Hm... hm...
Iskreno ja sam pobornik nuklearne energije... ovu alternativno tko hoce nek rabi...
Ali nesto mi je cudan ovaj google... sto namjerava... Hm...
Hm... hm...
Iskreno ja sam pobornik nuklearne energije... ovu alternativno tko hoce nek rabi...
Hm... hm...
Prodajem stan kraj elektrane Krsko, cijena prava sitnica. Ako to zanima javi se na pp. Siguran sam da ces kao pobornik nuklearne energije znati cijeniti lokaciju.
Hm... hm...
ti bu nuklearnu taj stav bi bio jako popularan prije 40 -50 godina kad je to bilo u điru do sad su ljudi valjda shvatili da treba težiti samoobnovljivim izvorima jesu velika ulaganja ali bar se nećemo ugušiti u smradu,a danas su neki opet počeli gurati u prvi plan moderna nuklearna postrojenja,je da je to velik izvor energije ali zar želimo takvu budućnost
nuklearna energija, smrad?
nuklearna energija je najčišći i jedan od najsigurnijh načina dobivanja energije.. i najjeftiniji (francuska)
Hm... hm...
Prodajem stan kraj elektrane Krsko, cijena prava sitnica. Ako to zanima javi se na pp. Siguran sam da ces kao pobornik nuklearne energije znati cijeniti lokaciju.
Mislim vjerojatno ne znas, ali mi smo radili jedno istrazivanje (ne ja, nego grupa na faxu)... znas li da je pozadinsko zracenje kod NE Krško nize nego u centru Zagreba ispred NAMA-e...
Pa sada se ti razmisljaj...
na pubmedu mislim mozes naci taj rad...
nisam misli da je nuklearna energija smrad nego nafta i ostalo,i znam da je to čist izvor energije ali koliko je to sigurno i ja ne želim živjeti u svijetu u kojem će hrvatska imati 3-4 nuklearke,jer kao one daju masu struje dok su alternativni izvori preskupi za izgradnju tj moraš puno uložiti a malo dobiješ
nuklearna energija, smrad?
nuklearna energija je najčišći i jedan od najsigurnijh načina dobivanja energije.. i najjeftiniji (francuska)
Odgovor kakav bih i ja dao :)
Francuska vecinu svojih potreba za elektricnu energiju upravo dobija iz NE... A to je i daleko najjeftiniji oblik...
O pa Google nam nesto razvezao kesu :D prvo ulaze u predvidjanje buducnosti pa sad ovo :D sta je sljedece pitam se? :D
pa gledaj.. slovenci imaju jednu NE, mađari 4, švabe oko 15, švicarska 5..
sve oko mene je grijeh kaže colonia
ako i dođe do havarije ,svejedno ti je dal si na 100km nuklearke ili 500..
a do havarije ne može doći. stara ruska tehnologija je hvala bogu napuštena.. a i to je bilo ok osim ljudi za "mašinom" koji se nisu držali propisa..
nisam misli da je nuklearna energija smrad nego nafta i ostalo,i znam da je to čist izvor energije ali koliko je to sigurno i ja ne želim živjeti u svijetu u kojem će hrvatska imati 3-4 nuklearke,jer kao one daju masu struje dok su alternativni izvori preskupi za izgradnju tj moraš puno uložiti a malo dobiješ
Malo dobijes? NE srednje velicine isplati sama sebe za 6 godina... sve ostalo je bonus... ja sam zato evo, da mi se NE sagradi u dvoristu ako treba... Jer znam da zbog svekolike zastite necu nista osjetiti...
Inace trajnost jedne NE danas daleko premasuje 20 godina... A rafinirani plutonij je daleko dostupniji danas za takvo nesto (i jeftiniji) nego prije 20 godina...
da da a da ti je nuklearka 100 m od kuće pisao bi drugo,a da ti je vjetroelektrana 100 m od kuće nebi bio previše zabrinut,to vas vjerovatno nastavnici na faxu koji su pobornici nuklearne tehnologije pumpaju takvim zaostalim idejama,vjerovatno si na feru a otamo i dolaze takve mudre ideje o gradnji nuklearke u hrvatskoj
Hm... hm...
Mislim vjerojatno ne znas, ali mi smo radili jedno istrazivanje (ne ja, nego grupa na faxu)... znas li da je pozadinsko zracenje kod NE Krško nize nego u centru Zagreba ispred NAMA-e...
Pa sada se ti razmisljaj...
na pubmedu mislim mozes naci taj rad...
Pa onda si rjesi stambeno pitanje za sitne pare, ja cu ti biti jamac za kredit.
pa gledaj.. slovenci imaju jednu NE, mađari 4, švabe oko 15, švicarska 5..
sve oko mene je grijeh kaže colonia
ako i dođe do havarije ,svejedno ti je dal si na 100km nuklearke ili 500..
a do havarije ne može doći. stara ruska tehnologija je hvala bogu napuštena.. a i to je bilo ok osim ljudi za "mašinom" koji se nisu držali propisa..
I ja to pokusavam ljudima u glavu (ovo zadnje) da je to zapravo ljudska greska, jer se sasvim mala rupica na reaktoru pravodobnom reakcijom mogla srediti i nista ne bi bilo... Ali isto tako moguce da je to bila diverzija za nesto, ili kontra spijunaza.... ma tko zna...
Ali glavno Černobil se nikada vise ne moze ponoviti kakve su sada procedure...
da da pobornici su nuklearne energije u ljepoj našoj profesori na fakultetima koji imaju stanove u centru grada i brige njih što će nekom uz kuću naprditi nuklearku,a da ti tipovi žive kod ne krško pisali bi drugo,kažeš istraživanja s zračenjem njih možeš prilagoditi kako tebi paše a što je s podizanjem temperature u savi za par stupnjeva
da da a da ti je nuklearka 100 m od kuće pisao bi drugo,a da ti je vjetroelektrana 100 m od kuće nebi bio previše zabrinut,to vas vjerovatno nastavnici na faxu koji su pobornici nuklearne tehnologije pumpaju takvim zaostalim idejama,vjerovatno si na feru a otamo i dolaze takve mudre ideje o gradnji nuklearke u hrvatskoj
Ne... nego sam na medicini... obrazovan covjek = zna sto je najbolje... barem tako mislim...
Pa iskreno... vise bi mi smetala vjetroelektrana nego NE... meni su iskreno vjetroelektrane ruzne ko vrag... a ne zelim da imam 10ine mrtvih ptica okolo (bio sam na pagu... WTF je ono tamo... a koliko sam vidio i ostale slike, slicno je i na ostalim poljima vjetroelektrana... previse mrtvih pticica...)
skynet znači sad ima i vlastito napajanje :)
da da pobornici su nuklearne energije u ljepoj našoj profesori na fakultetima koji imaju stanove u centru grada i brige njih što će nekom uz kuću naprditi nuklearku,a da ti tipovi žive kod ne krško pisali bi drugo,kažeš istraživanja s zračenjem njih možeš prilagoditi kako tebi paše a što je s podizanjem temperature u savi za par stupnjeva
Sto si ti som, pa te brine temperatura Save? Pozadinsko zracenje je, kao sto ti je receno, zanemariv faktor. Evo diljem svijeta NE nicu kao gljive poslije kise, samo se mi premisljamo. Kada fosilna goriva presuse i nama dode iz guzice u glavu onda cemo uvoziti el. energiju po astronomskim cijenama, al' tko nam je kriv kad smo glup narod (ili ce netko reci, drzavu nam vode budale). No to je vise politicka rasprava, kojoj nije mjesto ovdje pa necu nastavljati.
Sto se googlea tice, ovo je poprilicno bizarno, ali s druge strane potencijalno genijalan potez, jer IT sektor ovisi o el. energiji. Ali mislim da je to ipak samo predstava za narod, kupuju si poene kod raznih zelenih organizacija.
Japanci su izmislili staklo koje je ujedno i solarni panel te su to počeli ugrađivati u prozore velikih(uglavnom zgrada od kompanija) te tako im ta stakla davaju struju za korištenje u zgradi. Nisam siguran ali također se priča da bi trebala počet velika ulaganja u izgradnju solarnih panela u Sahari, što artfull spominje. Najviše su Arapi zainteresirani u sve to jer oni trenutno imaju love, ali znaju da nafta nestaje i da će morati naći riješenje za to. Ako budu bili pametni i uložili novce na vrijeme, možda ćemo kasnije mi uvoziti struju od njih, te će nam diktirati pravila, kao što i Rusi drže plin u Europi...
Vjetroelektrane imaju jednu manu - Moraš imati velik postotak snage vjetroelektrani u vidu hidroakumulacijske elektrane kako bi mogao imati trenutan odgovor na osciliranja u snazi vjetra. Električnu energiju solarnih panela u Sahari je problem dovesti do Europe i pretvorit u izmjeničnu. Ideje na kojima se radi su supravodiči i elektroliza ->prijevoz vodika -> gorive čelije.
Naknadu za obnovljive izvore plačamo svi, ali je završila u džepu neke visoko rangirane osobe u HEP-u umjesto agenciji koja isplačuje poticaje za obnovljive izvore.
Nuklearka ipak radi najmanje štete od svih neobnovljivih izvora. Kad jednom ovladamo kontroliranom fuzijom, imati ćemo vrlo jeftinu i ekološki prihvatljivu energiju (nema nuklearnog otpada).
Sto si ti som, pa te brine temperatura Save?
iz istog razloga što se tebi dva stupnja vše manje ne čine nešto ali na usjetljivim ekosustavima poput rijeka, jezera i slično se to itekako osjeti na način da određene životinjske i biljne populacije jednostavno nestanu jer ima okolni uvijeti ne odgovaraju
iz istog razloga što se tebi dva stupnja vše manje ne čine nešto ali na usjetljivim ekosustavima poput rijeka, jezera i slično se to itekako osjeti na način da određene životinjske i biljne populacije jednostavno nestanu jer ima okolni uvijeti ne odgovaraju
Ekologija mi je struka, ne mozes me loviti na to. 2 stupnja vise za opce dobro i nije tako strasan kompromis. Mozda neznas ali proizvodnja fotonaponskih celija uzrokuje strasna zagadenja, akumulacijska jezera su teski unistavaci ekosustava, termoelektrane izbacuju radioaktivnu prasinu, a vjetroelektrane nisu pouzdane.
Pa da te pitam. Sto bi ti od toga koristio? Uvijek biras manje zlo, ne? Temperatura vode ce se ionako podici kako se efekt staklenika bude pogorsavao. Dok fuzijske elektrane ne stignu, NE je jedina realna opcija.
Sto si ti som, pa te brine temperatura Save?
Paze oni na temperture save u NE krsko, voda se prije vracanja u savu hladi i obogacuje kisikom. A sto se tice samih NE to je najbolji izvor energije, a vec se testira i tehnologija za iskoristavanje postojeceg nuklearnog otpada kao goriva, vec postoji nekoliko takvih elektrana, al problem je sto se ljudi jos uvijek boje nuklearne energije. Vecina danasnjih modernih reaktora su potpuno bezopasni i u slucaju bilo kakve nesrece sami sebe gase bez ikakve intervecije covjeka ili racunala zbog materijala i kemikalija koja se koriste kao hladilo i kucista reaktora, a neki tipovi ni ne mogu eksplodirat jer nisu pod visokim tlakom pa puknuce jedne od zastita ne pravi nikakve probleme. Sve na internetu pise, samo se treba informirat, dobar izvor za pocetak je wikipedija (al na engleskom).
A sto se tice solarnih celija, to je najneisplativiji oblik energije. U proizvodnom procesu fotocelije se potrosi vise energije nego sto ce ona u svom zivotu dat prije nego sto oslabi i ne crkne. Dok se tehnologija drasticno ne promjeni, potpuno je neisplativo.
Paze oni na temperture save u NE krsko, voda se prije vracanja u savu hladi i obogacuje kisikom.
A ne mozes ju ohladiti skroz na prvobitnu temperaturu, oko same elektrane je voda uvijek toplija. Imas foru da se u SAD oko nuklearki skupljaju aligatori jer im je tamo fino toplo.
Ali da, to s temperaturom vode je preuvelican problem.
Nuklearne elektrane kakve poznajemo po svemu sudeći su prošlost (što je dobra stvar, IMO)
ukupno proizvode gotovo 170 MW električne energije
Cijenjeni BUG-ovci. Jedinica za energiju je [J], a ne [W]. 170MW je valja snaga, energija se izražava u [J] ili ti kWh.
Jeste informaticari ali osnovno-skolska fizika se valjda zna.
Nuklearne elektrane kakve poznajemo po svemu sudeći su prošlost (što je dobra stvar, IMO)
I ja se nadam, al pitanje je da li će nuklearni lobi to dopustiti. Torij je u principu stara stvar, ali se iz njega nije moglo raditi nuklearno oružje, pa nije bio toliko zanimljiv.
Uglavnom bilo bi odlično da se Hrvatska uključi u to istraživanje sa Norveškom ili kim treba i jednog dana možda proizvodimo reaktore za izvoz.
Ekologija mi je struka, ne mozes me loviti na to. 2 stupnja vise za opce dobro i nije tako strasan kompromis. Mozda neznas ali proizvodnja fotonaponskih celija uzrokuje strasna zagadenja, akumulacijska jezera su teski unistavaci ekosustava, termoelektrane izbacuju radioaktivnu prasinu, a vjetroelektrane nisu pouzdane.
Pa da te pitam. Sto bi ti od toga koristio? Uvijek biras manje zlo, ne? Temperatura vode ce se ionako podici kako se efekt staklenika bude pogorsavao. Dok fuzijske elektrane ne stignu, NE je jedina realna opcija.
nisi me shvatio, ja nisam protiv NE ili nekih alternativnih rješenja nego samo kažem da tebi i meni dva stupnja ništa ne znače dok u nekom ekosustavu itekako znače.....a što bi ja koristio, sve dostupno i moguće samo da nebudemo toliko ovisni o fosilnim gorivim
a što je sa fuzijskim elektranam, ak se dobro sjećam pred desetak godina sam negdi čital da ta tehnologija samo kaj nije spremna za masovnu produkciju