Tko će to kupit?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovo bi možda netko i kupio da je OS napola dobar ili imalo inovativan..ali nije.
Zastajkuje, smrzava se i ruši više nego prvi Firefox beta za Android, a aplikacije su šaka jada.
Kao što sam i prije rekao, dok još uvijek imaju para neka se fokusiraju na vlastiti browser dok ih konkurencija nije pojela dok kažeš keks.
Pa ljudi moji dok ovo izađe, svaki kinez će imati KitKat Android sa istim ili boljim aplikacijama.. Misle da je Mozzila ime.. pa nije to Sony, Microsoft, Apple, Facebook, da mi nema brata (dogovorili smo se da on surfa Firefoxom) Firefox bi davnih dana bio prošlost na mojim računarima..
Kao što sam i prije rekao, dok još uvijek imaju para neka se fokusiraju na vlastiti browser dok ih konkurencija nije pojela dok kažeš keks.
Browser je dovoljno u fokusu, osim toga velika baza koda je dijeljena između svih mozillinih proizvoda, što dobije jedan od njih efektivno dobiju i ostali osim ako se ne radi o nečemu što je stvarno usko specijalizirano za jedan proizvod.
Misle da je Mozzila ime..
Ne, nego misle ovo.
Izgubio sam volju voditi ratove sa stereotipima. Više je puta pokazano da Firefox u istim uvjetima zauzima manje memorije od Opere i Chromea...
http://www.bug.hr/forum/post/komentari-it-vijesti/nove-mogucnosti-firefox-androidu/3862123.aspx
(odgovor jednom forumašu koji je tvrdio da firefox iz verzije u verziju sve više i više RAM-a cucla, ali kad je bal nek je bal pa je proširen test i na nekoliko konkurentskih browsera).
Naravno uvijek postoji mogućnost i da si baš ti naletio na nekakav bug, ali želim pokazati da to nije tipično ponašanje.
Izgubio sam volju voditi ratove sa stereotipima. Više je puta pokazano da Firefox u istim uvjetima zauzima manje memorije od Opere i Chromea...
http://www.bug.hr/forum/post/komentari-it-vijesti/nove-mogucnosti-firefox-androidu/3862123.aspx
(odgovor jednom forumašu koji je tvrdio da firefox iz verzije u verziju sve više i više RAM-a cucla, ali kad je bal nek je bal pa je proširen test i na nekoliko konkurentskih browsera).
Naravno uvijek postoji mogućnost i da si baš ti naletio na nekakav bug, ali želim pokazati da to nije tipično ponašanje.
Najbolji test koji sam ja jednom uradio jeste da ubacim Winampovu Playlistu (onu kada se prebaci u HTML) u sva 4 browsera. Lista je bila sa preko 40.000 pjesama. Naravno Chromu i Firefoxu je trebalo preko 10 sekundi )Firefoxu možda i 20), Operi dosta manje (možda 7). a tadašnji mislim IE9 ili 10 sasuo je listu za manje od sekunde. Naravno test sam radio sa tek restartovanim računarom i tek prvi put upaljenim browserima sa zadnjim verzijama.
Isto nisam ni fun boy, niti stereotip.. bilo bi lijepo da se ti testovi nekako u nekom realnim uslovima rade. A ne nekakvim sintetičkim testovima. Recimo sada mi je u Chrome otvoreno G+, 3 Facebook Stranice, 3 Bug Stranice, nešto EMEt, nešto od Microsoft, Index.hr. par portala i još par desni klik miša pa otvori u novom tabu i od 11h do sada, svu iskorištenu (ključna riječ je iskorištena) memoriju mi vuče Chrome. zatvarao sam i otvarao stranice tako da pamti i ono CTRL+Shift+T (vraćanje slučajno otvorene kartice i ne samo što vrati pamti i sve korake unazad). Stvarno je žalosno da mi Ps CS6 čuči sa 160 MB dok Skype ako ga linkujem sa FB ode na 300 MB memorije u samom startu.
Kao što rekoh nisam ni na čijoj strani, intaliram novi OS i kod mene idu sve 4 (jedan svakako zna se koji dolazi uz Windowse) idu na računar pa tko sjedne za nejga neka se posluži kojim hoće.
Naspram ova tri IE 11 je izmislio Internet, ali k vragu, proširenja nema pa nema.
Probaj na Facebooku čitati vijesti pa vuci vuci vuci dokle možeš, i isto to uradi sa IE11, pa ne znam šta su ovi iz Redmonda uradili ja kao da listam Notepad, dok Chrome kašlje kao bolesna mačka. Ali eto.. jedan dodatak za youtube, jedan za skidanje sadržaja sa youtube, ADBlock i najvažniji meni Hoover Zoom me primorava da koristim Chrome. Firefox i Operu ne sjećam se da sam upalio u zadnjih par stoljeća.
Rijetko i IE11 palim ali kada upalim i kada vidim kako se 'kliže' index.hr, bug.hr, dnevnik.hr, pa to je milina za pogledati, ali nema Hoover Zooma jer ja na ovoj mojoj previsokoj rezoluciji volim vući miša na slike i da mi se slika uveliča na cijeli ekran (još bolja stvar stisnem S i slika se skine u Download, stisnem T i otvori se u novi tab) ali to ima samo na Chrome (možda i na Firefox, nisam provjeravao).
l.p.
Najbolji test koji sam ja jednom uradio jeste da ubacim Winampovu Playlistu (onu kada se prebaci u HTML) u sva 4 browsera. Lista je bila sa preko 40.000 pjesama.
To nije najbolji test, to je test parsiranja ogromne količine jednostavnog HTML koda.
Neću ulaziti u to kako IE radi jer ga ne koristim. Moraš samo imati na umu da i Chrome i Firefox podržavaju više platforma pa se ne mogu toliko posvetiti tweakanju perfomansi na nekoj specifičnoj platformi koliko to IE može. S druge strane ja doista nikada nisam imao problema sa "kašljucanjem" browsera (bilo kojeg koji nije stariji od par godina), no opet, ja ne koristim facebook.
Ova usporedba photoshopa sa web tehnologijama je malo promašena. Posao koji obavljaš u photoshopu je uvijek sličnih gabarita, dok web postaje sve teži i teži. Da ne spominjem kako se stranice mogu drastično razlikovati po svojoj težini (neke su praktički goli html, dok neke pokušavaju emulirati desktop aplikacije funkcionalno i vizualno). Koristi se hrpa sve egzotičnijih html tagova, css postaje teži, rezolucija slika je sve veća i veća sukladno globalnom rastu bandwidtha, javascript je posvuda čak i tamo gdje ga najmanje očekuješ.
Primjerice svi oni "like" i "share" buttoni sve je to javascript. Kojekakve tracking skripte koje ne vidiš su također javascript, razni meniji i dinamički prikaz sadržaja na stranici je također javascript.
To je hrpa koda koji današnji browseri moraju profilirati i potom kompajlirati dijelove koje se isplati kompajlirati. Također je potrebno i vršiti garbage collection za sve te skripte. Sve to uzima svoj danak (i memorijski i procesorski), i pokazuje daljnju tendenciju rasta. Kojekakvi web portali su možda i vodeći po tom pitanju.
Kada to usporediš sa svojom uporabom photoshopa valjda ti je sada jasno zašto je photoshop tebi manje "gladan" od jednog browsera.
Ako želiš vidjeti doista koliko je neka stranica javascript intenzivna. Probaj ju otvoriti sa nekim prethistorijskim browserom (IE 7, Firefox 2, chrome se ne broji on od početka ima JIT) koji nemaju inteligentni javascript kompajler nego koriste dobru staru interpretaciju javascript koda (čitaj: sporo), to su browseri iz vremena kada javascript nije bio korišten u tolikim kapacitetima kao danas pa nije bilo potrebe za kojekakvim trikovima. Pa ako ti se stranica otvori u nekom od tih browsera (mnoge imaju filter), gledaj kojom će ti brzinom raditi.
To je nešto što ljudi ne kuže. Zato imaš slučajeve kao na linkanoj temi gdje uvijek netko zaključi kako je browser X prije radio bolje. Rijetko je doista i slučaj da se taj neki browser pogoršao, nego ljudi nemaju pojma koliko se web izmijenio u međuvremenu.
Najbolji test koji sam ja jednom uradio jeste da ubacim Winampovu Playlistu (onu kada se prebaci u HTML) u sva 4 browsera. Lista je bila sa preko 40.000 pjesama.
(1) To nije najbolji test, to je test parsiranja ogromne količine jednostavnog HTML koda.
(2) Neću ulaziti u to kako IE radi jer ga ne koristim. Moraš samo imati na umu da i Chrome i Firefox podržavaju više platforma pa se ne mogu toliko posvetiti tweakanju perfomansi na nekoj specifičnoj platformi koliko to IE može. S druge strane ja doista nikada nisam imao problema sa "kašljucanjem" browsera (bilo kojeg koji nije stariji od par godina), no opet, ja ne koristim facebook.
(3) Ova usporedba photoshopa sa web tehnologijama je malo promašena. Posao koji obavljaš u photoshopu je uvijek sličnih gabarita, dok web postaje sve teži i teži. * * *
(4) Ako želiš vidjeti doista koliko je neka stranica javascript intenzivna. * * *
Prije svega TD ti nisam dao ja, ako ti išta znači, a čisto sumnajm da ti što znači.
(1) Ja sam dao jedan dobar (vlastiti) test i on mi je dosta toga rekao.. čisti HTML i rezultate sam već rekao... Prije je bilo tema oko Mozzilinog OS-a te Mozzilinog tableta.. ja sam fino rekao 'piši propalo' i još uvijek stojim iza toga... srećom da će se ovi postovi arhivirati pa ćemo vidjeti tko je u pravu.
(2) Ti ne koristiš IE (a moj ti je savjet čisto da probaš, ionako ti dolazi beslatno uz Windows 7/8.x) a ja ne koristim više platiforma i tu nam se i djelatnosti i mišljenja počinju razlikoviti. Šta me briga što se Chrome i Firefox trude oko toga da li će raditi na multiplatiformama, ja sam na Windows okruženju i tu je IE 11 zabetonirani kralj.
(3) Usporedba sa Photoshopm je zaista promašena, zna i on itekako povući memorije sve u zavisnoti za što ga koristiš, koliko otorenih slika imaš, koliko koraka u Settingsu si postavio da History pamti. Za Gigapixelne fotogafije imaju i vlastiti format, bog-te-pito koliko će onda RAM-a povući. Ono što sam htio da kažem a zaboravio sam da ću PS moći instalirati na Windows 8 Tablet (a da se ne može koristiti već sam kontraargumentovao na vlastitim primjerima u jednoj temi možda si i pratio) a da na taj Mozzila PS NEĆE IĆI.
(4) Ne želim a i želim, zavisi kako se uzme u obzir. Otvaram sve živo i ne živo, i vidim da će se sve i otvoriti u svakom browseru. Ako imaš kakav primjer slobodno mi daj URL, a ja ću ti vratiti rezultate koliko je kojem browseru potrebno da otvori takvu stranicu, i kako se skrola takva stranica, ako treba i snimiti kamericom, da vidiš što je IE 11 a što ostala trojka. Napominjem imam sva 4 browsera (4-ti je Opera a ne Safari ako nekoga zanima) u zadnjim službenim verzijama. Na prošlost se ne vraćam.
Na žalost priča o IE11 vs Ostali posjeća me kada mi u BiH kupimo dobro auto a ceste rupa do rupe. Tako je i kod mene slučaj, radi par addonsa Chrome mi je defaultni browser, a IE 11 otvorim ponekad samo da se načudim što si ovi napravili iz verzije u verziju, a tko zna, možda i taj Hove Zoom dočekam i za IE.
l.p.