Pozdrav!
Kupio sam novu grafičku Sapphire Radeon HD 6850 Toxic i izgleda da imam problema sa matičnom.
Naime, matična je nešto starija, radi se o Gigabyte ploči GA-N650SLI-DS4L koja ima PCI Express x16, pretpostavljam verzije 1.0 ili 1.1.
Grafička je PCI Express 2.1.
E sad, serviseri u dučanu u kojoj sam kupio grafičku me uvjeravaju da to ne može radit na staroj ploči, dok svi drugi govore da mora radit.
Čak i službena dokumentacija standarda za PCI Express tvrdi da su sve verzije međusobno kompatibilne.
Uglavnom, meni komp ne radi. Dobije struju i upali se i procesor i grafička (barem se ventilatori vrte) i onda mi ploča zapišti (javlja da je problem sa grafičkom).
Sumnjam da je problem u napajanju, 550W bi trebalo biti dosta, a i probao sam sa par različitih kablova pospajati grafičku iz različitih konektora (modularno je napajanje) i ništa ne pomaže.
Isto tako, stara grafička radi, ona koristi jedno 6 pinsko napajanje, dok nova koristi 2x6pin. Probao sam staru grafičku sa oba 6 pinska konektora i radila je...
Tako da sumnjam da je ipak problem u matičnoj (osim ako grafička nije došla neispravna - nažalost nemam gdje drugdje probat da li radi).
Ima li netko slična iskustva ili zna u čemu bi mogao ovdje biti problem?
Unaprijed hvala na savjetima.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
da li imas 550w shrotex-drekstar napajanje ili neki brand name?
Prvo, ispravak netočnog navoda, radi se o 520W.
Napajanje je Seasonic S12 II Bronze 520W (bio u jednom od posljednjih BUG-ova - solidna ocjena)
ako si blizu osjeka mozes doci kod mene da isprobas dali graficka radi
Mozda kartica nije ipravna, premda sumnjam. Probaj kod nekog prijatelja da radi.
A ovo za utor mislim da bi trebalo raditi jer sam ja imal slucaj da je grafa bila 2.0 a ploca podrzavala samo 1.1 i uredno je radila.
Moguće je da na starim pločama ne radi nova kartica makar se radi isto o PCI-E utoru,ja sam naletio na jednu asrokicu na kojoj nije htjela raditi ati 5770.
Update BIOS-a na ploči bi mogao pomoći, ako postoji naravno.
Probao sam kod frenda koji ima nešto noviju ploču, Gigabyte GA-965G-DS3, samo nikako da nađem koju verziju PCI Expressa ima, ali uglavnom, ni kod njega nije radila, tako da mi se sve više čini da je grafička u banani...
ako si blizu osjeka mozes doci kod mene da isprobas dali graficka radi
Hvala na ponudi, ali u ZG sam...
Update BIOS-a na ploči bi mogao pomoći, ako postoji naravno.
OK, riješio sam problem - kupnjom nove matične.
Na kraju sam otišao u servis s grafičkom i dečki su mi na licu mjesta ugurali grafičku u svoj komp i zaključili da radi!
Tako da izgleda da ipak PCIe 2.1 ne radi na PCIe 1.0, barem ne na svim čipsetima i sa starim verzijama BIOS-a.
Ploče na kojima sam isprobavao (čipseti nForce 650 i Intel 645) su imale prastare BIOS-e (iz sredine 2008.) i BIOS nikad nije nadogađivan podrškom za PCIe 2.x, koja je očito potrebna za rad novih kartica. Ne znam koliko dugo drugi proizvođači pružaju podršku za svoje proizvode, ali Gigabyte ovdje podbacuje.
Evo, da znate za ubuduće, ako planirate na svoju stariju ploču staviti novu grafičku, budite sigurni da vam ploča može progutat novi PCIe standard...
Hvala svima još jednom na savjetima.
Pozdrav!
koju si maticnu uzeo?
Jedinu koju sam našao da ima sve što mi treba - s775, 4x DDR2, PCIe 2.0 i RAID, ASUS P5QD TURBO, cca 800 kn...