firefox je na androidu teži shi...t. gotovo kao na desktopu tako da neka štancaju nove apdejte , jednog dana možda i bude dobar. znači + za apdejt.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Što fali firefoxu na desktopu?
Ili da preformuliram pitanje, što ga to čini "sve lošijim" iz verzije u verziju?
firefox je na androidu teži shi...t. gotovo kao na desktopu tako da neka štancaju nove apdejte , jednog dana možda i bude dobar. znači + za apdejt.
Google Chrome user?
Jupi, "uskoro" nam dolazi 25-a verzija za Desktop
Ili da preformuliram pitanje, što ga to čini "sve lošijim" iz verzije u verziju?
zauzece memorije
sa 4 taba 407Mb
a prije je bilo 200-250
zauzece memorije
sa 4 taba 407Mb
a prije je bilo 200-250
pa nije valjda da imaš gigu RAM-a?
i za desktop i za Andriod FF je odličan
zauzece memorije
sa 4 taba 407Mb
a prije je bilo 200-250
Oh noes!
zauzece memorije
sa 4 taba 407Mb
a prije je bilo 200-250
Preglednik : Firefox 22.0
4 Taba - Bug, Facebook, Youtube , Youtube
Zauzeće memorije (iščitano iz Nadzora Sustava) - 232,2 MiB...
Sva sreća pa današnji računari imaju po minimalno 2 GB RAM-a. Samo oni sa starijim konfiguracijama mogu osjetiti usporenja sa svim novijim verzijama. Što je i logično.
zauzece memorije
sa 4 taba 407Mb
a prije je bilo 200-250
Ma zbilja? Laprdaš. 4 taba... čega? Prije... kada? Jasno ti je da nisu svi tabovi isti? Jesi li uzeo u obzir količinu fragmentacije memorijskog adresnog prostora? Što ti uopće uspoređuješ, kruške s jabukama? Iz ovoga što si napisao može se samo zaključiti da si jednom davno nešto mjerio i zauzeće radne memorije ti je bilo 200-250 MB, te si mnogo vremena kasnije opet nešto mjerio i zauzeće je tada bilo 407 MB.
Sorry na grubosti, ali to je veoma neozbiljan pristup mjerenju koji uopće ne stavlja stvari u isti kontekst.
Evo jednostavan test, različite verzije firefoxa sa 8 različitih tabova (koga ne zanimaju detalji testiranja neka odmah ode na kraj posta gdje su rezultati):
1 http://danas.net.hr/crna-kronika/slatina-iskocio-iz-jureceg-vlaka-i-na-mjestu-poginuo
2 http://www.bug.hr/vijesti/odgoden-blackberry-messenger-android-ios/126805.aspx
3 http://en.wikipedia.org/wiki/Kwinana_Freeway
4 https://www.youtube.com/?hl=hr
6 http://arstechnica.com/science/2013/09/the-life-and-death-of-buran-the-ussr-shuttle-built-on-faulty-assumptions/
Tabovi su u svakom browseru otvarani potpuno istim redosljednom, svaki browser je imao potpuno novi profil bez ikakvih podešavanja i extenzija. Mjerenje je izvršeno prije otvaranja tabova (čist startup) i nakon otvaranja zadnjeg taba + 30 sekundi. OS je 32 bit Windows XP sa service packom 3. Za mjerenje je korištena portabilna verzija Firefoxa, stoga se u izlistanju procesa vide dva procesa, onaj prvi je portable apps launcher i može ga se zanemariti.
Firefox 2
Startup: ~14 MB
Sa otvorenim tabovima: ~193 MB
Komentari:
- Firefox homepage izbacuje poruku o zastarjelom browseru
- Članak sa bug.hr je zapeo u "beskonačnom učitavanju" (stranica se jest učitala, ali se trobbler nastavio vrtjeti kao da još nešto fali)
- youtube izbacuje poruku o nepodržanom browseru i ne učitava se
- NBC.com se ne prikazuje pravilno
- Digg se ne prikazuje pravilno
- browser je općenito veoma spor i neresponzivan kada god javascript nešto intenzivnije radi i pogotovo dok se stranice učitavaju
- flash je uračunat u firefox.exe proces budući da se ne koristi OOPP
Firefox 3.6
Startup: ~31 MB
Sa otvorenim tabovima: ~189 MB
Komentari:
- browser je spor i neresponzivan za vrijeme učitavanja stranica, ali se osjeti poboljšanje u odnosu na prethodnu verziju
- pokušaj otvaranja nekih sourceforge stranica je prouzročilo beskonačan CPU spike te sam morao ubiti browser
- flash je uračunat u firefox.exe proces budući da se ne koristi OOPP
Firefox 7
Startup: ~47 MB
Sa otvorenim tabovima: ~226 MB + ~76 MB plugin container
Komentari:
- flash je izdvojen u zaseban proces
- browser je brz i responzivan
Firefox 17
Startup: ~59 MB
Sa otvorenim tabovima: ~211 MB + ~74 MB plugin container
Komentari:
Firefox 24
Startup: ~75 MB
Sa otvorenim tabovima: ~220 MB + ~62 MB plugin container
Komentari:
I za kraj, moj trenutni Firefox kojeg koristim (25, beta1), nakrcan sa 12 ekstenzija i još 8 onemogućenih ekstenzija
Startup: ~161 MB
Sa otvorenim tabovima: ~279 MB
Komentari:
- dodatne ekstenzije primjetno povećavaju zauzeće memorije (ako bih morao nagađati rekao bih da su adblock plus i greasemonkey najzaslužniji za to), ali se taj overhead primjetno smanji kod većeg broja tabova kako adblock plus počinje blokirati razne sadržaje
Iz testova je vidljiv jedan skok u zauzeću memorije koji je došao sa javascript kompajlerom u Firefoxu 4 nadalje, a koji nije prisutan u starijim verzijama. Isti taj kompajler za posljedicu ima i osjetno brže izvršavanje javascripta. Dakle jedan kompromis, nešto više memorije za držanje određenih kompajlerskih struktura u zamjenu za brže izvođenje. Daljnjih skokova u memorijskom zauzeću baš i nema, osim što se startup zauzeće konstantno penje što je posljedica dodavanja značajki (veća podrška za HTML5, i slično).
EDIT: kako stoje drugi browseri
Eto vrag mi nije dao mira, pa sam pomislio, kad već isprobavam ajde da vidimo što konkurencija radi, eto i rezultata:
Opera 12.16
Startup: ~32 MB
Sa otvorenim tabovima: ~295 MB
Komentari:
- posljednja opera sa presto layout engineom
- otvaranje "about" stranice uzrokuje neznatno zauzeće memorije (oko 1 MB)
- flash sadržaji su uračunati u opera.exe proces
- digg je zapeo u beskonačnom učitavanju (iako se stranica potpuno učitala, ne znam što je još falilo)
Opera 16
Startup: ~83 MB
Sa otvorenim tabovima: ~410 MB
Komentari:
- ova verzija opere koristi webkit layout engine (kao i chrome i safari)
- poput chromea, svi tabovi su izolirani u vlastitim procesima što povećava sigurnost i stabilnost ali donosi znatan memorijski overhead
- opera za prikazivanje "about" stranice otvara novi tab, što je oko 30 MB memorije koja bi se trebala izuzeti iz računice kako bi usporedba sa firefoxom bila poštena
Chrome 29
Startup: ~40 MB
Sa otvorenim tabovima: ~429 MB
Komentari:
- chrome sve svoje tabove izolira u zasebne procese što povećava sigurnost i stabilnost ali donosi znatan memorijski overhead
- chrome za prikazivanje "about" stranice otvara novi tab, što je oko 20 MB memorije koja bi se trebala izuzeti iz računice kako bi usporedba sa firefoxom bila poštena, osim na startup potrošnji gdje se za "about" stranicu iskoristio već postojeći tab pa se memorijska potrošnja uvećala samo za oko 2 MB
- na prvom testiranju mi je memorijsko zauzeće sa otvorenim tabovima bilo oko 520 MB, što sam tek kasnije primijetio te ponovio testiranje nakon čega sam dobio 100 MB manje, stoga veći vremenski otklon između prve i druge slike. To pripisujem slaboj determinističnosti ovog testa.
Pošto test nije baš posve determinističan (recimo problemi sa različitim setovima reklama pri učitavanju stranica i dinamički sadržaj na stranicama) bolje bi bilo izvesti test više puta za svaki od browsera pa onda uzimati medijan, ali pošto to iziskuje još više vremena, a nitko mi ne plaća za to morat ćete se zadovoljiti sa ovime.
tl;dr
Normalizirane vrijednosti u tablici:
Dakle, hoće li biti komentara ili ćete samo šutke lupati palce? Pogotovo ovaj genijalac što je opalio TD a nije se ni udostojao sam izmjeriti.