Gtx 9xx Club

poruka: 9.120
|
čitano: 943.845
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Gtx 9xx Club
Tonči kaže...

Napisao sam ozbiljno i dugo objašnjenje, ali izgubim volju s toliko štovatelja Zrinke K. i Petra Ž.

Razvoj igre se ne može raditi za novi DX dok svi imaju stare kartice. DX10 je prekratko bio aktualan da netko stigne napraviti igru na njemu, DX11 je, kao i prethodni, donio mnogo novosti. Softver evoluira, a kartice se ne dizajniraju na pamet. Ili stvarno chaselol ti misliš da Nvidia napravi karticu, a onda Microsoft kaže "idemo napraviti DirectX za te kartice"?

DX12 poboljšanja donosi u onom dijelu u kojem je, kao i OpenGL, pritisnut overheadom. Nije to "ubrzanje koje će donijeti DX", nego mogućnost koju će API nuditi time da mijenja način na koji se može koristiti. Konzole neko vrijeme slično tako funkcioniraju, ali ne očekuj poboljšanja u igrama koja vidiš na Anandtechu. Onome tko ima snažan procesor, a to je danas svaki i5, promjene će biti minimalne. Profitirat će oni koji imaju više najbržih kartica i slabe procesore. Za većinu će pomaci u praksi biti daleko manji.

Promjene ce biti minimalne za console portove. U igrama tipa World of Tanks, DayZ, Arma, WoW, SC2 itd. u kojima je CPU bottleneck ce performance boost biti ogroman. Naravno ako te igre uvedu DX12. Jos da ne pricam da ce buducim igrama na PCu ovo omoguciti da stavljaju puno vise detalja na scenu nego sad. Star Citizen npr.

Sramota je da jedan overclockan i5 4690k  bottlenecka u Starcraft2 4v4 matchu, DX12 bi to trebao promijeniti.

16 godina
odjavljen
chaselol kaže...

Novi battlefield ce biti bundle sa AMD-ovim grafama, 100% ;)

Ne bih rekao da ce se to oduziti do ljeta.....nema nista od toga..

Ja ti kažem da 390X nećeš vidjeti prije ljeta.

ceco22 kaže...

AMD mi ne dolazi uopce u obzir za uzimati.... jedino sto bi mogli malo ubiti cjenu GTX-ci. A graficka mi sluzi obicno cca 4 godine... A cjena od 2600KN je sasvim ok , ako je toliko bolja od GTX 580 (za koju sam dao 4700kn). 970 ima neki problem sa memorijom ili ?

Zašto? AMD radi vrhunske kartice. Trenutno su toplije i više troše, ali to je manje bitno u većini slučajeva alternativnih proizvoda (Sapphire itd.). 970 ima teoretski problem s memorijom koji zapravo u praksi nitko nema.

14 godina

GTX 970 nema problema sa memorijom zato što je ionako chip prespor za 4K gaming i scenarije gdje može doći do izražaja nedostatak memorije. To je grafa taman za odlično igranje na 2560 x 1440p rezolucijama gdje joj je dosta 3.5Gb. Ako si na 4K onda da bi imao dobar framerate moraš u većini igara smanjivati neke detalje i opet ti je dosta 3.5Gb Vrama. Tako da u praksi GTX 970 nema problema s memorijom jer je ima dosta za ono što je i namjenjena.

16 godina
odjavljen
itomic009 kaže...

GTX 970 nema problema sa memorijom zato što je ionako chip prespor za 4K gaming i scenarije gdje može doći do izražaja nedostatak memorije. To je grafa taman za odlično igranje na 2560 x 1440p rezolucijama gdje joj je dosta 3.5Gb. Ako si na 4K onda da bi imao dobar framerate moraš u većini igara smanjivati neke detalje i opet ti je dosta 3.5Gb Vrama. Tako da u praksi GTX 970 nema problema s memorijom jer je ima dosta za ono što je i namjenjena.

Kratko i jasno.

Inače, za one koji se nadaju 3xx, malo loših vijesti: http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/anton-shilov/amd-to-update-its-graphics-lineup-in-may-july-timeframe/ 

Prije ljeta, pogotovo u Europi, neće ići.

14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Pa ne bih se bas slozio sa tobom, ima igara i na 1440p koje povuku vise od 3.5 GB, ali koliko sam vidio po testovima, nvidia je to dobro izmaskirala kroz drivere pa se razlika prakticki ne primjeti.

multi-gpu 4 ever
16 godina
odjavljen
Leopard_st kaže...
itomic009 kaže...

Pa ne bih se bas slozio sa tobom, ima igara i na 1440p koje povuku vise od 3.5 GB, ali koliko sam vidio po testovima, nvidia je to dobro izmaskirala kroz drivere pa se razlika prakticki ne primjeti.

Možeš li objasniti što ti znači ovo podebljano?

14 godina
neaktivan
Gtx 9xx Club

To je moja preptpostavka, mozda i nije tako, mislio sam reci da su nekako izbalansirali pristupanje manjem memory poolu, kao sto rekoh mozda i nije tako, nek netko ko se bolje razumije baci svijetlo na ovo.

multi-gpu 4 ever
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Leopard_st kaže...

To je moja preptpostavka, mozda i nije tako, mislio sam reci da su nekako izbalansirali pristupanje manjem memory poolu, kao sto rekoh mozda i nije tako, nek netko ko se bolje razumije baci svijetlo na ovo.

Da, driver optimizira pristup video memoriji i dok god može, bitne stvari stavlja u 3.5, a manje bitne u 0,5GB. U praksi, a to sam osobno testirao na 290X, 980 i 970, problema ima jako malo do ništa. Naime, kako je gore već rečeno, kad u današnjim igrama zatrebaš 4GB video memorije, postavke su ti takve da je 970, 980 i 290X ionako prespora kartica. Tek ako stavljaš dvije ili više kartica, dolaziš do nekih 40-60 FPS, ali i tada je 4GB nategnuto i sasvim uredno radi jer u tih 0,5GB ionako stane samo manji dio onoga što igra koristi u svakom pojedinom trenutku. Već sam ranije objašnjavao postotke, ali u pravilu, kao i dok nisu postojale 4GB kartice za igre, igre su radile tako da bi višak spremale u sistemsku memoriju. U najgorem slučaju, ovo je 3.5GB kartica koja bolje radi od 3.5GB kartice jer ima brzu video memoriju prije nego zatreba spori RAM.

Što je najgore, 980 ne pomaže puno. Malo je brži 15%, ali košta 50% više. Smiješna je stvar da tamo gdje sam trebao 4GB, i to mi je bilo malo. Za max detalje na 4K+ trebamo i više od 4GB.

Ukratko, po milijuntni put: prije ti dođe glave sporost 970, nego tih 0,5 GB memorije. 

14 godina
neaktivan
Gtx 9xx Club

Da slazem sa tobom, npr ja COD AW igram i koristim 4GB Vram i imam trzavice, a jos je netko sa 970 potvrdio istu stvar, ukratko ni 980 te ne moze spasiti.

multi-gpu 4 ever
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Gtx 9xx Club
COD sinegle player ili multi?Odigrao ga na ultra postavkama/1080p i trzanja nije bilo sto se tice vrama usage je bio jako blizu 4gb vrama sa msaa ako se dobro sjecam.Ali morat cu ga pokrenut ponovo da mogu napisat bas tocne podatke....
I dali se mozete prestat referirat na 4K prilikom visokog vram zauzeca posto je sve vise igara koje idu podosta blizu 4gb vrama i na 1080p....
Inace planiram prec nazad na nvidiu radi dolphin emulatora samo jos neznam koji model ce bit...
Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina
odjavljen

Koja to igra, MEGATAMA? Imaš li nazive?

12 godina
Tonči kaže...

Evo pokusat cu se sjetit ovih u zadnje vrijeme koje su odlazile preko recimo 3.5gb...AC U,Watch Dogs,COD,Mordor,Dying Light...nisam siguran za Dragon Age vanilia ali sa VSR je islo iznad ako se dobro sjecam,mozda cak i FC4 ali to moram provjerit....

Igram sve na ultra postavkama sa max teksturama i visokim AA ili VSR uz 60 ili 30 fps ovisi kako koju mogu gurat.

16 godina
Gtx 9xx Club

Ja sam do sada našao samo jednu igru koja mi je "štekala" zbog nedostatka VRAMa, i to svakih par minuta par frameova tako da je jedva primjetno, a to je The Vanishing of Ethan Carter na 1440p na Ultra sa 4xAA. Da se ne priča tako puno o tome ne bi ni primjetio.

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Zašto? AMD radi vrhunske kartice. Trenutno su toplije i više troše, ali to je manje bitno u većini slučajeva alternativnih proizvoda (Sapphire itd.). 970 ima teoretski problem s memorijom koji zapravo u praksi nitko nema.

Zato sto sam sa bratom sastvio komp u kojem on ima AMD 7970 i u BF 4, SE 3, FC 4 ima ocajne memory leekove. Ja sam se opekao jos na seriji 6xxx i rekao nikad vise. Iako sam do tada koristio samo ATI, ali Nvidia ima daleko bolji support sto se tice drivera. ( znaju i oni zasrati, ali brzo poprave).

http://g.bf4stats.com/5x9DH6mr/pc/53COP-ceco.png
13 godina
protjeran
Gtx 9xx Club

to veli covjek koji ima jednu karticu 5 godina...lol! moram reci da se NE SLAZEM (s niti jednom stavkom)!LP

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2015 22:37 (Stjepanj).
Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
MEGATAMA kaže...
I dali se mozete prestat referirat na 4K prilikom visokog vram zauzeca posto je sve vise igara koje idu podosta blizu 4gb vrama i na 1080p.... 
MEGATAMA kaže...
Tonči kaže...

Evo pokusat cu se sjetit ovih u zadnje vrijeme koje su odlazile preko recimo 3.5gb...AC U,Watch Dogs,COD,Mordor,Dying Light...nisam siguran za Dragon Age vanilia ali sa VSR je islo iznad ako se dobro sjecam,mozda cak i FC4 ali to moram provjerit....

Igram sve na ultra postavkama sa max teksturama i visokim AA ili VSR uz 60 ili 30 fps ovisi kako koju mogu gurat.

Hmm, i tako, kažeš... na 1080p AC Unity lupa skoro 4GB?

1080 Ultra 1080 Ultra

1440 Ultra 1440 Ultra
 A vidim i trza...

Stvarno, gadno trza.

16 godina
ceco22 kaže...
Tonči kaže...

Zato sto sam sa bratom sastvio komp u kojem on ima AMD 7970 i u BF 4, SE 3, FC 4 ima ocajne memory leekove. Ja sam se opekao jos na seriji 6xxx i rekao nikad vise. Iako sam do tada koristio samo ATI, ali Nvidia ima daleko bolji support sto se tice drivera. ( znaju i oni zasrati, ali brzo poprave).

Kazes brzo poprave...... aha

https://scalibq.wordpress.com/2013/12/01/nvidia-stability-issues-on-geforce-400500-series/

https://forums.geforce.com/default/topic/621899/geforce-drivers/desktop-internet-browser-freeze-thread-w-geforce-460-560-gpus-updated-for-nb-12-5-13-page79-/1/

Trebalo im je cca godinu dana da izdaju fix (ljudima su se zaledivale kartice u 2D modu odnosno DirectDraw/browser, pojavljivali su se razni artefakti u 2D modu i to idle-u kao npr. mouse artefakt, dizale su se temperature i nekima su kartice crkle), toliko o tome koliko su brzi u izdavanju fixova i koliko su im kvalitetni driveri. I da, to su bili WHQL driveri koji su radili probleme

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2015 0:05 (lovac82).
12 godina
Gtx 9xx Club

Tonci radim sad 2 dana kad dodjem doma tocno cu provjerit do koliko ide vram usage pa cu napisat average i max koji sam zabiljezio,ti imas inace neke jako cudne brojke koje stavljas ovdje pa cu to uzet sa rezervom.AC U sam zavrsio na ultra sa 4xmsaa lockano na 30 fps sa radeon pro i na takvim cu postavkama napravit mjerenje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
MEGATAMA kaže...

Tonci radim sad 2 dana kad dodjem doma tocno cu provjerit do koliko ide vram usage pa cu napisat average i max koji sam zabiljezio,ti imas inace neke jako cudne brojke koje stavljas ovdje pa cu to uzet sa rezervom.AC U sam zavrsio na ultra sa 4xmsaa lockano na 30 fps sa radeon pro i na takvim cu postavkama napravit mjerenje.

Da, jako sam se potrudio - proveo sam oko 7 dana u Premiereu montirajući varku kako bi se činilo da igram na 1080, a zapravo sam na 320x240 rezoluciji i sa svime na low.

Da sam na tvom mjestu, ja bih se ozbiljno zabrinuo zašto 290 za 1080 ACU napumpa 4GB VRAM-a.

Čini se da problem nije samo s Battlefieldom... http://wccftech.com/dice-eas-david-sirland-confirms-win-81-amd-memory-leak-issue-fix-coming-driver-update/

P.S. Onaj video gore sam lažirao tako da ga zapravo vrtim na 4-way SLI-ju GTX Titan 3 s 12GB VRAM-a. Jedina konfiguracija koja ACU može glatko gurati na 1080p.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2015 0:31 (Tonči).
12 godina
Gtx 9xx Club

Nisam napisao da se tvoje brojke razlikuju od mojih nego da se tvoja gtx970 razlikuje od ostalih gtx970 kako mi se cini a ja cu svoje rezultate napisat ovdje kao sto sam i rekao.I poanta price nije da je gtx970 falicna nego da se na 1080p moze vrlo lagano doc do vrlo visoke vram brojke i da ti za to ne treba 4k reza iznedju ostalog nvidia i amd nisu bezveze stvorili dsr i vsr nego da ih koristimo i ja bome koristim vsr posto meni 30 fps nije problem u vecini zanrova.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
Gtx 9xx Club

Posto mi u zadnje vrijeme neda da editiram postove na BUGu preko galaxy s3 moram ovo stavit u novi post...

Ako dobro vidim covjek igra AC U na 1080p i ultra ALI samo fxaa i grafa mu se drzi na otprilike 3.5gb vrama...u pitanju je gtx 970,kao sto sam rekao Tonci tvoje brojke se izuzetno razlikuju od svih ostalih gtx970...

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
MEGATAMA kaže...

Posto mi u zadnje vrijeme neda da editiram postove na BUGu preko galaxy s3 moram ovo stavit u novi post...

Ako dobro vidim covjek igra AC U na 1080p i ultra ALI samo fxaa i grafa mu se drzi na otprilike 3.5gb vrama...u pitanju je gtx 970,kao sto sam rekao Tonci tvoje brojke se izuzetno razlikuju od svih ostalih gtx970...

Očito je različita scena u pitanju. Svaki dio igre koristi drugačiju količinu memorije, ovisno o kompleksnosti trenutne scene.

Moj Portfolio - http://3docean.net/user/tomislavn --- Gaap#2615 --- http://eu.battle.net/wow/en/character/tarren-mill/Raventhorn/simple
12 godina
Gtx 9xx Club

Pa normalno da razlicite scene daju razlicit vram usage.......poanta je da igra ide tako visoko sa vramom pa sad jos ukljuci msaa pa ces vidjet do kuda ce otic.

Lik ima i ostale igre demonstrirane na gtx970 i vram usage se poklapa sa ostalim YT videima i mojim osobnim iskustvom,jedino Tonchi i ekipa ovdje imaju neke potpuno drukcije brojke....nula kredibiliteta.

Moj PC  
2 1 hvala 0
13 godina
protjeran
Tonci ima x99 cipset koji ovdje nema 99% forumasa! Prema tome naravno da neke stvari nebu nekima stimale...;)
12 godina
Gtx 9xx Club
Hoces rec da "cipset" radi razliku kod vram usagea od gige i nesto?.....kakve su ovo gluposti,povlacim se iz ovakvih daljnjih rasprava i slobodno nastavite.....
Moj PC  
3 2 hvala 0
13 godina
protjeran
Tebi je racunalo sta? Sastavljeno od samo gpu-a? Primjer rada memorije u bf3; setup ima sistemske memorije 8 gb i video samo 1gb? Jesi probao sta ce se desiti s igrom? Igra ce koristiti sistemsku memoriju i nece stekati...lp
12 godina
Gtx 9xx Club
Stjepanje opet si zabrijao kao u onoj temi za botleneck gdje si isao pokusat prodat neku svoju izrazito pogresnu filozofiju a meni ti se stvarno neda upustat u djecja natezanja.
Imate brdo snimki vram iskoristenosti u vecini naslova koje sam naveo i uput sam zaboravio navest Ryse za koji ako se dobro sjecam takodjer mogu rec da ima vrlo visok vram usage.
Moj PC  
7 1 hvala 0
17 godina
Gtx 9xx Club

Vidim da se vise puta spominje Dragon Age: Inquisition kao igra koja koristi puno VRAM-a.

Trenutno ju nemam instaliranu da postam skrinsotove, ali kod mene na 1080p, sa svime na ultra i MSAAx2 igra koristit 2,2-2,5mb VRAM-a.

Od novijih igara sam jos probao shadow of mordor i far cry 4, i FC4 mi u prosjeku sa istim postavkama kao DA:I trosi 3,6-3,8gb VRAM-a(FPS 45-60 bez microstuteringa).

Nijednu od ovih igara nemam vise instaliranu jer mi nisu napete, zapravo sam ih instalirao samo da vidim kako idu na ovoj krnjoj 970, i moram priznat da sam jako ugodno iznenadjen 

A DSR me iskreno ne zanima jer je na trenutnim GPUima neupotrebljiv, barem u novim igrama. Mozda nesto starije ala AvP 2010, ali tu se onda HUD smanji i ne vidi se nis, a meni to smeta jer sam poluslijep

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2015 10:31 (disco).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Ja pak s svojom krljavom 280x u dragon ageu nisam uspio nagurati vise od 2100mb sve na najvecim mogucim postavkama pri 1080p!
13 godina
Gtx 9xx Club

eš ti problema, meni ni jedna igra ne ide preko 2 Gb

Moj PC  
3 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice