Najčešći mitovi o računalima i zašto su pogrešni

poruka: 30
|
čitano: 6.919
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Najčešći mitovi o računalima i zašto su pogrešni".
15 godina

Najbolji mi je bio jedan stari laptop di mu se baterija mogla odvojit. I to je sve što se može napravit. Toplina je mora uništit. Kad se sjetim jednog mobitela, ostao mi je jednom na suncu 10 minuta - gotovo. Kraj. Baterija više nije trajala kao prije, punjenje svaki dan umjesto svako 2 dana.

...a ovo gašenje laptopa ili sleep. Da ja imam u komadu, nezz, 6 sata rade bez ometanja, izgasio bi ga (jer mrzim stand-by uređaje, sve te svjetlosne indikatore ili ekrančiće u uređajima koji uvijek nešto prikazuju i troše strujue, globalno koliko je to nepotrebnog troška). A ovako, kad me se moze cimnit u bilo kojem trenuku, uređaj mi se ne gasi dok ne završim projekt. Probudim ga, svi alati otvoreni, točno di sam stao je sve tu, mogu prekinit posao u bilo kojem trenutku zbog bilo kojeg razloga.

A ostalo nema smisla komentirat. Sistemaši već znaju a obični useri to ni ne rade. Operativnim sustavima se danas može služit ao perilicama i televizijeama, nije potrebno nikakvo tehničko znanje.

2 0 hvala 1
7 godina

Mit : Antivirus zaustavlja sve viruse.

Stvarnost : Ne, antivirus zaustavlja viruse koji su već poznati i koji ne mutiraju.

0 0 hvala 0
6 tjedana
Re: Najčešći mitovi o računalima i zašto su pogreš
KIKI3ooo kaže...

Najbolji mi je bio jedan stari laptop di mu se baterija mogla odvojit. I to je sve što se može napravit. Toplina je mora uništit. Kad se sjetim jednog mobitela, ostao mi je jednom na suncu 10 minuta - gotovo. Kraj. Baterija više nije trajala kao prije, punjenje svaki dan umjesto svako 2 dana.

...a ovo gašenje laptopa ili sleep. Da ja imam u komadu, nezz, 6 sata rade bez ometanja, izgasio bi ga (jer mrzim stand-by uređaje, sve te svjetlosne indikatore ili ekrančiće u uređajima koji uvijek nešto prikazuju i troše strujue, globalno koliko je to nepotrebnog troška). A ovako, kad me se moze cimnit u bilo kojem trenuku, uređaj mi se ne gasi dok ne završim projekt. Probudim ga, svi alati otvoreni, točno di sam stao je sve tu, mogu prekinit posao u bilo kojem trenutku zbog bilo kojeg razloga.

A ostalo nema smisla komentirat. Sistemaši već znaju a obični useri to ni ne rade. Operativnim sustavima se danas može služit ao perilicama i televizijeama, nije potrebno nikakvo tehničko znanje.

Da, odvojiva baterija u mobitelima i laptopima. Ma lijepo je to EU propisala, od 2027 ili kadveć nema više laptopa/mobitela sa zalijepljenom baterijom.

Sad sam toliko paranoičan glede brige o bateriji jer ako crkne, moram novi uređaj kupovati jer je zamjena baterije 50% uređaja. A prije 10 godina samo ubaciš novu bateriju i mirna Bosna...

No redovito moram podsjetiti starije ukućane da ne treba pustiti baterije da se skroz isprazne prije punjenja. Svaki put kad kupe novi mobitel...

Itekako se slažem za gašenje. Neka i aparat troši 1 W u sleep mode. Koliko aparata ima prosječno kućanstvo? Koliko nas ima na ovoj ravnoj ploči? 8 milijarda??
Da svi gasimo računala kad odemo spavati, ili kad završi radni dan, koliko bi elektrana mogli pogasiti? Nije do potrošnje struje, već nepotrebnog opterećenja mreže.
Gledao sam jednom, stavio uređaj za mjerenje na utičnicu gdje mi se spaja desktop, monitori i laptop. ~20 W kad je sve u sleep mode.
Ne kažem da sad treba ištekati TV i router kad niste doma, moderni uređaji su jako efikasni u sleep mode baš zbog tog razloga.
Umjesto sleep, hibernate. A ionako se računala pale za manje od minute.

Samo razmislite na poslu, gasite li svu opremu, ili samo ostavite nadajući se da će otići u sleep mode?

17 godina
gpd kaže...

Stvarnost : Ne, antivirus zaustavlja viruse koji su već poznati i koji ne mutiraju.

Točno je da ne zaustavlja sve, ali ovo drugo nije točno. Postoji "normalno" skeniranje putem potpisa a koji će otkriti i mutacije ako se potpisi redovito nadograđuju. No postoji i heurističko skeniranje koje radi drugačije pa može otkriti i novije viruse za koje nema potpis. Imam NOD32 sa zadnjom nadogradnjom potpisa od prije 10-ak godina i uredno prepoznaje i novije napasti. Čak je i sama verzija antivirusa dobrano zastarjela.

Što se tiče članka - palac gore!

Amenoum
16 godina

autor (tko god da je) je neuk i povremena defragmentacija SSDa itekako je potrebna.

i dalje nije isto da li se fajlu pristupa jednim zahtjevom (ako je u jednom komadu) ili u 10000 njih ako je rascjepkan i razbacan posvuda. drugi problem je sto te informacije o djelicima negdje moraju biti spremljene i odrzavane. treci problem je brisanje gdje ce sam SSD morati ici raditi defrag praznog prostora, prije ili kasnije.

0 15 hvala 0
15 godina
gmit kaže...

autor (tko god da je) je neuk i povremena defragmentacija SSDa itekako je potrebna.

i dalje nije isto da li se fajlu pristupa jednim zahtjevom (ako je u jednom komadu) ili u 10000 njih ako je rascjepkan i razbacan posvuda. drugi problem je sto te informacije o djelicima negdje moraju biti spremljene i odrzavane. treci problem je brisanje gdje ce sam SSD morati ici raditi defrag praznog prostora, prije ili kasnije.

Iskreno se nadam da samo trolaš...

sig
10 godina
gmit kaže...

SSD se samo mora trimmati. Ovo za rascjepkane fileove je netočno. SSD-u nije bitno gdje je nešto zapisano. 

7 godina
PaleRider kaže...
gpd kaže...

Točno je da ne zaustavlja sve, ali ovo drugo nije točno. Postoji "normalno" skeniranje putem potpisa a koji će otkriti i mutacije ako se potpisi redovito nadograđuju. No postoji i heurističko skeniranje koje radi drugačije pa može otkriti i novije viruse za koje nema potpis. Imam NOD32 sa zadnjom nadogradnjom potpisa od prije 10-ak godina i uredno prepoznaje i novije napasti. Čak je i sama verzija antivirusa dobrano zastarjela.

To što neki antivirusi bundle-aju heuristiku, VPN, ..., ne mijenja na stvari.
Antivirus je antivirus.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.11.2025 15:51 (gpd).
17 godina

Vjerojatno ste čuli upozorenje da "ostavljanje laptopa na punjaču uništava bateriju"

Ovo je još uvijek istina, barem djelomično - konstantno nadopunjavanje kada padne malo ispod 100% će ju ubiti, da

K
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina

Sjećam se jednog mita da će win 10 biti posljednji Windowsi.

8 0 hvala 5
17 godina
Korky kaže...

Vjerojatno ste čuli upozorenje da "ostavljanje laptopa na punjaču uništava bateriju"

Ovo je još uvijek istina, barem djelomično - konstantno nadopunjavanje kada padne malo ispod 100% će ju ubiti, da

Baš tako, zato "svaki pošteni" laptop ima opciju preserve battery za situacije kada je stalno na punjaču kada je ne puni do kraja. Neki prekinu punjenje na 50%, neki na 60%, neki na 80%... Imam laptop koji sam bio zadužio na poslu prije 11-12 godina, uglavnom je na punjaču ali sam instalirao na njega Lenovo Vantage softver podesio i da ga puni do 85% i da ga ne počinje puniti dok ne padne ispod 70%. Kada sam prije godinu dana radio kalibraciju baterije ispalo je da je pala na tvornički deklarirani kapacitet. BTW, službeni image u firmi nije imao u sebi Lenovo Vantage, i svi koji ga nisu instalirali su nakon 3 godine imali mrtvu bateriju, ali ono, baš mrtvu kad ti kod paljenja laptopa BIOS kaže da promjeniš bateriju i moraš potvrditi da nastavi dalje. Tako da neki mitovi i nisu baš toliko mitovi...

7 godina

Mit : kompujuter se ugasi kad odem na shut-down!
Stvarnost : Ne.

1 0 hvala 0
17 godina
gpd kaže...
PaleRider kaže...
gpd kaže...

Antivirus je antivirus.

Za VPN stoji, ali heuristika?? Antivirus je antivirus, i mnogi od davnina koriste heuristiku za detekciju virusa. Sve što služi za detekciju virusa je dio antivirusa. VPN to nije, ali heuristika je integralni dio antivirusa. Pričaš gluposti.

Amenoum
7 godina
PaleRider kaže...
gpd kaže...
PaleRider kaže...
gpd kaže...

Antivirus je antivirus.

Za VPN stoji, ali heuristika?? Antivirus je antivirus, i mnogi od davnina koriste heuristiku za detekciju virusa. Sve što služi za detekciju virusa je dio antivirusa. VPN to nije, ali heuristika je integralni dio antivirusa. Pričaš gluposti.

Nije. 

17 godina
Matty kaže...
gmit kaže...

Postoji mogućnost da ne trola, moguće je da lik ima alat za defragmentiranje koji kad se pokrene na SSD-u radi TRIM-anje. A pošto on toga očito nije svjestan pokazuje da je on zapravo taj koji je neuk.

Amenoum
17 godina

@gpd

Naravno da jest, samo ne nužno svih, iako to jest već standard.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.12.2025 11:58 (PaleRider).
16 godina
Matty kaže...
gmit kaže...

nimalo.

pqweasdyxc kaže...
gmit kaže...

SSD se samo mora trimmati. Ovo za rascjepkane fileove je netočno. SSD-u nije bitno gdje je nešto zapisano. 

naravno da je tocno.

SSDu kod citanja i pisanja nije bitno gdje je nesto zapisano, ali itekako je kod brisanja kada mu ostane fragmentiran prazan prostor. trim sluzi za detekciju praznih clustera, no samo brisanje se odvija u daleko vecim blokovima i za SSD nema lijepih nacina da se to shendla - guglaj write amplification.

no, to je samo dio problema. drugi lezi u filesystemima koje prilicno jebe kad fajl nije u jednom komadu, vec u tisucama djelica. pogotovo kad su i metapodaci o takvim fajlovima fragmentirani, a bit ce...

10 godina

Petljanje u proces preraspodjele ćelija i njihovog korištenja mimo onog što firmware radi je garantirani način za ubiti SSD tj. drastično mu skratiti vijek trajanja.

Čak i btrfs koji je notoran po write amplificationu (5-10x u najgorim slučajevima) mi nije uspio ubiti prastare SATA SSDove (10+ godina). Defrag u životu nisu vidjeli, health je i dalje "u zelenom".

P.S. Mogu potvrditi ovo za Lenovo što ima za ograničavanje punjenja, odlična stvar, laptop stvarno "ne mazim", u više navrata je stajao na razvodnom ormaru dobar dio dana na suncu, puni se i prazni više puta tijekom dana kad je na terenu a kad sam u uredu stoji na docku pod napajanjem od 8 do 16 ali od početka ima namješteno 75-80% punjenje i evo nakon skoro 2 godine tog "terora", baterija je 90% kapaciteta tj. 100% deklariranog. E14 2024. godina.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.12.2025 13:34 (Nuclear_Phoenix).
17 godina
gmit kaže...

no, to je samo dio problema. drugi lezi u filesystemima koje prilicno jebe kad fajl nije u jednom komadu, vec u tisucama djelica. pogotovo kad su i metapodaci o takvim fajlovima fragmentirani, a bit ce...

FS iz LBA perspektive nema pojma kako SSD stvarno radi PBA.

Nema tu 1 na 1 adresiranja i nema potrebe za defragmentacijom, na stranu što je i SSD dodatno potencira seljenjem po ćelijama za što FS uopće ne zna.

13 mjeseci
A gdje je kolega iHush kad nam treba da "malo" , a opet "ukratko" objasni kako funkcioniše trim i brisanje ssd ;)
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.12.2025 21:21 (Sirotanovic).
12 godina
Sirotanovic kaže...
A gdje je kolega iHush kad nam treba da "malo" , a opet "ukratko" objasni kako funkcioniše trim i brisanje ssd ;)

piše post još od jučer... pomalo :)

16 godina
gmit kaže...
Matty kaže...
gmit kaže...

nimalo.

pqweasdyxc kaže...
gmit kaže...

naravno da je tocno.

SSDu kod citanja i pisanja nije bitno gdje je nesto zapisano, ali itekako je kod brisanja kada mu ostane fragmentiran prazan prostor. trim sluzi za detekciju praznih clustera, no samo brisanje se odvija u daleko vecim blokovima i za SSD nema lijepih nacina da se to shendla - guglaj write amplification.

-glupost.

-nije mu (ssd-u) važno gdje je što zapisano, jer nije mehanički disk s mehaničkim-pokretnim dijelovima koje treba pozicionirati, time trošiti vrijeme (seek).. jer je naprosto memorijska ćelija-adresa, =ram. i tad mu nije važna fragmentacija, nema je, nema utjecaja... odnosno, zbog trajnosti, trošenja, interno kontroler razbacuje kao random (nije random nego pravilo-algoritam ali interni, koji ravnomjerno rasporedi zapise-trošenje..) i kao posljedica je da je svaki zapis s modernim ssd koji ima trim tj ima razbacivanje zbog trajnosti, razbacan, što bi na mehaničkom disku bila fragmentacija, =fragmentiran.. no to je normalan (poželjan) način rada... upravo zbog ravnomjernog trošenja ćelija, trajnosti.. (itd itd..).

-filesys? .. on nema pojma gdje se interno na mediju nešto nalazi, to radi interni kontroler, firmware.. za os, ostatak računala, ssd je 'crna kutija' nad kojom nema kontolu (misleći u kontekstu adresiranja konkretne ćelije-sektora u kojem se nalazi podatak kao TOC)..

... tak da, glupost, =ravnozemljaštvo. :)

+edit: .. a to je problem kod kvara, spašavanja.. tj iz tog razloga što interno kontroler razbacuje podatke nije moguće klasično spašavanje oštećenog FSa gdje logikom stvari najveće šanse za nastavak podatka u sektoru ima upravo idući sekotr ako medij nije fragmentiran pa i bez toca, ako imamo prvi byte podatka, možemo nagađati da je idući sektor nastavak, drugi byte.. itd.. i kad tako prikupimo podatke, kao puzzle, slože točan-ispravan file... tj zbog trima, razbacanosti, u slučaju ssd-a, moramo probati svaki dio puzzlea jer nema sekvencijalni način rada kao mehanički mediji, suprotno od cd-dvd medija itd.. dok bi na karkiranoj gramofonskoj ploči čak vizualno mogli pronaći trag-zapis-brazdu i tako nastaviti playanje pjesme ako recimo nedostaje dio vinil-ploče.. itd..

-zato je spašavanje, rekonstrukcija, ono što na hdd može čak nekim brutanjem i uz dovoljno vremena, daleko teže-sporije na ssd.. tj teoretski je moguće ali još sporije i da bi uspjelo medij-disk mora biti ispravan, raditi satima-danima dok spašavanje traje.. dok je problem započeo nekim kvarom koji tad implicira da to neće ići.. kao što auto koji crkne na cesti neće samo tako doći do servisa... kvaka-22... jer da je ispravan, ne bi crkao.. osim ako je samo prazan rezervoar :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 9:04 (ihush).
12 godina

Zanima me što se tiće DDR-a 5 i dual channela, ima li to i dalje smisla, postižu li se time i dalje nešto bolje performanse? Nešto sam čitao da sad jedan keks zapravo ima dva 32-bitna kanala, da ima kontroler na sebi umjesto na ploči zbog preciznosti. Ako netko ima više znanja/iskustva molio bih da podijeli.

0 0 hvala 0
16 godina

-tu miješaš par teh sitnica :) .. npr 32bit.. (bit-bus-kanal..) pri čemu su svi dimm moduli po tome isti, tj spajaju dva 32 u 64 (odnosno 72 za ecc).. tj od doba sdram-modula dok je prefix ddr.. :)

-dual i dalje radi jednako, daje dvostruku propustnost.. jedino što je kod veće propustnosti to manje važno, jer nije usko grlo.. + jači cpu više klase imaju više keša, kojeg koriste upravo za anuliranje kašnjenja-sporosti rama u odnosu na cpu.. tj banalno po količini keša možemo zaključiti koji cpu je jači, s više jezgara-clocka-kumulativno, jer se to tako radi, kao što brži auto mora imati bolje-skuplje gume..

-kao posljedica, na jačem cpu je manje važno, manje primjetna korist dualchanel rada.. no matematički je uvjek isto, duplo (minus gubitak logike, promašaji, kao za sve ostalo 'dual', npr raid, keš, svašta po istoj logici gdje se 80% pogotka smatra ok).

-da, ima duple kanale, i to sam novij ddr5 u odnosu na početni.. jer tako se slažu moduli, banke-čipovi koji daju kapacitet modulu-cjelini, npr 8 komada s jedne strane, pa s dvije strane.. itd. ali i dalje ostaje ista prednost-razlika single-dual chanela, jer svi sdramovi rade na istoj osnovi-principu, imaju car-ras-tras.. vremena.. tras, koliko dugo signal može ostati čitljiv nakon čega nestane i zato ga se mora refrešati svakih x-milisec, 7ms.. što rezultira latencijom, zastojem, tj ne može mu memorijski kontroler pristupati konstantno, kao što promet cestom regulira semafor, crveno-zeleno svjetlo.. tj crveno-zastoj-latencija, je vrijeme kad banka nije dostupna za čitanje-pisanje, a slaganjem u logički (i fizički) niz su sinkroni, tj logika kaže, ako je sad prva banka zauzeta, slobodna je druga.. i u tom načinu-logici rada, sinkrono, niz banaka daju burst vrijeme, tj pauza jedne ćelije se koristi za rad na drugoj-idućoj i time se 'anulira' latencija, nedostupnost, tj za sys-ostatak izgleda kao da je memorija konstantno dostupna za rad.. no to je tako sa svim memorijama, dok se samo po brzinama-clocku razlikuju generacije ddr1-2-3-4-5-.. + naravno i po naponu, jer kako raste kapacitet, tako raste i broj tranzistora, čipova koji traže struju za rad, koji kad bi ostali na istom naponu kumulativno bi rezulirali višom temperaturom tj .. bijeli dim, tj zato je svaka iduća-brža gen rama na nižoj voltaži-naponu, jer je to termička granica rada, pregaranja, greške.. tj velike razlike se odnose primarno na napon rada modula, tad dolazi novi-idući broj, .. dok je kapacitet ograničen brojem čipova tj njihovom gustoćom, tehnologijom litografije koji na kvadratni mm smjesti više tranzistora.. a to treba i hladiti (tehnički ispravno je reći, odvoditi toplinu..) itd..

edit: ili nešto kao karikiran kvaka22 odgovor, dualchanel bi bio važnij-vidljiviji na slabijem računalu, upravo zato jer nema ostatak kao više keša.. no slabiji cpu ionako ne može obraditi veću količinu, npr 4-core vs 20core-jači.. pa mu ni brži ram ne pomaže, dok se na jačem koji čeka podatke to primjeti, tj ona uska grla.. i naravno logika koja kaže da nećemo staviti najbolje gume na najslabiji auto-motor nego najjače na najjače kako bi usko grlo bilo manje, dok za slabije nije važno.. no u benču bi bila vidljivija razlika, manje usko grlo i tad bi teoretski na slabijem cpu bila vidljivija razlika u brzini rama ali realno samo u sintetičkom benču gdje cpu ne bi bio usko grlo ili za gaming-video gdje to primarno radi gpu koja zato ima vlastiti ram-vram.. tj najslabija računala s integrušom više dobijaju dualčenelom jer se tad i više koristi, ne toliko za cpu dio koliko za gpu... dok se top modeli npr laptopa i dalje uparuju s recimo rtx-5080m koja će raditi glavni posao pa je to sve sporedno.. itd.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 9:47 (ihush).
12 godina

Eh, "RAM memorija", uvijek me ubode u oči taj pojam...

3 0 hvala 0
16 godina

.. + da ali :) ..

-kao olakotna okolnost,.. kad se govori o tipivima 'memorija' tad bi teoretski bilo ok reći ram-memorija, kao i privremena ili trajna memorija, kao keš-memorija, disk-storage memorija ili kao memorijski-adresni prostor pri čemu ram označava konkretnije koji dio/tip i sl. a sam akronim je nama postao 'riječ' s konkretnim značenjem, ne doživljavamo ga kao akronim koji sadrži riječ memorija na kraju, kao i problem kad se govori o 'diskovima' iz doba mehaničkih koji su bili nešto okruglo-disk-ploča (koja se vrti) a sad su ssd, čip, nešto što nema veze s diskom, no ostao je kolokvijalan naziv dok ingliš ima par varnijanti, kao drive i storage... koje su u tom kontekstu neadekvatne-nejasne za prijevod pa pobjeđuje sari (sad pogrešan) naziv disk..

nešto kao kad se u blizini ferovca za struju kaže voltaža misleći na snagu ili što već.. :)

-ali da, zvuči glupasto :)) ...

17 godina
ihush kaže...

.. + da ali :) ..

-kao olakotna okolnost,.. kad se govori o tipivima 'memorija' tad bi teoretski bilo ok reći ram-memorija, kao i privremena ili trajna memorija, kao keš-memorija, disk-storage memorija ili kao memorijski-adresni prostor pri čemu ram označava konkretnije koji dio/tip i sl. a sam akronim je nama postao 'riječ' s konkretnim značenjem, ne doživljavamo ga kao akronim koji sadrži riječ memorija na kraju, kao i problem kad se govori o 'diskovima' iz doba mehaničkih koji su bili nešto okruglo-disk-ploča (koja se vrti) a sad su ssd, čip, nešto što nema veze s diskom, no ostao je kolokvijalan naziv dok ingliš ima par varnijanti, kao drive i storage... koje su u tom kontekstu neadekvatne-nejasne za prijevod pa pobjeđuje sari (sad pogrešan) naziv disk..

nešto kao kad se u blizini ferovca za struju kaže voltaža misleći na snagu ili što već.. :)

-ali da, zvuči glupasto :)) ...

zaboravio si još jedan primjer koji je još češći "LED dioda" :)

15 godina

Također, ideja da računalo treba gasiti svaku večer kako bi se "odmorilo" više ne drži vodu.

Ovo nikad niti nije držalo vodu, a bogme ni struju.

Eleltronički uređaji u 99% slučajeva umiru zbog prijelaznih pojava koje se događaju kod paljenja i gašenja.

Izvrstan primjer su suhi elektroliti u napajunju koji čak i takvi rade (dakle osušili su se izgubili kapacitet i treba ih baciti u smeće i staviti nove)

Radit je još dugo ako uređaj ne budete gasili!

Kad ga prvi put ugasite i nakon par minuta ponovo upalite... munje i gromovi a ni bijeli dim nije isključen... 

0 1 hvala 0
10 godina
Satman1w kaže...

Također, ideja da računalo treba gasiti svaku večer kako bi se "odmorilo" više ne drži vodu.

Ovo nikad niti nije držalo vodu, a bogme ni struju.

Eleltronički uređaji u 99% slučajeva umiru zbog prijelaznih pojava koje se događaju kod paljenja i gašenja.

Izvrstan primjer su suhi elektroliti u napajunju koji čak i takvi rade (dakle osušili su se izgubili kapacitet i treba ih baciti u smeće i staviti nove)

Radit je još dugo ako uređaj ne budete gasili!

Kad ga prvi put ugasite i nakon par minuta ponovo upalite... munje i gromovi a ni bijeli dim nije isključen... 

Već 11 godina imam PC s low end napajanjem kojeg gasim svaku večer jer mi smetaju svjetla. Mislim da će ga prije ubiti starost nego gašenje. 

15 godina
CyberK kaže...

Eh, "RAM memorija", uvijek me ubode u oči taj pojam...

LED dioda 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice