Europa Universalis IV

poruka: 550
|
čitano: 112.945
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Sve ovo sto si ti napisao o kako pobjedit turke je malo "nategnuto", al eto, neznam zasto ste zapeli za Bizant kad ima toliko drugih lijepih drzava..

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Europa Universalis IV
Jonja kaže...

Sve ovo sto si ti napisao o kako pobjedit turke je malo "nategnuto", al eto, neznam zasto ste zapeli za Bizant kad ima toliko drugih lijepih drzava..

u stvari je postalo jako nategnuto

evo sad sam počeo par novih parija i moram reč da svaka novija partija je sve teža i teža

ko da AI uči moje poteze i parira im u novim partijama????

a zakaj smo zapeli za bizant?

pa tako, stvar je prestiža sa bizantom bit faca {#}

edit:

Ali kako mi je EU malo dosadila i trenutno ratujem sa legionarima u TWII malo za promjenu, pa se ovom problemu sa bizantom vartim za mjesec dva {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.9.2013 11:01 (Darky).
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

a jbg bizant je zanimljiv, položaj je odličan, ideje su ok, cjeli dlc im je posvećen, suđeno im je da propadnu

al dobro darky oko jednog se slažemo, diplomacija je ključ, tj. malo jača savezništva, ako čamiš samo i spamaš galije, gotov si

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Koliki vam je maksimalni income od trejda? Meni je 1650-ta godina sa engleskom imam 60 dukata mjesecno od trejda.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Meni je sa portugalom bio 400, al sam vidio da ljudi postizu 2000 bez problema

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Pozdrav narode :D

Sa kojom je državom najlakše krenuti? Probao sam sa Bizantom pošto detaljno pišete u njemu, ali nikako ne mogu postići da prođe barem 10 godina a da me Otomani ne unište haha.

I zašto su mi Achievmentsi ugašeni na Steamu? Npr. ima ach za royal marriage, postignem ga i niš se ne dogodi?

The truth is out there?! Does anyone know the URL?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Historian kaže...

Sa kojom je državom najlakše krenuti? Probao sam sa Bizantom pošto detaljno pišete u njemu, ali nikako ne mogu postići da prođe barem 10 godina a da me Otomani ne unište haha.

I zašto su mi Achievmentsi ugašeni na Steamu? Npr. ima ach za royal marriage, postignem ga i niš se ne dogodi?

Portugal je ok za uhodavanje, napraviš rani savez sa Castilom i miran si, kasnije ćeš imati problema eventualno sa Marokom, al lako ih središ kad imaš španjolce uz sebe, neka ti prva ideja bude exploration i rushaj Conquest of New World, to će ti omogućiti kolonizaciju, kreneš od zapadne Afrike, 2-3 kolonije a onda se prije 1480. prebaciš na Južnu Ameriku. Sjevernu nemoj zato jer će biti belaja u kasnijoj igri kad dođu Britanija, Francuska pa nastanak SAD-a...

U srednjoj možeš rasturiti Azteke, ali nemoj im uzimat sve provnicije, eventualno 1-2, samo ih deri i uzimaj novce (imaju love ko blata).

Osim portugala uzmeš si velike države poput Francuske, Castile, Otomana koji domah na početku imaju vojsku i spremni su za osvajanja.

Za achievmentse moraš igrat u Ironman modu (manje savea, isključena konzola itd.)

edit:

evo i video komentar, lik dobro pojašnjava neke osnove.

o/
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.9.2013 16:11 (Apachy).
17 godina
Europa Universalis IV

S novim patchem baš mu i nije dobro uzimati pare u mirovnim pregovorima, jer sada su uveli ono da ovisno i količini koju im uzmeš poveća ti se i inflacija. Dakle uzimaj im po jednu dvije provincije i zlato ako ti baš treba u tom trenutku. I da Portugal je uvijek bila dobra zemlja za početnike.

It is better to be hated for who you are, than to be loved for someone you are not.

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Europa Universalis IV
Historian kaže...

Bizant nije za početnika, to je kad dođeš do ranka Jedi Master {#}

za početnika

mayor nacije

1. Castilja - najlakša

2. Otomani

3. Francuska

4. Engleska

5. Austrija

6. Portugal - najteži

Od malih nacija interesatna je Flandrija (morate je napravit kao vazala od Burgundije), možete od nje napravit nizozemce

Trgovački je jaka, istraživanja su im jača i brža od engleza i francuza, odlični za kolonizatore

Za Achievments => prije kampanje ukopčaj Iron mode

iako moram priznati da me taj iron mode jako živcira, previše puta gubi vezu sa serverom i cloudom

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.9.2013 21:24 (Darky).
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Hvala svima na pomoći.

Započeo sam sa Portugalom, puno lakši od Bizanta :D

Imam dobre prihode, trudim se biti dobar u trgovini, uzeo Exploration ideju, dobivam prestiž od istraživanja i odmah na početku kolonizirao ono otočje zapadno od Afrike i osnovao prvu koloniju u Brazilu :)

Samo Portugal ima jednu core regiju u Maroku, u toj regiji su muslimani, a pod misiju sam uzeo Religious Unity, znači moram je pretvoriti u kršćansku, tamo pošaljem misionara i pod progres mi piše "never", u smislu da nikad neće preobratiti tu regiju, pa što sada? Moram li sljedeću ideju uzeti religiju pa tamo stavljati bodove ili?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pređeš mišem preko toga pa vidiš šta ti smanjuje procenat ispod 0%.

To sam ja- sigurno JA
17 godina
neaktivan
Historian kaže...

Hvala svima na pomoći.

Samo Portugal ima jednu core regiju u Maroku, u toj regiji su muslimani, a pod misiju sam uzeo Religious Unity, znači moram je pretvoriti u kršćansku, tamo pošaljem misionara i pod progres mi piše "never", u smislu da nikad neće preobratiti tu regiju, pa što sada? Moram li sljedeću ideju uzeti religiju pa tamo stavljati bodove ili?

ne moraš,

Pazi samo na sljedeće:

napravi core ako već nisi

gradi zgrade da ojačaš pokrajinu

vremenom će ti se promijeniti struktura stanovništva pa će bit naklonjenije preobraćenju

inače, ako za savjetnika kralja uzmeš misionara dobiješ bonus snagu za misionare

isto tako pod uredbama (kad imaš misionara za savjetnika) možeš ojačati misionare

kad ih ojačaš 2-3% onda će ti bit lakše i brže preobraćenje

12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Evo tu su slike, znači razlika je u prvoj slici je -5.9% i zato ne mogu promjeniti religiju.

ne mogu jos zgrade graditi, nemam tehnologije, a ako mi stability padne na -1 tamo se pojavljuju regimente fez nacionalista. onda cekam da tehnologija ode napred :D

Ceuta Ceuta
Gibraltar Gibraltar
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Europa Universalis IV

Jako teško ti je preobratit regije s islamskim vjerama, jer one odmah imaju -2% na to, i onda još kada se doda na to ako je bogata, ima veliki base tax, i naravno kako ti je to jedina provincija u toj regiji jasno da ti je neprihvaćena kultura u njoj, nemoguće ti je sada preobratiti ju. Ako baš želiš onda ćeš morati zaposliti savjetnika koji daje + na convert, a i ne bi bilo loše uzeti religion nacionalne ideje, no to SAMO AKO se planiraš dalje širiti u Afriku i islamske provincije, ako ne zaboravi na tu provinciju, ili još bolje prodaj je nekoj zemlji.

Samo se koncentriraj na koloniziranje s Portugalom sada ovaj prvi put, ako budeš htio drugi put igrati s njima onda se možeš baciti i na osvajanje Afrike. Sada za prvi game samo se zabavljaj s kolonizacijom i pohvataj najvažnije stvari. Iskreno, ta jedna će ti stalno stvarati probleme i često će ti se događati pobune tamo pa znaći da ćeš morati ili držati vojsku tamo ili ih stalno slati, pa je najbolje probaj je prodati nekoj od ilsamskih zemalja u blizini, za Ceutu. Gibraltar ti ne bi trebalo biti problem s vremenom  preobratiti pa njega nemoj, ostavi si ga.

It is better to be hated for who you are, than to be loved for someone you are not.
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.9.2013 2:14 (Rhox).

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Rhox kaže...

Jako teško ti je preobratit regije s islamskim vjerama, jer one odmah imaju -2% na to, i onda još kada se doda na to ako je bogata, ima veliki base tax, i naravno kako ti je to jedina provincija u toj regiji jasno da ti je neprihvaćena kultura u njoj, nemoguće ti je sada preobratiti ju. Ako baš želiš onda ćeš morati zaposliti savjetnika koji daje + na convert, a i ne bi bilo loše uzeti religion nacionalne ideje, no to SAMO AKO se planiraš dalje širiti u Afriku i islamske provincije, ako ne zaboravi na tu provinciju, ili još bolje prodaj je nekoj zemlji.

Samo se koncentriraj na koloniziranje s Portugalom sada ovaj prvi put, ako budeš htio drugi put igrati s njima onda se možeš baciti i na osvajanje Afrike. Sada za prvi game samo se zabavljaj s kolonizacijom i pohvataj najvažnije stvari. Iskreno, ta jedna će ti stalno stvarati probleme i često će ti se događati pobune tamo pa znaći da ćeš morati ili držati vojsku tamo ili ih stalno slati, pa je najbolje probaj je prodati nekoj od ilsamskih zemalja u blizini, za Ceutu. Gibraltar ti ne bi trebalo biti problem s vremenom  preobratiti pa njega nemoj, ostavi si ga.

ostavi obje regije kako je, važne su mu zbog para

Portugal je deficitaran sa zemljom

no ono kaj on griješi je stabilnost

uvijek teži da je +3

• i misionari imaju najviše snage
  • više love se slijeva u budžet (pokrajine plaćaju veći porez)
  • nemaš pobuna ili jako malo
  • strani agenti ti skoro niš ne mogu
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.9.2013 9:51 (Darky).
17 godina
Europa Universalis IV

Pa te zemlje su mu tek onda nepotrebne ako je problem u parama, prvo imaju minuse na prihode zbog suprotne religije i kulture, drugo ako mu svako malo iskaču pobunjenici znači da mu je provincija i opljačkana i opet manji prihodi. Zbog svega toga ako mu ta jedna provincija donese 1 zlatnik godišnje to je super, nek je uspije uvaliti za 40-50 zlatnika, ako ne i više, nekoj od muslimanskih zemalja znači da je odjednom zaradio para koliko bi iz te provincije izvukao u sljedećih barem 20-30 godina. Također, kada se bori s pobunjenicima sumnjam da nema gubitaka, a svaki gubitak košta malo manpowera i zlatnika da bi se nadoknadili. Iskreno, ako je ne može preobratiti odmah po osvajanju ta provincija mu se ne isplati, a da ide po vjerske nacionalne ideje samo zbog njih mu se tek ne isplati. Zato mu kažem da se fino riješi Ceute i mirno se posveti koloniziranju. {#}

I dizanje stabilitya iznad 1-2 mu neće pomoći da konvertira Ceutu, ali hoće Gibraltar, i neće previše pomoći s pobunama u Ceuti, ali da svakako bi trebao stability držati bar na 0 do 1.

0 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
Rhox kaže...

Pa te zemlje su mu tek onda nepotrebne ako je problem u parama, prvo imaju minuse na prihode zbog suprotne religije i kulture, drugo ako mu svako malo iskaču pobunjenici znači da mu je provincija i opljačkana i opet manji prihodi. Zbog svega toga ako mu ta jedna provincija donese 1 zlatnik godišnje to je super, nek je uspije uvaliti za 40-50 zlatnika, ako ne i više, nekoj od muslimanskih zemalja znači da je odjednom zaradio para koliko bi iz te provincije izvukao u sljedećih barem 20-30 godina. Također, kada se bori s pobunjenicima sumnjam da nema gubitaka, a svaki gubitak košta malo manpowera i zlatnika da bi se nadoknadili. Iskreno, ako je ne može preobratiti odmah po osvajanju ta provincija mu se ne isplati, a da ide po vjerske nacionalne ideje samo zbog njih mu se tek ne isplati. Zato mu kažem da se fino riješi Ceute i mirno se posveti koloniziranju. {#}

I dizanje stabilitya iznad 1-2 mu neće pomoći da konvertira Ceutu, ali hoće Gibraltar, i neće previše pomoći s pobunama u Ceuti, ali da svakako bi trebao stability držati bar na 0 do 1.

1. nemreš prodati provinciju u kojoj imaš core (a on u ceuti ima core)

ceuta i susjedna joj provincija imaju strašan trade power (preko 10) i "must have" su za sevilja tarde node

vjerske se ideje uopće ne isplate

portugal ima

diplomatske

• exlopration
  • expansion
  • navi

te military

• defensive
  • ofensive
  • quality

ideje koje traže admin power su čisto bacanje love

jer admin power se strašno troši na gradnju zgrada i održavanje stabilnosti, a da ne pričam o istraživanjima

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.9.2013 16:21 (Darky).
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Trade mi nije baš jasan...

Znači za visok share u onom grafikonu "kolaču" kad se klikne na trade node, moram imati provnicjie oko trade nodea + u trade node šaljem trgovca i tamo onda odaberem "collect form trade"?

U koje trade nodove šaljem trgovca pa odaberem "steer trade"? Ne znam način kako to usmjeravanje trgovine utječe na ukupnu trgovinu?

Treuntno imam jednog u Sevilji i onom trade nodeu na obali zapadne afrike i oba vrše funkciju "collect from trade".

Cetuu imam još u svom posjedu, išao sam je prodati Maroku i pristali bi za 300 zlatnika al sam odustao jer imam preko 900, nemam ih na što trošiti osim na vojsku, ali ako zagusti...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Historian kaže...

Trade mi nije baš jasan...

Postoje trade node-ovi. Svaki trade node ima jedno podrucje provincija koji sudjeluju u trade nodeu. Sto imas vise provincija jaci ti je trade power u tom trade node-u sto znaci vise zlata, ili jace usmjeravanja zlata u neki drugi trade node. Trade power se jos moze povecati lakim brodovima kad im naredis da stite taj trade node. Npr. ja igram s engleskom, najjaci trade power imam logicno u londonu (jer najvise imam provincija koje pripadaju londonskom trade node-u) i tamo stavim trgovca jer mi on daje 20% na sve novce koje zaradim u londonu. A drugog trgovca stavim u bordaux da steera (usmjerava) trade u london da se tamo skupi sto vise novca kojeg cu ja pokupit. Medjutim ja u bordaux-u imam 0 trade powera pa ce kolicina koju moj trgovac steera u london biti minimalna. Ali, kao sto sam rekao postoje light shipvi koji stavim da stite bordaux traode node i automatski mi se povecava trade power tamo, iako nemam nijednu provinciju. I dodje ti na to da u londonu kupis novac, a iz bordauxa steeras novac u london. Ovo je posebno zanimljivo poslije, kad kolonizacija pocne jer zelis imati node-ove iz kojih mozes direktno steerat novce u london (npr. onaj istocno americki trade node). I dodje ti na to da ne skupljas novac u svim node-ovima u kojima sudjelujes, nego ga usmjeravas u svoj galvni node, u mom slucaju london. Imaj na umu da i druge drzave mogu steerat trade pa pazi na to. Nadam se da sam objasnio neke stvari, iam tu jos pisat, npr. zasto jednostavno ne skupljam svugdje novac ako daje 20% bonusa ali ne da mi se pisat :)

LoL acc THCJoshi
17 godina
Darky kaže...

1. nemreš prodati provinciju u kojoj imaš core (a on u ceuti ima core)

ceuta i susjedna joj provincija imaju strašan trade power (preko 10) i "must have" su za sevilja tarde node

vjerske se ideje uopće ne isplate

portugal ima

diplomatske

• exlopration
  • expansion
  • navi

te military

• defensive
  • ofensive
  • quality

ideje koje traže admin power su čisto bacanje love

jer admin power se strašno troši na gradnju zgrada i održavanje stabilnosti, a da ne pričam o istraživanjima

1. Ajde fino odi u igru i pogledaj prije nego što kažeš, možeš prodati bilo koju provinciju bilo kome dok god nije tvoj vazal, jer po ovom tvom ta opcija ne bi imala smisla jer bi bila beskorisna. Jedino imaš minuse na prodaju ovisno o tome, koliko imaju u riznici i ako je prodaješ za iznad tog iznosa odmah je -1000 na mogućnost, onda imaš -20 ako je u toj provinciji kultura koja nije prihvaćena u njihovoj zemlji i onda -20 ako ne pripadate istoj vjerskoj skupini. 

2. Opet pretjeruješ, ako ti je toliko važno imati te provincije zbog tradea onda nešto činiš krivo. Najbolji, najjeftiniji i najbrži način da povećaš trade power u nekom nodeu su light ships, i jedan najslabiji i najnekvalitetniji takav brod ti daje ja mislim 3 trade powera a kao Portugal bi trebao imati dobar limit za izgradnju brodova da možeš imati i uzdržavati trgovačku flotu i ratnu flotu. 

3. Za ove ideje koje si naveo se slažem, ali se niti najmanje ne slažem s tim što baljezgaš da su ideje koje koriste administrative power bacanje pointa. Fino pročitaj ovdje i onda mi dođi reći da su glupost. Znači administrative ideje su jedne od najjačih ali ne s tako jasnim bonusima kao ostale nego su skrivene. Također ako ti stalno fali administrative bodova onda oprosti ali se razbacuješ s njima i ne koristiš ih kako treba. I zgrade koje ti povećavaju income se ne grade u svim provincijama, kao što pretpostavljam ti radiš, nego odabereš one koji već na početku imaju dobre prihode i samo na njih se skoncentriraš i tek onda ako imaš viška administrative poena i ne znaš što s njima ideš graditi zgrade u ostalim provincijama.

17 godina
neaktivan
Rhox kaže...

1. Ajde fino odi u igru i pogledaj prije nego što kažeš, možeš prodati bilo koju provinciju bilo kome dok god nije tvoj vazal, jer po ovom tvom ta opcija ne bi imala smisla jer bi bila beskorisna. Jedino imaš minuse na prodaju ovisno o tome, koliko imaju u riznici i ako je prodaješ za iznad tog iznosa odmah je -1000 na mogućnost, onda imaš -20 ako je u toj provinciji kultura koja nije prihvaćena u njihovoj zemlji i onda -20 ako ne pripadate istoj vjerskoj skupini. 

2. Opet pretjeruješ, ako ti je toliko važno imati te provincije zbog tradea onda nešto činiš krivo. Najbolji, najjeftiniji i najbrži način da povećaš trade power u nekom nodeu su light ships, i jedan najslabiji i najnekvalitetniji takav brod ti daje ja mislim 3 trade powera a kao Portugal bi trebao imati dobar limit za izgradnju brodova da možeš imati i uzdržavati trgovačku flotu i ratnu flotu. 

3. Za ove ideje koje si naveo se slažem, ali se niti najmanje ne slažem s tim što baljezgaš da su ideje koje koriste administrative power bacanje pointa. Fino pročitaj ovdje i onda mi dođi reći da su glupost. Znači administrative ideje su jedne od najjačih ali ne s tako jasnim bonusima kao ostale nego su skrivene. Također ako ti stalno fali administrative bodova onda oprosti ali se razbacuješ s njima i ne koristiš ih kako treba. I zgrade koje ti povećavaju income se ne grade u svim provincijama, kao što pretpostavljam ti radiš, nego odabereš one koji već na početku imaju dobre prihode i samo na njih se skoncentriraš i tek onda ako imaš viška administrative poena i ne znaš što s njima ideš graditi zgrade u ostalim provincijama.

1. sam ti prodavaj provincije, sigurno ćeš se obogatiti.... buš kupio 3 broda za pokrajinu (jel ti linić mentor???)

2. ti nemaš pojma kao uopće funkcionira trade u eu4

trgovina ide na dva načina

trgovac = skuplja

trgovac = šalje dalje

iznos koji će trgovac prosljeđivati ili skupiti izravno ovisi o broju trgovačkih brodova koji onda u zbroju daju TP

i što je veći TP i više je love u tvom novčaniku

i ne, jedna barka ti neće uopće imati utjecaja na tvoj TP u nekoj točci, ali ako tamo imaš 20 brodova e onda se to lijepo osjeti u tvom budžetu

a da bi imao dobar limit za brodove TREBAŠimati NAVAL ideju jer povečava naval forcelimit za 100%

3. ako imaš jaku ekonomiju, gradiš zgrade u svakoj provinciji kog će ti boga adm ideje????

ja nikad nisam imao inflaciju....

i osobno radije ću dati 300 AP za +3 stability nego za neko sranje iz ADM grupe ideja

možeš se ti razbacivati AP poenima i idejama, ali dok ti skupiš cijeli ADM paket, ja odjurim 5 levela ispred tebe i moje tehnologije te pojedu doslovno

svaka ali svaka pokrajina može donjeti gomile zlata i više od toga kaj ti nude ADM ideje.

17 godina

1. U njegovom slučaju jedini razlog po tebi zbog kojeg bi on trebao zadržati tu provinciju je zbog trade powera. A šta je sa svim minusima koj dolaze iz nje, stalna šansa za pobunama, mogućnost objave rata od susjednih muslimanskih zemalja, a prihodi nikakvi jer u toj provinciji je neprihvaćena religija i kultura, a kulturu ne može mjenjati dok ne promjeni religiju, što opet nemože jer su preveliki minusi i bez puno investiranja u vjersku ideju... Long story short, jedini razlog zbog kojeg bi trebao ostaviti si tu provinciju je trade power, koji je možda 2-3, jer Ceuta nema nikakvih bonusa. A ako je se uspije riješiti makar za 40 zlatnika može kupiti 2 broda i samo s jednim će dobiti veći trade power nego da se muči s tom jednom njemu beskorisnom provincijom koja će mu tek za možda 50 godina donositi prihode.

2. Ja jako dobro znam kako funkcionira trade, i neka pošalje trgovca u Sevillu da skuplja pare, a neka pogleda iz kojih nodeova dolazi trgovina u nju i tamo pošalje ostale kako bi povećale priljev novca u nju. U ovom konkretnom slučaju to bi bilo da pošalje u Genovu i/ili Tunis. Za ostale ne vjerujem da može za sada doći do njih. I neka izgradi što više lakih brodova da poveća trade power u njima. I ja sam naveo konkretno stvari o kojima ti čovjeku krivo govoriš, ili u ne znanju ili namjerno ne znam i ne zanima me. I ja sam rekao da se slažem s onim drugim idejama koje si naveo, tako i s naval, ali da mu daješ loš savjet kada mu govoriš da su ideje iz administracijskog drveta beskorisne. 

Potom, Ceuta mu daje 2-3 trade powera, a moja dva, minimalno, Linićeva broda ovisno o razini njegove tehnologije 6 trade powera, i to u bilo kojem trade nodeu u koji ih može poslati da patroliraju a ne samo u toj jednoj u kojoj je provincija. 

3. I vidim da nisi pročitao. Većina ideja iz administrativnog drveta ima evente koji povećavaju stability, uz ostale skrivene evente, znači ne mora trošiti administrativne poene na povećanje stabilnosti. I još mnoštvo drugih, pogotovo Innovation koji smanjuje cijenu istraživanja tehnologije, znači poene koje je upucao u to mu se vrate smanjenjem istraživanja, i to stalno. Također zašto si toliko zapeo da administrativni poeni služe samo za povećavanje prihoda, ima i drugi ideja u administartivnom drvetu osim ekonomske...

Ako smo u istoj grupi za tehnologiju, ajmo reći western. Nema šanse da odletiš 5 levela ispred mene jer ako odeš samo 2 levela ispred mene minusi za to što si unaprijed u istraživanju će ti onemogućiti otkrivanje nove tehnologije jer ne možeš imati toliko poena. Jedino što znači da si napravio je bezveze bacio poene u istraživanje jer si imao ovisno o koliko godina si ispred -10% na istraživanje po godini. Dok sam ja pričekao par godina, i poene koje sam mogao tako ''baciti'' stavio u ideje koje su mi donijele određene bonuse, ili u nešto drugo što mi je portebno u tom trenutku.

Ali neću se više prepucavati preko foruma s tobom. Ja sam samo predložio šta bi mu bilo najbolje napraviti u njegovoj situaciji a on neka učini kako hoće.

13 godina
neaktivan

Nego trebali bi srediti da se korisnik može takmičiti s AI-em po pitanju razvoja tehnologije. Ovako nam s najboljim državama ne gine po 10 levela razlike u sve tri oblasti do kraja igre u odnosu na ostale, pogotovo mini zemlje.

To sam ja- sigurno JA
15 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Vere ljudi.. Danas sam kupio Europa Universalis IV (imam puno iskustva sa III-com), te sam ju skinuo. Međutim ovdje ima jedan problem: Kada se kreni inicijalizirati igrica, i dođe do loading graphics, smrzne i i piše stop working. Što mi je činiti? Mislim da imam dovoljno jak PC da bi mogao igrati..

Minecraft u srcu :) R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Europa Universalis IV

Pozdrav momci, jel igrate vi ovo full aktivno ? 

planiram uzeti igru za sada igram samo jogurt verziju i slabo se snalazim oko toga svega. Proso sve tutoriale i sve to. Malo pocinjem sa jednom pa sa drugom drzavom i upoznajem se s igrom.

Sad pitanje, jeste probali igrati online ?  

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
luxxxfromhell kaže...

Vere ljudi.. Danas sam kupio Europa Universalis IV (imam puno iskustva sa III-com), te sam ju skinuo. Međutim ovdje ima jedan problem: Kada se kreni inicijalizirati igrica, i dođe do loading graphics, smrzne i i piše stop working. Što mi je činiti? Mislim da imam dovoljno jak PC da bi mogao igrati..

Najbolje što ti mogu predložiti je da odeš na njihove forume, na technical support i pregledaš postove i možda nađeš odgovor, ako ne nađeš pitaj. Trebao bi se naći netko tko će ti pomoći. 

Da, nećeš moći pristupiti technical support stranici dok ne napraviš account na forumu i registriraš igru pod My Games.

Edit: možda ova dva posta pomognu. Crash on start up Known Issues and Solutions to them

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.9.2013 23:10 (Rhox).
12 godina
neaktivan
SimeKZ kaže...

Pozdrav momci, jel igrate vi ovo full aktivno ? 

planiram uzeti igru za sada igram samo jogurt verziju i slabo se snalazim oko toga svega. Proso sve tutoriale i sve to. Malo pocinjem sa jednom pa sa drugom drzavom i upoznajem se s igrom.

Sad pitanje, jeste probali igrati online ?  

ja sam igrao online i dobro ide, brzina na 3 crtice, dobro je to online igrat al to treba imat pravu ekipu za to

btw online možeš probat i sa jogurt verzijom pa sam viditt kako je

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.9.2013 0:16 (heisenberg031).
15 godina
Europa Universalis IV

A joj, ak mi onda postane vladarica, naje*balo je cijelo carstvo.. xD

Svi smo mi Mentalist // R.I,P. EP
Moj PC  
9 0 hvala 0
17 godina
Don Strongtoni kaže...

A joj, ak mi onda postane vladarica, naje*balo je cijelo carstvo.. xD

ako bude davala i postat će {#}

Keep Calm and Carry On
12 godina
Europa Universalis IV

Netko je gore vrlo lijepo objasnio kako funkcionira trade. Hvala na tome! :-) Sad sam pametniji jer mi trade uopče nije bio jasan.

Sad pitanje. Onaj tko kaže da je s Francuskom lako igrat taj laže! LAŽEEEE!!!

Imam BRDO vojske cca 40 jedinica. U miru sam. Održavanje na max. I svejedno pored vojske imam lubanju odnosno atrition!!! WHY??? Naravno na domačem sam terenu. Ne mogu se priprtemit za rat jer svi ljudi koji se u poolu skupe (ono iz čeg regrutiraš) mi odu na popunajvanje vojske koja iz nekog razloga propada. HELP!!!

I još nešto. Imam brojčanu premoč, generala i svejedno izgubim bitku??? I to ne malu premoč. 3 do 4 puta!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice