Preporuka routera - Xiaomi ili TP-link

poruka: 19
|
čitano: 7.765
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Bok svima. Molim vas preporuku za kućni router za 250 kn.

Gledao sam:
- Xiaomi Mi 4A Gigabit Edition
- TP-link Archer 6c

Koji od ta dva je bolji i pouzdaniji?

Router će se spajati na A1 Huawei ONT. Na router dodatno ide gigabitni switch, a sveukupno u kući imam cca 20-25 uređaja koji koriste mrežu.

Trenutno imam i dva TP-Link range extendera koji mi pokrivaju podrum i kat kuće. Nadam se da će novi router možda omogućiti i izbacivanje range extendera, ali ne uzimam ga zbog toga već me živcira što mi A1 svako malo ubaci novu konfiguraciju na njihov router, pa moram sve konfigurirati iz početka (DDNS, port forwarding, Wi-Fi...).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Preporuka routera - Xiaomi ili TP-link

Xomi formalno podržava vise WLAN klijenata i ako imaš gbe switch ne ovisi o dva porta..

TP je normalan.. u toj cijeni nema GBE provjeri ... Teoretski je sve isto i ovisi trebaš li neki fičer ... TP u toj klasi je +100qkn..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.8.2021 7:36 (ihush).
15 godina
Tople preporuke za Xiaomi. Bez problema hendla 20ak uređaja, pokriva dvorište i nekoliko stanova, dual band. Nikad nije zaglavio.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Daj nam malo više detalja. Koju internetsku brzinu imaš? Koju brzinu očekuješ od Wi-Fija? Koje su ti sve funkcije kod routera potrebne?

12 godina
neaktivan

Imam 200 Mbit-a, od WiFi-ja očekujem što više :-)

Ono što trenutno imam konfano na ruteru je DDNS, Port forwarding, Firewall, 2.4 i 5 GHZ mreže, iskorištena 2 porta na Huaweiu. 

Što će mi sve biti potrebno je dobro pitanje :-)

16 godina

- tad znaš sve što trebaš provjeriti od potrebnih fičera na dodatnom routeru.. kao recimo dualband.

- xomi reklamira za 64 wlan konekcija, ostali ovisno o generaciji, desetak, stariji manje, .. možda do dvadesetak a tad počnu problemi. (ali možda nema ostale potrebne fičere, kao ddns, fwd.. i sl. mada bi to svaki router morao imati, ali ne moraš imati sve te opcije na svim routerima tj svaki može imati svoj dio posla, tj ovisi što sve trebaš-želiš napraviti..).

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.8.2021 22:40 (ihush).
14 godina
neaktivan
Zero Cool ZG kaže...

Imam 200 Mbit-a, od WiFi-ja očekujem što više :-)

Ono što trenutno imam konfano na ruteru je DDNS, Port forwarding, Firewall, 2.4 i 5 GHZ mreže, iskorištena 2 porta na Huaweiu. 

Što će mi sve biti potrebno je dobro pitanje :-)

Jesi razmišljao o malo skupljem routeru? Ja sam početkom godine kupio TP-Link Archer AX20; bio 406 kn u Extreme Digitalu. Radi se o Wi-Fi 6 routeru s ukupnom maksimalnom brzinom 1800 Mb/s. Uzeo sam ga jer planiram uzeti 1 Gb/s optiku, pa da imam što veću brzinu bez nekog ogromnog ulaganja. Kao što rekoh, cijena mu i nije baš nešto velika (sličan model Asusa se prodaje za 800-ak kn), a opet nudi dosta toga, pa i noviji Wi-Fi standard, te WPA3 zaštitu. Broj uređaja koji podržavaju Wi-Fi 6 konstantno raste, pa ako mislišfutureproof svoju mrežu, bolji izbor je neki Wi-Fi 6 router.

ihush kaže...

- tad znaš sve što trebaš provjeriti od potrebnih fičera na dodatnom routeru.. kao recimo dualband.

- xomi reklamira za 64 wlan konekcija, ostali ovisno o generaciji, desetak, stariji manje, .. možda do dvadesetak a tad počnu problemi. (ali možda nema ostale potrebne fičere, kao ddns, fwd.. i sl. mada bi to svaki router morao imati, ali ne moraš imati sve te opcije na svim routerima tj svaki može imati svoj dio posla, tj ovisi što sve trebaš-želiš napraviti..).

Kod mog TP-Linka (piše na njihovom forumu) je ograničenje 64 uređaja po bandu. Ali da ne mogu garantirati da će svih 64 uređaja raditi perfektno jer to ovisi o tome kako se internet na kojem uređaju koristi. 

12 godina
neaktivan

Za xiaomi gigabit verziju piše do 128 uređaja: https://www.mi.com/global/mi-router-4a-gigabit-edition/overview

Mislim da sam negdje pročitao da je isto i za TP-Linka.

Nekako sam razmišljao da bi radije kroz 2-3 godine promijenio router ako se tim ukaže potreba, nego da sada bacim novce i iskoristim minimum mogućnosti koje sam mogao pokriti sa puno jeftinijim routerom. 

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Mislim da se tu također radi o 64 klijenta po bandu. Znači 64 klijenta na 2.4 GHz i drugih 64 na 5 GHz. To ti je i više nego dosta. 

11 godina

Imam archer ax50 (unutra je intelov procesor) i samo mogu reći da router radi ko zmaj. Nalazi se u ulaznom hodniku, komp na kraju stana u zadnjoj sobi, u samom kutu sobe pod 90°, wifi full 200 mbps koliko i imam (t-com). U kompu je instalirana tp link kartica ax3000 tx3000, ali i sa puno slabijom USB AC600 karticom je bilo oko 180 mbps.

Za Xiaomi ne znam, ali osobno sam još uvijek tu malo tvrd, pa uvijek idem sa provjerenim proizvođačima.

Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.8.2021 8:14 (Entry Point).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Marko :D kaže...

Mislim da se tu također radi o 64 klijenta po bandu. Znači 64 klijenta na 2.4 GHz i drugih 64 na 5 GHz. To ti je i više nego dosta. 

Ako je tako to je odlično. Mislim da 50-ak klijenata ukupno neću prijeći u tako bliskoj budućnosti.

14 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Imam archer ax50 (unutra je intelov procesor) i samo mogu reći da router radi ko zmaj. Nalazi se u ulaznom hodniku, komp na kraju stana u zadnjoj sobi, u samom kutu sobe pod 90°, wifi full 200 mbps koliko i imam (t-com). U kompu je instalirana tp link kartica ax3000 tx3000, ali i sa puno slabijom USB AC600 karticom je bilo oko 180 mbps.

Za Xiaomi ne znam, ali osobno sam još uvijek tu malo tvrd, pa uvijek idem sa provjerenim proizvođačima.

Jel se grije? 

Kada sam kupovao router, birao sam između AX20, AX21, AX50 i AX73. S obzirom da AX21 nije dostupan kod nas, pada u vodu. S obzirom da se AX50 pregrijava, otpada kao kandidat. AX73 sve pet, malo skuplji, ali kad bolje pogledam ne treba mi tako nešto ekstremno jer nemam toliko uređaja na Wi-Fiju niti planiram imat internet brži od 1 Gb/s bar neko vrijeme.

Na kraju, s AX20 sam prezadovoljan. Radi bez ikakvih problema. 

Zero Cool ZG kaže...

Ako je tako to je odlično. Mislim da 50-ak klijenata ukupno neću prijeći u tako bliskoj budućnosti.

Javi koji ćeš router izabrati i neke dojmove.

11 godina
Entry Point kaže...

Jel se grije? 

Kada sam kupovao router, birao sam između AX20, AX21, AX50 i AX73. S obzirom da AX21 nije dostupan kod nas, pada u vodu. S obzirom da se AX50 pregrijava, otpada kao kandidat. AX73 sve pet, malo skuplji, ali kad bolje pogledam ne treba mi tako nešto ekstremno jer nemam toliko uređaja na Wi-Fiju niti planiram imat internet brži od 1 Gb/s bar neko vrijeme.

Na kraju, s AX20 sam prezadovoljan. Radi bez ikakvih problema. 

Osjeti se da je topli, ali se ne pregrijava, nisam još do sad primjetio, odnosno nisam imao problema zasad. Jbg Intel 

Dok radi, radi, kad crkne uzet ću neki drugi.

Nadglednik dina
14 godina
neaktivan

Pitam zato jer se po forumima piše da zbog pregrijavanja pate performanse istog. Ovaj AX20 je isto topli na dodir, ali ni blizu topli kao što je router od operatera. 

16 godina

.. za to se bira od 50-60 (broj-oznake serije..) performanse, opcije, u nižim klasama uvijek nešto fali, cijenovno od 350-400kn i jedino ovi xomići nude slično za stotinjak kuna manje, ali mi nisu prošli kroz ruke + ovisi kako je napravljen soft. Dlink-tplink-asus.. svi nude isto-slično samo je pitanje što u kojoj trgovini ima.

-svi nude u tim klasama, čak svi koriste naziv arčer i sl. a prva uočljiva razlika je što xomić stavi više antena 5-7 .. i 2 gbe porta.

-suprotno od takvog pristupa je recimo mikrotik.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Na kraju je odabran Xiaomi, jer Tp-Link nije dobavljiv po normalnoj cijeni, odnosno dosta je skuplji od Xiaomia.

Išao sam logikom da Xiaomi za sada ima sve što mi treba i da će izdržati par godina, a onda ako se ukaže potreba uzimam neki jači router.

1 0 hvala 0
16 godina
Zero Cool ZG kaže...

Na kraju je odabran Xiaomi, jer Tp-Link nije dobavljiv po normalnoj cijeni, odnosno dosta je skuplji od Xiaomia.

Išao sam logikom da Xiaomi za sada ima sve što mi treba i da će izdržati par godina, a onda ako se ukaže potreba uzimam neki jači router.

-teoretski je sve to isto.. pa vjerojatno hoće :)

.. nego pitanje, kakav je soft-firmware? normalan-klasičan u odnosu na klasičan router soft ili wizardoliki-android za klik-next kao recimo mobilni zte-lte uređaji? ... onak, radi, ali nema neke klasične fičere kao rezervaciju ip po macu i sl. (ako je više orjentiran na wlan i jednostavnost klase klik-next, suprotno od filozofije npr mikrotika..) .. onako, kratko .. više juzerski ili mrežni? Jer i ja ga često gledam no na kraju uzmem klasiku jer znam što dobijem :)

12 godina
neaktivan

Imaš wizarda preko mobitela, a imaš i klasično sučelje.

0 0 hvala 1
16 godina

..tnx.

-koliko se u yt klipiću vidi, ima osnovne normalne opcije, rezervacija, fwd.. 'klasično' pa je to ok. :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice