Popravljeni HD - da li mu vjerovati?

poruka: 7
|
čitano: 1.021
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Bok,

Interni HD mi je krepao ubrzo nakon kupovine  (jako glasan, ne prolazi WD Lifeguard test, HD tune ne moze završiti test).U biti je od samog početka bio preglasan što znači da je kupljen neispravan ali u to nisam bio siguran.

Podatke nisam izgubio, uspio sam ih kopirati u zadnji trenutak s Ddrescue.

Poslao sam ga na reklamaciju i dobio isti HD natrag ali popravljen.

Po serijskom broju znam da se radi o istom hdu. Dosta sam se iznenadio - očekivao sam novi hd, nisam znao da to popravljaju.

Sada više nije glasan i prolazi Lifeguard test te su mu HD tune rezultati ok (pokušao sam naći rezultate testa istih ili sličnih hd-ova na netu i tu su negdje).Čini se da je ispravan.

E sad, da li mogu imati povjerenja u taj hd kao da se radi o novom ispravnom primjerku?

Što su mu mogli napraviti da ga poprave? Ili se radi o nekoj improvizaciji za koju je samo pitanje trenutka kada će eksplodirati?

Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.12.2015 7:32 (Spoke).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
Re: Popravljeni HD - da li mu vjerovati?
Spoke kaže...

Što su mu mogli napraviti da ga poprave?

Stavili noviji firmware? Pritegli ili otpustili šarafe? Pločicu s elektronikom nisu mijenjali jer bi onda imao drugi serijski broj.

Daj screenshot kartice Health od HD Tunea (znači, SMART podatke).

13 godina
odjavljen

Po tome, nema ti pravila. Taj HDD ti može raditi idućih 10god bez greške. Da si išao reklamirati za novi/drugi, opet nemaš garancije iako ti je na početku ispravan da ti bude dugo radio.

skOOrvy http://www.speedtest.net/result/4656104677.png
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Hvala na odgovoru, evo prtscra.

13 godina
neaktivan

Znaci vjerovati mu kao da je novi hd?

18 godina
moderator
Spoke kaže...

Znaci vjerovati mu kao da je novi hd?

Ni jednom disku, ni jednom pojedinačnom mediju ne možeš vjerovati. Uvijek moraš imati na barem još jednom fizičkom mediju kopiju svega što ti je bitno.

Prema Health/SMART podacima disk se sad čini OK. Ne može ti nitko drugi ništa više reći, kad ne znaš što su mu radili. Ako su samo nadogradili firmware, onda bi sad trebao biti skoro ko novi.

17 godina

-još vjerojatnije.. nisu radili ništa (jer bi resetriali time-counter..) npr običan format i disk radi (tko zna što je bilo.. npr zbrljavljena particija i sl).

disk može crknuti bilo kad, od trena proizvodnje do par desetljeća. Ovaj disk je možda promijenio nekoliko vlasnika.. mora ga se gledati kao sumnjivog.

btw, 1800 radnih sati... to je par mjeseci 24h rada.. ili godina za normalnog usera, nemam dojam da je disk toliko dugo kod korisnika.. to znači da su ga već prodavali, ali ako test ne nalazi grešku, nema se što reklamirati. .. osim, konkretnim alatom proizvođača (kao wddiag) potražiti errorcode različit od nule, to vrijedi.

+ upravo kao što ne prolazi wd-lifegurard test iz prvog posta.. službeni alati su relevantni.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.12.2015 23:09 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice