4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.583
|
čitano: 2.278.144
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
Armor kaže...

Hvala.
Zapravo radi 4CA?

Ko i na HT-u.

Evo fotki (i reci ak vidiš 5G)

Zyxel tebi uredno agregira cijelo vrijeme, nije ti skripta dobra pa ti ne pokazuje agregacije već samo primarnu ćeliju. Pa si cijelo vrijeme u krivom uvjerenju da ti Zyxel ništa ne agregira. Prati preko Zyxela te agregacije.

Skripta je uglavnom korisna za brzo saznati eNB broj tornja na koji si spojen jer malo tko zna iz cell ID-a izračunati eNB da nađe na cellmapperu toranj na koji je spojen :P

Ivanjino96 kaže...

Imam problem da mi se svaki dan ili svaki drugi dan smrzne mobilni net na tren i onda brzina padne s 400/170 na 80/170. I jedino pomaze restart Zyxel NR7302. To mi se do sada nije događalo, već unazad nekoliko dana mi se dešava. Mislim da čak od kad su mi pustili 5G na repetitoru. Jel to nekakav bug ili?

Prati agregacije kada su top brzine pa niske brzine.

Moguće je i da power saver na tornju gasi dio bandova pa se modem nakratko zblesira pa nastavi raditi sa ono bandova što ima ili se prespaja na drugi toranj.

Nakon što padnu brzine napraviti reboot uređaja pa opet vidjeti i brzine i agregacije.

Iz toga je dalje lako zaključiti jel modem radi neki problem ili je do tornja i moguće power savera na tornju koji nasumično gasi-pali bandove ovisno o opterećenju ili se modem šalta po tornjevima.

Zato kod takvih problema trebate stalno pratiti u prvom redu agregacije i primarnu (PCC ili main cell) ćeliju i bilježiti zajedno sa RSRP i SINR brojkom (jačina i kvaliteta signala).

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.11.2025 10:25 (Tirkiz).
15 godina

Nije do power saver moda na tornju. Sada sam stavio neki torent skidati i skida full brzinom (400mbps) i onda odjednom pukne na tren i padne brzina na (70-100mbps) dok upload ostaje jednak (170mbps). I jedino mi pomogne reboot Zyxel-a. I onda je opet normalna brzina do nekog novog opterecenja gdje opet pukne... sad sam ugasio da se spaja na 5G i ostali su mi BC3+BC3+BC20 i tu mjerim brzinu 80-90/80-90... izgleda mi ko da kad pukne otpadne 5G band u downloadu i ostanem na ova 3 sa 4G a upload ostane vezan sa 5G. 

Edit:

mislim da sam otkrio u cemu je problem, nedavno sam na UDM upogonio onaj njihov VPN teleport za koji mi ne treba javna IP adresa (posto nemam javnu preko turisticke). Uglavnom kada njega pokrenem onda pri opterecenju se desi to pucanje i pad brzine. I jedino pomaze restart Zyxela (probao sam ugasiti port na UDM ali ne pomaze) jer ocito na Zyxel ostane nesto zaprzeno kada VPN radi (neki NAT ili nesto se zmrda)

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.11.2025 14:39 (Ivanjino96).
4 godine
Armor kaže...

Hvala.
Zapravo radi 4CA?

Ko i na HT-u.

Evo fotki (i reci ak vidiš 5G)

Sa zakašnjenjem drugi dio odgovora... :D 

Da, radi ti 4CA na tom A1 novom tornju, B7+B1+B3+B28

Imaš jak signal i dobar SINR

5G bi dobio da A1 umjesto 4G B28 pušta 5G N28 band ali ga očito ne pušta.

N78 očito nemaš inače bi ti agregirao.

Zato ti A1 kaže da nemaš uvjete za Homebox ako se drži toga da na tornju mora biti n78 band.

To već i fizički na tornju vidiš pošto su n78 antene zasebne i samo za n78 band pa ih lako skužiti, ak ih nema-nema.

Nisi napisao kakve brzine dobivaš?

17 godina
Kad je A1 kartica u routeru, oko 120, ali i oko 30 up, kaj je puno više nego kad je u mobitelu i pogotovo na mom HT Gigaboxu.
Kad je kartica u mobitelu, ide i prek 200.
HT Gigabox+ ide do 130mbps ali slabi upload.

Nisam probal staviti A1 u router ujutro, kad nema zagušenja.

UPDATE: još imam do 1.'27 ugovor s HT-om, dal se kod prelaska na novog providera može računati na pomoć A1 kod raskida istog?
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2025 9:37 (Armor).
14 godina

Nabavio rabljeni ZTE MC801A. Izgleda da je o t-com-a . Ubacio A1 simicu i radi. CCA 40 % veće brzine. E sad, ono što me muči je da na web sučelju imam samo ovo , ne mogu se pomaknut nigdje kada stisnem ok izbor. Ima li tko kakvo riješenje za to ? Da još pojasnim, to je ekran koji mi se otvara nakom što se prijavim. Stisnem na slijedeće i dobijem ekran koji kad stisnem ok ništa se ne događa. Ništa drugo u sučelju ne mogu otvoriti.

Update: hard reset pomogao. Jel ima možda originalni firmware za flashati ili će ovo biti ok ?

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2025 14:15 (ajeto007).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
ajeto007 kaže...

Nabavio rabljeni ZTE MC801A. Izgleda da je o t-com-a . Ubacio A1 simicu i radi. CCA 40 % veće brzine. E sad, ono što me muči je da na web sučelju imam samo ovo , ne mogu se pomaknut nigdje kada stisnem ok izbor. Ima li tko kakvo riješenje za to ? Da još pojasnim, to je ekran koji mi se otvara nakom što se prijavim. Stisnem na slijedeće i dobijem ekran koji kad stisnem ok ništa se ne događa. Ništa drugo u sučelju ne mogu otvoriti.

Update: hard reset pomogao. Jel ima možda originalni firmware za flashati ili će ovo biti ok ?

Da ima orginalni FW na ovom linku

17 godina
Ovo je službeni odgovor sa info.ht maila;

"Nadalje, za spomenuti repetitor u vlasništvu drugog operatora trenutno ne raspolažemo informacijom o planiranom vremenu kada će postavljanje ćelije Hrvatskog Telekoma na navedeni biti izvršeno.'

A tehničar mi je rekel - uskoro.

Govorim naravno o baznoj Gornja Selnica.

Kaj ti misliš?
6 mjeseci

Pozdrav svima,

samo da javim, situacija s Homeboxom kod mene (Lipnica) se dodatno pogoršala.

Iako je razina signala stabilna preko B3+B20 (-87 dBm, -86 dBm), brzina DL-a je pala na max 30 Mbit (češće se vrti do 20 Mbit).

Upload je ostao isti, do 20 Mbit.

Dodatno, događa se da konekcija propadne na nekoliko sekundi pa se vrati.

Prebacivanje routera na AUTO mod odabira bandova, rezultira još nižim brzinama i puno češćim padovima konekcije.

Tehnička služba ne zna kako pomoći.

U zadnjem razgovoru s njima, rekli su mi da oni ne mogu pomoći oko brzina preko WI-FI (?!?), iako sam jasno i glasno rekao da ovakve brzine dobivam i kada žicom spojim uređaj direktno na router.

Nisam se uopće požalio na brzine preko WI-FI.

Ubacivanje SIM kartice iz mobitela u router nije rezultiralo povećanjem brzina.

Jedinu nadu još vidim u promjenu routera za 5G router.

Ako ni to ne da neke rezultate, mislim da ću ići raskinuti ugovor prije vremena jer ovo nema smisla koristiti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.11.2025 18:27 (markec1985).

0 0 hvala 0
14 godina
DDavorin kaže...
ajeto007 kaže...

Hvala. Sad još jedno pitanje. Spajam se na 1477 A1 i 40776 Telemach. Oba na istom tornju. Dok sam isprobavao sa a1 i telemach simicama u mobitelu kod A1 mi se nije palila oznaka 5g dok kod telemacha mi se palila. Jel mogu po nekim oznakama na tornjevima u cellmaperu vidjeti jel na tom tornju postoji 5g nevezano za operatera ili se "kačim" par kilometara dalje na toranj gdje znam da ima 5g ? Brzine su A1 4g+ cca 80/40 (ovisi o dobu dana-noći), a Telemach 150/80 5g. Ima li možda i koja skripta da vidim jel mogu što više dobiti ?

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.11.2025 19:19 (ajeto007).
16 godina
Jel se može na ruteru ZTE MC801A u njegovom sučelju slati i primati SMS poruke?

0 0 hvala 0
15 godina
kran kaže...

U mom slučaju - ne (barem čitanje, nikad mi slanje nije trebalo). Čim sam išao prek sučelja ući u SMS poruke zblesirao se cijeli portal. 

Ali! :D

Može se preko one njihove mobilne aplikacije ZTE nešto. Spojiš se pomoću nje na router i čitaš SMS poruke, a možda možeš i slati (to provjeri)

4 godine
Pozdrav svima,
imam Xiaomi 5G CPE Pro model CB0401V2 s firmware-om 3.0.45.
Zanima me ima li netko taj firmware spremljen ili zna gdje ga mogu skinuti (službeni ili backup link).
Također ako je netko već imao iskustva s tom verzijom — je li stabilna i ima li kakvih ograničenja?
Trebami da vratim sa novog softwarea zato što je ograničen na portovima na 500 a ne 1gbs
Svaka informacija dobro došla, hvala unaprijed!
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.11.2025 9:18 (dasa007).

0 0 hvala 0
16 godina
Koja je to ZTE aplikacija? Jel je ima na google play trgovini za skinuti....
15 godina
kran kaže...
Koja je to ZTE aplikacija? Jel je ima na google play trgovini za skinuti....

Pa kaj je tak teško search nabaciti na PlaStore-u? Čim upišeš prvu ti izbaci - ZTELink

13 godina
kran kaže...

Može se problem su samo poruke od HT za nastavak brzine tu se zamrzne sučelje. Ostalo primanje i slanje ide normalno.

13 godina
ajeto007 kaže...
DDavorin kaže...
ajeto007 kaže...

Hvala. Sad još jedno pitanje. Spajam se na 1477 A1 i 40776 Telemach. Oba na istom tornju. Dok sam isprobavao sa a1 i telemach simicama u mobitelu kod A1 mi se nije palila oznaka 5g dok kod telemacha mi se palila. Jel mogu po nekim oznakama na tornjevima u cellmaperu vidjeti jel na tom tornju postoji 5g nevezano za operatera ili se "kačim" par kilometara dalje na toranj gdje znam da ima 5g ? Brzine su A1 4g+ cca 80/40 (ovisi o dobu dana-noći), a Telemach 150/80 5g. Ima li možda i koja skripta da vidim jel mogu što više dobiti ?

Imaš ovdje skriptu za MC801a i video uputa za ubacivanje u preglednik. A1 nema nosioca za 5G, a TM ima to je n28. Pošalji snimku kad pokreneš skriptu da se vidi CA

15 godina
DDavorin kaže...
kran kaže...

Može se problem su samo poruke od HT za nastavak brzine tu se zamrzne sučelje. Ostalo primanje i slanje ide normalno.

Pa ja ne primam od HT-a poruke za produživanje niti koristim tu shemu, ali i dalje se smrzne sučelje.... Tak da nije baš samo do tih SMS-ova

16 godina
Meni je potrebno samo da imam uvid u poruke koje dođu od HT-a kao obavijest za produženje tarife ona turističke flat surf opcija, ono samo da znam kada istječe i to, ne moram ništa odgovarati njima i eventualno da provjerim stanje računa.

Znam da postoji način toga i preko moj telekom app, ali želim još jednu opciju mogućnost osim preko njihove app. Ali ako se može preko ZTE aplikacije onda super.
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.11.2025 16:23 (kran).

0 0 hvala 0
13 godina
kran kaže...
Meni je potrebno samo da imam uvid u poruke koje dođu od HT-a kao obavijest za produženje tarife ona turističke flat surf opcija, ono samo da znam kada istječe i to, ne moram ništa odgovarati njima i eventualno da provjerim stanje računa.

Znam da postoji način toga i preko moj telekom app, ali želim još jednu opciju mogućnost osim preko njihove app. Ali ako se može preko ZTE aplikacije onda super.

ZTELink  5.6.3  

14 godina

Isprobao A1 koja je unutra od davnih vremena i nakon nje Telemach. Zanimljivo, brzine su iste i  problem je  u položaju routera. Smješten je odmah uza zid i prema repetitoru ima još kakvih 2-3 zida. Brzina A1 na tom mjestu routera je cca 70/60. dok je brzina Telemacha cca 80/70. Kad sam stavio router na idealnu poziciju dobio sam sa A1 preko wi-fi 182/60 , a Telemach 272/97. Ostaje mi u budućnosti malo se baviti rastezanjem kablova po kući. 

Prntscr su uzeti kad je router bio u "nepovoljnom" položaju gdje će morati ostati dok ne riješim kablove.  Prve dvije su od A1 i jačina signala varira od 77-97db , dok je zadnja od Telemacha.

Suma sumarum sa moje strane je da sam zamjenom routera dobio cca 40% veću brzinu, dok nakon stavljanja routera na bolju poziciju dobivam cca 200% veću brzinu. Malo sam začuđen ostao kolko betonske prepreke između routera i repetitora oslabljuju signal (možda i udaljenost routera od prvog zida-5 cm ima isto neku ulogu).

ZTE_A1_77db ZTE_A1_77db
ZTE_A1_97db ZTE_A1_97db
15 godina
ajeto007 kaže...

Isprobao A1 koja je unutra od davnih vremena i nakon nje Telemach. Zanimljivo, brzine su iste i  problem je  u položaju routera. Smješten je odmah uza zid i prema repetitoru ima još kakvih 2-3 zida. Brzina A1 na tom mjestu routera je cca 70/60. dok je brzina Telemacha cca 80/70. Kad sam stavio router na idealnu poziciju dobio sam sa A1 preko wi-fi 182/60 , a Telemach 272/97. Ostaje mi u budućnosti malo se baviti rastezanjem kablova po kući. 

Prntscr su uzeti kad je router bio u "nepovoljnom" položaju gdje će morati ostati dok ne riješim kablove.  Prve dvije su od A1 i jačina signala varira od 77-97db , dok je zadnja od Telemacha.

Suma sumarum sa moje strane je da sam zamjenom routera dobio cca 40% veću brzinu, dok nakon stavljanja routera na bolju poziciju dobivam cca 200% veću brzinu. Malo sam začuđen ostao kolko betonske prepreke između routera i repetitora oslabljuju signal (možda i udaljenost routera od prvog zida-5 cm ima isto neku ulogu).

ajeto007

Vjerovatno zbog armature u zidovima ako su AB zidovi.

4 godine

Vi koji ste na HT mobilnom netu sa isključenim CGNAT-om, jel vam nakon ponoći divlja promjena WAN IP-a?

U mene na dvije SIM-ice (Simpa i Turistička) u dva različita routera nakon ponoći mijenja IP nasumično u različitim intervalima, od par minuta do sat-dva, očito imaju neki problem sa IP lease timingom, WAN IP se svako malo mijenja umjesto da stoji ista i tjednima do prekida veze ili reboota 4G/5G routera 

EDIT dan poslije - izgleda popravili, nakon 15:30 h dobiva forever IP i ne mijenja ga više do reboota uređaja ili prekida veze 

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.11.2025 18:38 (Tirkiz).
Moj PC  
1 0 hvala 1
4 godine

Aktualac na Tirkizovom stupu - tri vanjske jedinice na testiranju i jedan top secret x75 modem (koji podržava i mmwave n258) spojen na Iskre 

Nastavite i dalje sliniti i pratiti ovu temu, uskoro više o svakom uređaju 

Moj PC  
7 0 hvala 1
15 godina
Tirkiz kaže...

Aktualac na Tirkizovom stupu - tri vanjske jedinice na testiranju i jedan top secret x75 modem (koji podržava i mmwave n258) spojen na Iskre 

Jel to 5G Internet Gateway WNC FWA AF62 ili starija serija? 

Jel baš FWA usluga ili si stavio svoju simicu, zanima me kako si ga osposobio bez ACS-a ako nije FWA sim u njemu, ja sam se igro snjim unazad godinu dana i sa starijim modelom ( wnc af55 ? ) al malo bi radilo malo ne 

LP
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.12.2025 8:23 (zabbax21).
15 godina
zabbax21 kaže...
Tirkiz kaže...

Jel baš FWA usluga ili si stavio svoju simicu, zanima me kako si ga osposobio bez ACS-a ako nije FWA sim u njemu, ja sam se igro snjim unazad godinu dana i sa starijim modelom ( wnc af55 ? ) al malo bi radilo malo ne 

po mom iskustvu, telemach i a1 sim radi bez problema u njemu. Dok HT obican sim radi ali samo ako se prvo upali uređaj i onda se gurne sim kartica u njega. Inace ako je odmah HT sim kartica u njemu ne radi, dok telemach sim kartica radi ako je odmah u njemu...

15 godina
Ivanjino96 kaže...
zabbax21 kaže...
Tirkiz kaže...

po mom iskustvu, telemach i a1 sim radi bez problema u njemu. Dok HT obican sim radi ali samo ako se prvo upali uređaj i onda se gurne sim kartica u njega. Inace ako je odmah HT sim kartica u njemu ne radi, dok telemach sim kartica radi ako je odmah u njemu...

Ja sam se bio igro snjim i sa a1 i ht simicom malo bi radio pa nakon reseta bi ošlo u blokadu il nemam blage znam da sam mu uspio baš i u sučelje uć i spojit ga da radi umjeto ODU-a na mesh ili prek iskonovog iskratel modema, ugl, nabavio sam si od A1 ZTE mc889a pa ne koristim više wnc od ht-a a i s njim sam znato više zadovoljan, više je plug n play neg wnc 

LP
12 godina
Pozdrav svima...
Pitanje,
Lokacija okolica Ogulina.
Router 4g huawei 818 + iakra mimo p56 vani instalirane, unruteru podeseno vanjska + unutarnja antena, poatavke na auto (slika unprilogu).
Homebox A1 kartica.
Brzina down ne ide preko 50, a up 30 max.
Spajam se na eNB 1568 na kojeg imma opticku vidljivost, daleko je, ali....(slika u prilogu).
Ima kakvih nacina za poboljsati?
Probao sam okretati antene na druge tornjeve, ali na njih nemam direkt opticku vidljivost. Navodno je vaj SINR najveci problem 🤔
Hvala
Lp

0 0 hvala 0
4 godine
zabbax21 kaže...

WNC FWA AF62

Dosta kompliciran, trebaš pogoditi VLAN i IP opseg da se ulogiraš u njega i u postavkama se mogu isključiti svi VLAN-ovi i podesiti da radi kao obični router sa DHCP serverom. Ima posebno i postavka za isključiti online update.

Jedino je problem što mijenja web UI kako mijenjaš SIM od drugih operatora di radi kao obični router na drugom IP opsegu a kada vratiš opet HT SIM on opet digne VLAN-ove, svoj IP opseg i HT web UI pa moraš sve opet pobrisati.

Čim nađem vremena bit će više u recenziji o njemu, sve mi neka gužvara trenutno pa nikako ništa da objavim... 

isalopek kaže...
Pozdrav svima...
Pitanje,
Lokacija okolica Ogulina.
Router 4g huawei 818 + iakra mimo p56 vani instalirane, unruteru podeseno vanjska + unutarnja antena, poatavke na auto (slika unprilogu).
Homebox A1 kartica.
Brzina down ne ide preko 50, a up 30 max.
Spajam se na eNB 1568 na kojeg imma opticku vidljivost, daleko je, ali....(slika u prilogu).
Ima kakvih nacina za poboljsati?
Probao sam okretati antene na druge tornjeve, ali na njih nemam direkt opticku vidljivost. Navodno je vaj SINR najveci problem 🤔
Hvala
Lp

U routeru staviti da koristi samo vanjske antene, ne kombinirano.

Testirati brzine upiranjem Iskri u sva 4-5 tornja oko sebe (i onaj kod Desmerica ako ga lovi, onaj kod naplatnih kućica sigurno nećeš loviti zbog brda između).

A1 toranj na bolnici i ovaj iz Desmerica pokriva do tebe, to sam ja mapirao nekad u proljeće pa bi Iskre trebale loviti i njih ako nisi baš na totalno krivom mjestu :D

Iskre na razmak 34 cm.

Probati HT i Telemach ako je moguće, možda su bolji po pitanju brzina, makar posuđenim SIM-icama na koji sat.

Osobno mapiram cijelo područje i A1 uglavnom nije nešto, pogotovo Homebox.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.12.2025 22:25 (Tirkiz).
13 godina

Pozdrav ljudi, može informacije vezano za Cellmapper odnosno zašto mi se ne želi prikazti tornjevi niti podaci za navedeno?

Hvala unaprijed 

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Preko mob app izgleda ne radi ucitavanje karte ali mi zato preko weba uredno radi karta i prikaz tornjeva

Kada ne radi, pogledati kasnije nekad (i par dana ako treba).

Sta biste vi od free usluge...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice