- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Osobno ne vidim potrebu izrazavanja statusa kroz auto, ali njemu je promidzba kad radi s nekim facama vile, zgrade i mostove...
Vjerovatno ste mnogo sretniji sad kad imate bolje auto.
gle, ja na sve pokušavam gledati pozitivno
jer ako bi sad gledali tako crno, onda bolje da se odmah upucamo zar ne?
čemu se truditi, čemu izbori, dajmo hdz-u da nas pljačka idučih 50 godina
ako je moj otac preživio WWII i cijelu komunstičku jugu, onda valjda i ja budem nekako ovo preživio
iako moram priznati da sam jako demoraliziran u zadnje vrijeme zbog svega kaj se događa oko mene
Onda se ja ispričavam.
Možda je djelovalo ultimativno, ako je ispričavam se.
gle, ja na sve pokušavam gledati pozitivno
jer ako bi sad gledali tako crno, onda bolje da se odmah upucamo zar ne?
čemu se truditi, čemu izbori, dajmo hdz-u da nas pljačka idučih 50 godina
ako je moj otac preživio WWII i cijelu komunstičku jugu, onda valjda i ja budem nekako ovo preživio
iako moram priznati da sam jako demoraliziran u zadnje vrijeme zbog svega kaj se događa oko mene
Viva la revolution.
Da sam sebe citiram i nadovežem se.
Još jedan primjer takvog bedastog uzimanja jednog primjera kao ultimativnog pokazatelja...
Moja stara tvrdi da se u jugi moralo sakrivati da si vjernik, da nisi smio ići u crkvu i da nisi smio imati krunicu za vratom. Stari je imao krunicu za vratom i išao u crkvu...
Kužiš do koje mjere to ide. To su dvoje ljudi koji su živjeli u isto doba, doduše stara je mlađa 10 godina, s dvije potpuno drugačije percepcije svijeta u to vrijeme.
Viva la revolution.
mislim da sam pročitao negdje da su revolucije nužnost s vremena na vrijeme.
možda bi pravilno bilo reči da nam je jednako loše kao i prije
samo sad imamo viši standard i više dugova.
ali ja se ne bih htio vratiti u početak 80ih, kad sam dobio 20 dinara i odem u dućan i nemam na kaj potrošiti :(
nisam siguran da li me razumiješ što pokušavam reči
Pa opet mislim da ti je veči dio posta pogrešan. Naime, i tada si kao i sada imao dućane i što za kupiti, iako je izbor bio manji, što jest točno. Dok Varteks nije po licenci počeo raditi levisice, morao si po njih ići vani. Međutim, nije bilo kao u Rusiji da su svi nosili iste hlače i cipele i imali iste frižidere, stolove, stolice i televizore.
Mislim - znam kako sam živio. Imao si dućane s namještajem, s bijelom tehnikom, elektronikom, odjećom, obućom (vrlo jeftinom ikvalitetnom, primjerice, Puma i Adidas su se proizvodili u nas po licenci i sjećam se da sam tenisice mijenjao svako malo i da su bile vrlo jeftine), dućane s hranom i robom široke potrošnje...
Ne možeš mi reći da nisi imao i čokolade, da si banane prvi put vidio 1991. ili da nisi ni znao da postoji Philips, JVC, Candy ili što već ne.
Istina je da sada imaš veći izbor i veći luksuz nego, recimo, s početka 80-tih.
Međutim, kraj 80-tih (ponovno Marković) nije se po količini robe u dućanima ništa više razlikova nego sada. Dapače, prvi "shopping mall" u bivšoj Jugoslaviji baš je bio Koteksov centar u Splitu - sada totalno propao, a od kojega bi i razni "city centry" i "vesgejti" mogli učiti kako se pravi polivalentni trgovački centar.
U kojem si gradu odrastao? Zvuči mi nekako kao da si iz nekog manjeg mjesta.
Da sam sebe citiram i nadovežem se.
Još jedan primjer takvog bedastog uzimanja jednog primjera kao ultimativnog pokazatelja...
Moja stara tvrdi da se u jugi moralo sakrivati da si vjernik, da nisi smio ići u crkvu i da nisi smio imati krunicu za vratom. Stari je imao krunicu za vratom i išao u crkvu...
Kužiš do koje mjere to ide. To su dvoje ljudi koji su živjeli u isto doba, doduše stara je mlađa 10 godina, s dvije potpuno drugačije percepcije svijeta u to vrijeme.
Da to je istina, očito je u to vrijeme regionalni partijski dužnosnici provodili politiku kako je kome pasalo, jer tih prića sa crkvom sam i ja čuo, ali ne vezanih za moj kraj.
Ne znam koliko vas zna ali eto, moralo bi se spomenuti i ljudsko lice neprijatelja. Čovjek je čovjeku vuk, ali ima i dirljivih primjera, gdje će skupa kao ovce - pred vuka. Svakako jedan od epskih događaja u WW2 na našim prostorima.
Izašla je i knjiga, a sprema se i film koliko sam shvatio.
Viva la revolution.
mislim da sam pročitao negdje da su revolucije nužnost s vremena na vrijeme.
Thomas Jefferson je rekao da se drvo slobode mora s vremena na vrijeme zaliti krvlju patriota i tirana. Doduše, tako izrečeno klanje djeluje prihvatljivije. U realnosti, ja sam protiv krvavih revolucija.
no ja mislim da se tvoj i moj pogled razlikuju na način na koji to gledamo
ja gledam sa čisto ekonomskog faktora
dok ti gledaš na to sa socijalnog aspekta.
možda bi pravilno bilo reči da nam je jednako loše kao i prije
samo sad imamo viši standard i više dugova.
ali ja se ne bih htio vratiti u početak 80ih, kad sam dobio 20 dinara i odem u dućan i nemam na kaj potrošiti :(
nisam siguran da li me razumiješ što pokušavam reči
- i dalje ostaješ u pogrešnim usporedbama, tumačenjima..
- 60tih je bila nestašica goriva u cijelom svijetu. Mo smo bili jedna od boljih zemalja po tom pitanju.
- prije ni na zapadu nisi imao mobitel, spomenuti karington ga je imao u autu... cijene i atrikli se mijenjaju, obična čokolada ili današnjih nekoliko stotina razvnih vrsta, boja, okusa.. sad imamo izbor ali nemamo ništa više (novac). Rezultat?
- Promjene standarda su u osnovnim potrebama, stan, hrana, resursi su bili jeftini, dostupni, tehnika i 'nadogradnja' su bili excluziva. Sad je obrnuto... bolja ponuda ali i preduvijet novac. I to globalno, ne samo kod nas.
Trst, Grac.. svaki vikend su bile kolone, shopingom je odlazilo milijarde van granice (ministri su sad sretni kad turisti dolaze, zaključak?). Danas su isti ti trgovački lanci ovdje, razlika je što ne moramo prego grane, ali vlasnik je isti onaj od prije, zarada ide k njemu dok radnik radi za minimalac. Pošto smo banana država, naravno da isti taj poslodavac upravo daje nižu plaću nego u svojo zemlji (sindikati su obični paraziti), zato je i investirao i povećao dobit. Nama je u rezultatu isto, zapravo još gore jer se javni dug gomila, dok zarada curi na sve strane.. i ''švicarci'' kao dio tog.
Naravno da je sad standard niži, jer su osnovni troškovi viši, dok je slaba utjeha da je tehnologija dostupnija i jeftinija (mobitel za 1kn vs karingtonovog..), ali to ide u korist samo onima koji imaju novac, dok je prije bio (malo) bolje raspoređen, možda malo pravednije... možda samo zbog manje lopova (državnih).
Ipak, neki napredak postoji, sad svi imamo servo, imamo klimu, imamo mobitel. .. i imamo vanjski dug, (a sreća (Menatalist) je relativan pojam, neki su sretni, većina je tužna.. dali ih mobitel čini sretnima?)
Ne znam koliko vas zna ali eto, moralo bi se spomenuti i ljudsko lice neprijatelja. Čovjek je čovjeku vuk, ali ima i dirljivih primjera, gdje će skupa kao ovce - pred vuka. Svakako jedan od epskih događaja u WW2 na našim prostorima.
Prvi put vidim tu sliku i čujem tu priču - zanimljiv i rijedak slučaj, btw.
Thomas Jefferson je rekao da se drvo slobode mora s vremena na vrijeme zaliti krvlju patriota i tirana. Doduše, tako izrečeno klanje djeluje prihvatljivije. U realnosti, ja sam protiv krvavih revolucija.
Tko bi sad zivio s Francuzima da nisu sami sebi poubijali vise sto ih je itko u povijesti?
Ne bih rekao da je to bilo povezano s regijama, već više s načinom na koji ljudi doživljavaju događaje oko sebe. Čak i ako se odmaknemo od starog, koji je živio u drugoj regiji, ujak je bio ministrant.
Dakle stara tvrdi da se nije smjelo reći da si vjernik i ovo i ono, a u isto vrijeme je njen brat, s kojim je dijelila sobu, bio ministrant.
Onda ti tu nešto smrdi, zar ne?
Nekome je u Jugi bilo bolje, nekome lošije. Netko je tada živio siromašnije nego sada, ali je možda unatoč tome bio zadovoljniji. Sve je stvar percepcije i teško je biti toliko krut u stavu da je tada bilo lošije.
Moj stari je bio maticar u vrijeme Juge. Sjecam se da ga je lokalni "capo" od partije ucjenjivao za posao (bilo je tu gadnih prijetnji i ostalih sranja, ali stari ga je svejedno odebao, a posao je zadrzao do dan danas) i da mi je stari isao u crkvu u drugo mjesto. Jbg. Izgleda da nisu svi imali ista iskustva.
I da, bez obzira na sve, stari i stara i dan danas govore kako im je tamo bilo ljepse i kako su od place mogli pristojno zivit.
Tko je tu sad pametan?
Edit: Odgovor Jurri
Ali jednostavno nije tako.
...ne znam šta nije tako...o ovome sam pisao
1. ...ja ne zavidim svome ocu koji je u jugi sa višom školom morao raditi posao kv radnika, jer se za
svaki natječaj na rukovodeće mjesto tražilo mišljenje partije, također ne zavidim svome djedu
koji je nakon rata završio sa metkom u potiljak ostavivši iza sebe ženu sa četvero djece, samo
zato što je bio satnik...muka mi je što je taj boldani gad ikada bio živ...
2. ...a gdje sam se to ja pozitivno ili negativno odredio prema današnjem vremenu...govorio sam o
bivšoj jugi gdje je većina rukovodećog kadra, početkom sedamdesetih, imala četiri razreda osnovne
plus tečaj i partijskuknjižicu...i ne moraš mi stalno otkrivati toplu vodu i govoriti kako je danas, jer to
ni na bilo koji način ne opravdava stvari koje su se u onoj državi događale...
editirao sam posljednju poruku neposredno prije tvoga posta pa nisi mogao vidjeti da se to odnosi
na vrijeme: "početkom sedamdesetih godina"...
Ne bih rekao da je to bilo povezano s regijama, već više s načinom na koji ljudi doživljavaju događaje oko sebe. Čak i ako se odmaknemo od starog, koji je živio u drugoj regiji, ujak je bio ministrant.
Dakle stara tvrdi da se nije smjelo reći da si vjernik i ovo i ono, a u isto vrijeme je njen brat, s kojim je dijelila sobu, bio ministrant.
Onda ti tu nešto smrdi, zar ne?
Nekome je u Jugi bilo bolje, nekome lošije. Netko je tada živio siromašnije nego sada, ali je možda unatoč tome bio zadovoljniji. Sve je stvar percepcije i teško je biti toliko krut u stavu da je tada bilo lošije.
Da iskreno , kod nas su te priće djelovale apstraktno, te priće o zabranama i špijuniranjima tko ide u crkvu najviše dolaze s juga hrvatske. Ali kao što sam rekao kod mene , zg. žup. takovih slučajeva nije bilo.
Pa opet mislim da ti je veči dio posta pogrešan. Naime, i tada si kao i sada imao dućane i što za kupiti, iako je izbor bio manji, što jest točno. Dok Varteks nije po licenci počeo raditi levisice, morao si po njih ići vani. Međutim, nije bilo kao u Rusiji da su svi nosili iste hlače i cipele i imali iste frižidere, stolove, stolice i televizore.
Mislim - znam kako sam živio. Imao si dućane s namještajem, s bijelom tehnikom, elektronikom, odjećom, obućom (vrlo jeftinom ikvalitetnom, primjerice, Puma i Adidas su se proizvodili u nas po licenci i sjećam se da sam tenisice mijenjao svako malo i da su bile vrlo jeftine), dućane s hranom i robom široke potrošnje...
Ne možeš mi reći da nisi imao i čokolade, da si banane prvi put vidio 1991. ili da nisi ni znao da postoji Philips, JVC, Candy ili što već ne.
Istina je da sada imaš veći izbor i veći luksuz nego, recimo, s početka 80-tih.
Međutim, kraj 80-tih (ponovno Marković) nije se po količini robe u dućanima ništa više razlikova nego sada. Dapače, prvi "shopping mall" u bivšoj Jugoslaviji baš je bio Koteksov centar u Splitu - sada totalno propao, a od kojega bi i razni "city centry" i "vesgejti" mogli učiti kako se pravi polivalentni trgovački centar.
U kojem si gradu odrastao? Zvuči mi nekako kao da si iz nekog manjeg mjesta.
ja sam iz same okolice zagreba (danas se to vodi kao grad, no nekad je to bilo čisto selo sa malim dućanom i kojem si jedva nešto za imao za kupiti) - vodi računa da sam tad bio klinac od 7 godina i naravno da solo nisam mogao sam u grad
telefon smo dobili tek '89 godine a samo sam 13 km zračne linije od centra zagreba
kad je marković došao to više nije bilo isto... onda su došli "djutići" i to je stare ljude bilo za gledati ko klince sa igračkama 
kad je marka bila 7 dinara onda su se stvarali milijarderi (moj susjed je digao kredu od 50K maraka i otvorio disko klub, za 3 mjeseca je uspio vratiti kredit)
ali ti si već sad zagazio u zadnje godine juge kad više nije bilo toliko loše....
dakle mene možeš skoro pa voditi kao seljaka i zato imam na prošlo vrijeme drugačiji pogled
moj bratić koji je cijeli život bio u gradu ima totalno drugačiji pogled na iste stvari od mene.
Prvi put vidim tu sliku i čujem tu priču - zanimljiv i rijedak slučaj, btw.
Nijemci se njime inače danas izuzetno ponose, barem oni koji znaju za njega, izdana je i knjiga stavio sam sliku, i film je u pripremi. Fantastična ljudska priča, umjetnička duša je bio frajer, i član antihitlerovskog ogranka, završio ni kriv ni dužan u ratu, i odbio pucati pred streljačkim vodom, da bi par sekundi kasnije i sam bio streljan.
Strava. Dugo dugo nisu ni znali tko je, evo tek 2011. godine, tj. ove, i prije par mjeseci knjiga je dovršena.
Moj stari je bio maticar u vrijeme Juge. Sjecam se da ga je lokalni "capo" od partije ucjenjivao za posao (bilo je tu gadnih prijetnji i ostalih sranja, ali stari ga je svejedno odebao, a posao je zadrzao do dan danas) i da mi je stari isao u crkvu u drugo mjesto. Jbg. Izgleda da nisu svi imali ista iskustva.
Samo sam nesto zaboravio napisat. Taj lokalni partijski celnik je sada predsjednik HDZ-a u istom mjestu
Go figure 
Samo sam nesto zaboravio napisat. Taj lokalni partijski celnik je sada predsjednik HDZ-a u istom mjestu
Go figure 
Klasika :)
Teško je uspoređivati prijašnje i sadašnje vrijeme bez subjektivnosti. Kad god razmišljam o prethodnoj državi, uvijek se negdje pojavi jedna od ove dvije pjesme (barem u mojoj glavi):
Hebi ga bio sam mlad i nije me puno dirala ni politika ni ostala sranja, zanimljivo je bilo nešto drugo.....
S druge strane imam primjer susjeda koji je bio Milicajac i 80-tih je, po sili dužnosti, morao ići na Kosovo (mislim da je bio godinu). Nakon što se vratio to više nije bio isti čovjek (postao je nervoznjak i agresivan, nakon nekog vremena je prestao komunicirati s okolinom osim ukućana).
Hm, nakon podrobnijeg razmišljanja, čini mi se da ovo što mi imamo nije demokracija već kleptokracija i oligarhija, velikim dijelom i gerontokracija sve skupa začinjeno s natruhom despotizma.
Hm, nakon podrobnijeg razmišljanja, čini mi se da ovo što mi imamo nije demokracija već kleptokracija i oligarhija, velikim dijelom i gerontokracija sve skupa začinjeno s natruhom despotizma.
A sada: novih 10 tab-ova koji vode na Google.
Tvoji komentari su mi sve vise i vise smijesni.
govorio sam o bivšoj jugi gdje je većina rukovodećog kadra, početkom sedamdesetih, imala četiri razreda osnovne plus tečaj i partijskuknjižicu...
Pomješao si godine. Istina, radilo se tako, ali '47-'48 godine. I moj deda je tako kao i većina ekipe nakon rata nakon pučke škole (to ti je tih 4 razreda) završio neki tečaj od par sati i velikog odmora i postao neki šefić. Razlozi su povijesni. U sedamdesetima je već stasala generacija fakultetski obrazovanih ljudi. Tvrdnja ti ne stoji..
da li nam je prije bilo bolje ?
nije
- ja se sjećam da sam stajao u redu za deterđent i kavu, i kad sam stajao u redu došao je šef dućana i rekao dobio sam 20 paketa i počeo brojiti po redu, kad je došao do zadnjeg, reko mu je za vas više nema.... (1980 najesen)
- sjećam se da nije bilo benzina pa se vozilo na bonove, otac je pola godine skupljao bonove da bi mogli na more
- krajem 80-ih vozili smo jugića i otac je sanjao da će možda za par godina imati yugo floridu
sad pogledajte kakve se aute vozi danas
Zašto onda svi kukaju da nam je lošije?
Ja se sjećam i sindikalnih polovica. Sjećam se i redova, ali uopće se ne sjećam nestašice. Sjećam se i da novac nije bio problem..
Sjećam se i da se imalo dva auta (ćof i 101), jedan par, drugi nepar, voziš svaki dan. I nije to bio neki luksuz.
Sjećam se i redukcija struje, a to je tek bio događaj; svaki dan u drugi kvart zg-a na tulum :o) (svaki dan jedan dio zg-a nije imao struje)
Nije problem bio otići do Trsta dva puta mjesečno. Odi danas u 'šoping' u Trst..
Sjećam se i da se nije baš kopalo po kantama za smeće..
Neke stvari bile su ograničene, nisu bile nabavljive iz ovog ili onog razloga, ali među njima nije bio novac. Danas imaš sve, samo nemaš novaca da to 'sve' možeš i koristiti. Bolje rečeno imaš mogućnost imati sve, samo što tu mogućnost zapravo mali dio ljudi može ostvariti. Sad smo sad robovi tih stvari i projiciranih želja. Prodavanje magle..
Hm, je li bilo bolje ili lošije? To je ionako subjektivan dojam, ali sveukupno su se ljudi bolje osjećali. Imao si neku socijalnu i ekonomsku zaštitu, nije postojao takav opći stres. Ljudi su imali manje materijalnih dobara, a više su se družili, pomagali jedni drugima. Manje je bilo kriminala i nasilja, atmosfera opuštenija. Možda je po nekim pokazateljima i bila lošija situacija, ali je definitivno bilo ugodnije živjeti..
Mislim da ovo varira i ovisi o:
- koliko si godina imao
- gdje si živio
očito je da se i na osnovu toga dobija subjektivni dojam jel bilo bolje ili lošije tada
eh, a kaj se redukcija tiče, one su bile posljedica dugotrajne suše kad su sve HE presušile - tako da je to vrlo specifičan slučaj

Ma učit ćeš to sve ako si u gimnaziji. Kod nas se predmet zove Politika i gospodarstvo, popularno pig, ne znam kak je kod vas.
Tko bi sad zivio s Francuzima da nisu sami sebi poubijali vise sto ih je itko u povijesti?
To je duga tema za priču. Francuska revolucija i njene ideje republikanstva i jednakosti su utkane u načela većine država današnjeg svijeta i općenito ih smatramo pozitivnom tekovinom, ali brojne pojedinačne sudbine onih koji su stradali tijekom revolucije su primjer klanja i nepravde.
Zato se o povijesnim događajima obično sudi i tek nakon dovoljne vremenske distance i za procjenu njihovog pozitivnog ili negativnog učinka se uzima njihov opći utjecaj na društvo, a ne pojedinačni, čak i kad su masovni, slučajevi ljudskih tragedija.