Problem s pretvaranjem videa s MiniDV kamere

poruka: 24
|
čitano: 8.199
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Problem sa pretvaranjem videa sa minidv-kamere

pozdrav!

Imam sony minidv handycam (kameru) na male kazetice, imam probelm nakon sto snimim video i prebacim na prenosno racunalo te sa nerom prebacim u "DVD format" ili nekim drugim programom za obradu videa, kad to gledam na TV-plazma ili LCD jako je losa slika (zrnasta). E sad dali mi neko moze pomoci oko toga da slika ne bude tako losa ili dali postoji neki dobar program za obradu videa koji može pojacati rezoluciju (HD) odnosno da mi slika bude cistija.

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Problem sa pretvaranjem videa sa minidv-kamer

Ako kamera nije HD, nikakvim softverom to nećeš nadoknaditi; ono što možeš učiniti je da u Nero visionu odabereš bolje postavke kvalitete (rezolucija 720×576), odnosno da ne stavljaš više od 2 sata snimljenog materijala na 1 DVD. Uz to, na kameri snimaj uvijek u SP modu (LP smanjuje bitrate i rezoluciju) da ti izvorni video bude što kvalitetniji.

KaeR
16 godina
neaktivan

ja koristim kombinaciju

WinDV za capture i Power Director za kreiranje DVD-a. Slika je skoro kao i original, ali nije savršena. Ovaj Power Director ima neke filtere kroz koje možeš provući film, al nisam previše experimentirao. Ako već nisi, pusti sliku s kamere direktno na telki pa usporedi s onim što si dobio.

Eh da, koristi (ako ti nero dopušta) dual layer DVD format (odn. nek ti nero gađa 9GB veličinu fajle) jer ispada bolja slika nego kad izabereš "obični" 4,7GB DVD.

Ja prvo napravim DVD sliku na kompu pa kad sam zadovoljan sa gotovim videom onda ga zapržim po potrebi.

Google is your friend
15 godina
neaktivan
Problem sa pretvaranjem videa sa mindv-kamere

sad sam pustio direktno na plazmu sa kamere i je zrnasta je

pokusat cu sa tim programima koje ste predlozili ali vidio sam video uratke sa iste kamere kao moje, a nisu bili tako zrnasti

0 0 hvala 0
17 godina
kalabrezi kaže...

pozdrav!

Imam sony minidv handycam (kameru) na male kazetice, imam probelm nakon sto snimim video i prebacim na prenosno racunalo te sa nerom prebacim u "DVD format" ili nekim drugim programom za obradu videa, kad to gledam na TV-plazma ili LCD jako je losa slika (zrnasta). E sad dali mi neko moze pomoci oko toga da slika ne bude tako losa ili dali postoji neki dobar program za obradu videa koji može pojacati rezoluciju (HD) odnosno da mi slika bude cistija.

Bok

Mislim da si možda krivo počeo.

Kako si prebacio materijal sa kazetice na PC?

Da li si koristio USB ili Firewire?

Ako si koristio USB onda ti je do toga, preko USB-a možeš prebaciti samo 320x240 max rezoluciju, nepitaj me zašto.

15 godina
neaktivan

nisam sa usb kablom prebacio nago sa firewire, ali ne klasicnim kao za pc (firewire kartica) nego za prenosno racunalo to je isto

17 godina

Ako je firewire nije važno da li je mali ili veliki 400 ili 800.

Ja imam isto minidv handycam i ništa nije zrnasto, vidi se da je niža rezolucija jer imam Full HD LCD ali nije brate zrnasto.

Možda ti je prevelika kompresija, ali vidim da si rekao di si spojio direktno na tv pa da je opet loša slika.

Preko ćega si spojio?

15 godina
neaktivan

ona tri cinca, da probam preko nekog drugog kabela

17 godina

Probaj ali brijem da nemaš bolji izlaz iz kamere.

Tj nemaš firewire ulaz na TV-u.

E a daj mi reci dali je slika dobra kada nisu kadrovi u pokretu, tj. da li se pojave "valovi"  kada mićeš kameru dok snimaš?

15 godina
neaktivan

da nemam firewire na tv-u, ali imam hdemi, usb,s-video, skart,rbg te izlaze na kameri imam usb, dv,a/v

a sto se tice kadrova nemam valova kad  snimam

17 godina

Ne znam šta da ti više kažem osim da se poigraš sa postavkama kamere.

Da nisi možda snimao sa digitalnim zoomom uključenim, tj da si zumirao neki objekt sa digitalnim zoomom, onda zna biti jako loša slika, pogotovo ako nemaš stalak

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Problem sa pretvaranjem videa sa mindv-kamere
Exploder kaže...

Ne znam šta da ti više kažem osim da se poigraš sa postavkama kamere.

Da nisi možda snimao sa digitalnim zoomom uključenim, tj da si zumirao neki objekt sa digitalnim zoomom, onda zna biti jako loša slika, pogotovo ako nemaš stalak

Mislim da to nema veze ni s priključcima niti s postavkama kamere. Što je veća telka (plasma/LCD) to je razvučenija i zrnatija slika.

Meni je sve izgledalo lijepo i zaglađeno na 32" CRT televizoru, kada sam istu sliku pustio sa kamere na novi 32" LCD (nije full HD) isto je mrvu zrničasto.

Sa kamere na TV se uvijek spajam preko chincheva (hdmi port nemam na kameri, ipak je malo stariji model).

Mogu reći samo još ovo, to je praksa koju imam i čini mi se ok:

sve originalne snimke na miniDV kazeticama čuvam. A video snimak sa svake kazeticu capturiram na komp i pretvaram u DVD za eventualno gledanje.

Nekomprimirani sirovi snimak je bolje kvalitete od onoga što mogu postići nekim enkoderom pri konverziji u DVD, ali je razlika jako mala (ok, osjetnije je kada snimka uključuje i more/valove).

Naime nekompresirani snimak je težak 20tak GB, a encodiranjem ga prešaš u 4,7GB. Razlike mora biti. Ako želiš savršen i identični snimak mislim da nema pravog rješenja (osim možda nekog media playera sa HDDom od x TB gdje ćeš držati sve nekompresirane snimke i preko kojeg ćeš ga puštati na TV).

Drugo moguće rješenje je nabavka FullHD video kamere.

Google is your friend
17 godina

Čovjek je napisao da je slika jako loša.

Po tvome bi znaćilo da kad gledam DVD iz videoteke na Full HD tv-u da je normalno da slika bude jako loša.

Pretpostavljam da može procijniti što je lošija slika od one koju bi trebao dobiti kad snima sa DV kamerom i pušta na HD telki

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

kod snimanja je bitno postaviti mod snimanja na max kvalitetu a ne na max trajanje snimka a što se tiče ostalog imaš problem sa nerom znači ne radiš dvd kompilaciju kad ti je več format na traki dvd već snimaš kao obični file

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Exploder kaže...

Čovjek je napisao da je slika jako loša.

Po tvome bi znaćilo da kad gledam DVD iz videoteke na Full HD tv-u da je normalno da slika bude jako loša.

Pretpostavljam da može procijniti što je lošija slika od one koju bi trebao dobiti kad snima sa DV kamerom i pušta na HD telki

nee.. ne možeš uspoređivati snimku koja je snimana profesionalnom filmskom kamerom, obrađena sličicu po sličicu u filmskom studiu sa kućnim uratkom na amaterskoj kameri.

ako pročitaš čovjekov post, vidjet ćeš da mu je i original snimka zrnata na plazmi. A slično sam i ja primjetio na svom LCD-u (dakle kućni video uradak, a ne DVD film - čisto da nema zabune)

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.4.2010 16:05 (Zura).
17 godina
neaktivan

Ajd da se ukljucim u raspravu.

1. mini DV snima u PAL rezoluciji koja iznosi 720x576 ili NTSC 720x480. Full HD je 1920x1080. U slucaju PAL rezolucije FullHD ima 5 (pet)puta vise piksela nego pal rezolucija u kojoj je kamera sto znaci da TV izmisli grbo receno 4 piksela na svaki originalni piksel u snimku. To nikad ne moze biti odlicno i zavisi od tva do tva. To je upscaling.

2. Nero nikad nije bio iimalo ozbiljan program za pbradu video i ko zna kakav codec i na kojim postavkama on radi tako da je to puptuna nepoznanica. NI power director nije neki profi alat za obradu videa. Topla preporuka je adobe premiere elements. Obratite paznju an ovo elements. To je lite verzije premiera koja u sebi ima sve, od capturinga, preko montaze, izrade menija do narezivanja DVD-a. Za naucit je relativno jednostavan a rezultati su vise nego solidni.

3. video obavezno precivati preko firewire kao sto neko gore rece.

4. Snimati pri dobrom osvjetljenju jer sve marketinske fore da moze snimati pri 1 lux su samo to. Marketinske fore. Ne koristiti digitalni zoom ni u ludilu jer ona samo dodatno degradira sliku.

5. Prilikom izrade dvd-a ne stavljati vise od 2 sata po jednom dvd-u.

Ovo su neke osnovne stvari prilikom snimanja i montaze u kucnom okruzenju.

15 godina
neaktivan

ma da bice da je to zbog zastarjelosti kamere naspram plazme, ali kako gore neko rece ima programa koji to bar donekle ocistili, odnosno prilagodili gledanju bez zrnca, e da vidim da je pi smanjenoj svijtlosti slika jos losija.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zastarjela je samo u smislu rezolucije. Jednostavno HD je 5 puta vece rezolucije. Ali cisto da ti napomenem ako mislis uzimati HD kameru uzmi odmah  neki mocan komp ako mislis to montirati ;)

16 godina
neaktivan

@logic: da li adobe premier elements ima podršku za GPU akceleraciju encodiranja videa?

Google is your friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Zura kaže...

@logic: da li adobe premier elements ima podršku za GPU akceleraciju encodiranja videa?

I mene zanima isto?

17 godina
neaktivan

http://help.adobe.com/en_US/PremiereElements/8.0/Win/Using/WS09e4b3c48f3a79fc19b622510385d4355c-7e6b.html

Ukratko ima za neke efekte koji se nalaze u GPU Transitions meniju. Imajte na umu da je to ipak lite verzija premiere-a. Nisam odavno radio u elementsu tako da sam morao i ja na net da to vidim ;)

14 godina
neaktivan

poštovanje dragi moji ja sam neznam štabi ćinio imam kameru takozvanu osmicu (8) sve je u redu sa njom snimanje je u redu i prebacivanje na raćunar ali mi nijedan od programa koji inam nemože uraditi snimak kakav je na njoj.Koristim Neru Vision i Cuber Link kod nere snimak podrhtaje a Cubera slika je zrnasta i ćesto mi pravi greške kod prženja šta da radim .

telalović suvad
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Imam pitanje vezano za kameru.

Imam Panaconic HDC-SD60.

S kojim programom bi bilo najbolje prebaciti video na DVD? Naime, snimam u FullHD rezi, pa onda to trebam konvertirati u format za obični DVD.

Koristio sam Panasonicom HD Writer, ali takvo sranje od programa još nisam vidio. Prvo ne otvara program, pa ne pronađe sadržaj sa kamere, pa krene konvertirati i samo javi por "Error occured" bez objašnjenja i to je to.

I'll f*ck you till' you love me! - Mike Tyson
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Problem sa pretvaranjem videa sa mindv-kamere

Jesi probao s DVD Flickom? Ako ti ne radi, onda instaliraj ffdshow i omogući H.264/AVCHD dekodiranje (ali isključi hardversko DXVA dekodiranje), a možda ćeš trebati instalirati i još ponešto iz K-lite Codec Packa.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice