Weky je poznat da tjera vodu na svoj mlin pa odoh s ovog posta pametniji popušta ;)
Recimo da je taj GTX nekada imao svoju vrijednost eto zašto, a danas nema šta god ti pričao ovo moje stoji.
Ajde mi reci što današnjim GTX4xx fali? GTX480 je i dalje najači single GPU, GTX470 je preformansama u rangu sa HD5870, a cijenom u rangu HD5850, GTX460 ubija Boga u HD5770 i HD5830.
Šta vam smeta potrošnja i zagrijavanje?
Pa nije li to bila jedna od mana prijašnje HD4xxx serije?, al svejedno su je ljudi kupovali, al da to je bio ATI pa nema veze što se je čip grijao ko štednjak.
Mlatite praznu slamu, iz muhe radite slona. Istina je ta da je Nvidia gadno zahebala što je pustila prve GTX4xx grafe na test sa nedorađenim driverima i tu su se zahebali gadno, jer jednom loš glas zauvijek loš glas(siječa se itko Viste?).
Ali hocu rec da je to nebitno ako su perfomanse odlične.
HD 5830 onda nebi smjela imati HD prefiks jer je još sporija od GTX 460.
Ma ne. To je ATI... A tek serija 6xxx će trebati nosit naziv SUCM 6770 (Super uber cool moćna)
Briga me za naziv. Za 3000 kuna ću imat SLI od GTX460 koji je moćniji od skuplje 5870 i zaboli me kako se ko zove i kada što izlazi jer sam sljedeće tri godine ja miran (za svoje potrebe)
Ili ako neko sad kupuje grafu, a ima novaca i potrebnu opremu, ova cjena bi ga trebala razveselit, iako mislim da će ić još dole!?
http://www.nabava.net/trazilica.php?q=gtx+460&x=0&y=0
Asus P5QC, Core 2 Quad 8200, 4GB DDR3, Seasonic SS-520GB-520W, WD 1TB sata, Monitor Samsung 22.4" Widescreen
Ide li na ovu konfiguraciju grafička GigaByte GeForce GTX460 1GB 256 bit?

Recimo da je taj GTX nekada imao svoju vrijednost eto zašto, a danas nema šta god ti pričao ovo moje stoji.
Ajde mi reci što današnjim GTX4xx fali? GTX480 je i dalje najači single GPU, GTX470 je preformansama u rangu sa HD5870, a cijenom u rangu HD5850, GTX460 ubija Boga u HD5770 i HD5830.
Pa nije li to bila jedna od mana prijašnje HD4xxx serije?, al svejedno su je ljudi kupovali, al da to je bio ATI pa nema veze što se je čip grijao ko štednjak.
Mlatite praznu slamu, iz muhe radite slona. Istina je ta da je Nvidia gadno zahebala što je pustila prve GTX4xx grafe na test sa nedorađenim driverima i tu su se zahebali gadno, jer jednom loš glas zauvijek loš glas(siječa se itko Viste?).
nefali im sad nista samo su trebale izaci na trziste prije godinu dana, a kad su izasle falilo im je puno toga......a bome i za par mjeseci ce im opet falit opet puno toga :D
nefali im sad nista samo su trebale izaci na trziste prije godinu dana, a kad su izasle falilo im je puno toga......a bome i za par mjeseci ce im opet falit opet puno toga :D
Izašle su sada i rade bolje sa teselacijom nego ATI 58xx/57xx serija... Znam sada će svi reći kome je to bitno, nema još niti puno igara na tržištu, ali da je tako slučaj sa ATI-em fanATIci bi to dizali u nebesa i to je to. Već vidim sljedeći komentar: sada dolazi serija 6xxx koja će pomest GTX u teselaciji... DAMN
Izašle su sada i rade bolje sa teselacijom nego ATI 58xx/57xx serija... Znam sada će svi reći kome je to bitno, nema još niti puno igara na tržištu, ali da je tako slučaj sa ATI-em fanATIci bi to dizali u nebesa i to je to. Već vidim sljedeći komentar: sada dolazi serija 6xxx koja će pomest GTX u teselaciji... DAMN
Moraš priznati da je ogroman fail što su tako dugo čekali s izlaskom.
ATi je sa HD 5000 serijom praktički pola godine bio bez konkurencije. I falilo im je puno toga, baš kao što Jurky kaže. Zagrijavanje, potrošnja, loše performanse u odnosu na konkurente itd. Stvar se kroz neko vrijeme popravila no ljudi su stekli loš dojam o Fermiu koji se baš i ne zaboravlja. Ista stvar kao i s Vistom. Kad je Nvidia izbacila donekle respektabilan broj grafa na tržište koje konkuriraju karticama iz 5000 serije, ATi već priprema release nove serije. A sudeći po SS-ovima iz Heavena, bome su i u teselaciji bolji od Fermia. I to samo manjim korekcijama već postojeće arhitekture dok će Nvidia potpuno novom arhitekturom opet biti u zaostatku u tom području. No, otom potom, treba još vidjeti prave rezultate i testove jer to su još uvijek samo naklapanja.
Samo polako, Fermi je rađen za buducnost i to je arhitektura namjenjena malo daljnoj budućnosti.
Imaju oni još dosta toga u rezervi, od boostanja memorijskog kontrolera, do poliranja samog čipa i promjena na arhitekturi. Temelji su sasvim dobri.
GTX 460 je pravi pokazatelj toga.
ATi s novom arhitekturom dolazi tek krajem 2011. sa 28nm procesom.
Samo polako, Fermi je rađen za buducnost i to je arhitektura namjenjena malo daljnoj budućnosti.
Imaju oni još dosta toga u rezervi, od boostanja memorijskog kontrolera, do poliranja samog čipa i promjena na arhitekturi. Temelji su sasvim dobri.
GTX 460 je pravi pokazatelj toga.
ATi s novom arhitekturom dolazi tek krajem 2011. sa 28nm procesom.
A svi vi govorite da u 28nm procesu da će tu Fermi zaživiti u punom sjaju ali to poričem i gledaj kako:
Fermi je odlična arhitektura ali je nemoreš stavit u 45nm proces nema šanse odatle tolika potrošnja
zagrijavanje,DIE size!Ali gle trpanjem te iste arhitekture u 28nm to će se samo smanjiti i šta će se dogodit?
Ako ostanu iste arhitekture Fermi u 28nm će imati potrosnju kao HD5XXX serija u 45 nm a sad me bas zanima?
Hoće li ATI pogonit staru arhitekturu pa da npr TDP od 7870 bude oko ~100w??!Jer kako god okreneš Fermi će se uvjek više grijat od RV-a!
Amo reći da će ATI i nVidia ostati pri istoj arrhitekturi u 28 nm procesu:
Sve grafe će imati smanjenu potrosnju i grijanje te naravno mogućnost stavljanja vise Shader Cluster,ROP i CUDA jezgri!
Moram priznati takva kombinacija bi vukla ko sadasnji Fermi ali vidio bih pustu snagu Fermia!
Ali vi stvarno mislite da ce a AMD biti tako glup i nepromisljen da ce ostati pri istoj arhitekturi?
Mogu se kladit da će AMD izbaciti jos konkurentniju arhitekturu za 28nm proces jer gledaj dok se nVidia muči
s GTX4XX serijom AMD štanca 6xxx seriju!Napomena da proizvodnja GTX460 kosta kao jedna HD5870 a za koliko se prodaje?Za 1,330kn za slabiju verziju!
A sada izlazi 6xxx serija pa gledajmo onda da je GTX460 bila ubojica za hd5830 i 5850 TE SAD ZA 5770 po cjenovnom rangu alli
izlaskom hd6xxx serija GTXa će dobiti 5-6 konkurenata i što ce se dogodit?AMD ce dignuti cjene u jbno nebo te ćemo mi na kraju ispaštati!
Prije:GTX460>HD5830,HD5850;HD5770(cjenovni rang od modela s 1G Vrama do Modela s 768Mb Vrama)
Poslije:GTX460<HD6850,HD6830,HD6770,HD5850,HD5830(ako AMD snizi cjene)!
GTX će imati previse konkurenatapa je na kraju nitko nece kupovat pa EOL!
Pa onda će AMD ubiti cjenu 6XXX serije u nebo i sta cemo?
J**** cemo jeza po najboljem slucaju jer nece biti konkurenata i cjene paprene!
Pa molimo se da nVidia pocne stancat gtx5xx 28nm procesa jer ako se ovako nastavi ode nVidi-i min 5% tržišnog kolača!
Over & Out
ni nvidia ni ATi neće trpati samo više shadera jer to neće dovesti do proporcjonalnog povećanja perfomansi.
FERMI je dobar ulog za budućnost jer će sve sve više i više igre okretati GPGPU Procesiranju (PhysX, DX Compute), masivnijem korištenju teselacije gdje je ta arhitektura odlična.
Ne, nvidia neće izdavati GTX 480 u 28nm, već će biti dorada trenutne arhitekture - Znači od promjene načina ugradnje CUDA jezgara kao kod GTX 460, do twekanja memorijskog kontolera, do podesive cache memorije i sl.
Uglavnom ta arhitektura je izvrsna za buducnost koja trenutno nije sadašnjost. Jer nvidij ide na ruku buducnost i mislim da su ispravno procjenili tu arhitekturu za buduće godine.
ATi je napravio sve nanovo na 2xxx serij i HD 5xxx serije se jako malo razlikuje u odnosu na tu arhitekturu, dok je HD 6xx isto tako mala evolucija postojećeg dizajna ali sa određenim bostom u perfomansama.
7xxx bi trebao biti sličnij Fermiju sa većim cacheom i naprednijim jedinicama za neke obrade.
nvidij je dovoljno da čak i naprave GTX 485 sa 256bit memorijskim kontrolerom i DDR5 memorijom na nekih 6Ghz što bi čak i povecalo propusnost na kraju u odnosu na 480, (smanjenje u odnosu na 384 - manji broj tranzistora = manja cjena izrade), smanje silni L2 Cache koji je trenutno nepotreban (ogromno smanjuje cjenu izrade i površinu), promjene dizajn CUDA jezgara kao kod GTX 460 (smanjuje broj tranzistora), malo twekaju još par stvari koje oni znaju gdje ih koči i veći takt - I paf eto ti 20-30% ubrzanja sigurno u odnosu na GTX 480 i manja cjena izrade i potrošnja i grijanje.
Rekao sam ako ne da će trpati istu arhitekturu u manji proces!
To sam uradio radi usporedbe!
Kazes da je Fermi za masivne teselacije dobra arhitektura onda kakva je 6xxx serija??
Kako to da 6870 potuce gtx480 u dx11?
Da je to tako jednostavno Weky oni bi to proizvodili ;)
7xxx bi trebao biti sličnij Fermiju sa većim cacheom i naprednijim jedinicama za neke obrade.
Rekao sam ako ne da će trpati istu arhitekturu u manji proces!
To sam uradio radi usporedbe!
Kazes da je Fermi za masivne teselacije dobra arhitektura onda kakva je 6xxx serija??
Kako to da 6870 potuce gtx480 u dx11?
Da je to tako jednostavno Weky oni bi to proizvodili ;)
To je zato što su vidjeli u praksi da je teselacija jako bitna za buducnost pa su se sjetili poraditi na tome. Morali su inače nije ljepo za vidjeti da se jedan feature vrti drasticno brze na odredenoj kartici.
nVIDIA isto tako moze napraviti odredene preinake i eto ti je knap opet u teselacijskim perfomansama. Par tweakova i modifikacija i paf. Isto kao u softverskom svjetu - Adobe izda Photoshop, mjesec dana nakon izda i patch koji osjetno ubrzava odredene radnje sa programom.
nVIDIA ima puno više u rezervi sa svojom na papiru prilično dobrom arhitekturom za buducnost.
Ipak čuvaju ponešto rezerve (od koje je isto tako nesto ispucano za GTX 460) za iducu seriju.
Polako samo, Fermi je pun potencijala. Ovo je tek prva generacija te arhitekture i tako je u velikoj vecini situacija. I ATi je imao (na srecu) prolazno razdoblje kada je bio na rubu propasti. Proizvodili su isto kao i danas nvidia - Preskupe, prevelike čipove, ali danas ta arhitektura radi čuda sa 5xxx serijom a uskoro i 6xxx.
Jer sve je to onaj modificirani HD 2900XT koji se vrti u krug.
Isto tako ce i nvidia nekoliko godina vrtjeti Fermi, a zagrijavanje i potrošnja nisu preozbiljni problemi što se tiče arhitekture.
U praksi je to izgledalo oduvjek tako - Phenom prve generacije je bila nova arhitektura po pitanju dizajna a AMD je u tim trenutcima bio gotovo pa bankrot. Danas isti taj Phenom, doduše lagano modificiran pokrece X6 1090T koji bez problema konkurira i7.
Tako je i u drugim svjetu - Prvi mačići, dječije bolesti, obično se tako naziva. Sve je to normalno u karijeri jedne tvrtke, usponi i padovi. Fermi arhitektura nije sranje, već puna nedovršenosti i nedorečenih stvari, općenite nedorađenosti - Na papiru djeluje impresivno, pogotovo u očima game programera i GPGPU procesiranja.
ATi je ispeglao svoju seriju do savršenstva i to je to. Nova arhitektura stize 7xxx, a nova arhitektura se obično radi par godina po pitanju dizajna i testiranja. Mislim da je fudzilla pisača da čip nemozete promjeniti oko 9 mjeseci (mozda grjesim - nesjecam se tocno, ali ima ta vijest) prije njegova puštanja u prodaju.
Ja ju imam nemogu se zalit, nazalost poskupila je sa 1630 na 1750...
Po mnogima za OCanje druga najbolja poslje MSIove
Odlicna graficka. Ima je i u Protisu za 1698,99 kn.
Nedavno smo razgovarali sa ATI-jevim glavnim tehnološkim službenikom koji nam je potvrdio da dvije godine prije nego vidite čip, nema mogućnosti da ga promijenite.
Razvoj GPU-a traje tri do četiri godine i, uprkos činjenici da Nvidia i ATI najčešće rade u tajnosti, čak i ako ATI sazna detalje o Nvidijinom 2010 GPU-u, neće moći izmijeniti svoj 2010 čip bez nekih dužih odgoda.
Jedino što se može desiti ako takve informacije procure je da korisnici neće htjeti kupiti nove GPU-e jer znaju da uskoro dolazi bolji proizvod. Ipak, svi znamo da će ove godine oko Božića, ako ne i ranije, obje kompanije predstaviti svoje DirectX 11 generacije proizvoda.
FERMI je dobar ulog za budućnost
Yeah yeah...
Slijedeće 3 godine će se 460GTX štancati u finijem procesu,
kao što su to radili i sa 8800 serijom.
8800GT -> 9800GT -> 240GTS
8800GTX -> 9800GTX -> 250GTS
460GTX -> 560GTX -> 650GTS
450GTS -> 550GTS -> 640GT?
AMD bar pokušava napraviti nešto novo,
ne kasni, i ne troši pola kilovata...
A i ne grije se u idleu do 80°C...
Ajmo biti realni.
Ako kasniš 6 mjeseci zbog lošeg čipa,
i misliš da si extra cool kad imaš 5% bolji rezultat od konkurencije,
ali zato koštaš 20% više od konkurencije, onda tu nešto nije u redu.
Ajde izbaci čip kad najaviš, nemoj odgađati i okolišati,
predstavljati kartice bez PCB-a (lol lol slike sa CEO-om),
i prikazivati "teseleciju" na novoj generaciji,
makar su na predstavljanju teselaciju vrtile stare Quadro kartice.
Mislim ono, AMD bar ne laže o svojim proizvodima, i ne prodaje da-mu pod bubrege.
Šta je nVidija do danas izmislila? SLI? PhysX?
Ne! SLI je preuzela od 3DfX-a kad ga je kupila,
kao što je preuzela i PhysX od AGEIA-e kad je i nju kupila.
Kad je zadnju put nVidija napravila nešto svoje?
Čekaj malo, ATi (AMD) je ima integrirani zvučni čip još u HD2xxx seriji,
a nVidia tek sad u ovoj seriji 4xx.
Serija 8xxx nije čak imala konektor za SPDIF da bi davala zvuk na HDMI-u,
zar to nije loše?
ATi napravi CFX, nVidia Quad SLI,
ATi napravi Eyefinity, dovoljna jedna kartica, nVidia napravi 3D Vision, ali zajeb, moraš imati DVIJE kartice,
i to potpuno ISTE (dok za CF zadovoljava i dvije kartice iz iste serije).
I sad je tu straaaaašniiii Termi kao izlaz za budućnost?
Šta će im ta budućnost kad već kasne u startu 6 mjeseci?
AMD već najavljuje nove kartice, ne smanjuje cijene a krajnji korisnici pate.
I onda se nVidia hvali kako ima super drivere, kako ATi ima smeće drivere,
no nitko ne pamti da je ATi imao najbolje drivere u doba AGP-a,
sve dok nisu seriju 9xxx prebacili u PCI-E kao seriju X8xx,
i time su počeli problemi sa driverima.
A šta je sa nVidia Detonatorima? To su bili smeće driveri.
Za jednu igru koristim stare drivere, i GF2 vrti igru bez beda.
Ali sa novim driverima ta ista igra (Max Payne) šteka do bola,
samo zato da bi neka druga igra uopće radila!!!
No bitno je da svi pljuju po Catalistima,
makar se u Catalistima nikad nije desilo da ti otkaže ventilator zbog
propusta u programiranju.
Ok, isto tako i 3D Vision, najavljen, 480/470 GTX puštene u prodaju,
ali driveri za 3D Vision se čekao još 2 mjeseca!
Dok Eyefinity ima podršku u driverima od izlaska kartica...
No dobro, bitno da je Termi Strašni (Hogar Strašni) tu za budućnost.
Možda u budućnosti smanje TDP pa budu imali kartice koje troše manje
od 500W... Možda će se taj isti čip štancati još 3-4 godine...
To je njima budućnost.
Izmisli čip, i sjedi ko klada slijedećih 3-4 godine,
onda brzi sklepaj novi čip, ali dok čip kasni,
kupi neku kompaniju da mediji skrenu pogleda sa rokova grafičkoh procesora...
Neće štancati isti GTX 460 sljedeće tri godine jer je ipak GTX 460 i dalje skup za proizvodnju i vjerovatno ce nešto novo napraviti. (mada to nemora znaciti), ali morat ce isplativije radit nešto.
GTX 480 nije 5% brzi, vec solidnih 20-25%, cjenom je skuplji koji 200-300kn nego 5870 što odgovara boostu u perofmansama koji daje. Dakle donekle opravdava cjenu premda ga nebi uzeo zbog potrošnje i grijanja koji su slazem se debilno visoki.
GTX 470 je gotovo pa jednako brz kao i 5870, a košta manje ili u najgorem slučaju jednako (nereferentna verzija).
GTX 460 je definitivni best buy, a GTS 450 fail iako ce se i on solidno prodavat jer mu je cjena izmedu 5750 i 5770 modela, a slično takve su mu i perfomanse.
AMD nelaze o svojim proizvodima? Pa dobro to je relevantno, ali činjenjica je da su i oni kao i svaka tvrtka "kurve" koje gledaju kako samo sebi zaraditi - trziste nije sveta misa i oni su odjednom jednako kao i nvidia prije par godina - Utrpaj proizvod maksimalno koliko skupo dok kupac misli da nije budala.
Neboj se ti, iskoristili bi oni i tebe da nema konkurencije - Platio bi tu HD 4850 barem 2x skuplje ako ne i više da nebi konkurencije.
PhysX je jako evoluirao unutar nvidije i ima dosta malo ostavština od stare Ageie. nVIDIA je kupila i jako unaprjedila tu tehnologiju i prilagodila je sebi.
Inovativna je i nvidia, Fermi je uveo dosta novosti, no oni se odnose na GPGPU procesiranja i na programere. No i to su dosta bitne novosti. PhysX ej totalna evolucija onog od Ageie. CUDA jezik je takoder nvidijin. C++ procesiranje sa Fermijem kroz VS je takoder novost.
Za Eyefinitiy se slazem, ono sa SLI izlazima na više monitora je sranje.
ATi-jevi driveri su oduvjek imali čudnih mušica, nije isina da je to sve početkom PCI-Express traznicije. Detonatiri su bili u to vrijeme bolji driveri, iako su tek u početku bili isto tako smeće ali su napredovali.
ATi popravlja drivere odkad ga je AMD kupio i opcenito su malo zivnuli od tada. No još uvijek po pitanju drivera su iza, što se i vidi ne samo po stabilnosti, već i sa lošim skaliranjem u CF sistemima, te je nvidia sa takvim dojmom driveria puno više stvorila dojam user friendly kod developera, a to se onda atiju jako odbija od glavu.
Što se tiče ventilatora i bug-a u driverima nigdje na svijetu nečujem da mu je crkla kartica zbog toga. Pa ATi-u neke igre nisu radile uopce što je isto tako kao i ta greška velika sramota.
Kazem ti Fermi je rađen za buducnost i puno je više okrenut procesiranju gdje se GPU koristi u druge svrhe osim rendeiranja. To je dobar put iako je za sada prerano za to. Ova serija ima dobrih modela (GTX 460) a ima i onih koji i nisu baš dobra kupnja (GTX 480, a ni 470 nije baš bajan, 450 je fail zesci kao i 465).
450GTS nije fail...
Zapravo je dobar, samo prvi benchevi su pokazali krivo..
Smjestio se između 5750 i 5770,
dok u nekim igrama je malo bolji od 5770, recimo ako je igra
bolje optimizirana, tipa Far Cry 2, dok u Crysis-u nema šanse...
Sve je fail osim 460 i 450.
Baš zato će i njih dalje štancati, dok će 480/470 jednostavno čekati finiji
proces, ako budu imali sreće, doći će opet...
No GPGPU nije ništa bez čega se ne može.
Hey, ja nemam GPGPU, pa i dalje mogu igrati igre,
slušati glazbu, gledati filmove i enkodirati blue ray filmove...
Ok, svaka grafika u pricipu uz softwaresku podršku bolje odrađuje
neke stvari od procesora, tipa renderiranje,
ali ne zbog GPGPU-a nego zbog trokutaste strukture,
jer grafika sve računa "trokutastom" matematikom,
dok je kod procesora to nezamislivo.
Zato i AMD im Stream tehnologiju,
koja je rezervirana samo za profesionalne kartice,
kao i Quadro kartice od nVidije.
Bitan problem je taj što nVidia sama želi zgurati profesionalnu
tehnologiju u, nazovimo ih tako, igraće kartice.
Gdje nastaje problem? Pa, kod procesiranja i renderiranja
nisu dozvoljene greške u proračunima,
zato su FireGL i Quadro kartice namjenjene.
Kad se FireGL i Quadro kartice upogone u igrama,
dolazi do neigrivosti zbog premalog broja sličica,
jer računanje u igrama nije linearno zbog interakcije,
te se događaju prevelike greške u proračunima,
pa kartica konstantno izračunava jedan te isti render.
I sad integracijom GPGPU tehnologije u klasične kartice
znači da će i one ispravljati greške?
Pitanje je koliko je zapravo GTX480 jak sa isključenim GPGPU procesiranjem.
Dakle bez ponavljanje bespotrebnih računanja.
Vjerujem da bi bez GPGPU-a bio i brži i hladniji.
no to je propust u nVidiji, što profesionalna riješenja
ne žele držati odvojenim od komercijalnih riješenja.
Oprostite na OT, ali sto je referentna/nereferentna verzija graficke kartice?
Oprostite na OT, ali sto je referentna/nereferentna verzija graficke kartice?
Referentna-ona koja je ista ona koju daje proizvođač.
Nereferentna-izmijenjena verzija kartice.
ima li kakve razlike između ove 2 grafičke i koju da izaberem?
http://www.protis.hr/products/details/graficka-kartica-gigabyte-pcie-nvidia-geforce-n460-oc-1gb-gddr5/36850
ili
http://gor-info.com/webshop/index.php?route=product/product&path=18_44_103&product_id=552
Konfa:
Asus P5QC, Core 2 Quad 8200, 4 GB DDR3, Seasonic SS-520GB 520W, WD 1TB sata, Monitor SAMSUNG 22.4" Widescreen
ima li kakve razlike između ove 2 grafičke i koju da izaberem?
http://www.protis.hr/products/details/graficka-kartica-gigabyte-pcie-nvidia-geforce-n460-oc-1gb-gddr5/36850
ili
http://gor-info.com/webshop/index.php?route=product/product&path=18_44_103&product_id=552
Konfa:
Asus P5QC, Core 2 Quad 8200, 4 GB DDR3, Seasonic SS-520GB 520W, WD 1TB sata, Monitor SAMSUNG 22.4" Widescreen
Ista stvar.
Pa dobro ovisi kako gledaš. Ja sam očekivao nešto izmedu 5830 i 5770 po perfomansama.
gtx 470 nije fail, jer je cjenom jako blizu 5850, a perfomansama 5870 kartici.
GPGPU, istina nemora te zanimati, ali je bitan dio trzista za nvidiju, a Fermi je hibrid Tesla i Geforce-a. Milsim da je najveći problem taj silni L2 Cache.
Iznio sam činjenice, ni ATi nije sveti, u prošlosti su muljali do grla. Od nepodrzavanja Vertex Texutre Fetcha do čudnih drivera. Programeri su uvjek čupali kosu s njima. Sada je stanje bolje, ali i dalje je u softverskoj podršci nvidia dosta bolja. Naravno ni ja ni ti to nevidimo na kraju jer programer to mora odraditi da mu kod radi na obje kartice, ali dosta igara recimo u startu nije radilo na ATi-u zbog takvih slučajeva: Anoo DX10 nije radio (trebalo je 4-5 drivera, dakle gotovo pa pola godine si morao čekati), Cryostasis trza na HD 4870, a na 9600gt ide glatko na max, Splinter Cell Conviction im se crashao dok nisu izdali hotfix za par dana, Saboteur isto tako samo još gore, Doom 3 očajničke perfomanse u OpenGL (nvidijina mainstream kartica je tu potukla high end atijevu), pa i Q4, Prey, Battlefield BC2: Sve nakon 10.5 drivera neradi multi gpu support, a evo i neki dan su izišli 10.9 driveri i odmah je išao hotfix koji popravlja problem gdje driver isključuje drugi gpu u slučaju 4870x2 kartica.
Varanja od nepodržavanja formata tekstura, do debelih hackova u driverima, naravno mi to ništa nevidimo jer developer to stigne sve srediti, ali on izgubi mjesec dana dok skuzi jeli problem u njemu ili u atiju. Kadkad jednostavno nestigne to pa se dogadaju takva sranja. To je ocito ATijeva greška sa driverima.
Popravljaju se bitno odkad ih je AMD kupio, ali nemoj zaboravljati da su to sve zešće kurve na trzistu kojih uopce nije briga za naš đžep, vec isključivo za njihov i da potuču konkurenciju. Nema tu dobrih duša.
nVIDIA je isto tako radila dok je ATi idzavao kartice lošijih perfomansa, sada sa 4xxx a i 5xxx serijom se to potpuno promjenilo - Na gornjem katu je ATi koji diktira nvidiju a na donjem nvidia koja ga praktički "sluša" i na svaki njegov novi hardver mora očajno odgovorit karticom (većinom) sporijih perfomansa, a onda im jednio ostaje nize cjene kao kod gtx 470 slučaja.
Kada pogledas to u SLI owna 470 il 5850... a cijena je ista. tj 470 je isti 5850 je malo manje
Sad nvidia sa cijelom paletom grafa ima bang for bucks proizvod i to je činjenica koju fanATIci ne mogu shvatit,zato jer je to do sada bilo obrnuto.Istina je da bi ja u kompu rađe ima hd5870 nego gtx470 ili hd5850 nego gtx460 ali su precjenjene.
Sad nvidia sa cijelom paletom grafa ima bang for bucks proizvod i to je činjenica koju fanATIci ne mogu shvatit,zato jer je to do sada bilo obrnuto.Istina je da bi ja u kompu rađe ima hd5870 nego gtx470 ili hd5850 nego gtx460 ali su precjenjene.
Nvidia gtx 460 je pun pogodak, ali ako bi netko rađe imao ATI nek čeka 6xxx seriju.
Nvidia gtx 460 je pun pogodak, ali ako bi netko rađe imao ATI nek čeka 6xxx seriju.
ja sam svoje rekao - pirmjerica za cca. samo mjesec-dva cjena gtx460 1gb ide debelo dolje ispod 1500kn
Vidili smo svi kako im je cijena kod nas bila kao u evropi kad su izašle.Dok trgovci nisu ispipali tržište i vidili da se prodaju dobro.Kad se tržište zasiti,a pogotovo kad dođu nove grafe mora past cijena i to drastično.Sitite se kako je naglo pala cijena hd4870 a posebno hd4890 koja je u kratkom roku sa 2000kn pala na 1400kn.
http://www.guru3d.com/article/msi-geforce-gtx-460-hawk-review/20
JEBOTE.... hahahah oh wow.... nemogu vjerovat