Stavljanje banane na zvučnički kabel

poruka: 26
|
čitano: 12.423
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Stavljanje konektora na zvučnički kabel

Pozdrav!

Uzeo sam zvučnike, pojačalo i kabele u Sonus artu(kojeg ne preporučam)  (Zapravo ne preporučam slijeđenje informacija s njihovog weba..) i pojeo govno.

Stvar je u tome da sam u prvoj narudžbi odabrao dva kabela po metar koji imaju konektore na kraju. Nakon toga me je nazvao lik iz trgovine i rekao da preporuča da uzmem 2 metra svaki. Poslušao sam ga i pristao na to.

Sve bi bilo dobro da sam dobio dva kabela sa konektorima, ali ne, ja sam dobio 4 metra žica. Sad ne znam jel me ovaj debil išao namjerno zajebat ili što, ali njegov odgovor na to je bio da mu donesem kabel da oni to srede i da će im trebati par dana.

Sad, gdje mi preporučate da odnesem da to naprave u nekom razumnijem roku i ima li možda koja dobra duša na forumu da bi to napravila za pivu? 

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.3.2015 21:16 (chutac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

U svakom malo boljem servisu će ti to džaba uraditi ako, naravno, doneseš materijal.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Moze preporuka nekih koji rade subotom?

Bude sutra buraz uzeo konektore pa cu u subotu zapicit za Zagreb sa kabelom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Stavljanje konektora na zvučnički kabel

Pozdrav chutac,

Prilično sam siguran da sam ja debil koji ti je preporučio 4 m ali vjeruj mi da je bilo iz dobre namjere. Osim toga, u prvoj si narudžbi također naručio 2 m neterminiranog kabela (bez bananica) što je navedeno na webu: http://sonusart.hr/product.aspx?c=0&p=1104 

Ako misliš da sam to u razgovoru trebao dodatno napomenuti, osjećam se osobno odgovornim za to, pa ne bih želio da kriviš Sonus art zbog moje greške. Stojim ti na raspolaganju sutra cijeli dan pa me nazovi da vidim kako ti mogu pomoći, jer vjeruj mi - to mi je bila jedina motivacija i kad sam preporučio 4 m (točnije 3 m al si ti inzistirao uzeti 4)

Za terminaciju si s nekim drugim razgovarao, ali nažalost to se naplaćuje kupcima pošto mi plaćamo ekipi koja to terminira.

Uglavnom, stojim ti na raspolaganju, putem telefona, mejla, fejsa pa i foruma ako treba :)

Lp,

Marcel

Web Wookiee #DontBeEvilBlogger
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.3.2015 21:14 (hedseek).
17 godina
moderator
hedseek kaže...

Ako misliš da sam to u razgovoru trebao dodatno napomenuti, osjećam se osobno odgovornim za to, pa ne bih želio da kriviš Sonus art zbog moje greške.

Tekst kaže jedno (neterminirani), a slika kaže drugo (terminirani). A kaže se da slika govori tisuću riječi. 

15 godina
neaktivan

Ispričavam se što sam te nazvao debilom, bio sam živčan, nadam se da se nisi uvrijedio.

Sad, kabel koji sam naručio, a jest taj koji si linkao, na slici ima konektore pa sam zaključio da je terminiran(piše da je neterminiran, ali budući da nisam znao što znači, nisam mislio da ima veze sa konektorima jer ih na slici ima).
Moja je greška, ali što je, tu je. Budem nešto probao smisliti. Otići ću ovdje u Sisku u jednu radnju gdje to možda rade i vidjeti, ako ne uspije, uzet ću bananice u Sonus artu, ali sigurno neću ostaviti da to napravite, ne jer vam ne vjerujem, nego jer mi je rečeno da to šaljete negdje i da to traje par dana, a ne može biti toliko komplicirano za uraditi samostalno.

Marcel, još jednom se ispričavam na uvredi, nisi zaslužio 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

znam baksa, da imam 10 patuljaka na raspolaganju, pofotkao bih svaki uređaj, ali ovako moram improvizirati s fotkama koje nađem na netu. Nadao sam se da će tekst i vezani proizvod govoriti za sebe, ali u pravu si, treba to bolje srediti!

Poz,

M

13 godina

Moja preporuka, spoji kablove na pojačalo i zvučnike direktno ako je moguće, a 99% sam siguran da je moguće. Netrebaju ti nikakve bananice, najbolji je spoj bez toga, stegneš kablove dobro u terminalima pojačala i zvučnika i to je to :) 

Naravno treba paziti da se ne oguli previše izolacije pa da ne dođe do kratkog spoja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.3.2015 21:23 (Gigabyte091).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Stavljanje banane na zvučnički kabel

ma ne moraš se ispričavati, znam kako je kad dobiješ nešto što nisi očekivao, ali vjeruj mi - sve što smo ti rekli išlo je u najboljoj namjeri :)

kablove stvarno šaljemo na terminaciju jer želimo da to bude kvalitetno odrađeno, a ponekad banane mogu biti skuplje od kablova.

Btw, slažem se sa zadnjim komentarom - spoji žice direktno na terminale u pojačalu, nema razlike u zvuku ;) banane su tu samo radi praktičnosti (npr ako često planiraš seliti zvučnike po kući)

15 godina
neaktivan

Ček, a ovaj kratki spoj?
Na šta moram paziti?

EDIT: Poštujem to da šaljete da bude što kvalitetnije, ali meni to sad ne odgovara pa ću to zaobići :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.3.2015 21:35 (chutac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
chutac kaže...

Ček, a ovaj kratki spoj?
Na šta moram paziti?

Da ti vodič iz jedne žice ne dođe u kontakt s vodičem iz druge žice. U suprotnom... BUUUUM!  Znači crveno i crno (tj. vodiči, metalni dijelovi iz crvenog i crnog) ne smiju međusobno doći u kontakt.

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.3.2015 21:49 (mbaksa).
15 godina
neaktivan

Aha, samo to?
Pa nije to problem.
A koliko žice da ostavim da viri izvan farbane izolacije?
Centimetar?

I trebam li zavrtati žicu da se ne rasipa ili da ju samo gurnem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
chutac kaže...

A koliko žice da ostavim da viri izvan farbane izolacije?
Centimetar?

Kako točno izgledaju konektori na pojačalu? Može li se malo odšarafiti pa da se žica omota oko konektora i onda stegne? Ako je tako, onda to i napravi, umjesto da guraš u konektor kao što bi gurao bananicu (nekako mi se iz tvoje poruke učinilo da si to naumio napraviti).

chutac kaže...

I trebam li zavrtati žicu da se ne rasipa

Uvijek zavrtati licnatu žicu, štogod da spajaš upravo iz razloga kojeg si napisao - da se ne rasipa. Ovisno što se spaja uputno je na žicu staviti i malo lema pa se onda više nimalo neće rasipati, samo što je onda daleko kruća (pa ti to valjda ne bi odgovaralo u ovom slučaju).

15 godina
neaktivan

http://us.marantz.com/Assets/Images/Products/NR1504/NR1504_speakerterminals_LR.JPG
Ovako izgledaju konektori na pojačalu.

I da, mislio sam gurati unutra 

Mislim da je bolje da pričekam banane :)

A kako se banane pričvršćuju? Treba neki posebni alat?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Nacrtano ti je lijevo do tih konektora kako da staviš i stegneš žicu. Isto ti je nacrnano i objašnjeno u uputama.

chutac kaže...

Nemaš razloga za to.

chutac kaže...

Samo prsti. Gurneš i to je to. 

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Nacrtano ti je lijevo do tih konektora kako da staviš i stegneš žicu. Isto ti je nacrnano i objašnjeno u uputama.

chutac kaže...

Nemaš razloga za to.

chutac kaže...

Samo prsti. Gurneš i to je to. 

Hvala na pojašnjenju slike. Nisam ju baš proučio jer sam se orjentirao na problem kabela, ali eto, tu mi ni ne trebaju banane :)

Sutra budem skočio do te radnje da vidim jel stavljaju banane. Ako stavljaju, stavit ću da bude lakše, a ako ne, budem žice motao :)

Mislim da me nisi razumio za pričvršćavanje banana. Mislio sam kako se žice pričvrste u njih. Ili isto kao što si naveo? 

17 godina
moderator
chutac kaže...
Mislim da me nisi razumio za pričvršćavanje banana. Mislio sam kako se žice pričvrste u njih. Ili isto kao što si naveo? 

Ovisi o konektoru. Ako ima šarafe:

Ako nema šarafe:

15 godina
neaktivan

Znači u oba slučaja je krajnje jednostavno.
Hvala na videima :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
protjeran

Mada ovo nema veze sa temom,ali kada sam vidio ove kablove od 13.000 kuna na toj stranici nazvao sam psihijatra i ugovorio sastanak da mi razjasni ko je tu lud ja ili kablovi.

Dali su oni napravljeni od punog zlata i jesu li "usvirani " da toliko kostaju.Ili mozda mogu pricati sa korisnikom.

0 0 hvala 0
14 godina
Firef0X kaže...

Mada ovo nema veze sa temom,ali kada sam vidio ove kablove od 13.000 kuna na toj stranici nazvao sam psihijatra i ugovorio sastanak da mi razjasni ko je tu lud ja ili kablovi.

Dali su oni napravljeni od punog zlata i jesu li "usvirani " da toliko kostaju.Ili mozda mogu pricati sa korisnikom.

Nije ti to nista. Pogledaj ovaj hdmi kabel. http://www.ronis.hr/kabel-hdmi-audioquest-diamond-16m/audioquest-diamond-16m/product/

Za ljude s viskom novca i manjkom pameti.

15 godina
neaktivan

Sve pokopčano i radi :D

Čak i zvučnici koji su bili izložbeni primjerak :)

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Chutac, drago mi je da sve radi, pa čak i zvučnici koji su stajali u izlogu ;)

btw, ponukani tvojim slučajem odlučili smo razjasniti razlike između terminiranih i neterminiranih kablova, ali i napraviti nove fotografije svih kablova (fotkanje u tijeku), pa eto - hvala ti što si nam ukazao na problem i sori još jednom što nismo dovoljno jasno naglasili tu razliku ranije (moj grijeh).

Poz,

Marcel

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.3.2015 14:20 (hedseek).
16 godina

Koja je razlika između kabela za 45kn metar i bilo kojeg drugog kabela sa dva vodiča? Pogotovo ako se radi o samo 1-2m

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Dobro da si slike promijenio 

I nemoj se ti smijati mojim izložbenim zvučnicima, ti si rekao da su u ganjc stanju!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Diablo86, prenosim ti odgovor kolege koji je tehnički stručniji od mene:
"Konstrukcijske razlike između kabela za 4, 44, 444 i 4444 kn/m su u pravilu pozamašne. Na cijenu kabela utječu izabrani materijali vodiča i dielektrika, količina materijala, kompleksnost konfiguracije pletenja, količina u kojoj se kabel proizvodi, jednostavnost terminiranja (za terminirane kabele) itsl.

Kolike su zvučne razlike ostat će do daljnjega u subjektivnoj domeni. I među slušateljima koji imaju uređaje iz početnih razreda kvalitete, kao i među onima koji imaju najskuplje što se može nabaviti postoje stavovi od onih da su kabeli irelevantni do toga da su upravo oni krucijalni za ukupni dojam. Pokušajte steći nešto vlastitog iskustva pa tako nađite sami svoje mjesto u tim dilemama. Nema ništa loše u tome ako vas prolaze trnci dok slušate na opremi koju niste puno platili :)

Također ne postoji nikakav zacementirani podatak kad duljina kabela postaje značajna. Tko može sa sigurnošću reći je li "prag čujnosti" duljinje kabela na 15, 150  ili 500 cm?"

btw, u Sonus Artu nudimo opciju da terminirane kabele koje imamo u dućanu prije kupovine uzmete na probu.
Ecommerce Hrvatska
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.3.2015 12:32 (hedseek).
17 godina
neaktivan

Bi l možda netko bio dobar staviti koji link na ebay ili neki tutorial s popisom što treba za razumno dobro terminirati kabel? Zafrkao sam krajeve i zalio lemom prije par godina, mehanički se i dalje sve čini ok, ali kao da je nešto iz lema ili zraka počelo utjecati na žičice unutar (prozirne) izolacije pa su primjetno potamnile na krajevima. Imam dojam da sam nešto napravio krivo...

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice