Pozdrav svima!
Imam 10 godina stari kompjuter sljedeće konfiguracije:
Pentium 4, 1.8GHZ
1.5GB RAM-a
Radeon 9200, 128MB Video RAM-a
Ne znam jel još što bitno, al pretpostavljam da shvaćate otprilike o čemu se radi...
Jedino za što koristim ovo računalo je: Internet, torrenti, gledanje filmova, tu i tamo Office paket i neki drugi standardni softveri.
Ovo sve radi, ali u zadnjih godinu-dvije dana šteka Internet (ne ide onako glatko kao nekada, kad otvorim više tabova u browseru treba mu dugo ga učita stranice...). Moja pretpostavka je da ga muče "teške" stranice sa flashom i sl. Npr. Youtube je nekad radio normalno, a sad ga praktički ne možeš gledat jer previše trza.
Ono što me zanima je: je li to štekanje uzrokovano hardverom ili zastarjelim OS-om koji više ne može pratiti nove softvere (npr. čini mi se da javu više ne mogu updateati jer novije verzije ne rade s XP-om, pa je možda ista stvar i s flashom kojeg još uspjevam updateati, ali možda isto te novije verzije flasha ne rade dobro s XP-om).
Već neko vrijeme razmišljam o kupovini novog kompjutera, ali nisam baš pri parama, a i postojeća grafička ima analogni "tv out" što mi omogučuje povezivanje s isto tako starim televizorom koji ima samo analogne ulaze (dakle direktno povezivanje bez dodatnog kemijanja i ulaganja u neke adaptere/pretvarače digitano-analogno). Možda griješim, ali čini mi se da je analogni tv izlaz na današnjim grafičkim teška egzotika...
Ako je problem XP, bi li po Vašem mišljenju stvar bolje funkcionirala kad bih stavio Win7 (ako je to uopće moguće staviti na ovu kantu). Kad pogledam system requirements za Win7 (procesor radnog takta 1 GHz, 1 gigabajt (GB) RAM, Grafičko sučelje DirectX 9 s WDDM 1.0 ili novijim upravljačkim programom.) ispada da bi se Win 7 mogao zavrtit (ne znam jedino za ova WDDM šta je to nit dal imam, al imam ovaj DirectX 9.0c)
U principu, jasno mi je da je osnovni problem s mojim 10 godina starim računalom upravo njegova starost, ali gledam može li se još što izvući iz njega, barem za neko vrijeme...
Molim vas vaša razmišljanja...
Hvala!