HGSS na Sljemenu spasio osobu koju je AI chatbot o

poruka: 32
|
čitano: 5.211
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "HGSS na Sljemenu spasio osobu koju je AI chatbot o".
7 godina

Eto što se dogodi kad staviš glavu u AI torbu.

Bit će toga sve više!™ #bitćetogasveviše

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2025 13:33 (gpd).

3 0 hvala 0
12 godina

prirodna selekcija, rekli bi...

Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina

Ovo je u rangu onih koji slušau navigaciju pa skrenu u more, jezero ili uđu u jednosmjernu ulicu u sutprotnom pravcu jer eto "navigacija mi je rekla da tu (s)krenem". Al ovo je još gore jer slušaš nekog ko se najeo ludih gljiva pa halucinira...

Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
Re: HGSS na Sljemenu spasio osobu koju je AI chatb
Nameće se pitanje jesu li takvi vrijedni spašavanja...

4 0 hvala 1
15 godina
Nije to sad samo AI. Ljudi se sve više pouzdaju u tehnologiju, do te mjere da prestaju razmišljati vlastitom glavom. Ne želim zvučati nostalgično prema dobrim starim vremenima, ali prije kad si nekamo išao pogledao si kartu, memorirao koliko možeš, dobio neki opći uvid u to gdje si prema stranama svijeta, i snašao se si kad je trebalo. Danas bez google maps ne idemo nikamo. Ne kažem da me olakšava, ali upotrebom tehnologije gubimo jedan dio ljudskosti i prirodnosti koja nas tjera na snalaženje, promišljanje,donošenja nekih odluka prema instinktu, uglavnom...bojim se da nam tehnologija puno daje, ali možda još više i oduzima.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2025 14:46 (guslac).

7 0 hvala 1
16 godina

-u nedostatku javnog-ai-pravobranitelja, .. pa ću ja nešto.. :)

-klasičan medijski linč, bezumlje, nekritično-nelogično razmišljanje, odnosno, nema razmišljanja jer zna se, ai je kriv! .. no jel to baš tako?

-kaže članak, da je ai otežao.. što je ai otežao? bi li razlike bilo da izgubljeni-lutač nije zvao ai? u čemu? .. tj šbb-kbb.. što da je umjesto ai-čata za pomoć zvao 112?.. bio bi spašen, a ovako nije? u čemu je razlika? ishod je isti, osim možda gubitka vremena, tj šbbkbb koji kriterijem da je stanje pogoršano kaže da je ai nešto loše napravio.. nije, nije napravio ništa. osoba je spašena, pri čemu je nagađanje kao igranje lota ili udar groma bi li bilo drugačije da je prvo nazvala 112 .. ili baku, susjeda.. upravu vodovoda.. tj u bezbrojnim multiverz-paralelnim svemirima bi jedan teoretski moguć scenarij u kojem poziva 112 mogao rezultirati da ga iduće minute pojede medvjed (jer to je sljeme.. :) ) .. ili da ga pogodi asteroid i time ubije šansu spasa.. tj ne postoji šbbkbb scenarij koji će jamčiti isti ishod vremeplovskim putovanjem.. kao da ponovo igramo loto, možemo dobiti, ne moramo.. vjerojatno nećemo itd. pri čemu ne postoji pravi-dobar scenarij koji zna što će se dogoditi u budućnosti kao moguća posljedica oduke skretanja lijevo ili desno na nekoj točci.. tj mada znamo da ga asteroid vjerojatno neće pogoditi, ne možemo jamčiti da se to ne bi dogodilo da je nazvao 112... jer to je tako, mada je i dalje zanemarivo-nevjerovatno-mala šansa.. no kao igrati loto, svaki dodatni pokušaj je šansa više, kako za jackpot tako i za negativnu posljedicu.. i podsjetnik, osoba je spašena, pozitivan ishod.. što će reć, mada će većina ishoda biti pozitivno, svaki takav je opet rizik, kao loto šansa samo suprotno-negativno... i tad u svakoj novoj šansi, mada će vjerojatno biti spašen, postoji ona jackpot loša šansa da neće.. ok? jasno? :))

-zatim kritika na račun ai-spašavatelja.. opet loše-pogrešno.. tj što je ai trebao? pozve netko pomoć i on treba reći, pozovi pomoć? to je logično? ... zovete vodoinstalatera, kaže zovi vodoinstalatera, službu za spašavanje.. one druge? to radi osoba koja ne želi pomoći, ne zna, ne može, lijenost.. ili čak konkurent.. tj zašto bi osoba x prosljedila uputu na osobu y.. tad x nema smisla, tj ako mu je namjena pomoći u nekoj situaciji tad je ta x osoba onu koju možemo-trebamo nazvati, kao što je to i 112.. a kad nazovemo 112.. oni ne trebaju reći, zovi y.. pa jednako tako ne treba x-ai reći da zove y-112.. logično ok?

-uz podsjetnik.. osoba je spašena.. kao što planeta zemlja postoji.. činjenica, ostalo su sve samo mogućnosti-šanse.. šbbkbb.. loto.

-kojim putem? kojom brzinom? .. jučerašnji požar su gasili, gasili.. i kroz noć gasili.. ono, nikako da ga ugase mada od podne javljaju da je ugašeno kao i da se zatvore prozori itd.. pri čemu sms poruka koja stigne 3h od požara nije neka vijest-obavijest u pravo-potrebno-hitno vrijeme,.. tj da je vremenski bilo kritično, da je npr otrovni plin,.. bilo bi prekasno .. tri sata od početka gašenja požara.. pa se za to ne kaže da je obavijest kasnila ili da su vatrogasci sporo gasili.. nego ih se pohvali jer su požar stavili pod kontrolu, nema žrtava, ugašeno.. rezultat-konačni je.. osoba je spašena.

-bi li bila brže spašena da je odmah nazvala 112? .. vjerojatno.. no u svemiru imamo Zemlju, ne baš čestu činjenicu, kao i jackpot.. i nikad to nije baš tako 100%, tj ne postoji dokaz da upravo to što vidimo kao gubitak vremena može biti ključno za spas u ovom slučaju.. jer nema dokaza da se neki maštoviti scenarij u drugom slučaju ne bi dogodio kao napad krda medvjeda ili vjerverice.. :)) .. možda bi neka turbulencija povjetarca prevrnula spasiteljski helikopter, možda bi vožnja u gradu dok idu prema sljemenu par sati ranije završila u sudaru i smrću spasitelja.. možda su u šumici :) .. tj od činjenica-stanja imamo jedino postojeću a to je da je osoba spašena.. kao što i dalje ostaje činjenica da je prije poziva 112 razgovarala s ai-čaptom.. dok ne možemo, ne smijemo, tumačiti da bi prečica rezultirala boljim rezultatom.. tj kad je osoba spašena, bez posljedica, tad bolji rezultat ne posotji.. dok svaki put posotji neki rizik, kao što je sam život rizik svake sekunde i sad ta osoba možda pogine pod tramvajem ili pijana zgazi razred male djece.. tj kad bi se dogodio takav scenarij, uz malo spuky začina serijala zone sumraka (stara serija..) tad bi čak mogli postaviti pitanje da je to ai možda i znao-anticipirao i time nije želio spasiti tu osobu.. :) .. pa bi spašavatelji danas, sutra mogli biti oni koji su ubojici omogućili ubojstvo time što su ga spasili.. :))) .. tj klasični terminator scenarij i putvoanje kroz vrijeme (i prostor) .. kojim se želi izmijeniti tijek nekog događaja tj eliminirati sam događaj.. samo je pitanje u korist ljudi ili protiv njih, tj za čiji interes.. pri čemu ai može biti naš čuvar, pozitivac, a može biti i negativac..

-kako su se na zemlji razvili ljudi-sisavci? kamičak pogodio i eliminirao dinosaure.. negativan događaj je šansa za nas? tko kaže da i ovaj trenutak nije 'isti'?

-tj mogući su svi scenariji, dok je činjenica samo onaj koji se ekšli dogodi... ostalo je loto-sreća-slučaj..

-ai nije kriv! .. a tko je zapalio žito? student? :)) .. odnosno, mediji i žutilo!! mi-oni, partizani&ustaše.. pristranost-interpretacija vs objektivnost i činjenice. 112 je dobar jer je naš, ai ne valja.. dehumanizacija? klasično agitiranje kad se protivnika želi oblatiti, jer on je naravno za sve kriv i sve radi loše.. :)) .. 

-opet, tko ima probleme s elementarnom logikom, osoba je živa.. to je činjenica, ostalo su nagađanja. .. da je osoba stradala, tad bi to bila činjenica i tad bi kritika ai-čapta bila opravdana, možda.. tj i liječnik liječi-spašava.. no poneki pacijent premine.. liječnik je tad loš? .. nije svemoguć.. ljudi smo.. no on je naš pa to prihvaćamo a ovaj nije naš? .. itd.

(naravno, disklejmer za boli, miša, uz sarkazam... no zgodan igrokaz kako nešto jednostavno postane komplicirano kad malo dublje razmislimo, tj ne treba medijske natpise čitati bez šake soli.. čak i kad su točni, kao vježba..) :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 4 hvala 0
15 godina

Kaže prijatelj iz Požege da imaju u kotlini selendru, zove se Poreč. Došli jednog dana turisti s navigacijom i pitaju da di je more 

8 0 hvala 1
16 godina

.. tu je nekad bilo more, pa presušilo.. :) zakasnili su koju minutu-miljenij, dok bi maštoviti turistički vodić to nazvao osekom (plimom).. malo sporijom.

17 godina
Bez zamjerke AI, možete vi srat ali prijee nekih 12g sam išao od Vrapčanske strane bajkom prema Risnjaku. Ne znam put, sretnem nekog čovjeka i on mi kaže idi uz potok. Došao sam do točke gdje ni pješke ne ide kamoli bike.

Vratio sam se tamo gdje sam njega sreo i drugom statazom uzbrdo, našao markacije i došao do Risnjala i reko jebo ja ovo ja njega i potok
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2025 19:19 (Gajotres).

3 0 hvala 0
17 godina
Izgubit se na Sljemenu je ko izgubit se u supermarketu

0 0 hvala 0
10 godina

Zivimo u svijetu gdje na plasticnim vrecicama piše da si ih ne stavljamo na glavu jer bi se mogli ugušit i onda imamo AI koji lupeta gluposti, a cist je jasno kaj treba napisat u tom slucaju. 

Kaj god da pitam nikad mi nist tocno ne veli. Pitao sam ga nedavno za posao kao se miješaju dvije robe razlicite tvrdoce koji ce mass flow index ispast. Fulao je totalno.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 mjeseci
Možemo li onda zaključiti s onom Einsteinovom, "što tehnologija pametnija , korisnik gluplji"!
Pa još dodati kad tehnologija (UI) bude apsolutno pametna , korisnik apsolutna budala 😅
Ćas iznimkama.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ne podcjenjujte prirodu, a pogotovo šumu i mrak, bez obzira bio to Maksimir, Sljeme, Velebit ili Amazona. U šumi po mraku sva pravila nestaju i nemaš više pojma ni gdje si ni gdje trebaš ići. Istina da je Sljeme samo brdo iznad Zagreba i da se "teško" izgubiti, ali ne vidim poantu komentara o prirodnoj selekciji.

Neiskustvo, stiže mrak, staze pune lišća (teže ih je pratiti), sramota zvati 112 i eto ti problema. 

4 0 hvala 2
17 godina
Ges kaže...
Izgubit se na Sljemenu je ko izgubit se u supermarketu

Ne bih se složio s ovom tvrdnjom. Na površini 180 km² je jako lako za izgubiti. Ako ti vrhunac nije Bikčevićeva i neke druge glavne staze izgubiše se na dobar dan. Ja osobno volim istraživati sve moguće sporedne puteve bez markacija

Ako te uhvati noć a ne znaš napamet stazu i nemaš svjetla ne piše ti se dobro, a koliko vidim ovu osobu je uhvatio mrak.

Opet ću se nadovezati na vlastit slučaj gdje me je čovjek na njegovo topografskoj karti pokazao put koji nije postojao pa sam se morao vračati a on je bio jedina osoba koju sam sreo taj dan.

16 godina

Ok, po mraku je grdo..pogotovo ako naiđeš na neku stjenu ili provaliju.

Ali opet, večim dijelom, to je samo brdo.

Ideš nizbrdo u bilo kojem smjeru i došal buš nekam u neko selo ili cestu.

1 0 hvala 0
15 godina

Nisi u pravu. Teren u ovo doba mokar, pun lišća, sklizak, propadaš, teško prohodan, a sad dodaj tome svemu noć.

U pravilu da, uvijek možeš reći idem nizbrdo i negdje ću doći, ali nije baš tako jednostavan. Bio sam baš na Samoborskom ovaj vikend otišao malo van staze i jako je neprohodno bilo, a mogu misliti po noći...

9 godina

piše danas da je riječ o iskusom planinaru i da je krenuo, greškom, prema zagorju, umjesto zagrebu. kako "iskusni planinar" može tako promašit i da nema apsolutno nikakvu backup kartografiju na mobitelu ostaje misterija, da ne kažem nešto drugo...

2 0 hvala 0
16 godina

-upravo tako 'iskusni planinar'... i da, piše.. dok članke pišu jednako tako 'novinari' i čaptovi..

17 godina

Ali AI zapravo nije dao loš savjet - put vode nizvodno obično vodi do civilizacije, taj put bih mu i ja preporučio, naročito po noći. Ako usput naiđeš na težak teren nije kriv AI ako ga nije mogao predvidjeti. Druga stvar ako ga je AI vodio po nekakvoj mapi s ucrtanim terenom no po svemu sudeći rekao bih da nije. U svakom slučaju ne bih lika nazvao iskusnim planinarom.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.11.2025 12:18 (PaleRider).

2 0 hvala 0
10 godina
PaleRider kaže...

Ali AI zapravo nije dao loš savjet - put vode nizvodno obično vodi do civilizacije, taj put bih mu i ja preporučio, naročito po noći. Ako usput naiđeš na težak teren nije kriv AI ako ga nije mogao predvidjeti. Druga stvar ako ga je AI vodio po nekakvoj mapi s ucrtanim terenom no po svemu sudeći rekao bih da nije. U svakom slučaju ne bih lika nazvao iskusnim planinarom.

U kojem god smjeru da je krenuo došao bi do civilizacije hehe na sljemenu je :)

Taj savjet nije baš prvi kojeg bi nekome dao, nego zadnji kad nema druge opcije.

Nebi ga nit ja nazvao iskusnim planinarom. Ak je pitao AI znaci imao je mobitel i signal. Znaci onda prvo kartu otvoriš i vidiš di si. 

Google maps je tu od slabe pomoci. Bolje imat komoot instaliran ili nekaj slicno sa offline kartama. 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.11.2025 12:55 (Santana).
16 godina
Santana kaže...
..

Nebi ga nit ja nazvao iskusnim planinarom. Ak je pitao AI znaci imao je mobitel i signal. Znaci onda prvo kartu otvoriš i vidiš di si. 

Google maps je tu od slabe pomoci. Bolje imat komoot instaliran ili nekaj slicno sa offline kartama. 

-kao i za nazvati 112... tj postoji realna mogućnost da je to 'slučajna' slučajnost-incident.. ne toliko slučajan, koliko možda potreba kreiranja stanja odbijanja juzera od online sadržaja-ovisnosti-vjerovanja.. mobači u školi, ovisnost, pišlingmeilovi.. moguće da slučaj nije slučajan, tj šansa da osoba s mobom na sljemenu ne može pronaći put uz epitet iskusnog planinara... onak, čudno-slučajno ili nešto drugo.. npr ivica prije pola godine plutao po jadranu i spašen.. adrenalinska glupost ili pokušaj marketinga?

17 godina
bruno1026 kaže...

piše danas da je riječ o iskusom planinaru i da je krenuo, greškom, prema zagorju, umjesto zagrebu. kako "iskusni planinar" može tako promašit i da nema apsolutno nikakvu backup kartografiju na mobitelu ostaje misterija, da ne kažem nešto drugo...

iskusni planinari ne pitaju AI za smjer

18 mjeseci

Pa svaki mobitel ima kompas, a to iskusnom planinaru može bit kao voda žednom..

127.0.0.1
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina

Dobar i ispravan savjet moze dovesti do problema.  

0 0 hvala 0
14 godina
Santana kaže...

Zivimo u svijetu gdje na plasticnim vrecicama piše da si ih ne stavljamo na glavu jer bi se mogli ugušit i onda imamo AI koji lupeta gluposti, a cist je jasno kaj treba napisat u tom slucaju. 

AI mu je dao preporuku koja je generalno točna, to su sve neke općenite prpeoruke koje se koriste kod orijenatacije.

17 godina
sosta kaže...
Santana kaže...

AI mu je dao preporuku koja je generalno točna, to su sve neke općenite prpeoruke koje se koriste kod orijenatacije.

To i je problem AI što ti daje generičke odgovore koji su generalno točni. Prošli tjedan ga iz zajeb**** pitam gdje je ulaz na bazene u Čatežu, on mi kaže da je ulaz na Termalnoj rivijeri a ja stojim kraj znaka Termalna rivijera. Frende pomogao si mi ne. 

17 godina
Gajotres kaže...
sosta kaže...
Santana kaže...

To i je problem AI što ti daje generičke odgovore koji su generalno točni. Prošli tjedan ga iz zajeb**** pitam gdje je ulaz na bazene u Čatežu, on mi kaže da je ulaz na Termalnoj rivijeri a ja stojim kraj znaka Termalna rivijera. Frende pomogao si mi ne. 

Kao što sam nedavno naletio na neki članak u kojem se spominjalo Plovdiv kao najstarije naselje... Pa onak iz zajebancije pitam više AI botova ko je stariji Plovdiv ili Vinkovci... i svi kažu "na prvu" da je Plovdiv stariji i da je stalno naseljen oko 8000 godina. Kad spomenem da su po mojim informacijama Vinkovci stalno naseljeni 8500 godina, onda ide ono standardno "da, u pravu si" bla bla bla... Ne znam više koji, ali jedan je čak bio uporan da je Plovdiv stariji iako u istoj rečenici spominje da su Vinkovci 8500 godina a Plovdiv 8000 godina i tako to. Pa se ti pouzdaj u njihove sposobnosti bez da malo upotrijebiš ono između ušiju.

17 godina
Gnjavator kaže...
Gajotres kaže...
sosta kaže...
Santana kaže...

Kao što sam nedavno naletio na neki članak u kojem se spominjalo Plovdiv kao najstarije naselje... Pa onak iz zajebancije pitam više AI botova ko je stariji Plovdiv ili Vinkovci... i svi kažu "na prvu" da je Plovdiv stariji i da je stalno naseljen oko 8000 godina. Kad spomenem da su po mojim informacijama Vinkovci stalno naseljeni 8500 godina, onda ide ono standardno "da, u pravu si" bla bla bla... Ne znam više koji, ali jedan je čak bio uporan da je Plovdiv stariji iako u istoj rečenici spominje da su Vinkovci 8500 godina a Plovdiv 8000 godina i tako to. Pa se ti pouzdaj u njihove sposobnosti bez da malo upotrijebiš ono između ušiju.

to je zato jer AI ne razmišlja već slaže najbolje odgovore. Dakle ako ima u bazi kako je tamo gdje treniran rečeno više puta rečeno da je Plovdiv najstarije, iako je matematički logično da su Vinkovci, on će reći Plovdiv. AI nije kalkulator, on je kao štreber koji je nabubao gro informacija a za koje ne može razumijeti da li su istinite, samo da li mu se češće ili rjeđe javljaju u slijedu slaganja niza

12 mjeseci
Jeste naivni pa rat je već počeo , a skajnet testira ljudsku glupost i slaže taktike kako nas desetkovat na najlakši način kad krene u napad .
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Sirotanovic kaže...
Jeste naivni pa rat je već počeo , a skajnet testira ljudsku glupost i slaže taktike kako nas desetkovat na najlakši način kad krene u napad .

Nekada stvarno navijam za ono banalno "pravilo" evolucije, survival of the fittest... 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice