PC nije spojen. Ja koliko kuzim imam samo osnovni model jer samo 1 uređdaj istovremeno moze biti spojen na internetu - jeli to znaci da je to osnovni model? I onda sta mi je raditi? Kupiti nešto ovakvo? Molim vas objasnite sto je jednostavnije moguce jer nisam bas strucnjak za mrezne probleme :D

16 godina
AirLive kaže...

Čekaj, čekaj malo "kad spojiš router, ugasi modem, upali..." ovo sto ja imam jeli to router ili modem zbunjen sam. Uređaj je od bneta da i koliko ja shvaćam ovo je kao taj router koji nema sve opcije pa radi kao modem?! Nisam siguran mislim da su mi tako nesto rekli... Pogodio si radi samo 1 uređaj istovremeno npr. PC. Kad mislim spajat laptop moram resetirat da bi prepoznao novu adresu, ali onda vise PC nije spojen. Ja koliko kuzim imam samo osnovni model jer samo 1 uređdaj istovremeno moze biti spojen na internetu - jeli to znaci da je to osnovni model? I onda sta mi je raditi? Kupiti nešto ovakvo? Molim vas objasnite sto je jednostavnije moguce jer nisam bas strucnjak za mrezne probleme :D

- moraš nabaviti router. Vidi prvi odgovor gore..

ovo Bnetovo (kutijica) je cable-modem (kao primarna namjena), ali unutar njega je dio: router, dhcp server, wlan serve, switch, firewall, print server, media server... itd.

- trebaš router s WAN portom, na kojeg spojiš ovaj modem. Modem njemu tad da pristup... (tu ide gašenje/paljenje ili reset). Router tad ostatku da pristup.

(po nazivu moraš razlikovati i npr ADSL modem za telefonsku liniju, dok svi ti uređaji imaju i ruter/dhcp/switch u sebi, kao jedn dio, bnet je cabelska TV, cable-modem tj vidi priključak antenski za liniju).

- možemo to zvati 'kutija'.. to je možda najpreciznije. :)

-nije osnovni model jer vidim antenu-wlan, ali tko zna, možda je onemogućena ili možda više nemaju samo modem.. Po cijeni najma, 15kn-30kn/mj zaključi (ako je po starom).

11 godina

Da, antena je onemogućena i najam modema je 11.48 kn +pdv znači nekih 15-ak kuna znači osnovni model jel? Možeš mi preporučiti što onda trebam kupiti?

13 godina
odjavljen
AirLive kaže...

Da, antena je onemogućena i najam modema je 11.48 kn +pdv znači nekih 15-ak kuna znači osnovni model jel? Možeš mi preporučiti što onda trebam kupiti?

Bilo koji router sa WAN portom

Neki primjeri

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_32_396_397&products_id=9396

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_32_396_397&products_id=13560

Bilo koji koji u opisu ima WAN x1, u taj utor ustekas zicu iz modema koja ti inace u racunalo ide, te onda iz routera, iz bilo koja od 4 LAN porta u racunalo

Achieve your mission with all your might. Despair not till your last breath. Make your death count.
11 godina
chromadef kaže...

Neki primjeri

Bilo koji koji u opisu ima WAN x1, u taj utor ustekas zicu iz modema koja ti inace u racunalo ide, te onda iz routera, iz bilo koja od 4 LAN porta u racunalo

Aha, super i to bi onda trebalo raditi znaci da mi i laptop i PC budu na internet vezi u isto vrijeme? Znači ako sam ja dobro shvati ovaj moj nema WAN port?! Ja onda trebam 3 utp kabela jel? 1 iz modema u router, 1 iz routera u PC i 1 iz routera u laptop? I onda resetiram modem i router da mi dodijeli adresu tj. modem dodijeli adresu routeru koji ju prihvati i dodijeli 2 nove (jer mislim spajati 2 uređaja istovremeno jel)? Pošto vidim da je razlika između ova 2 linkana modela skoro 100 kn, postoji li koja jeftinija opcija po mogućnosti za kupnju u splitu?

EDIT: Trebam li ostaviti kabel koji ide iz jednog od ova 4 LAN potra do bnet digitalnog prijemnika za TV ili trebam i s tim nesto radit jer su mi znaci stalno zauzeta 2 lan porta - 1 od tog prijamnika i 1 od PC/laptop kako koji je kad uključen.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2014 22:02 (AirLive).
11 godina
AirLive kaže...
chromadef kaže...

Neki primjeri

Aha, super i to bi onda trebalo raditi znaci da mi i laptop i PC budu na internet vezi u isto vrijeme? Znači ako sam ja dobro shvati ovaj moj nema WAN port?! Ja onda trebam 3 utp kabela jel? 1 iz modema u router, 1 iz routera u PC i 1 iz routera u laptop? I onda resetiram modem i router da mi dodijeli adresu tj. modem dodijeli adresu routeru koji ju prihvati i dodijeli 2 nove (jer mislim spajati 2 uređaja istovremeno jel)? Pošto vidim da je razlika između ova 2 linkana modela skoro 100 kn, postoji li koja jeftinija opcija po mogućnosti za kupnju u splitu?

EDIT: Trebam li ostaviti kabel koji ide iz jednog od ova 4 LAN potra do bnet digitalnog prijemnika za TV ili trebam i s tim nesto radit jer su mi znaci stalno zauzeta 2 lan porta - 1 od tog prijamnika i 1 od PC/laptop kako koji je kad uključen.

EDIT 2: Vidim da mi nitko ne odgovara pa vas ponovno pitam vrijedi li za moju svrhu npr. neki ovakav router? I stoji li ovo što sam pisao u postu iznad? Hvala.

16 godina

-ne. Čitaj. (par puta ti je rečeno). Router s WAN portom. To nije ADSL/Cable.. Modem (mada svi to nazivaju router pa zato nesporazumi). Normalno je uzeti + WLAN itd možeš tražiti s dodatnim opcijama kao USB print/nas/media itd. ali je jedini bitan dio za ovo povezivanje WAN port. Ostalo samo ovisi što želiš.

-ja ti ne prelažem ni jedan model, to je ''rizik''. Imaš u gornjim postovima, ugl cijene od 130kn naviše, ovisi što ima po trgovinama gdje kupuješ.

16 godina
odjavljen
AirLive kaže...
AirLive kaže...

EDIT 2: Vidim da mi nitko ne odgovara pa vas ponovno pitam vrijedi li za moju svrhu npr. neki ovakav router? I stoji li ovo što sam pisao u postu iznad? Hvala.

Ide. Uzmi taj linkani router, Internet port se ponaša kao i WAN port, samo trebaš isključiti DHCP na modemu. Ovaj Thomson, imaš model sa 1 ili 4 Ethernet porta? Ako si u Zagrebu, ja ću ti doći iskonfigurirati taj modem/router, ili me kontaktiraj PP, pa ću te voditi korak po korak, ova rasprava ne vodi ničemu. Zapravo trebaš 2 UTP kabela, jedan koji ćeš povezati Internet port ovog routera kojeg ćeš kupiti sa Ethernet portom postojećeg modema, i jedan UTP kabel kojim ćeš povezati LAN1 port sa Ethernet portom tvojeg PC-a, a laptop ćeš spojiti bežično.

ihush kaže...

-ne. DA. there I fixed it

Vidi gore. 

11 godina

@ihush

Rečeno mi je da mogu uzeti bilo koji router sa 1xWAN portom. Ti mi sad nešto drugačije govoriš malo si me zbunio. Ako je za moju potrebu dovoljan router koji sam linkao uzeo bi taj jer me ne zanima trenutno neko osiguranje za ubuduće jer mi sljedećih par godina neće trebati nikakve druge opcije.

@alankish

Iskreno da kažem nadao sam se takvom nekom odgovoru :D Nisam u zg tako da jedino možemo nešto srediti na PP. Ne kužim se u taj DHCP tako da ako je to nešto komplicirano za isključiti onda bi radije kupio nešto da radi bez toga, ako smatraš da to nije teško napraviti onda bi se odlučio na taj. Sad me zanima hoće li bnet raditi kakve probleme tj. mogu li oni znati ili vidjeti da sam se ja prespajao sa tim uređajima? Da ponovim imam osnovni model kod kojeg je wireless isključen i može samo 1 uređaj istovremeno pristupiti internetu. Ja imam ovaj modem s 4 ethernet porta s tim da su 2 uvijek zauzeta. 1 je spojen na bnet digitalni prijemnik za tv, a drugi na PC/laptop (ne u isto vrijeme nego nekad PC nekad laptop). Na lijevom priključku za antenu je antenica kao na slici, a na desnom je kabel koji vodi do tv. Da napomenem ovo nisam ja slikao svoj modem, ali moj je identičan ovakav - thomson twg850-4.

Molim da mi pomognete jer me malo zbunjujete pošto me jedan savjetuje jedno, a drugi drugo.

Hvala i lijep pozdrav.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.11.2014 1:36 (AirLive).

0 0 hvala 0
16 godina
AirLive kaže...

..

..Ako je za moju potrebu dovoljan router koji sam linkao..

-progoolgaj za teh.spec. jer je tamo (greška) naveden modem, dok pod wan portom govore o adsl-wan. To je tel. parica Rj11.. ne mrežni WAN port Rj45. Razumiješ.

-modem, router.. slično ali različito. Trgovac može svašta natipkati, zato ništa ne preporučam.

edit: u par postova ti je cromadef dao prijedlog. (dok alankish laprda napamet, sve u dobrim namjerama, ali s lošim rezultatom). Provjeri na proizvođačevim str. teh.spec. .. ne trebaš ADSL-modem, bez obzira što trgovac (pogrešno) napiše u cjeniku. Upravo zato je nikad ne dajem konkretan prijedlog (osim ako mi je uređaj bio u ruci...).

btw, kad tražiš cijenu, najpraktičnije je nabava.. (za isti artikl razne trgovine, tad vidiš 'pravu cijenu'). Ovdje su pravilno navedeni nazivi, na onom linksovom su svi pod nazivom ADSL-modem router..

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.11.2014 16:07 (ihush).
16 godina

Moja ti je preporuka da više ne stojiš u stanu kod jedne osobe, nego da pokušaš stajati kod neke druge. Ili sjesti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.11.2014 16:35 (Punti).

0 0 hvala 0
11 godina
ihush kaže...

-progoolgaj za teh.spec. jer je tamo (greška) naveden modem, dok pod wan portom govore o adsl-wan. To je tel. parica Rj11.. ne mrežni WAN port Rj45. Razumiješ.

-modem, router.. slično ali različito. Trgovac može svašta natipkati, zato ništa ne preporučam.

edit: u par postova ti je cromadef dao prijedlog. (dok alankish laprda napamet, sve u dobrim namjerama, ali s lošim rezultatom). Provjeri na proizvođačevim str. teh.spec. .. ne trebaš ADSL-modem, bez obzira što trgovac (pogrešno) napiše u cjeniku. Upravo zato je nikad ne dajem konkretan prijedlog (osim ako mi je uređaj bio u ruci...).

btw, kad tražiš cijenu, najpraktičnije je nabava.. (za isti artikl razne trgovine, tad vidiš 'pravu cijenu'). Ovdje su pravilno navedeni nazivi, na onom linksovom su svi pod nazivom ADSL-modem router..

Da. Vidim da je u linksa sve pod ADSL router. Možeš mi reći onda što da upišem u nabava.net da mi izbaci ono što meni treba tj. portovi koji meni trebaju.

16 godina

-već ti je rečeno, router s wan portom, ali zbog primjera s linksom, ne vjeruj podacima na str. trgovca, nego provjeriš tad za konkretan model stvarne teh.spec na str proizvođača. Ako je modem, tad je RJ11 (telefonski konektor), ako je WAN-LAN tad je RJ45 (mrežni), dovoljno je vidjeti sliku i jasno ti je ili primiti uređaj u ruku. Sve ostlao što takva 'kutija' (koju obično nazivamo router) može imati su stvar tvog izbora/potreba npr USB port, wlan+brzina, više antena ili odvojiva itd. itd.

11 godina
ihush kaže...

-već ti je rečeno, router s wan portom, ali zbog primjera s linksom, ne vjeruj podacima na str. trgovca, nego provjeriš tad za konkretan model stvarne teh.spec na str proizvođača. Ako je modem, tad je RJ11 (telefonski konektor), ako je WAN-LAN tad je RJ45 (mrežni), dovoljno je vidjeti sliku i jasno ti je ili primiti uređaj u ruku. Sve ostlao što takva 'kutija' (koju obično nazivamo router) može imati su stvar tvog izbora/potreba npr USB port, wlan+brzina, više antena ili odvojiva itd. itd.

Ajmo vidjeti jesam razumio :D.

Znaći pronašao sam ovaj tvoj što si mi ga linkao u linksa za 150 kn. Ovo je tech spech stranica proizvođača. Jeli to taj RJ45 port pošto nigdje to nije spomenuto, ali širina porta izgleda ista kao i kod ethernet porta?

17 godina
AirLive kaže...
ihush kaže...

Znaći pronašao sam ovaj tvoj što si mi ga linkao u linksa za 150 kn. Ovo je tech spech stranica proizvođača. Jeli to taj RJ45 port pošto nigdje to nije spomenuto, ali širina porta izgleda ista kao i kod ethernet porta?

kupio sam desetak slicnih tp linkovih s detachable antenom(741nd) i to je wan port koji trazis. Imas ga sigurno negdje jeftinije od linksa. Recimo u protisu je 120kuna.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
16 godina
AirLive kaže...
..

- da. Polgedaj slike 4xžuti i 1xplavi, taj plavi je WAN.

- Usput, zbog pogrešnog naziva u linksu tj nema baš nikakve veze s ADSLom, vjerojatno i onaj kojeg si prije linkao.. ali to se mora provjeriti.

- na str prouzvođača niti jedne riječi o ADSLu (tad je obično pod grupom modem, ne pod router). Ako se u takvim uputama spominje internet tad je to uvijek uz ADSL ili Cable modem koji se spajaju na WAN. Links je to vjerojatno 'pojednostavio' kao artikl koji je njima u istoj grupi.

11 godina
ihush kaže...

- da. Polgedaj slike 4xžuti i 1xplavi, taj plavi je WAN.

- Usput, zbog pogrešnog naziva u linksu tj nema baš nikakve veze s ADSLom, vjerojatno i onaj kojeg si prije linkao.. ali to se mora provjeriti.

- na str prouzvođača niti jedne riječi o ADSLu (tad je obično pod grupom modem, ne pod router). Ako se u takvim uputama spominje internet tad je to uvijek uz ADSL ili Cable modem koji se spajaju na WAN. Links je to vjerojatno 'pojednostavio' kao artikl koji je njima u istoj grupi.

Znači dobar je taj? Vidio sam taj plavi, da. I kad bi ga kupio znači samo spojim kabelom ethernet port iz modema do tog WAN porta na routeru, PC spojim kabelom sa routerom, a laptop će se moći spojiti bežično?! Ne treba namještat znači nikakav DHCP ili nešto slično? Pretpostavljam da ću dobiti drivere s routerom koje trebam instalirati (na PC ili laptop jeli svejedno)? I resetiram prvo modem pa router i sve će proraditi? Ako uključim wireless kako i gdje stavljam šifru? I najvažnije pitanje hoće li bnet raditi kakve probleme tj. ako su me ograničili na samo 1 uređaj na vezi hoće oni vidjet da su 2 spojena? Nikad se nisam bavio ovim pa zato imam puno pitanja.

@Ante - vidim da je u protisu jeftiniji, ali sam iz st pa bi me dostava koštala tako da dođe na isto ako, ne i više.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2014 19:50 (AirLive).
16 godina
AirLive kaže...
... Ne treba namještat znači nikakav DHCP ili nešto slično? Pretpostavljam da ću dobiti drivere s routerom koje trebam instalirati (na PC ili laptop jeli svejedno)? I resetiram prvo modem pa router i sve će proraditi?..

-nikakvi driveri..

-samo reset modema, kad se upali pokupit će MAC routera i gotovo..

11 godina

Evo samo da kažem da je danas kupljen TP-LINK router i sve radi savršeno. Puno hvala svima na savjetima, pogotovo kolegi ihush koji mi je puno pomogao.

Lijep pozdrav.

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice