Koji televizor kupiti - vodič za odabir izdvojena tema

poruka: 48.994
|
čitano: 15.799.373
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Koji televizor kupiti - vodič za odabir

Ako je nešto prilično očito onda je i objektivno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
suspendiran
Re: Koji televizor kupiti - vodič za odabir
zuper kaže...

Ako je nešto prilično očito onda je i objektivno.

Kako kome, sve je to subjektivno i trebamo prihvatiti tuđa mišljenja. Meni je prilično očito da oled ne vrijedi te pare, slika mu je top, najbolja koju sam vidio, ali zadovoljan sam sa mini led ips'om jer mi ta razlika u cijeni ne opravdava možda 5-10% bolju sliku. 

6 godina
VA, a pogotovo OLED, je subjektivno kod većine bolji od IPS.
Zato jer je i objektivno bolji u izgledu slike.
IPS je za krčme i slično bolji od ostalog jer je jeftiniji od OLED, a omogućuje široke kutove gledanja.
Za doma možda, eventualno, za nekog koji većinom gleda sport ili tak nekaj...
12 godina
Iggivaggi kaže...
IPS je za krčme i slično bolji od ostalog jer je jeftiniji od OLED, a omogućuje široke kutove gledanja.

OLED je OLED. Tu nema govora. 

Ja imam Philips 8818/12, 55incha, IPS. Doslovno nemam zamjerke na TV. Nastimao sam postavke slike prema preporuci kolege sa ovog foruma. Meni je crna, crna. Mozete sad krenut u rasprave ponovno, no ja u gledanju filmova ( 50-100gb ) u kvalitetnom formatu ne vidim zamjerke. Ne fali kontrasta, crna je skoro crna, cak u jednom trenutku su odredene scene u Deadpool i Wolverine bile pretamne. 

Odmah da kazem kako je plan u buducnosti uzet OLED, Philipsov sa ambilightom. No, kazem opet, doslovno nemam zamjerke na TVe. Moram priznat da me panel pogodio jer nigdje nema bleeda niti nejednakosti. 

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
13 godina
suspendiran
Iggivaggi kaže...

Prihvačam tvoje mišljenje ali se ne slažem, ima video gore kako se mini led VA ponaša u brzim scenama, kako sam i rekao ako to ne primjećuješ ili primjećuješ a ne smeta ti onda super i uživaj u svom televizoru, ali postoje ljudi koji imaju veliki tv kojima nije primaran film i serija, nego sport, ps5/pc igre, posao, gdje se mini led IPS pokazuje praktičniji, tako da nema smisla da ti iz svoje perspektive filmofila ovako izjavljuješ, uostalom VA je najeftiniji panel od svih panela. I što se tiče filmova i serija to isto jako dobro izgleda i na mini led IPS ekranima.

To nije za "Za doma možda, eventualno, na nekog", to je za veliki dio ljudi u svijetu koji preferiraju drugu tehnologiju panela, ništa drugo, jel dozvoljavaš da ja preferiram drugu tehnologiju ili nesmijem? Jesi li primjetio da se i dalje ugrađuje mini led ips panel u 75" modele, neke kompanije i u ostale dimenzije? I ako možeš objasni zbog čega se ugrađuju i dalje mini led ips ads paneli ako je ips za krčme, dali ta tvoja izjava govori da ti bolje znaš od stručnjaka u kompanijama? Ko da kažeš Hajduk je zakon, Dinamo za krčme, nema smisla.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.1.2025 9:36 (Cryogenic).
14 godina

Dugo me nije bilo tu.
Vrijeme je za novi TV.

Prvo me zanima gdje u ZG ima najveći showroom da si uživo pogledam LG, Sony i ostale.

Do sad sam imao Samsung 65" i ispod toga ne idem. Eventualno 75". Dijagonala sofa - TV je cca.4m

Ne bih više Samsung, čisto radi promjene.

Budget je do 2200€

Korištenje: Youtube, zemljani programi, streaming (Netflix, MaxTV, Max...), PS5...tim redom

Gledajući malo strane forume i siteove nekako bi mi najoptimalnije bio LGC4 65"

Gledam i Sony A80L. mada se vani spominje samo 80J. Pretpostavljam da je to oznaka tržišta.

Međutim, ne kužim se...pa da čujem kam će te me usmjerit.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.1.2025 9:10 (jappa).

0 0 hvala 0
10 godina

Imam Benq VA monitor i ovdje na forumu kad skrolam nema nikakvih horizontalnih linija (niti igdje drugdje). Malko se zamuti slika ko na svim monitorima ikad koje sam imao. Igrao sam i igre na njemu i sve 5. Ista kvaliteta "motiona" kao na IPS i TN monitorima koje sam koristio.

Imao sam i kratko LG VA gaming monitor koji je bio smeće i odmah sam ga vratio. VA smearing je bio nepodnošljiv. Pogotovo kod skrolanja teksta u raznim editorima.

Tak da ako vam TV im VA panel i jako primijetite te boljke VA panela to je zato jer vam TV koristi loš panel. Uopće ne sumnjam da TCL ili Hisense koriste "vrhunske" VA panele - barem po pisanjima ovdje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
Zakaj se ugrađuju?
Pa zato jer prosjek ne kuži ku_ca i dobro im je. Isto kak se narodnjaci slušaju, a ono _ranje.
Baš mojeg šogora dira jel ips, va ili oled bitno da je veliko, da gosti zinu na veličinu, jer doma imaju isto takvo "_ranje", ali manje. I da si je mogel kupiti.
Koga imalo zanima kakva bude slika, ajde da ne pizdiš, "statična", gledal bude kontrast i boje prvenstveno i ne bu gledal film iz kuhinje.
6 godina
I slobodno ti preferiraš drugu tehnologiju. Iako je _ranje.
13 godina
suspendiran
Iggivaggi kaže...
Zakaj se ugrađuju?
Pa zato jer prosjek ne kuži ku_ca i dobro im je. Isto kak se narodnjaci slušaju, a ono _ranje.
Baš mojeg šogora dira jel ips, va ili oled bitno da je veliko, da gosti zinu na veličinu, jer doma imaju isto takvo "_ranje", ali manje. I da si je mogel kupiti.
Koga imalo zanima kakva bude slika, ajde da ne pizdiš, "statična", gledal bude kontrast i boje prvenstveno i ne bu gledal film iz kuhinje.

Nisam te pitao što konzumenti/javnost misli, pitao sam te zašto kompanije ugrađuju skuplje ips/ads panele i dalje ako je VA po tebi bolji a ips sranje. ???? Taj odgovor na ovom forumu od wannabe "profi stručnjaka" još nismo dobili.  

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.1.2025 10:18 (Cryogenic).
6 godina
Nije daleko od tvojih opravdanja za IPS
🤷🏻
Boli me _uča, IPS ne valja. More imati 0 smiringa ili gostinga ili čega već, ako je sve ostalo anemično.
Tak bum i preporučil.
13 godina
suspendiran
Iggivaggi kaže...
Nije daleko od tvojih opravdanja za IPS
🤷🏻
Boli me _uča, IPS ne valja. More imati 0 smiringa ili gostinga ili čega već, ako je sve ostalo anemično.
Tak bum i preporučil.

Znači možda nisi kompetentan dat odgovor? Možda neznaš? Da li to želiš reći? Ili što.  Obzirom da kompanije i dalje ugrađuju ips ads panel to jako govori o točnosti i legitimnosti tvojih izjava.  I drugi su preproučili isto pa ljudi nisu bili zadovoljni i javili tu na forumu i izbio im se novac iz džepa na temelju drugih preferencija, to ti je isto u redu valjda. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.1.2025 10:22 (Cryogenic).
6 godina
Aha, odgovor za to.
Izgleda da ih je strah tih kuteva...
Fakat oče slika bit neslika iz kuta, ne i na mojem skupljem VA Samsungu, al taj ko tak gleda drugo ni ne "zaslužuje".
Ali gosting i smiring sigurno nije razlog. 95% ne zna o čemu pričaš, vjerojatno misli da je tak normalno.
Sigurno te taj odgovor ne bu zadovoljil, ni ne mora, al sad si ga dobil.
13 godina
suspendiran
Iggivaggi kaže...
Aha, odgovor za to.
Izgleda da ih je strah tih kuteva...
Fakat oče slika bit neslika iz kuta, ne i na mojem skupljem VA Samsungu, al taj ko tak gleda drugo ni ne "zaslužuje".
Ali gosting i smiring sigurno nije razlog. 95% ne zna o čemu pričaš, vjerojatno misli da je tak normalno.
Sigurno te taj odgovor ne bu zadovoljil, ni ne mora, al sad si ga dobil.

Još fali samo "Vrag te jebi ili vrag ti babu jebi na današnji dan".  Eto takvi iz valjda negdje Zagorja Valley znaju bolje od stručnjaka iz kompanija, ali poštujem poštujem, svakako sve dobro sa VA panelom.  No hard feelings.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.1.2025 10:28 (Cryogenic).
6 godina
Panel je trenutno oled i nije Zagorje.
Ipak si ips moreš fteknuti za škrlak i slobodno se špinčiti kak ti znaš najbolje.
Ja mislim da ja znam bolje. Sori; znam da znam, a ti se više vlečeš na one koji su plačeni da fale filips i grundig.
Kaj se sad stavlja na kraju? Oni s pivama ili onaj kaj se previja od smeha?
15 godina

i ove fore da je netko došao po preporuku i kasnije se žalio da nije zadovoljan....kaže se pomogni sirotu na vlastitu sramotu. Stalno ponavljam ne davati preporuke za TV...ok je napisati vlastito mišljenje za neki model ali davati preporuke, veliko ne.

Tko treba novi TV nek malo istraži recenzije, prouči razlike u panelima i odluči sam za sebe, upravo zbog takvih likova koji su gotovani pa poslije dođu kukati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
Da da.
Kaj ti znaš kaj i kak bu on gledal.
Možda ga i ovaj IPSovac uvjeri da mu je telka super samo su glumci bledi jer ne uzimaju dosta železa.
12 godina
Iggivaggi kaže...
Da da.
Kaj ti znaš kaj i kak bu on gledal.
Možda ga i ovaj IPSovac uvjeri da mu je telka super samo su glumci bledi jer ne uzimaju dosta železa.

Nisam primjetio da su mi glumci bledi na TVu. Nisu napucani kontrastom, al' nisu ni bledi. 

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
6 godina
Ok, "bledi"
Al kak da uopče uzimam, do koje mjere, tvoje "nisu napucani kontrastom" kad je kontrast ono kaj je loše.
Brijem da kontrast nije ni tolko bitan kad gledaš tekmu, ali bilo koji tkzv. američanski spektakl (a takve, jbg, volim) meni ne fercera bez dobrog kontrasta.

I to kaj se veli crna je crna na ips, va, nebitno; je crna, ali kad iza nije upaljeno svjetlo, tj. dimmimg zona dela svoje.
Ali kad upališ svjetlo da se vide i druge boje osim crne (neboje) onda je sivo, sivkasto ili nekaj samo ne crno. Tvoje je kolko si moreš to f glavi skompenzirati.
13 godina
U prilog raspravi - od go.ana se pita ne pravi. Neku večer gledam DV sadržaj na Netflixu i to je izgledalo poput lošeg 720p rip-a. Puno toga ovisi o izvoru, ako ne i sve, a Netflix je poznat da mu je DV sadržaj šrot i kvalitetni 1080 p rip ga pojede za doručak. Ista meta, drugo rastojanje - mali gleda crtić iz Non-Netflix produkcije, slika savršena, također DV sadržaj, također Netflix... To je kao i broj zona - sam po sebi ne znači ništa ako procesorski algoritam ne zna kako bi optimalno handleao te zone za što bolju sliku, pa onda TV sa 160 LD zona ima superiornu sliku naspram onog od 600+ zona...

1 0 hvala 0
6 godina
Ma tisuće varijabli
Kaj se gleda, kak se gleda, kak se vidi, (ja lagani daltonist na zelenu i briga od zelenilu na C4 me ne brine), kad se gleda, zakaj se gleda...

0 0 hvala 0
4 godine

Na u7nq piše 200+ zona zatamnjenja ako san dobro vidija na njihovoj stranici. Sad koliko je to plus nezz. Meni se tih 200 zona čini malo kad vidin da neki tvi imaju 500 i više?

I to šta se primjete crte kad slika ide gore dole jeli to onaj dirty screen efekt ili je to nešto drugo? 

13 godina
To niti ja nisam siguran..kada radim Dirty screen test, ima zona gdje se siva previše ističe. A uz to su i horizontalne crne kada je dosta siva pozadima i kada kamera radi panning (gore ili dolje).
Luc
3 mjeseca
Samsung je napravio novi frame koji ima mini led ali samo na rubovima i još se hvale s time..

0 0 hvala 0
3 godine

Stigla TCL 65C805. Samo prvi dojmovi, ostalo za vikend kad malo odmorim od posla. Televizija je dosla u apsolutno besprijekornom stanju. Stvarno su je zastitili, ono... previuse. Ekran perfektan, nikakvih problema sa pikselima ili icim slicnim ( nikakve greske ), firmver je v412 ( zadnji je 420 u Britaniji ). Ispeglan i brz, odlican posal je napravljen sa istim. Vrlo je bilo jednostavno za podesit sliku, za dovest u 85/90 posto odokativne kalibracije, kako bi me drzalo do vikenda :) Stvarno sam posli posla preumoran za vrtit po televiziji. Samo zelim pojest, lec i pogledat nesto. Kasnije nek skacu po meni kako ih volja.

Dirty Screen nisam prijmetija, ni u meniju ni kod gledanja. Sve one glouposti tipa digitalne obrade slike su ugasene, samo Local Dimming na medium ili high ( jos nicam odlucija ), Brightness 35/40 bar u mom boravku, Judder Reduction ugasen  ( kod NEKIH filmova na max 2 ili mooozda 3, stvarno ne triba vise, ko drzi na dalje 5 nije normalan ), zvuk Standard ( jaki i dobri Onkyo zvucnici u vrazju mater, lipo pojacavaju, zvuk vrlo jasan ). Uglavnom, prvi dojmovi vise nego odlicni. Za ovu cijenu sam ocekiva kakvu problematicnu kantu, ali ovde stvarno nema greske, bar zasad. Po meni, vridi ovih para, bez ikakvih dilema. Vidicemo za vikend kad je malo spojim na komp pa prodjem neke detaljnije testove. Svaka cast TCLu.

Upscaling TV programa je izvrsan, probano preko TVa i starog STRONG digitalnog prijemnika. Isto ka i sa IPTV uslugom. Sad idem odmarat. Cujemo se za vikend.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.1.2025 19:28 (Bevanda).

6 0 hvala 1
3 godine

Joj, kupio si VA panel. Sad nećeš moći od duhova spavati, nećeš moći gledati sport jer Đoković opali lopticu, a ti vidiš tri loptice i nikad da stignu na drugu stranu . Nemoj slučajno pojačavati lokalno zatamnjenje jer će se sve nešto razlijevati crne boje, ma užas. 

合氣道
Moj PC  
6 0 hvala 0
4 godine

Na nekim forumima doduše stranim se spominju oko titlova neke crte fleke nezz ni ja šta. I ako možete neku utakmicu malo pogledat kad stignete pa dat ocjenu o slici. Nesto se mislin između toga i hisense 7n pa nezz ni sam di bi šta bi.

13 godina
suspendiran
Zaporožac kaže...

Joj, kupio si VA panel. Sad nećeš moći od duhova spavati, nećeš moći gledati sport jer Đoković opali lopticu, a ti vidiš tri loptice i nikad da stignu na drugu stranu . Nemoj slučajno pojačavati lokalno zatamnjenje jer će se sve nešto razlijevati crne boje, ma užas. 

Ja barem prepoznam laptop kad ga vidim na Nvidijinom predstavljanju grafičkih.  I ne brzam sa krivim informacijama kao grlom kroz jagode. Upiši u google laptop, klikni na slike, vjerujem da će puno pomoć.

Što se tiče c805, čekaj da ga spoji na komp, zaigra nešto, upali igru,  pomakne mišem lijevo desno, pa kad vidi trail, ghosting. Još ni utakmicu nije testirao kolko vidim, kad primjeti smearing iza igrača itd, šta će reć sutra nego da je ultra zadovoljan.  Ali ako stvarno je onda nek mu je sa srećom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.1.2025 20:49 (Cryogenic).
16 godina
Bevanda kaže...

Stigla TCL 65C805. Samo prvi dojmovi, ostalo za vikend kad malo odmorim od posla. Televizija je dosla u apsolutno besprijekornom stanju. Stvarno su je zastitili, ono... previuse. Ekran perfektan, nikakvih problema sa pikselima ili icim slicnim ( nikakve greske ), firmver je v412 ( zadnji je 420 u Britaniji ). Ispeglan i brz, odlican posal je napravljen sa istim. Vrlo je bilo jednostavno za podesit sliku, za dovest u 85/90 posto odokativne kalibracije, kako bi me drzalo do vikenda :) Stvarno sam posli posla preumoran za vrtit po televiziji. Samo zelim pojest, lec i pogledat nesto. Kasnije nek skacu po meni kako ih volja.

Dirty Screen nisam prijmetija, ni u meniju ni kod gledanja. Sve one glouposti tipa digitalne obrade slike su ugasene, samo Local Dimming na medium ili high ( jos nicam odlucija ), Brightness 35/40 bar u mom boravku, Judder Reduction ugasen  ( kod NEKIH filmova na max 2 ili mooozda 3, stvarno ne triba vise, ko drzi na dalje 5 nije normalan ), zvuk Standard ( jaki i dobri Onkyo zvucnici u vrazju mater, lipo pojacavaju, zvuk vrlo jasan ). Uglavnom, prvi dojmovi vise nego odlicni. Za ovu cijenu sam ocekiva kakvu problematicnu kantu, ali ovde stvarno nema greske, bar zasad. Po meni, vridi ovih para, bez ikakvih dilema. Vidicemo za vikend kad je malo spojim na komp pa prodjem neke detaljnije testove. Svaka cast TCLu.

Upscaling TV programa je izvrsan, probano preko TVa i starog STRONG digitalnog prijemnika. Isto ka i sa IPTV uslugom. Sad idem odmarat. Cujemo se za vikend.

Odličan video za kalibraciju; detaljno namještene sve postavke. Pogotovo za boje.

ja sam brightness na HDRu ostavio na 100

Blur 0 i judder 2

Za HDR dok postavljam stavim ovaj video

SDR

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.1.2025 20:55 (doktor1).
12 godina

Nije se dugo spominjao IPS pa da ga ne zaboravimo 😁

Uglavnom, meni treba Mini Led IPS 50-55 inča...

E sad, prije je LG imao takve s ok cijenom al toga baš i nema ili ja nisam vidio, ovi novi LG modeli koliko sam skužio IPS Mini Led imaju u dosta visokim klasama.

Pa ako netko zna/ima za preporuku tako nečeg nek viče :)

LG, Philips,... i ko još tako nešto proizvodi.

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice