Problemi sa instalacijom/dizanjem OS-a (memorija?)

poruka: 4
|
čitano: 2.664
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Eto, napokon je stigao novi komp. Već dugo nisam osjetio gušt slaganja novog računala. Uglavnom, nakon nešto natezanja s kablovinjem, uspio sam kućište iznutra dovesti u kakav-takav red.

No, onda su krenuli problemi. Upalim računalo, prođe POST, ubacim DVD od Viste x64, da bi se pri učitavanju datoteka potrebnih za instalaciju računalo smzrnulo. Ništa, resetiram, idem probati opet. Sad dođe na nekih 50% i opet se smrzne. Idemo treći put. Ovaj put sve učita, instalacija prođe bez problema, da bi se pri prvom restartu opet sve smrznulo, što naravno znači da instalacija tehnički nije obavljena do kraja, pa treba sve ispočetka. Ne budi lijen, odlučim još jednom pokušati i ovaj put sve profunkcionira. Sav sretan, instaliram softver od matične ploče i -- opet se smrzne pri restartu. Pomislim da je možda problem u čvrstom disku (odnosno, u spoju diska i matične ploče) budući da je znao u par navrata prestati sa radom. Prebacim ga na drugi SATA port na matičnoj, kadli -- radi!

Barem sam tako mislio. Instaliram softver od matične, WLAN kartice i ostale điđe-baje, kad opet isti problemi prilikom pokušaja instalacije Service Packa. Da svar bude gora, sad se uopće nije htio bootati. Resetiram CMOS, i nakon par pokušaja ga uspijem natjerati da se pokrene. Prođe POST, krene učitavati OS, i onda -- resetira se sam od sebe. I tako u krug. Tu i tamo iskoči BSoD (često na taman toliko da uspijem samo registrirati plavu boju) i opet se resetira.

Okej, možda je problem u Visti. Idem probati sa XP-om. Ubacim instalacijski CD (XP 64bit), krene učitavati datoteke i opet se smrzne. Krenem drugi put, instalacija prođe u redu, ali smrzne se pri podizanju Windowsa. Idemo ponovno. Ovaj put sve proradi, instaliram većinu bitnih programa, ali opet se smrzne.

Negdje oko ovog vremena sam počeo sumnjati da bi problem mogao biti u memoriji. Naime, računalo se smrznulo prilikom POST-a kod prepoznavanja memorije. Okej, to bi moglo nešto značiti, ali nisam se previše obazirao na to. Uglavnom, Podignem OS preko Last known good configuration, vidim da mi je poremetio neke upravljačke programe. Ništa zato, reinstaliram ih i opet normalno radi. Otvorim CPU-Z da vidim kako prepoznaje komponente koje se skrivaju pod haubom, kadli -- memorija radi na 333 MHz (odnosno 667 budući da je DDR u pitanju), a deklarirana je kao DDR2-800. Restartam računalo, u BIOS-u namjestim takt memorije na 400 MHz, i sustav se podigne iz četvrtog-petog pokušaja.

Moram napomenuti da je u vremenu koje pokriva zadnjih par odlomaka CMOS bio resetiran nekoliko puta jer sam stalno prčkao po BIOSu. Osim toga, tu mi je negdje pri jednom restartu izbacio BSoD pri učitavanju OS-a.

Uglavnom, otvorim kućište (po tko zna koji put) i izvadim memorijski modul iz drugog utora. Upalim računalo i sustav se uopće ne podiže. Resetiram, čekam neko vrijeme da vidim reakciju -- ništa. Desetak sam puta resetirao računalo, i desetak se puta sustav nije htio podići. Izvadim i taj drugi modul, stavim onaj prvi na njegovo mjesto i -- eureka! Sustav se podiže. Windowsi se učitavaju odvratno brzo, sve radi stabilno. Pokušam ga restartati jednom, dvaput, triput -- sve radi.

Izvadio sam ovaj drugi modul i otišao ga reklamirati. Dođoh, objasnih, priložih račun, bez puno pogovora dobih novi modul (svaka čast dečkima iz ADM-a na profesionalnosti). Ugradio sam ga maločas u računalo i sve radi savršeno. Pretpostavljam da sam uspio locirati i riješiti problem, no ako netko iskusniji misli da bi problem mogao čučati u nekoj drugoj komponenti, a ne samo u memoriji, neka se slobodno javi. Prije nego što me zatrpaju komentari tipa "Ako si uspio riješiti problem, zašto si onda otvorio ovakvu temu?" i tome slično -- ne znam jesam li ga zaista riješio. Zasad sve radi, ali s obzirom na to da me računalo gotovo izludilo u zadnjih par dana, prisutna je jedna fina doza paranoje u stilu "Hoće li se opet smrznuti?" Ako je problem zaista bio u lošoj memoriji, vjerujem da ova tema može pomoći nekome tko ima sličnih problema.

Konfiguracija je sljedeća:

MBO: AsRock AOD790GX

CPU: AMD Phenom II 720 X3 (sa otključanom četvrtom jezgrom)

RAM: 2x2GB Kingmax DDR2-800

HDD: WD Caviar Blue 640GB

PSU: Corsair CX400

ODU: Pioneer DVR-216BK

PCI: Canyon PCI W-LAN adapter

kućište: Antec P182

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

tema može pomoći, ali ne znam tko ju može pročitati do kraja

ne mora značiti da je samo problem u ramu, zna se desit da određeni ram jednostavno se kolje iz nekog razloga, staviš od drugog proizvođača, radi normalno

u ovom slučaju je očito bio problematičan ram

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problemi sa instalacijom/dizanjem OS-a (memori
Pa u principu po svoj si prilici sam sebi dao odgovor.

RAM je bio problematičan, ako bez njega radi dobro, odnosno radi dobro i sa zamjenskim, problem je bio u tome.

Normalno da je prisutna određena doza paranoje, ali to je normalno.

Uživaj u ispravnom računalu i to je to.
I have visited the hidden parts of the world. I have fought in both world wars, served the liberty in many others. I have saved the world from alien invasions and mutants. I have won the olimpics, and i was awarded the world footballer of the year award. I'm a gamer. And what have you done recently?
16 godina

Imao sam problem s različitim serijama Kingmax PC 6400.

2x1 Gb DDR2 imah u stroju,i kolega mi da 2 keksa novije serije.

Probam ih stavit sve u stroj(DC 2x2 ista) i pljuga,system se rušio....

par puta BSOD...onda sam iz stroja od klinaca uzeo 2x512 Mb,

stavio u svoj stoj u kombinaciji s 2x1 Gb starijeg RAM-a,

njima ova 2 keksa od frenda

i sad radi sve kak treba.

Da,problem može bit s memorijom....

CPU: C2D E 4300 OC@2700 Mhz, GPU: Gigabyte Radeon HD 4850 512 Mb, MBO: Gigabyte GA-P35-DS3L rev 2.0, HDD: Seagate 320&500 Gb, MEM: Kingmax PC 6400 3 Gb DDR2 800 Mhz DC,OC@900 Mhz, PWR: Fortron Blue Storm II 500 W, LCD: LG L194WT
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice