Ovako posto mi komp radi stalno zanima me koliko dugo moze trajat namazana pasta na procesoru??
Stani malo tek je pet minuta prošlo. Javit će se neko ko zna.
Pa sta ceka hhahahha,...Ako zna nek odma kaze... :D :D ?*????
Ljudi ako znate napisite nemojte me zahebavat--....
Al evo probat ću ja pomoć, kod mene neka no name pasta traje oko 3-4 miseca, otprilike svako toliko očistin komp od prašine pa usput i prominin pastu. inače mislin da traje i duže jer znan ljude koji i po godinu dana to ne minjaju, isto tako i na grafičkim karticama se rijeđe minja (bar mislin) nego na procesorima.
Znaci moze trajat godinu dana.?
Može, evo sad čitan po forumima stranim i wikipediji da može dosta dugo trajat. Na wikipediji piše čak do 8 godina.
ja evo nisam mjenjao 1,5god od kad imam komp...otvorio kuciste, ocisto prasinu, skinuo cooler i paste nije skoro ni bilo, bila je suha, ljustila se, ocisto to, roknuo gore novu, zavidao natrag i temp procesora se smanjila sa 60-70 na 40 (po ljeti) sad je 20-25...
Ovako posto mi komp radi stalno zanima me koliko dugo moze trajat namazana pasta na procesoru??
Ovisi o tome kako si namaza, ako si dobro namaza onda traje dugo, a ako si loše namaza onda kratko.
Može, evo sad čitan po forumima stranim i wikipediji da može dosta dugo trajat. Na wikipediji piše čak do 8 godina.
Kako ce trajat 8 godina ako imas upaljen komp stalno..??
Oko 2 godine, ako uzmemo u obzir da je pravilno nanesena
Uh super.....Imam jos 6 novih pasti moze mi bit........................................ :D :D
Pa sve ovisi o tome koliko je dobro namazana ka šta je reka verbatim.
Pa ja odkako sam kupio komp nakon 5 godina sam tek promjenio pastu na procesoru.....
Komp bi trebalo čistiti od prašine barem jednom godišnje, u najgorem slučaju svakih 2 godine ako je neka konfiguracija koja se ne grije previše. Kad se čisti komp, preporučivo je skinuti hladnjak i temeljito ga očistiti, a svako skidanje hladnjaka traži promjenu paste, tako da na kraju nije važno da li će pasta izdržati 3 godine ili 10.
Jedino je problem ako je pasta stajala par godina u tubi, pa onda još godinu-dvije na procesoru, tad može ostariti i puno brže ili ako je neko smeće od paste.
Pa ja odkako sam kupio komp nakon 5 godina sam tek promjenio pastu na procesoru.....
Doma imam jedan PC sa P4 na kojem lako mogu maknuti propeler sa CPU hladnjaka kada cistim prasinu tako da nikad nisam promjenuio pastu a niti pomisljam posto hladnjak ne micem. Ponekad provirim kako stoje stvaru u pogledu temperature CPU-a i toliko. Hladan kao kamen
Ali zato kada skidam kompletni hladnjak sa graficke ili CPU-a na drugim PC-ima obavezno stavim i novu pastu. Inace pasta u tubi ako je dobro skladistena (sobna temperatura bez prevelike oscilacije temperature tokom godine) kao sto apotekari vele ",,na suhom i tamnom" moze poprilicno trajati i opet sve zavisi od proizvodaca.
Pokvarene paste mozete prepoznati po tome sto pocinju stvarati grudvice i na pocetku pritiskanja prvo pocinje izlaziti "voda" :)
Ja na svom P233 MMX-u nisam 14g promijenio pastu. Ni ne namjeravam, radi isto kao prvi dan.
Ja na svom P233 MMX-u nisam 14g promijenio pastu. Ni ne namjeravam, radi isto kao prvi dan.
Jesi siguran da je uopće ima? U to vrijeme su znali stavit hladnjak i bez paste. Kad sam prvi put skinuo hladnjak s DTK-ovog P133 nije bilo paste.
Pravilno nanesena i uz bez previse prtljanja po masini, godinama si bez brige. To znaci 5 i vise. Realno, ako nema petljanja, skidanja hladnjaka i procesora, dok masina radi nema potrebe mijenjati.
Ja na svom C2D procesoru još uvijek imam pastu od kad sam ga postavio ima više od 4 godine.
Zar bih trebao istu mijenjati i koliko često?
Mislim da mi promjena paste na CPU neće stvarati probleme (toliko sam ipak vješt),
ali mislim da će mi problem biti mijenjati na GPU, jer hladnjake nikad nisam rastavljao
(nisam imao potrebe) na grafičkim karticama.
Trebam samo ova 4 vijka (vidi sliku) skinuti i odvojiti hladnjak?
Zadnji put sam je promjenio kad sam mijenjao hladnjak. Bila je poprilično sačuvana uzevši u obzir da sam je namazao orginalnom pastom dobivenom s procesor prije nekih 2. godine...Ali mislim da ne bi bilo na odmet obnoviti namaz svakih 7-8 mjeseci..
Ja na svom C2D procesoru još uvijek imam pastu od kad sam ga postavio ima više od 4 godine.
Mislim da mi promjena paste na CPU neće stvarati probleme (toliko sam ipak vješt),
ali mislim da će mi problem biti mijenjati na GPU, jer hladnjake nikad nisam rastavljao
Da, za vf900 ta četiri vijka. Nije uopće problem, ali opet ne vidim zašto bi mijenjao ako si zadovoljan s temperaturama. Taj hladnjak je važno redovno čistiti od prašine jer se jako brzo nakuplja, kao i na svim hladnjacima s radijalnim krilcima.
Jesi siguran da je uopće ima? U to vrijeme su znali stavit hladnjak i bez paste. Kad sam prvi put skinuo hladnjak s DTK-ovog P133 nije bilo paste.
Dobro i govoriš..pretpostavljam da je žvaka kakva ostala na tom prastarom Titanu,ipak je to socket 7.
U skolskim racunalima i racunalima u firmama i bankama se termalna pasta ne mijenja nikad, a kompovi rade po 8 sati dnevno, ako ne i vise. Tako da bi ja reko da si 3-4 godine ziher miran, pa i ako ti je CPU OC-an.

Da, za vf900 ta četiri vijka. Nije uopće problem, ali opet ne vidim zašto bi mijenjao ako si zadovoljan s temperaturama. Taj hladnjak je važno redovno čistiti od prašine jer se jako brzo nakuplja, kao i na svim hladnjacima s radijalnim krilcima.
Da primijetio sam da moram češće očistiti prašinu, brzo se nakupi, iako nemam tepih u sobi.
Zato čim primijetim da mi je komp malo glasniji (nalazi mi se ispod stola) ide čišćenje.
Na bočnoj strani imam 25cm ventilator pa mi nagura dosta prašine u kućište.
Ja neznam kad sam je zadnji put mjenjao, valjda ima pol godine.
Uglavnom jednom nisam imao paste i montirao sam cooler na proc bez paste i ništa nije bilo, samo par celzija veća temperatura.
Pasta ionako služi samo da popuni mikroskopske udubine tj. da prijelaz topline bude bolji.
Yep,da bolje odvodi toplinu sa jezgre,zato i treba biti tanak sloj,gotovo proziran..
Pasta traje dok se ne skori.
Šalim se, kada temperature procesora počnu ići gore, a razlog nije prašina ili vrućine, mijenjaj pastu.
Ljudi da ne otvorram novu temu ...danas narucuvjem novi procesor ..i ocu uz njega dobit tu pastu ??? za mazanje ....i dali moram skidat maticnu pa onda stavit procesor ???
hvala