Problemi s mojim 10 godina starim kompjuterom...

poruka: 13
|
čitano: 5.701
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav svima!

Imam 10 godina stari kompjuter sljedeće konfiguracije:

Pentium 4, 1.8GHZ

1.5GB RAM-a

Radeon 9200, 128MB Video RAM-a

Ne znam jel još što bitno, al pretpostavljam da shvaćate otprilike o čemu se radi...

Jedino za što koristim ovo računalo je: Internet, torrenti, gledanje filmova, tu i tamo Office paket i neki drugi standardni softveri.

Ovo sve radi, ali u zadnjih godinu-dvije dana šteka Internet (ne ide onako glatko kao nekada, kad otvorim više tabova u browseru treba mu dugo ga učita stranice...). Moja pretpostavka je da ga muče "teške" stranice sa flashom i sl. Npr. Youtube je nekad radio normalno, a sad ga praktički ne možeš gledat jer previše trza.

Ono što me zanima je: je li to štekanje uzrokovano hardverom ili zastarjelim OS-om koji više ne može pratiti nove softvere (npr. čini mi se da javu više ne mogu updateati jer novije verzije ne rade s XP-om, pa je možda ista stvar i s flashom kojeg još uspjevam updateati, ali možda isto te novije verzije flasha ne rade dobro s XP-om).

Već neko vrijeme razmišljam o kupovini novog kompjutera, ali nisam baš pri parama, a i postojeća grafička ima analogni "tv out" što mi omogučuje povezivanje s isto tako starim televizorom koji ima samo analogne ulaze (dakle direktno povezivanje bez dodatnog kemijanja i ulaganja u neke adaptere/pretvarače digitano-analogno). Možda griješim, ali čini mi se da je analogni tv izlaz na današnjim grafičkim teška egzotika...

Ako je problem XP, bi li po Vašem mišljenju stvar bolje funkcionirala kad bih stavio Win7 (ako je to uopće moguće staviti na ovu kantu). Kad pogledam system requirements za Win7 (procesor radnog takta 1 GHz, 1 gigabajt (GB) RAM, Grafičko sučelje DirectX 9 s WDDM 1.0 ili novijim upravljačkim programom.) ispada da bi se Win 7 mogao zavrtit (ne znam jedino za ova WDDM šta je to nit dal imam, al imam ovaj DirectX 9.0c)

U principu, jasno mi je da je osnovni problem s mojim 10 godina starim računalom upravo njegova starost, ali gledam može li se još što izvući iz njega, barem za neko vrijeme...

Molim vas vaša razmišljanja...

Hvala!

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Jedna jako stara i slabasna cpu jezgra i s samo 1.5gb radne memorije(ubroji tu i gpu) za danasnje potrebe surfanja na desktopu(i ostatak nabrojanog) zaista je pre malo...osjetio bi nekakav pomak da nadogradis jos barem 2gb rama no ulagati u to po meni nema smisla, jer ak si izdurao do sad valjda budes jos neko vrijeme! neznam dali si pogasio sve nepotrebne vizualne dodatke u windowsima koji u ovakvim situacijama mogu donijeti dosta boosta!

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.4.2015 2:16 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Zapocetak, morat ces ocisti pc iznutra dobro od prasine, zatim promijeniti termalnu pastu cpu, gpu.

Zatim skini CCleaner, ovim ces pocistiti temporary fileove, racunaj na to da ce ti izbrisati cijeli internet history, tako da spremi passwords i slicno.
I bilo bi pozeljno da stavis kvacicu na sve. Jer u 10 godina ako nisi nista instaliravao, nakupilo se smeca i previse, i pusti ga da radi. Trebat cemo jedno 2 ure sigurno na tvom pc-u :P.

Ovime bi trebao osjetiti veliko poboljsanje samim ciscenjem temporary fileovea. Zatim u CCleaneru disableaj programe koji ti se pale prilikom ulaska u windows, odnosno nepotrebne, odnosno oni koji ti rade u pozadini a netrebaju ti, TOOLS->Startup.

Uninstaliraj programe koji ti netrebaju TOOLS->Uninstall, i zatim pokreni REGISTRY-> Scan for issues, i spremi file prvo za svaki slucaj

Eto valjda ce ti pomoci. Termalna pasta ti je oko 30-tak kuna, mozes i pitati nekog da ti posudi ako ima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ništa ovome računalu neće pomoći, današnji Internet, multimedijski sadržaji pa čak i osnovne "poslovne" aplikacije poput uređivača teksta traže znatno jače računalo.

Tehnologija je znatno napredovala u zadnjih 15ak godina tako da mainstream računala s početka prošlog desetljeća jednostavno nisu dovoljna za današnje aktivnosti/zahtjeve.

Bez minimalno dvije procesorske jezgre, 2 GB radne memorije i DirectX 9 sposobne grafičke danas nema baš puno uživanja za računalom, a navedene specifikacije su recimo srednja klasa od prije 10 godina.

Računalo navedeno u prvom postu takoreći slabije je od večine Android mobitela koje se može kupiti za manje od 1000 Kuna bez pretplate.

Twitter: @191x7
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

@Stjepanj, @Luka123

Hvala vam obojici na savjetima!

Što se tiče nadogradnje memorije i ja slično razmišljam, a i pitanje dal ima više takvih memorija - prije 5 godina kad sam dokupio 1GB jedva sam je našao... Probat ću pogasit što više toga pa vidjet dal će biti šta bolje. Stvar je u tome da se ništa bitno nije promijenilo od trenutka dok je npr. youtube radio normalno pa do danas, ništa novo ne instaliravam... CCleaner koristim već godinama i svako toliko počistim smeće koje se nakupi. Stvarno sam mislio da je stvar u nekompatibilnosti današnjih flashova, java i sl. s ovim hardverom ili XP OS-om. Mogu i pastu promijeniti, ali ne primjećujem da se povečava temperatura... al napravit ću i to, ne može škoditi...

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Problemi s mojim 10 godina starim kompjuterom.
191x7 kaže...

Ništa ovome računalu neće pomoći, današnji Internet, multimedijski sadržaji pa čak i osnovne "poslovne" aplikacije poput uređivača teksta traže znatno jače računalo.

Tehnologija je znatno napredovala u zadnjih 15ak godina tako da mainstream računala s početka prošlog desetljeća jednostavno nisu dovoljna za današnje aktivnosti/zahtjeve.

Bez minimalno dvije procesorske jezgre, 2 GB radne memorije i DirectX 9 sposobne grafičke danas nema baš puno uživanja za računalom, a navedene specifikacije su recimo srednja klasa od prije 10 godina.

Računalo navedeno u prvom postu takoreći slabije je od večine Android mobitela koje se može kupiti za manje od 1000 Kuna bez pretplate.

Hvala i tebi na odgovoru.

Naravno da se slažem s tobom i kao što sam i sam rekao, znam da je ovo kanta. Imam uz ovu kantu poslovni laptop "današnjice" :) pa mogu usporediti. Stvar je samo u tome što je ovo kompjuter koji stoji u dnevnom boravku prištekan na Internet i tv i još uvijek odrađuje sve što treba. Nit ne štucne dok pokrenem office, ili neki film ili bilo šta drugo. Muči ga samo (po meni) flash tj. youtube kojeg često gledam ili slušam muziku s njega ili ako otvorim 10 tabova u browseru... Ali slažem se sa svime što si rekao.

17 godina
blab kaže...

... Stvar je u tome da se ništa bitno nije promijenilo od trenutka dok je npr. youtube radio normalno pa do danas, ništa novo ne instaliravam... 

Promijenilo je se ono najbitnije - kvaliteta videa na Youtubeu i to nekoliko puta. Svakom nadogradnjom Youtubea dodana je podrška za noviju inačicu flasha, veće videe, videe veće kvalitete (viših rezolucija i većeg bitratea) i bolji standard.

Što su rezolucija i bitrate veći to treba jače računalo za obradu/prikaz - zbog toga što se drastično povečala količina podataka koju računalo treba obraditi u istom vremenu kao prije. I zato danas videi na YT izgledaju puno bolje.

Naravno, ne treba uopće brinuti kako će ljudi s 15 godina starim računalima danas pokretati moderne sadržaje i uživati u kvaliteti - nije YT kriv što korisnik ignorira napredak.

blab kaže...

Nit ne štucne dok pokrenem office, ili neki film ili bilo šta drugo. Muči ga samo (po meni) flash tj. youtube kojeg često gledam ili slušam muziku s njega ili ako otvorim 10 tabova u browseru... Ali slažem se sa svime što si rekao.

Probaj pustiti s njega neki film prihvatljive kvalitetem, dakle ne neki DVDrip 320x200 (bubam) nego barem 720p rezolucije (ili recimo 1280x500) tipa prosječnog low-end BluRayRipa (BRRip) - sigurno će raditi gore nego flash i HTML5 na youtubeu.

Što se tiče otvaranja tabova u browseru - što više jezgri i memorije to bolje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.4.2015 2:50 (191x7).
13 godina
neaktivan

E upravo ovo me zanimalo, tj. pretpostavljao sam da je o tome riječ, ali sam htio potvrdu... TNX!

EDIT (za ovo što si naknadno dopisao): 720p mu je maximum, ali vrti normalno. Jasno mi je sve što govoriš. Hvala ti još jednom.

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.4.2015 3:00 (blab).
17 godina
blab kaže...

E upravo ovo me zanimalo, tj. pretpostavljao sam da je o tome riječ, ali sam htio potvrdu... TNX!

Np.

Bar imaš sreće što za nadogradnju da bi sve radilo kako spada ne trebaš izdvojiti puno više od 1500 Kn za potpuno novo računalo.

Npr:

1 x Procesor AMD X2 2650 Sempron 1.45GHz 2cores,cache : 1MB L2,25W
1 x ASUS AM1M-A, AM1, Build in AMD Sempron & Athlon-Series APUs
1 x DDR3 4GB (1x4GB) Kingmax, 1600MHz, FLGF
1 x TOSHIBA 500GB, 7200rpm, SATA 6 Gb/s, 32MB, DT01ACA050
1 x DVD upisivač LG GH24NS, DVD±RW, 24x DVD±R ,8x DL , 40x CD-R
1 x Linkworld 3261-23C2228-400W, ATX Miditower Kučište • 4 * 5,25"

1.540,96Kn @ ADM.hr

Ako bi za 2000 Kn, onda dođe nešto bolji procesor (4 jezgre), bolje napajanje i nešto bolej kućište te eventualno SSD disk umjesto mehaničkog.

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.4.2015 2:57 (191x7).
13 godina
neaktivan

Planiram i pomalo skupljam pare za novi kompjuter, a plan mi je skupiti i više para od ovog što ti predlažeš (4-5k), ali će potrajati. Zato sam i pokrenuo ovu priču da vidim kako/može li se nekako još rastegnut ovaj kompjuter. Ali vidim da ništa od toga... ;)

17 godina
blab kaže...

Planiram i pomalo skupljam pare za novi kompjuter, a plan mi je skupiti i više para od ovog što ti predlažeš (4-5k), ali će potrajati. Zato sam i pokrenuo ovu priču da vidim kako/može li se nekako još rastegnut ovaj kompjuter. Ali vidim da ništa od toga... ;)

Ma ništa od toga, da. Koristi ga za neke druge stvari; recimo slušanje glazbe (to bi trebalo ići bez problema - ali ne s Youtubea!), igranje starih igara (iz te ere i starijih) i slično. Ako je ispravan, nije za bacit - ali da je koristan, nije. Samo nemoj pomišljati da ga nekome pokloniš kao prvi PC, to bi bilo bezobrazno.

13 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Samo nemoj pomišljati da ga nekome pokloniš kao prvi PC, to bi bilo bezobrazno.

hehe

17 godina
blab kaže...
191x7 kaže...

Samo nemoj pomišljati da ga nekome pokloniš kao prvi PC, to bi bilo bezobrazno.

hehe

Ma najgore mi je kada me netko od rođaka, poznanika, susjeda i sličnih zovne da im provjerim što im je komp koji su dobili spor i da ga ubrzam a ono budu krševi od 10-15-20 godina.

Volim raditi na novom hardveru, na starom mi baš i nije užitak, pogotovo ne 4free. XD

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice