Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.846
|
čitano: 6.944.846
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
Penryn kaže...
mar123 kaže...

ma planiram i novi monitor uzet skupa s procesorom. ne mislim sigurno takvu graficku za 1080p uzimat kad i s ovom se igram bez problema. gtx980 ni ne gledam zbog cijene, al mislio sam da joj je 390x priblizna jer kosta oko 3500 kn.

znaci 2016. izlazi nesto novo? onda cu sigurno pricekat to, jer ne zuri mi se nigdi. kako se uopce krecu cijene tih 1440p monitora?

Je R9 390X je blizu GTX980 ali prije svega, pa i monitora, trebaš razmišljat o promjeni procesora. Eto smigl ti je rekao iz iskustva da ima ogroman bottleneck i to sa puno slabijom karticom. Svejedno prelazio na 1440p ili ne, za stabilnih 60fps će trebati jači proc.

ma to shvacam, nebi ni kupovao novu graficku bez promjene ovog procesora, pa i vec sad mi je bottleneck sa 7950.

17 godina
neaktivan
mar123 kaže...

ma to shvacam, nebi ni kupovao novu graficku bez promjene ovog procesora, pa i vec sad mi je bottleneck sa 7950.

Onda bi ti nekakav i5-4690k/6600k u kombinaciji s R9 390X bili dobar upgrade. Ili ako nije priša pričekaš još pola godine kad bi trebali doći novi amdovi zen procesori i nova serija grafičkih iz amda i nvidije.

16 godina
Penryn kaže...
mar123 kaže...

Onda bi ti nekakav i5-4690k/6600k u kombinaciji s R9 390X bili dobar upgrade. Ili ako nije priša pričekaš još pola godine kad bi trebali doći novi amdovi zen procesori i nova serija grafičkih iz amda i nvidije.

radije cu onda pricekat, da vidim sto ce amd ponudit od procesora. a i ovo mi zasad radi dobro, pa ce i jos 6 mjeseci izdrzat.

16 godina
nicky.sl kaže...
uckyluke kaže...

Može preporuka grafe do 1200 kn iz ADM-a ? Malo sam gledao ponudu i zasad mi je za oko zapela ova MSI GTX 750 Ti 2GB... Ima li šta bolje u tom rangu ? Bitno mi je uz performanse da je grafa tiha...

Ova je dosta jača i nešto malo skuplja http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_4_84_229&products_id=16760

Wow... iako probija budžet dalo bi se i o ovom razmislit. Sad sam malo ATi ponudu pogledao i čini mi se ova ok, šta mislite, jel ok za tu cijenu ili da ipak ovu koju si predložio uzmem ? http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_4_84_229&products_id=15666

I bw da pitam da ne bude slučajno problema, hoće sve te 3 kartice (koju god da uzmem) gurati moj XFX Core 450 W ?

17 godina
neaktivan
luckyluke kaže...

Wow... iako probija budžet dalo bi se i o ovom razmislit. Sad sam malo ATi ponudu pogledao i čini mi se ova ok, šta mislite, jel ok za tu cijenu ili da ipak ovu koju si predložio uzmem ? http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_4_84_229&products_id=15666

I bw da pitam da ne bude slučajno problema, hoće sve te 3 kartice (koju god da uzmem) gurati moj XFX Core 450 W ?

Da uzmeš i R9 390 neće bit problema s napajanjem. 

GTX 750Ti i 260X su ti li-la po performansama, ali R7 370 je dosta jača, nekih 25-30%. Ako ne planiraš mijenjat procesor onda uzmi 260X ili 750Ti, nema smisla jaču.

12 godina
chaselol kaže...
mar123 kaže...
Ma znam da bi to bio bottleneck nego sad kombiniram neku nadogradnju i malo gledam te nove graficke i vidim cijena im je tu negdi, pa me zanima koja je bolja kupnja.
I kakva je 390x u usporedbi s gtx 980?

Za te grafe bottleneck ce ti biti i monitor, uzeti gtx 980 ili 390X i ograniciti se na 1080p je ludost, pa cak i sa 970 je diskutabilno jer su to grafe realno namjenjene za 1440p gaming i iznad (sli/cf)

980 je snaznija grafa od  390X u svakom slucaju, ali je i skuplja. 

zato lijepo imas DSR opciju u nvidia control panelu tako da to jako lijepo izgleda i na 1080p monitoru..

Penryn kaže...
luckyluke kaže...

Da uzmeš i R9 390 neće bit problema s napajanjem. 

GTX 750Ti i 260X su ti li-la po performansama, ali R7 370 je dosta jača, nekih 25-30%. Ako ne planiraš mijenjat procesor onda uzmi 260X ili 750Ti, nema smisla jaču.

ne bih se slozio

imam to napajanje i morao sam odustati od kupovine R9 390 zato sto ta kartica zahtjeva minimalno 500W napajanje (i to kvalitetnije) 

bilo bi previse na knap..rijec je o napajanju koje dolazi samo sa jednim 8 pinskim konektorom za graficku..

17 godina
neaktivan
Fanu kaže...

ne bih se slozio

imam to napajanje i morao sam odustati od kupovine R9 390 zato sto ta kartica zahtjeva minimalno 500W napajanje (i to kvalitetnije) 

bilo bi previse na knap..rijec je o napajanju koje dolazi samo sa jednim 8 pinskim konektorom za graficku..

Na Corsairu CX400W sam držao XFX R9 390 + haswell i5 i u igrama gdje su i grafa i proc bili skoro na 100% usagea nije prelazilo ~370W iz zida. To je oko 300W DC potrošnje, a ovaj cx400w je deklariran na 400W DC.. znači on s XFX 450W sigurno ne bi imao nikakvih problema osim što bi možda napajanje ubrzalo vent pa bi postalo bučnije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.9.2015 13:07 (Penryn).
13 godina
neaktivan
Fanu kaže... 

zato lijepo imas DSR opciju u nvidia control panelu tako da to jako lijepo izgleda i na 1080p monitoru..

Da naravno, ali po meni grijeh je ograniciti se na 1080p sa takvom grafom, jer i dosta jeftinije/slabije grafe uz malo podesavanja igre ce zavrtiti sve i jednu igru danas na 60fps...Razlika izmedju ultra i high se ne primjeti u igri na toj rezoluciji a fps razlika je osjetna.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
16 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

Čini mi se da ću uzeti onda ASUS R7260X-OC-2GD5. Em što ima bolje hlađenje od MSI GTX 750Ti, em zato jer je nVidia počela mrljat s driverima pa da dam ovaj put šansu ATi-ju. Em mi još ostane za burek. :) Procesor sigurno još neću mjenjati jer sam fakat limitiran s parama pa će i ova grafa poslužit. Zahvaljujem se na savjetima.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
luckyluke kaže...

Čini mi se da ću uzeti onda ASUS R7260X-OC-2GD5. Em što ima bolje hlađenje od MSI GTX 750Ti, em zato jer je nVidia počela mrljat s driverima pa da dam ovaj put šansu ATi-ju. Em mi još ostane za burek. :) Procesor sigurno još neću mjenjati jer sam fakat limitiran s parama pa će i ova grafa poslužit. Zahvaljujem se na savjetima.

ako nećeš mijenjat proc, radije idi na 750ti, jer će ti bolje raditi nego 260x

amd grafe imaju gadni problem s cpu overheadom i sa slabijim procesorima adm-ove nazivno jače grafe daju lošije rezultate od inače slabijih nvidia

problem je u tome što se testovi rade na i7 procovima, a amd-ov cpu overhead problem se javlja kod slabijih procesora poput tvojeg

primjera radi, pogledaj kako se 750ti ponaša protiv još jače amd grafe 280 u gta5

http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2015-grand-theft-auto-5-pc-performance

amd 280 izvrsno radi na i7, ali kad to spustiš na i3 radi gore od 750ti, od koje je inače puno jača

pogledaj samo koliko padne minimalni fps sa 280 kad se spustiš sa i7 na i3 - za duplo, sa 73fps na 34fpsa

u isto vrijeme daleko slabija 750ti ne pada ispod 42fps-a niti na i3, a sad zamisli da igraš neku zahtjevniju igru s manjim prosječnim fps-om gdje će ti amd svako malo padati ispod 30fps-a, trzati i biti neigriv na tvojem procu, dok će se 750ti uredno držati iznad i davati ti fluidniji gejming bez trzanja

ponekad će amd ići više od nvidije na tvom procu, ali što ti to vrijedi kad će svako malo padati ispod razine igrivosti i kidat ti živce

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.9.2015 15:21 (picajzla0707).
16 godina

Ok, onda ću nVidiu uzeti, nadam se da je tiha. Bilo bi odlično ako je netko ima da potvrdi...  Još samo jedno pitanje - na toj MSI GTX 750Ti ima DVI-D ulaz. Ja trenutno na ovoj grafi (GT440) imam DVI-I konektor i spojeno je VGA kablom koji ima DVI-I adapter i to sve ide u ulaz grafičke. Pretpostavljam da ću morati kupiti novi adapter, ili ?

Btw pošto mi monitor ima samo VGA ulaz, hoću li izgubiti išta na kvaliteti slike ako direktno grafu i monitor povežem VGA kablom ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
luckyluke kaže...

Ok, onda ću nVidiu uzeti, nadam se da je tiha. Bilo bi odlično ako je netko ima da potvrdi...  Još samo jedno pitanje - na toj MSI GTX 750Ti ima DVI-D ulaz. Ja trenutno na ovoj grafi (GT440) imam DVI-I konektor i spojeno je VGA kablom koji ima DVI-I adapter i to sve ide u ulaz grafičke. Pretpostavljam da ću morati kupiti novi adapter, ili ?

Btw pošto mi monitor ima samo VGA ulaz, hoću li izgubiti išta na kvaliteti slike ako direktno grafu i monitor povežem VGA kablom ?

dvi-d ne ide u vga sa nikakvim adapterima. to odmah zaboravi. dvi-d je čisto digitalni izlaz, a dvi-i ima i analogno i digitalno.

ali zato ta msi 750 ima čisti vga izlaz 15 pinski tako da kupi samo kabel vga na vga (d-sub).

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.9.2015 17:12 (ranko091).
13 godina
neaktivan
luckyluke kaže...

Ok, onda ću nVidiu uzeti, nadam se da je tiha. Bilo bi odlično ako je netko ima da potvrdi... 

Isto ti ga dodje, taj procesor ce zakucati tu grafu na 100% bez problema, ukucaj na google r7 260x i tvoj proc i vidjeces milion bencheva sto ljudi frapsaju i stavljaju na YT. Ako vidis neki jaci proc tipa 640 itd to je samo malo veca brzina, a svejedno bi morao clocknuti cpu i za tu 750Ti.

15 godina
neaktivan

Koja je jača za gaming? R9 285 Strix ili WF 270X ? Napajanje je Chieftec GPS 700W a mora biti izbor između te dvije 

0 0 hvala 0
12 godina

Jača je R9 285. 

12 godina
chaselol kaže...
luckyluke kaže...

Ok, onda ću nVidiu uzeti, nadam se da je tiha. Bilo bi odlično ako je netko ima da potvrdi... 

Isto ti ga dodje, taj procesor ce zakucati tu grafu na 100% bez problema, ukucaj na google r7 260x i tvoj proc i vidjeces milion bencheva sto ljudi frapsaju i stavljaju na YT. Ako vidis neki jaci proc tipa 640 itd to je samo malo veca brzina, a svejedno bi morao clocknuti cpu i za tu 750Ti.

ne dođe na isto baš nikako, evo ti primjer cpu overheada upravo na tim grafama između kojih bira

prva fotka: i7vsi3 na gtx750ti i na 260x

750ti sa slabijim procom ne gubi ništa

260x prelaskom na slabiji proc gubi preko 20 posto

druga fotka: i7vsamd a10 5800k - još gora situacija

750ti opet drži skoro jednaki fps

260x drastično pada i to za preko 50%

chaselol daj se okani više fanbojizma bar u ovakvim temama, jer zbog svojeg slijepog obožavanja štetiš ljudima koji traže savjet

da dečko ima bolji proc, bilo bi svejedno, ovako nije i 750ti mu je bolji odabir

cod advanced warfarw - i7 vs i3 cod advanced warfarw - i7 vs i3
cod advanced warfare i7 vs a10 cod advanced warfare i7 vs a10
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.9.2015 19:44 (picajzla0707).
12 godina

bok ekipa! 

moze li mi netko nabrojati par modela grafickih kartica koje su u rangu sa gt 7300 256 mb ddr? ista se pokvarila pa cu pronaci nekakvu zamjenu preko njuskala a ne znam sta da trazim.

hvala unaprijed!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Kolko para imas. Ne isplati se tako staro kupovati

Ako sam nešto progriješio, ispravite me. :D Mlad sam, još učim! :D
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
Tony1999 kaže...

Kolko para imas. Ne isplati se tako staro kupovati

ma najvise 150 kn. to nije za moje racunalo, a to racunalo se koristi samo za surfanje i gledanje filmova tako da je nesto takvo savim uredu.

13 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
***********wall of text**********

Prestani da benchas smece od igara koje igraju djeca od 9 godina.

12 godina
chaselol kaže...
picajzla0707 kaže...
***********wall of text**********

Prestani da benchas smece od igara koje igraju djeca od 9 godina.

na poruci prije imaš link na iste probleme u gta5, ako je i to smeće od igre, onda ok

ali ista će mu situacija biti s bilo kojom cpu bound igrom, no ne da mi se više iste priče s tobom prolaziti po n-ti put

16 godina
neaktivan
17 godina

XFX AMD RADEON R9 380 DD, 2GB DDR5

ili

GAINWARD GeForce GTX 960 Phantom, 2GB DDR5

Zadnje od ATI/AMD kartica sam imo x1300... Nakon toga nvidia 7600, 9600, GTX 460, GTX 650, GTX 750 Ti...

Nekako srče vuče južnom kraju, srce vuče zavičaju...

Ili prevedeno  - nvidia...

Iako sve mislim da bi bez problema prešo na AMD iako sam zakleti nvidia ljubitelj...

Ograničen sam na 1800 kn, te je kupnja isključiov u Linksu...

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2015 16:32 (doktor1).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
doktor1 kaže...

XFX AMD RADEON R9 380 DD, 2GB DDR5

ili

GAINWARD GeForce GTX 960 Phantom, 2GB DDR5

Zadnje od ATI/AMD kartica sam imo x1300... Nakon toga nvidia 7600, 9600, GTX 460, GTX 650, GTX 750 Ti...

Nekako srče vuče južnom kraju, srce vuče zavičaju...

Ili prevedeno  - nvidia...

Iako sve mislim da bi bez problema prešo na AMD iako sam zakleti nvidia ljubitelj...

u rangu tih para probaj nać 280x... jača od obe.

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=r9+280x

ako ne probaj polovnu. procesora imaš, napajanja imaš.

nisam vidio links... :) zaboravi moje onda.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2015 16:36 (ranko091).
17 godina

Polovno ne dolazi u obzir ni pod razno...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
doktor1 kaže...

Polovno ne dolazi u obzir ni pod razno...

http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-960-vs-AMD-R9-380/3165vs3482

u linksu je 380 ili 960 jedino do 1800 kuna. tako da ili 125 wata nvidia 960, ili amd 380 -> 190 wata.

možda da pregledaš neke specifične igre, di ti je koja kartica bolja. ili ako nećeš dugo kupovat, 380 amd je dx12 100% spreman.

12 godina
neaktivan

Mislim da 380 i u DX11 vec daje razliku od 5-10% u odnosu na 960 u vecini bencheva. Al da, 280x, nova ili rabljena je jaca od obje kartice.

Samozadovoljstvo uništava perfekciju. | LoL EUNE: iScream | http://eune.op.gg/summoner/userName=iScream
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
doktor1 kaže...

Evo max clockana GTX960 4GB vs max clockana R9 380 4GB.

Zašto si ograničen na Links? Za 1776kn možeš dobit GTX960 s 4GB koji čini mi se znači zasad samo u dying light, a za u buduće ne znam.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2015 17:33 (Penryn).
17 godina
Penryn kaže...
Zašto si ograničen na Links?

Radi plaćanja. Moram doć i razvuć karticu na maksimalni broj rata... A Links nema kamate...

U Rijeci je izbor dućana onako, naznaš di ćeš; u HG Spot ili Links...

17 godina
neaktivan

A s obzirom da se nešto bolje clocka i manje troši/grije ja bi GTX960, a i nemaš baš neki naj proc a Radeoni pate od većeg cpu overheada u DX11 igrama. Ako i ima razlike između te dvije minimalna je, +-5%, tako da biraj tišu i hladniju.

Ovdje imaš snimku od Phantomke, a za XFX R9 380 nezz.

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice