Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.846
|
čitano: 6.955.792
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
Prince-Artas kaže...
KIKI3ooo kaže...
Prince-Artas kaže...

Prvo - iPon i Extreme Digital bih izbjegavao, a to će ti savjetovati i 98% drugih forumaša. Drugo zašto pobogu GTX 980. Radije GTX 1060 koja je al pari ali dosta jeftinija ili neku RX 480 ako ti je DX12 bitan.

Broj jedan - nemam blage veze o grafama. Broj jedan, dva i tri 

I sad, ako kažeš da je gtx 1060 li-la kao i gtx980 a jeftinija - onda super! Hvala na savjetu!

Za AMD sam čuo da stvaraju više buke od nvidije i da troše više struje... sad, šta ja znam, nemam ni koga pitat.

Ovo za shopove ću poslušat naravno. A za garanciju, treba gledat bar 2 god?

Nitko ne daje manje od 2 godine, to je minimum koji ćeš dobiti. Što se tiče potrošnje nVidija tradicionalno ima štedljivije kartice ali realno u praksi to ti ništa ne znači, em AMDova nova serija puno efikasnija od prethodne em stvarna ušteda na računu za struju je smješna za spominjati kao prednost nVidije naspam AMDa. Što se tiče buke to ovisi koji je model hladnjaka, tu iskreno nisam najupućeniji pa neka ti netko drugi savjetuje koji točno model, znam da su tu mnogi hvalili Gainward Pheonix grafe i njihove hladnjake na GTX 1XXX serijama.

Ovo za gtx1060 je stvarno odlična preporuka.

Koliko sam skužio, kažeš i da nema potrebe ići na skuplju nvidiju nego da idem na amd? Pa koja je u rangu gtx 1060? Ta rx 480?

Kažeš potrošnju je glupo uopće spominjat ali što ako komp radi od 8 ujutro do 8 navecer, nekad i do ponoć? Dobro igranje je možda sat-sat ipo a ostatak vremena je windows i browser. Jeli onda potrošnja bitna stavka? Usput, ako procesor ima svoju grafiku, jeli se ona koristi za prozore i browser a kad se ide igrat se automatski prebacuje rad na pravu grafu?

17 godina
protjeran
Vodič za odabir grafičke kartice

Kada staviš diskretnu grafičku integrirana se disablea, BIOS to odradi automatski. GTX 1060 je jača u DX11 igrama a RX480 u DX12 i Vulkanu (npr. novi DOOM), vidi što te više zanima ali trenutno je na tržištu puno više DX11 igara ali to će se mijenjati jer sve novo dolazi s podrškom za DX12. Kada surfaš nema razlike u potrošnji AMD ili nVidija, razlika u potrošnji nastaje kad opteretiš grafičku (npr. u igrama), znači u tvom slučaju potrošnja nije relevantna stavka za izbor kartice. Osobno bih išao na neki provjereni nereferentni model 480ke, vidi tu po temi koja ima najbolji hladnjak i nju kupi ako je dostupna po dućanima. Ako igraš na FHD dovoljna ti je verzija s 4GB VRAMa. Koje napajanje i procesor imaš?

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.8.2016 22:29 (Prince-Artas).
Moj PC  
2 0 hvala 1
12 godina
Prince-Artas kaže...

Kada surfaš nema razlike u potrošnji AMD ili nVidija....

zapravo ima razlike, čak i daleko veća je razlika baš u idle između amd-a i nvidije - 1060 troši triput manje u idle od 480

samo što je baš bezveze picajzlat troši li grafa 5 ili 15 wata

zanimljivo da kod setupa s više monitora ta razlika dodatno raste, pa nvidia s dva monjtora u idle troši i dalje skoro isto - 6w, a amd troši 40w u idle na dva monitora 

ali u konačnici nebitno je kolika je potrošnja gledajući troškove, veći je problem što je ovu 480 zbog neefikasnosti teško ohladiti i jedino je msi odradio posao kako spada na 470/480

https://www.techpowerup.com/reviews/MSI/RX_480_Gaming_X/21.html

17 godina

Msi gaming g serija unazad par godina odradjuje jako dobar posao u oba tabora 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Prince-Artas kaže...

Kada staviš diskretnu grafičku integrirana se disablea, BIOS to odradi automatski. GTX 1060 je jača u DX11 igrama a RX480 u DX12 i Vulkanu (npr. novi DOOM), vidi što te više zanima ali trenutno je na tržištu puno više DX11 igara ali to će se mijenjati jer sve novo dolazi s podrškom za DX12. Kada surfaš nema razlike u potrošnji AMD ili nVidija, razlika u potrošnji nastaje kad opteretiš grafičku (npr. u igrama), znači u tvom slučaju potrošnja nije relevantna stavka za izbor kartice. Osobno bih išao na neki provjereni nereferentni model 480ke, vidi tu po temi koja ima najbolji hladnjak i nju kupi ako je dostupna po dućanima. Ako igraš na FHD dovoljna ti je verzija s 4GB VRAMa. Koje napajanje i procesor imaš?

Odlično. 

Baš kupujem i ostatak konfiguracije, došlo je vrijeme nakon 9 godina jel, i to će bit vjerovatno

1 x Intel Core i7-4790K Soc1150 CPU
1 x ASRock Z97-EXTREME4, 1150
1 x Kingston HyperX 8GB DDR3-1866 CL10 Blue
1 x Super Flower Golden Green 550W, 80+ Gold
1 x Fractal Design Define R4, black pearl s prozorom, bez nap
1 x Hladnjak Noctua NH-D14, Intel/AMD

Igram na FHD i više me od toga ne zanima ali me zanima igranje pri 120 fps (imam 144hz monitor) pri high detaljima recimo (nisu mi bitni ni ultra ni high postavke već to gledam samo zbog budućnosti, znači ako sad može vrtit igru pri high postavkama na 120hz - znači da sam miran idućih bar 5 - ili 10 god ako igram na low... jer ja volim igrati na low postavkama da budem iskren...). Znači može gtx 1060?

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.8.2016 0:06 (KIKI3ooo).
10 godina
odjavljen
KIKI3ooo kaže...

I sad, ako kažeš da je gtx 1060 li-la kao i gtx980 a jeftinija - onda super! Hvala na savjetu!

Za AMD sam čuo da stvaraju više buke od nvidije i da troše više struje... sad, šta ja znam, nemam ni koga pitat.

KIKI3ooo kaže...

Baš kupujem i ostatak konfiguracije, došlo je vrijeme nakon 9 godina jel, i to će bit vjerovatno

Igram na FHD i više me od toga ne zanima ali me zanima igranje pri 120 fps (imam 144hz monitor) pri high detaljima recimo (nisu mi bitni ni ultra ni high postavke već to gledam samo zbog budućnosti, znači ako sad može vrtit igru pri high postavkama na 120hz - znači da sam miran idućih bar 5 - ili 10 god ako igram na low... jer ja volim igrati na low postavkama da budem iskren...). Znači može gtx 1060?

Dobro ti to sastavi za nekog tko nema pojma

12 godina
KIKI3ooo kaže...

hm, baš 10 godina na 120 fps ne vjerujem...

evo ti za primjer moja gtx 570 koja je za klasu iznad xx60 grafe (tvoja je u klasi 560 iz 5xx serije), izašla 2010. godine i već duže vrijeme pokazuje slabosti

primjerice za novi deus ex najavljena je 660 kao minimala, što je tu negdje sa 570 i vjerojatno bi mogao igrati sve na low, ali sigurno ne na 120fps

tako i igra koja već ima staža - witcher 3, nema šanse s ovom 570 niti na najnižim postavkama postići 120fps

1060 će prije biti dobra 5 godina, a obzirom na razvoj igara, zadnjih godinu-dvije njezina vijeka (tih 5 godina) nećeš biti ni blizu 120fps-a

ali to je besmisleno računati na tako duge staze, računaj da ćeš se jako dobro igrati na 1080p kroz tri godine, toliko traje i garancija, pa nakon tri godine kako bude

17 godina
protjeran
KIKI3ooo kaže...
Znači može gtx 1060?

Može.

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
13 godina
neaktivan
KIKI3ooo kaže...

Odlično. 

Zapitaj se jel ti treba bas i7?

Po meni ako vec hoces dugo da ti traje, idi na DDR4 platformu, mozes uzeti i5 koja je jeftinija i pametniji izbir grafe (koja nece ostati bez driverske podrske za 7-8 mjeseci) uzmes R9 Fury 3 venta i miran si. To je dosta bolji izbor.

Osim ako ti ne treba sirovna snaga CPU-a pa ti je i7 neophodna. Ali dati tolike novce i uzeti staru DDR3 platformu, ja ni u ludilu ne bih.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
15 godina
Glavas_ZG kaže...
KIKI3ooo kaže...

KIKI3ooo kaže...

Dobro ti to sastavi za nekog tko nema pojma

Ja to sigurno nisam sastavio :)

Tu su mi konfiguraciju sastavili u sklapanje pc konfiguracija prije godinu dana. Baš se sad konzultiram tamo....

picajzla0707 kaže...
KIKI3ooo kaže...

hm, baš 10 godina na 120 fps ne vjerujem...

evo ti za primjer moja gtx 570 koja je za klasu iznad xx60 grafe (tvoja je u klasi 560 iz 5xx serije), izašla 2010. godine i već duže vrijeme pokazuje slabosti

primjerice za novi deus ex najavljena je 660 kao minimala, što je tu negdje sa 570 i vjerojatno bi mogao igrati sve na low, ali sigurno ne na 120fps

tako i igra koja već ima staža - witcher 3, nema šanse s ovom 570 niti na najnižim postavkama postići 120fps

1060 će prije biti dobra 5 godina, a obzirom na razvoj igara, zadnjih godinu-dvije njezina vijeka (tih 5 godina) nećeš biti ni blizu 120fps-a

ali to je besmisleno računati na tako duge staze, računaj da ćeš se jako dobro igrati na 1080p kroz tri godine, toliko traje i garancija, pa nakon tri godine kako bude

Da, krivo sam se izrazio, mislio sam na cijelu konfiguraciju, da je odlična i da samo moram mjenjati grafe.

chaselol kaže...
KIKI3ooo kaže...

Odlično. 

Zapitaj se jel ti treba bas i7?

Po meni ako vec hoces dugo da ti traje, idi na DDR4 platformu, mozes uzeti i5 koja je jeftinija i pametniji izbir grafe (koja nece ostati bez driverske podrske za 7-8 mjeseci) uzmes R9 Fury 3 venta i miran si. To je dosta bolji izbor.

Osim ako ti ne treba sirovna snaga CPU-a pa ti je i7 neophodna. Ali dati tolike novce i uzeti staru DDR3 platformu, ja ni u ludilu ne bih.

Treba mi jako računalo za rad u windowsima i rad u browseru. Znači odlična konfiguracija za duže staze i da samo mjenjam grafe. Baš se konzultiram na sklapanje pc konfiguracija.

Ta mi je kartica r9 furry 3 preskupa...

-------

Uglavnom, hvala svima na savjetima, bog zna da nisam toliko vičan u HW-u i bez savjeta na forumu sam u banani praktički.

8 godina
neaktivan

što je toliko posebno u rx 470 da kosta 2000kn kao rx 480 4gb? nesto propustam ?

0 0 hvala 0
17 godina

slabija je od 480 10-ak% kad joj padne cijena malo biti ce bb 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
CroBandit kaže...

što je toliko posebno u rx 470 da kosta 2000kn kao rx 480 4gb? nesto propustam ?

Posebno je sto u HR nemas di kupiti nereferentnu 480, a 470 imas par za kupiti. Preporuka, kupi vani MSI (osjetno bolja od ostalih 480) ili Nitro 4GB 480 ili Gainward/Palit 1060, ako uopce kupujes.

15 godina
The_Fichek kaže...
CroBandit kaže...

Posebno je sto u HR nemas di kupiti nereferentnu 480, a 470 imas par za kupiti. Preporuka, kupi vani MSI (osjetno bolja od ostalih 480) ili Nitro 4GB 480 ili Gainward/Palit 1060, ako uopce kupujes.

Znači poželjno je da bude Gainward/Palit gtx 1060? Koju od ovih preporučuješ da kupim

https://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=Gtx+1060

I vidio sam u drugoj temi da kažeš da su u futuri nabivene cijene pa da preporučuješ neki cu?? :) Koja su top 3 shopa za gotovinu? Hvala ti!!

11 godina

Po meni tak svejedno koja 1060 jer je TDP, tj. max. potencijalno grijanje, te grafe takvo da ne zahtjeva nekakav poseban cooler, a uostalom Gainward/Palit kolko ja vidim ima sasvim ok cooler. Fora je sto je ta verzija 1060 osjetno jeftinija od svih ostalih, negdje i po 500kn. Npr. u Alzashopu kosta svega 2180kn, sto je tocno izmedju njihovih cijena za nereferentne Nitro i MSI 4GB 480. Najjeftiniju cijenu u HR drzi Svijet Medija za 2355kn tako da samo zavisi koji tabor kupac preferira, gdje i kako hoce kupit grafu i hoce li ici na FreeSync (ok nije bas samo :).

U drugoj temi nisam rekao da su nabijene cijene u Futuri, nego da su nabili cijenu onog Thermalright hladnjaka (jer za 500kn ide njihov top model, a ne True Spirit).

EDIT: Ustvari tek sam sad skuzio da sam u toj temi napisao "cijena je nabijena" pa sam ispravio na "cijena tog hladnjaka je nabijena" :)

3 top njemacka shopa bi trebali biti Mindfactory, Caseking i Computeruniverse. Prvi ne dostavlja u HR, druga dva da sa postarinom oko 30 eura, ako se ne varam.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2016 0:09 (The_Fichek).
13 godina

Ma kakve palit i gainward , bar što se tiče HR ne isplati se kupovati njih kraj

GIGABYTE GF GTX1060 GAMING GDDR5 6GB/192bit

uzmeš nju i miran si...

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2016 9:24 (FakeDeath).
Moj PC  
5 0 hvala 3
15 godina

Pa šta bi ja bez svojih prijatelja forumaša, ovisio bi o savjetima "susjeda hardvreraša" ili prodavačima... hvala dečki!

6 0 hvala 1
12 godina

Bok ,

trebao bi grafu do max 1200 kn ,igram na hd/fhdu ,pa me zanima dal da idem na novo (rx460) ili da cekam nesto polovno.

Hvala ,lp.

0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
meTA kaže...

Bok ,

trebao bi grafu do max 1200 kn ,igram na hd/fhdu ,pa me zanima dal da idem na novo (rx460) ili da cekam nesto polovno.

Hvala ,lp.

U tom rangu za tvoj proc bi preporučio neku 380x polovnu.

skorvy http://www.speedtest.net/result/4656104677.png
14 godina
meTA kaže...

Bok ,

Hvala ,lp.

RX 460 je smeće od kartice. Pikni nesto tipa 960 ili r9 380, uz malo strpljenja mozes naći dobar model sa dovoljno gare u cijenovnom rangu koji ti paše

12 godina
systemize_lp kaže...
meTA kaže...

Bok ,

Hvala ,lp.

RX 460 je smeće od kartice. Pikni nesto tipa 960 ili r9 380, uz malo strpljenja mozes naći dobar model sa dovoljno gare u cijenovnom rangu koji ti paše

Kako znaš da je smeće kad ju sigurno još nisi ni vidio (osim na slikama kao i ja)?

12 godina
meTA kaže...

Bok ,

Hvala ,lp.

Novo RX460 ili GTX950, polovno R9 380 ili GTX960

15 godina
Gtx 770 vs 960?
Na yt vidim da su fps na istim konfama oko 2 do 5 razlike, sto nije puno. Razlika u cijeni nekih 200kn (polovna)
https://www.youtube.com/channel/UCNEZ9fPqdssgI2SReOIXOeQ
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Ja bih jeftiniju ili 960, ako ima jamstva.

12 godina

Ja bi uzeo ovo:960 ili 380, eh sad 960 bi mogao otić pogledat ,što nije slučaj za 380. Onda dolazi pitanje future proofa zbog DX12 i Vulkana jer tu 380 ima bolju support.Grafu ne mislim mjenjat tako skoro (trenutna je pocela prikazivat artefakte i javlja se bsod,pa sam prisiljen).

0 1 hvala 0
12 godina
odjavljen
meTA kaže...

Ja bi uzeo ovo:960 ili 380, eh sad 960 bi mogao otić pogledat ,što nije slučaj za 380. Onda dolazi pitanje future proofa zbog DX12 i Vulkana jer tu 380 ima bolju support.Grafu ne mislim mjenjat tako skoro (trenutna je pocela prikazivat artefakte i javlja se bsod,pa sam prisiljen).

Bez obzira na dx12 i Vulkan podršku od strane te dvije, ja nebih uzimao 960, i ako si u mogućnosti daj koju kunu više pa uzmi verziju 380tke od 4gb.

skorvy http://www.speedtest.net/result/4656104677.png
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2016 13:56 (skorvy).
14 godina
nicky.sl kaže...

Joj daj... Sad trebam svaku novu karticu detaljno istestirat da bi mogao komentirat o njoj? Po meni, kartice tako niskog ranga u većini slučajeva ( na našem tržištu) nemaju smisla.

No ako nisi voljan kupovati polovno i baš treba biti nova generacija iz nekoga razloga onda  ok.

12 godina
systemize_lp kaže...
nicky.sl kaže...

Joj daj... Sad trebam svaku novu karticu detaljno istestirat da bi mogao komentirat o njoj? Po meni, kartice tako niskog ranga u većini slučajeva ( na našem tržištu) nemaju smisla.

No ako nisi voljan kupovati polovno i baš treba biti nova generacija iz nekoga razloga onda  ok.

Da trebao bi testirati jer kako nešto proglasit smećem ako to nisi nikad probao.

Tebi je to kartica nižeg ranga a ja ti kažem da kartice njenog ranga i slabije od nje u Hrvatskoj drže preko 70% tržišta.

Kako vidim ti si na integriranoj tako da je ova u odnosu na tvoju high end.

Da bi konja mogao kritizirati moraš ga prije jahati kaže stara uzrečica.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2016 14:58 (nicky.sl).
14 godina
nicky.sl kaže...

Da trebao bi testirati jer kako nešto proglasit smećem ako to nisi nikad probao.

Tebi je to kartica nižeg ranga a ja ti kažem da kartice njenog ranga i slabije od nje u Hrvatskoj drže preko 70% tržišta.

Kako vidim ti si na integriranoj tako da je ova u odnosu na tvoju high end.

Da bi konja mogao kritizirati moraš ga prije jahati kaže stara uzrečica.

Naravno, ti si pretpostavljam vodio temeljito istraživanje tržišta pa si došao do toga broja od 70%, ne? ;)

Istina, nisam trebao reći da je kartica "smeće" , ali ako je čovjek voljan uzimati polovno postoje bolje opcije, što je još 5 ljudi nakon mene potvrdilo.

A to kakvu ja karticu trenutno imam je bitno zbog čega?

Moje mišljenje raste na važnosti proporcionalno sa snagom i cijenom moga hardwera? LoL, nemam komentara.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2016 15:10 (systemize_lp).
12 godina

Slažem se ja s vama da na njušci ima dosta boljih prilika jer i ja sam nikad nebih dao toliko novca za grafu njenog ranga nego bi išao na polovnu s garancijom koja je kudikamo jača za slične pare.

Mene je zasmetalo kad si rekao da je smeće a nisi je nikad vidio isto kao niti ja.

Nisam radio istraživanje al održavam gomilu kompova i mali broj njih ima jaču grafu, većini ljudi je bitno da baca sliku a za to je dobra bilo koja.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice