Windows 8 i 8.1 - općenito izdvojena tema

poruka: 8.531
|
čitano: 4.532.735
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 8 DEV instalacija i dojmovi, Windows 8 i 8.1 - problemi
16 godina
neaktivan
Re: Windows 8 i 8.1
Svenos kaže...

Sto puk kaze o osmici?

Isplati li se stavljati na sistem bez touchscreena?

Koliko bi im trebalo za podizanje ako je gore ssd?

Kakva je optimizacija i piratizacija programa?

Znam da tog ima na netu al sam dosao ovdje pitati jer je ovdje ipak objektivno misljenje, a ne subjektivno...

Po meni inače sam preferirao 7-micu, imam drugi hard i tamo sam stavio za eksperiment Windows 8.1 i napravio sam katergorije u start screenu i pinao samo desktop aplikacije jer me one modern ne zanimaju (i one definitivno nisu za miš) nikako, tako da mi start sad koristi kao i stari samo sto je full screen. Jedino mi nije jasno zašto su maknuli aero, to je jedns od najglupljih stvari, a ostalo sve brže radi nego na 7 iako mi je na daleko sporijem hardu instaliran. Jedini razlog zašto ga trenutno ne koristim su driveri od NVIDIA-e s kojima mi smrzava komp sa svim driverima iznad 314.22 a prvi pravi driver za 8.1 je 327.23, pa ću malo pričekat. Sve u svemu odličan Windows i ne znam čemu tolika mržnja prema njemu.

16 godina
neaktivan
CyberDemonVZ kaže...

Igre se puno bolje ponasaju na Win 8.1 pogotovo novi naslovi.

Koliko citam, Win 8.1 bolje iskoristava visejezgrene procesore. Sto god ovo znacilo, ali izgleda da radi {#}

Evo primjer na Battlefieldu 4

http://ecache.ilbe.com/files/attach/new/20131009/12247466/_11612356217/2146777190/34ffeb06e90f84f1416ebf22fdfe0044.png

20-30 FPS-a zbog operativnog sustava!

Hmm, neznam bas. Gle samo koliko je FX losiji od Phenoma.

WoT: GuntherPrien
13 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...
Svenos kaže...
phoenix2003 kaže...
Svenos kaže...

Sto puk kaze o osmici?

Isplati li se stavljati na sistem bez touchscreena?

Koliko bi im trebalo za podizanje ako je gore ssd?

Kakva je optimizacija i piratizacija programa?

Znam da tog ima na netu al sam dosao ovdje pitati jer je ovdje ipak objektivno misljenje, a ne subjektivno...

Što se tiče touchscreen-a, možeš podesiti da prilikom dizanja sistema, uđeš izravno u desktop. Imao sam jedan problem sa performansama SSD-a ali čini se da je bilo do driver-a (nisam siguran što je bio uzrok ali sad radi perfektno).

Aha... A ako ja imam non touchscreen pc, sto cu sve dobiti sa osmicom, a sto izgubiti?

Dobićeš super aplikaciju za prognozu vremena, dobar desni klik na gumbu start, sve u svemu uglađeniji desktop ( čitaj Windows) a nemaš što izgubiti. Možda u startu budeš imao koji problem(čić) sa driverima ali to se da srediti. Meni osobno se dopada.

Aha... Hoce li to srediti do sljedece godine?

@CyberDemonVZ E hvala, to me vise manje i zanimalo... ^^ Radi betlfilda... :D

[img]http://ch-slike.com/images/2013/09/09/buyYn.png[/img]
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.11.2013 11:24 (Svenos).
13 godina
dedaa kaže...
Koliko citam, Win 8.1 bolje iskoristava visejezgrene procesore. Sto god ovo znacilo, ali izgleda da radi {#}

http://ecache.ilbe.com/files/attach/new/20131009/12247466/_11612356217/2146777190/34ffeb06e90f84f1416ebf22fdfe0044.png

Hmm, neznam bas. Gle samo koliko je FX losiji od Phenoma.

Ovdje pricamo o razlici izmedju win 7 i win 8.1. Ocito je da je napredak ogroman!

I ovo je test iz Beta verzija BF4.

Razlika izmedju dva 6 jezgrena procesora je za neku drugu temu :)

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
16 godina
CyberDemonVZ kaže...
,..

..

CyberDemonVZ kaže...
..

Razlika izmedju dva 6 jezgrena procesora je za neku drugu temu :)

problem u tumačenju, OS, driver, dx11, beta.. previše nepoznanica u formuli, podešavanje.. da bi uopće bilo relevantno. Primjer +20% za Osmicu, može se naći i primjera gdje je Seven u prednosti.

-za pravi test, treba uzeti sve u oobzir, ne bete i sl, uz razliku da je dx11 tek sad došao na sedmicu (namjerna excluziva MSa..).

Konstantno se frosira da je neki OS brži, to je besmislica tj jako malo može OS utjecati u odnosu na sam HW i SW, daleko više tuječe sama postavka tj isti (identičan HW+SW+OS) se može podesiti različito i davat će različite rezultate, počevći od postavki u igrama, korištenom antivirusu, verziji drivera, patcheva pa do gašenja nepotrebnih stvari ili instaliranje sveg smeća s neta koje radi u pozadini. Razlika OSa je jednaka statističkoj greški, tj ponovljeni test ima odstupanja, u 'pravim' testovima se ponavlja barem tri puta i uzima se srednja vrijednost. .. to je veće odstupanje nego (po onim grafovima) odstupanje od +-1fps.. uz to što su grafovi namjerno prikazani 'zoomirano' (izgleda veća razlika).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
ihush kaže...
problem u tumačenju, OS, driver, dx11, beta.. previše nepoznanica u formuli, podešavanje.. da bi uopće bilo relevantno. Primjer +20% za Osmicu, može se naći i primjera gdje je Seven u prednosti.

-za pravi test, treba uzeti sve u oobzir, ne bete i sl, uz razliku da je dx11 tek sad došao na sedmicu (namjerna excluziva MSa..).

......

Nasao sam dvadesetak testova. Intel, Amd, Nvidia, male rezolucije, velike rezolucije, beta drivera, full driveri, BF4 beta, BF4 full....

Svi govore isto:

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=382248

Win 8 brzi

http://www.gamepur.com/news/12283-battlefield-4-beta-pc-windows-8-vs-windows-7-performance-no-shuttering-incr.html

Win 8 brzi

http://www.gamepur.com/news/12344-another-battlefield-4-pc-beta-windows-7-vs-windows-8-performance-comparison.html

Win8 brz

http://www.pcgameshardware.de/Battlefield-4-PC-238749/Tests/Battlefield-4-Test-Benchmarks-CPU-1095298/

Win 8 brzi

E da, i preporuka developera:

Win 8

http://kotaku.com/battlefield-4s-pc-specs-prefer-big-rigs-and-windows-1282471639

12 godina
Kendo kaže...
phoenix2003 kaže...

Kad učita windows i dođe do prvog automatskog restarta izvadi usb ili dvd iz kompa i onda će ti krenuti dalje sa instalacijom. Inaće krene ispočetka ako je usb i dalje priključen. (Barem je tako meni bilo i sa win 7 i win 8 kad je butabilan usb rađen Windows 7 USB/DVD Download tool -om

Pokušao i to, znači stavim dvd i odvrti mi ono prvi put i restartira komp, izvadim dvd i samo mi se normalno upali ponovno komp, ništa ne pokreće? {#}

16 godina
neaktivan
Windows 8 i 8.1

Ti si imao 32 bita? I sada ideš na 64? Da li ti proc podržava 64 bita?

bug caruje, um klade valja

0 0 hvala 0
12 godina
Oldy kaže...

Ti si imao 32 bita? I sada ideš na 64? Da li ti proc podržava 64 bita?

Podržava, kad pogledam u Sustavu, pišem mi, 32-bit operating system, x-64 based procesor. {#}
A npr. kad uzmem neki 32-bitni da bi instalirao, prođe mi ekran onaj sa Windowsom i kao da će krenuti ona instalacija otvori se prozor, ali nigdje ništa, samo plava pozadina i strelica. {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.11.2013 15:31 (Marijano22).
15 godina
Marijano22 kaže...
Kendo kaže...
phoenix2003 kaže...

Kad učita windows i dođe do prvog automatskog restarta izvadi usb ili dvd iz kompa i onda će ti krenuti dalje sa instalacijom. Inaće krene ispočetka ako je usb i dalje priključen. (Barem je tako meni bilo i sa win 7 i win 8 kad je butabilan usb rađen Windows 7 USB/DVD Download tool -om

Pokušao i to, znači stavim dvd i odvrti mi ono prvi put i restartira komp, izvadim dvd i samo mi se normalno upali ponovno komp, ništa ne pokreće? {#}

Prvo skini program Win 7 usb/dvd download tool i napravi butabilni dvd ili još bolje usb stick. Tim programom je to vrlo jednostavno jer te sam vodi i u četri koraka imaš butabilni medij iz iso formata. U biosu namjesti da ti se komp buta sa tog usb-a i pokreni računalo. Odmah ti počinje instalacija sa klasičnim pitanjima nadogradnja, čista instalacija, formatiranje diska i sl. Nakon toga kopira win fajlove i sve ostalo. Kad to završi i prvi puta ti pokaže restart za 15 sekundi tada odspojiš usb, jer je već povukao sa njega cijelu instalaciju, i windowsi se instaliraju sami do kraja.

Ako ostaviš usb opet će krenuti od početka.

Po ovom tvojem ti nemaš butabilni DVD ili nemaš u biosu određeno da ti je prvi medij za butanje dvd rom.

16 godina

- jesi li uopće pogledao rezultate na linkovima koje si dao? npr link2, win7 je brži za single card, dok u sliju ima veći max.. zaključak je samo ujednačeniji-glađi pod Osmicom i to za najnoviju igru u beti... Koliki postotak npr na forumu ima SLI koliko single?

- MS dobro stimulira sve u lancu, pogotovo dev, marketing kojem se ne smije previše vjerovati u najavama. Naravno Osmica je odličan OS. Provlem je samo tumačenje rezultata ili pripisivanja nepostoječih svojstava tamo gdje su zanemariva...

- linkovi na razne testove su poludokaz, pokušaj dobiti takve rezultate na svojoj opremi.

btw, DICE je izbacio patch (62MB) koji rješava upravo taj problem preopterećivanja CPUa koji je izraženiji na Semici... zlobnici bi rekli, još jedna teorija zavjere financirana od MSa za pomoć Osmici, ali ja to ne vjerujem, Osmica je odličan OS.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.11.2013 16:54 (ihush).
15 godina
Marijano22 kaže...
Kendo kaže...
phoenix2003 kaže...

Kad računalo napravi prvi restart nemoj vaditi DVD iz drajva niti šta drugo dirati a pogotovo nemoj PRESS ANY KEY TO BOOT FROM CD/DVD...  Pusti ga da sam završi i da te pita šta pude trebalo oko podešavanja account-a. http://www.bug.hr/forum/topic/windows/instalacija-windows-8-operativnog-sustava/160877.aspx

15 godina
soja kaže...

događa mi se da kad stavim pc na stand by (sleep) i kad ga ponovo pokrenem pc se upali ali na monitoru nema slike, ko da grafička ne pošalje signal.. čitao sam po netu da i drugi imaju takav problem.. jel zna neko možda rješenje??

driveri od grafičke su instalirani najnoviji

pomoć pls

???

16 godina
soja kaže...
soja kaže...

događa mi se da kad stavim pc na stand by (sleep) i kad ga ponovo pokrenem pc se upali ali na monitoru nema slike, ko da grafička ne pošalje signal.. čitao sam po netu da i drugi imaju takav problem.. jel zna neko možda rješenje??

pomoć pls

???

svi driveri su važni (ne samo VGA) za powermanagment i buđenje, uz to i HW specifikacije, npr napajanje v.2.3 s +3A ili tako nešto, da bi se osiguralo dovoljno struje. ,... pa čak može bit npr priključen USB uređaj krivac...

-izbjegavaj sleep, ako ti ne radi 100% OK. Upali-ugasi, par sekundi boota i štednja.

8 i 8.1 su novi OSevi, driveri možda nisu odgovarajući (za sve komponente), tako da je vjerojatno tu uzrok. Potraži certificirane drivere za Win8.

15 godina
ihush kaže...
soja kaže...
soja kaže...

pomoć pls

???

svi driveri su važni (ne samo VGA) za powermanagment i buđenje, uz to i HW specifikacije, npr napajanje v.2.3 s +3A ili tako nešto, da bi se osiguralo dovoljno struje. ,... pa čak može bit npr priključen USB uređaj krivac...

-izbjegavaj sleep, ako ti ne radi 100% OK. Upali-ugasi, par sekundi boota i štednja.

8 i 8.1 su novi OSevi, driveri možda nisu odgovarajući (za sve komponente), tako da je vjerojatno tu uzrok. Potraži certificirane drivere za Win8.

maknuo sam usb stick koji mi je stalno u pc-u i stavio na sleep, i kad sam ponovo upalio pc, upalio se normalno.. možda je u tom stvar

14 godina
CyberDemonVZ kaže...
Svenos kaže...

Aha... A ako ja imam non touchscreen pc, sto cu sve dobiti sa osmicom, a sto izgubiti?

Igre se puno bolje ponasaju na Win 8.1 pogotovo novi naslovi.

Moze link od clanka odakle si nasao tu sliku?

EDIT: Nasao

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.11.2013 17:48 (dinos3).
12 godina
phoenix2003 kaže...
Marijano22 kaže...
Kendo kaže...
phoenix2003 kaže...

Kad računalo napravi prvi restart nemoj vaditi DVD iz drajva niti šta drugo dirati a pogotovo nemoj PRESS ANY KEY TO BOOT FROM CD/DVD...  Pusti ga da sam završi i da te pita šta pude trebalo oko podešavanja account-a. http://www.bug.hr/forum/topic/windows/instalacija-windows-8-operativnog-sustava/160877.aspx

Ma neće, samo mi se počne učitavati postojeći operativni sustav :/

17 godina
Windows 8 i 8.1

Moze pomoc.

Imam Win 8.1 Pro sa Dreamsparka, u EULA se navodi da se key moze istodobno koristiti na 2 racunala, e sad,

imam instaliran Win na jednom racunalu na HDD-u i kupio sam nedavno SSD,te bi sad napravio clean install Win na SSD(HDD bi bio formatiran).

Dali bi se to onda gledalo kao da sam instalirao Win na drugo racunalo; ja mislim da bi, te bi u tom slucaju zelio deaktivirat key/licencu sa prvog racunala da mogu koristiti key kasnije npr. na laptopu.

Zna li neko vise o ovome ?? dali se uopce Win8 deaktivira ??

Hvala

EDIT: Gledao sam, istrazivao i valjda sam dobro skuzio, kao sto je kolega rekao nije potrebna deaktivacija od strane korisnika(kad se HDD formatira), MS serveri periodski provjeravaju na koliko se racunala koristi isti key, ako skuzi da se koristi na vise racunala nego sto licenca dopusta zakljuca ga.

BF3, BF4: [G] Pamark
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.11.2013 21:39 (pamark).

0 0 hvala 0
16 godina

ne, win povremeno provjeri na MS servrima, ako se unutar nekog roka pronađu dva (ili više, ovisno o licenci) ključa, tad se deaktiviraju (postanu nevažeći).

-nema deaktivacije s korisničke strane, instaliraš i koristiš istovremeno, samo onoliko koliko ti licenca dopušta. Više automatski sve s tim ključem proglašava nevažećim (ponovno aktivirati, ponekad kroz MS-0800300300)

kizo2703 kaže...
..

Da ,Windows se može deaktivirati.

U Command Prompt ukucaj slmgr /upk i klik na Enter.

-ne, to ga ne briše s MSovih servera, to je kao OOBE, promjena kluča i sl. Jednom aktiviran ključ je na njihovom serveru i čeka ...

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.11.2013 21:25 (ihush).
16 godina
neaktivan
pamark kaže...

Imam Win 8.1 Pro sa Dreamsparka, u EULA se navodi da se key moze istodobno koristiti na 2 racunala, e sad,

imam instaliran Win na jednom racunalu na HDD-u i kupio sam nedavno SSD,te bi sad napravio clean install Win na SSD(HDD bi bio formatiran).

Dali bi se to onda gledalo kao da sam instalirao Win na drugo racunalo; ja mislim da bi, te bi u tom slucaju zelio deaktivirat key/licencu sa prvog racunala da mogu koristiti key kasnije npr. na laptopu.

Zna li neko vise o ovome ?? dali se uopce Win8 deaktivira ??

Samo napravi clean install na ssd i nakon toga formatiraj hdd. A možeš i samo klonirati Windowse na ssd ,bez da ponovno radiš cijelu instalaciju.

Da ,Windows se može deaktivirati.

U Command Prompt ukucaj slmgr /upk i klik na Enter.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.11.2013 21:23 (kizo2703).
16 godina
neaktivan
Windows 8 i 8.1

Ne treba deaktivirati; krepa matična na lapu uzmem isti key na drugi lap i vozi prvi lap je ionako dead.

bug caruje, um klade valja
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.11.2013 21:50 (Oldy).

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

-ne, to ga ne briše s MSovih servera, to je kao OOBE, promjena kluča i sl. Jednom aktiviran ključ je na njihovom serveru i čeka ...

Da ,ne briše ga ,do sljedeće aktivacije. Ali ,probaj slmgr /upk na Osmici i restartaj. Onda probaj slmgr /rearm i da vidimo šta će ti ''reći'' server.

Naravno ,kod instalacije na isti hardver NIJE POTREBNO ništa deaktivirati.

Općenito ,kod Windowsa ,deaktivacija nije potrebna.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.11.2013 15:31 (kizo2703).
13 godina
ihush kaže...

- jesi li uopće pogledao rezultate na linkovima koje si dao? npr link2, win7 je brži za single card, dok u sliju ima veći max.. zaključak je samo ujednačeniji-glađi pod Osmicom i to za najnoviju igru u beti... Koliki postotak npr na forumu ima SLI koliko single?

- MS dobro stimulira sve u lancu, pogotovo dev, marketing kojem se ne smije previše vjerovati u najavama

Odlicno si ovo rekao! {#}

Da, namjerno sam stavio taj jedan u kojem je kod single kartice Win 7 brzi, ali to je vjerojatno samo kod njih bio "glitch" jer u pravilu je Win 8 brzi. Naravno, do ovog Patcha na Win 7. Sad ne znam kakvo je stanje.

ihush kaže...
- linkovi na razne testove su poludokaz, pokušaj dobiti takve rezultate na svojoj opremi.

Naravno! {#}

Zato i pisem ovo. Jer i ja imam takva iskustva, nisu samo s foruma:

Multiplayer BF4, Mapa Siege of Shangai, 64 igraca, mjereno 10 minuta.

1680x1050, LOW, Win 7

2013-10-07 23:53:32 - bf4
Frames: 57307 - Time: 600000ms - Avg: 95.512 - Min: 49 - Max: 154

2013-10-08 00:14:27 - bf4
Frames: 54322 - Time: 600000ms - Avg: 90.537 - Min: 45 - Max: 142

1680x1050, LOW, Win 8.1

2013-11-06 21:43:19 - bf4
Frames: 61465 - Time: 600000ms - Avg: 102.442 - Min: 75 - Max: 136

2013-11-06 21:57:16 - bf4
Frames: 75259 - Time: 600000ms - Avg: 125.432 - Min: 20 - Max: 201

Imam dvadesetak takvih mjerenja u razmaku od 2 mjeseca i svi pokazuju razliku 10-20 FPS-a.

Uglavnom, ako se mene pita, Win 8.1 bolje rade u igrama.

Imam ista mjerenja s istim rezultatima i za BF3.

Ako netko ima drugacija iskustva nek napise {#}

16 godina
CyberDemonVZ kaže...
..

Zato i pisem ovo. Jer i ja imam takva iskustva, nisu samo s foruma:

Multiplayer BF4, Mapa Siege of Shangai, 64 igraca, mjereno 10 minuta.

1680x1050, LOW, Win 7

2013-10-07 23:53:32 - bf4
Frames: 57307 - Time: 600000ms - Avg: 95.512 - Min: 49 - Max: 154

2013-10-08 00:14:27 - bf4
Frames: 54322 - Time: 600000ms - Avg: 90.537 - Min: 45 - Max: 142

1680x1050, LOW, Win 8.1

2013-11-06 21:43:19 - bf4
Frames: 61465 - Time: 600000ms - Avg: 102.442 - Min: 75 - Max: 136

2013-11-06 21:57:16 - bf4
Frames: 75259 - Time: 600000ms - Avg: 125.432 - Min: 20 - Max: 201

Imam dvadesetak takvih mjerenja u razmaku od 2 mjeseca i svi pokazuju razliku 10-20 FPS-a.

Uglavnom, ako se mene pita, Win 8.1 bolje rade u igrama.

Imam ista mjerenja s istim rezultatima i za BF3.

Ako netko ima drugacija iskustva nek napise {#}

-uf.. tumačiš rezultate 'nekritički' ... ali, u nedostatku boljih tema, može i ova. {#}

prvo disclaimer, volim gaming, problem je vrijeme, WoT sam posljednji put upalio (i ugasio) prije par mjeseci, samo sam bacio pogled na novi tenkić u garaži, jer se nema vremena... tako da moje mišljenje, uopće nema neke veće težine od recimo mišljenja jabučnog crva. Jedino me neko iskustvo, znanje (razumijevanje stvari ispod haube) održava od potonuća... pa ne treba ovo gledati kao flamewar (jer bi ja brzo kapitulirao). ... i, ne odgovaram za duševne boli, nastalu štetu i tako to, odbacujem svaku odgovornost u svezi ovog posta. {#}

-prvo, da ti poizbijamo adute (lakše je..), vidi primjere koje postaš, datumi. win7=10mj., win8=11mj. Već to je dovoljno za diskvalificiranje argumenata, npr verzija drivera.

Što nakon tog izbijanja? evo par linkova, goolge (za usporedbu), pa prvi (nema razlike, samo jedna igra, +win7), drugi (3d-dx11 opet, +win7), treći (opet dx11 +win7)... (da ne ispadnem pikingčeri, tj ono što geškom radiš). Testovi od kraja 2012, početak 2013, 8 RTM.. 8.1 je tek sad došao, BF4-beta nije relevantan (jer je beta i uvjek postoji 'sumnja' u neke druge moguće razloge..) kao ni sve što dev možda radi ciljano (ili sponzorirano) za najnoviju platfomu koja tek treba postati dostupna, npr dx11, patchevi itd.

-uzeo sam po redu što je google izbacio, bez biranja nekog rezultata (u 'moju' korist). Dok uporno koristiš argument 8.1+beta.. to se tako ne radi, to nije argument, jer ga već izdani patch lako promijeni.

-drugo, online test je RL, ali nije mjerljiv-usporediv, -> beskoristan. Sintetika je jedina koja bi svugdje morala dati jednak rezultat. Tad ne može biti npr online, ne smije utjecati brzina ISPa, antivirus, skype, fraps... sve to utječe dovoljno da su rezultati iz RL nedokazivi za tvrdnju da je OS taj koji daje prednost. Ja tvrdim, nije. (to možeš uzeti kao činjenicu..., jer JA kažem tako) {#}.

sama odstupanja (u tvojem postu) za ISTI OS npr 8.1 avg-102 i avg-125 su unutar ISTOG OSa velika, 20% to je već (kad se radi neka statistička metoda) dovoljan razlog da se sama metodologija odbaci kao nepouzdana. ...

Dali je potrebno dalje ubijati argumente? Osmica je odličan OS, ali žgaravica me spopadne od pripisivanja nadnaravnih svojstava, pa čak i efekt viagre, neki kažu... ja kažem nešto drugo.

16 godina
Windows 8 i 8.1

Pošto sam odigrao brdo toga na Win7 i nakon instalacije Win8.1 OSa na istu mašinu iz siga, mogu potvrdit da stvarno dosta igara ima bolji FPS i djeluju stabilnije (npr kod Alt+tab funkcije) nego na Win7.

Čak su mi i driveri za grafičku bili ista verzija. Oba OSa su bila u tip top stanju. Testirao sam cca 5-6 novijih igara na oba OS-a.

Ja isto nisam vjerovao da Win8.1 bolje vrti igre, ali stvarno je tako, i baš ovo što svi govore cca 10-20 fpsa poboljšanje, zavisi od same igre. Neznam kako je drugima, sa različitim kombinacijama hardwera, ali sve u svemu ja sam zadovoljan sa novim windozama, i dok je Classic Shell programčića nevidim razloga da se vraćam na dobru staru sedmicu.Bar privatno, poslovno samo mozda radi navika i *potreba* korisnika sa kojima imam doticaja.

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Moj PC  
5 0 hvala 2
16 godina
Colossus7 kaže...

Pošto sam odigrao brdo toga na Win7 i nakon instalacije Win8.1 OSa na istu mašinu iz siga, mogu potvrdit da stvarno dosta igara ima bolji FPS i djeluju stabilnije (npr kod Alt+tab funkcije) nego na Win7.

Čak su mi i driveri za grafičku bili ista verzija. Oba OSa su bila u tip top stanju. Testirao sam cca 5-6 novijih igara na oba OS-a.

Ja isto nisam vjerovao da Win8.1 bolje vrti igre, ali stvarno je tako, i baš ovo što svi govore cca 10-20 fpsa poboljšanje, zavisi od same igre. Neznam kako je drugima, sa različitim kombinacijama hardwera, ali sve u svemu ja sam zadovoljan sa novim windozama, i dok je Classic Shell programčića nevidim razloga da se vraćam na dobru staru sedmicu.Bar privatno, poslovno samo mozda radi navika i *potreba* korisnika sa kojima imam doticaja.

-win 8 ima mogućnost (stvari ispod haube) biti glađi za bilo koji heavy task.. jer je uzeta osnova servera+client, par fičera koji uz hyperv daju teoretsku mogućnost. Ipak, app (i igre) se ponašaju ovisno o HW+Driver i sama optimizacija u igri ili patch.

-win8.1 je izašao u 10om.. tek sad testovi imaju smisla, uz razliku npr MSovo izdavanje ie11, dx11.. ili bilo kojeg sys.updatea koji može biti povezan, kao i 3rd party (proizvođači) koji npr s novim notebookovima ne supportaju drivere za sedmicu, samo za Osmicu... kako tad usporediti? Dali je 8.0 jednako kao 8.1?

-najveća razlika je kod cleaninstalla, korišten OS kao Seven, kad se testira i kad se stavi clean Osmica, uobičajeno da prednost novom Cleanu, da sad napraviš istu stvar, install Sedmice, možda (samo možda) bi opet dobio jednak ili bolji rezultat.

-aplikacija može ovisiti o OSu da bi npr iz nekog razloga brže radilo na XP-Vista-Seven-Osmica.. ali ako je igra, tad je directX, audio-video driveri, lan, ...  sve povezano.

-npr dali je HDD test boji pod nekim OSom? -nije, tj razlika u testu može biti FS Fat32-NTFS koji će dati drugačije rezultate, ali će sintetika dati jednak rez. na svakom OSu. (unutar stat.greške, manje od 1%). Ako HDD nije brži, zašto bi VGA ili bilio što drugo bilo brže? Ako je kvalitetniji driver, tad to nije OS, nije MS, nego nVidia...

-jedna sitnica, npr utorrent je disebliran pod Osmicom, to može dati dovoljnu prednost za online gaming. Koliko takvih sitnica može biti kad se uzme da je Osmica 'pojačala' UAC, koji je sad bez obzira na gašenje, aktivan. Kao i Yogurtaši...

Ne kažem da je Sedmica brža, Osmica može biti u prednosti samo ako je stvar (namjernog) ne-supporta, ŠBB-KBB, što da MS izbaci dx-10-11 za XP? Dali je XBox brži?... MS trenutno ubija Vistu (relativno lako, lakše nego XP), pokušava PRom prikazati Osmicu kao boljom (ali bar ne rade grešku pljuvanjem po Sedmici, njihova je), jasan je njihov interes, jasno je i zašto HP-Toshiba-Lenovo... ne daju support za drivere (partneri) kao i to da neki Dev reklamira 8.1 kao bolji, mada je još beta... vidjet ćemo.

-kad kažeš ''čak su im driveri bili ista verzija'' -da, to je zapravo preduvijet za jednake uvijete-test.. ali tko kaže da je nVidia jednako kvalitetno radila na oba? Oni također mogu prebaciti fokus na npr Osmicu, možda zanemare Sedmicu... Što kad noviji driver donese bust od npr 5%? A to se dešava bar jednom godišnje?..

Osmica ima sve potrebno. Brzina, nije stvar OSa, kvaliteta-robustnost je kao i support trećih strana. Dok je većina izdavača radila naslove za 9.0c XP je bio u igri, ako krenu na npr 11 (ili 12..) tad je XP gotov. Dali MS ima neke interese...

Koliko linkova sam ponudio? Bez biranja, pokazuju zanemareive razlike ili prednost Sedmice. Ako uzmemo da su stari cca 10tak mjeseci, možemo predpostaviti da bi sad 8-8.1 mogao imati prednost. .. To samo dokazuje, da je treća strana (support-driver-prolagođavanje specifičnostima OSa) to koje utječe, tj moguć i neki 'skriveni' razlog koji nema veze s kvalitetom nego interesima vlasnika.

-dosta korisnika, se žali na pad brzine s 8-na-8.1, što u tom slučaju? Uzimaju se samo rezultati koji pokazuju više, ne oni koji pokazuju manje?

Jedina (realna-teoretski moguća) prednost koju Osmica ima je zbog 'šasije' (server2008) tako da lakše podnosi opterećenje, glađe ali ne i brže. Jednako brzo. Tek kod 'extrema' se primjećuje razlika, u spomenutim testovima, to su par jačih VGA u SLIu kao primjer (istovremeno isti test daje prednost Sedmici za single).

Može biti rezultat bolji-lošiji, problem je tumačenje, uzrok ili tvrdnja da je to zbog samog OSa. koliko ja vidim testove, zanemarivo. Osmica je odličan OS (ima jednu manu... ali o toj mani se ne govori na forumu, nije yogurtast). Dali je 8.1 brži od 8.0? Očekivana stvar, da se razvojem svega, stvari optimiziraju, nadograđuju, kao SATA3... tako i support ide dalje. Naravno da novije neće biti sporije od starog, jedanko tako da PR želi uvjeriti u posebne 'benefite' jer im je to interes.

Tko ima licencu za Vista-Seven-Osam.. ne mora iz tog razloga (brzina gaminga) ići na 8.1, ako licenca nije problem, tad je kao za svaku reinkaranciju prije, najnormalnije ići na najnoviji OS. XP je izuzetak (ali umire), dok je Vista umrla na porodu, MS ne želi da Sedmica postane Resilient kao XP, ali pokušavaju napraviti ReFS. Tko će ga znati... možda će uskoro MS-PR lobirati po linux forumima kako bi ovi popljuvali Sedmicu (i time prešli na Osmicu).

Čisto teoretski (savršen) OS ili driver ne utječu na rezultat, tj 0%, sve ostalo, ako je soft, bi bio bug ili fičer, ovisi o razlogu, ako je hard tad je kvar.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.11.2013 21:55 (ihush).
16 godina
ihush kaže...
-win 8 ima mogućnost (stvari ispod haube) biti glađi za bilo koji heavy task.. jer je uzeta osnva servera+client, par fičera koji uz hyperv daju teoretsku mogućnost. Ipak, app (i igre) se ponašaju ovisno o HW+Driver i sama optimizacija u igri ili patch.
Hehe, đavo je u detaljima jel tako hush? :)
Tako je, osim što Hyper-V nije u početku imao podršku za hostanje samog client OSa( win7-win8) nego samo server verzija, ipak nešto su sklepali pa je sad pokreće i clienta, bolje i stabilnije nego prije, dok je recimo Server inačica uvijek bila stabilnija/rock solid na Hyper-V platformi. Bas evo sad ovih dana se nesto igram po virtualkama u Hyper-V (znaci aktiviran built in feature u Win8 OS preko Programs and Features) i paradoksalno, Server 2012 se generalno overall ponaša stabilnije i brze, hostan na Win8.1, nego recimo Win7 i Win8 OS hostan na istoj mašini. To je barem moje iskustvo, a vidim po netu nisam jedini. Hypervisor je vjerovatno druga priča.

-win8.1 je izašao u 10om.. tek sad testovi imaju smisla, uz razliku npr SMovo izdavanje ie11, dx11.. ili bilo kojeg sys.updatea koji može biti povezan, kao i 3rd party (proizvođači) koji npr s novim notebookovima ne supportaju drivere za sedmicu, samo za Osmicu... kako tad usporediti? Dali je 8.0 jednako kao 8.1?

O da, klasični primjer -Toshiba+Microsoft zaljubljeni par :)

-najveća razlika je kod cleaninstalla, korišten OS kao Seven, kad se testira i kad se stavi clena Osmica, uobičajeno da prednost novom Cleanu, da sad napraviš istu stvar, install Sedmice, možda (samo možda) bi opet dobio jednak ili bolji rezultat.

Upravo sam se igrao sa tim gore scenarijom i potvrdio da u većini slučajeva sa identičnim hardwerom +clean install+optimizacija+identični driveri= Bolje performanse u Osmici.

-aplikacija može ovisiti o OSu da bi npr iz nekog razloga brže radilo na XP-Vista-Seven-Osmica.. ali ako je igra, tad je directX, audio-video driveri, lan, ...  sve povezano.

-npr dali je HDD test boji pod nekim OSom? -nije, tj razlika u testu može biti FS Fat32-NTFS koji će dati drugačije rezultate, ali će sintetika dati jednak rez. na svakom OSu. (unutar stat.greške, manje od 1%). Ako HDD nije brži, zašto bi VGA ili bilio što drugo bilo brže? Ako je kvalitetniji driver, tad to nije OS, nije MS, nego nVidia...

-jedna sitnica, npr utorrent je disebliran pod Osmicom, to može dati dovoljnu prednost za online gaming. Koliko takvih sitnica može biti kad se uzme da je Osmica 'pojačala' UAC, koji je sad bez obzira na gašenje, aktivan. Kao i Yogurtaši...

Ne kažem da je Sedmica brža, Osmica može biti u prednosti samo ako je stvar (namjernog) ne-supporta, ŠBB-KBB, što da MS izbaci dx-10-11 za XP? Dali je XBox brži?... MS trenutno ubija Vistu (relativno lako, lakše nego XP), pokušava PRom prikazati Osmicu kao boljom (ali bar ne rade grešku pljuvanjem po Sedmici, njihova je), jasan je njihov interes, jasno je i zašto HP-Toshiba-Lenovo... ne daju support za drivere (partneri) kao i to da neki Dev reklamira 8.1 kao bolji, mada je još beta... vidjet ćemo.

-kad kažeš ''čak su im driveri bili ista verzija'' -da, to je zapravo preduvijet za jednake uvijete-test.. ali tko kaže da je nVidia jednako kvalitetno radila na oba? Oni također mogu prebaciti fokus na npr Osmicu, možda zanemare Sedmicu... Što kad noviji driver donese bust od npr 5%? A to se dešava bar jednom godišnje?..

Slazem se, Jedva čekam Mantle. Mene recimo fascinira činjenica da npr jedan Assasin Creed IV, na mojoj mašini LETI pod više mane high details i izgleda brutalno lijepo, dok recimo AC III na Sedmici (ista ili lošija grafika), i recimo novi Cod GHOSTS se vuče ko krepana mačka, radi loše optimizacije bez obzira na sami OS, loš console port ili driver će uvijek biti krepano smeće ako je loše riješen. Nema tog OSa koji će to sredit. Pošto smo jos uvijek na Directx-u bilo bi logički da razlika nema?

Ja mislim da ovaj put stvar leži u poboljšanom Kernelu sustava Win8 i zbog toga mozemo očekivati bolje performanse u odnosu na Win7.

Mala Škola za one koji nisu upoznati:Kernel uvijetno mozemo nazvati aplikacijom koja upravlja pristupom korisničkim programima te hardverskim resursima. Pristup resursima se sastoji od dobivanja procesorskog vremena, pristupa memoriji, čitanja i pisanja po diskovima, pristupu mreznim aplikacijama, te grafičkom sučelju. Sastoji se od nekoliko podsistema: onog za upravljanje procesima, memorijom, U/I operacijama, te datotekama.

Osmica ima sve potrebno. Brzina, nije stvar OSa, kvaliteta-robustnost je kao i support trećih strana. Dok je većina izdavača radila naslove za 9.0c XP je bio u igri, ako krenu na npr 11 (ili 12..) tad je XP gotov. Dali MS ima neke interese...

Yup, ali Directx9.C je još uvijek živ.

Koliko linkova sam ponudio? Bez biranja, pokazuju zanemareive razlike ili prednost Sedmice. Ako uzmemo da su stari cca 10tak mjeseci, možemo predpostaviti da bi sad 8-8.1 mogao imati prednost. .. To samo dokazuje, da je treća strana (support-driver-prolagođavanje specifičnostima OSa) to koje utječe, tj moguć i neki 'skriveni' razlog koji nema veze s kvalitetom nego interesima vlasnika.

-dosta korisnika, se žali na pad brzine s 8-na-8.1, što u tom slučaju? Uzimaju se samo rezultati koji pokazuju više, ne oni koji pokazuju manje?

Jedina (realna-teoretski moguća) prednost koju Osmica ima je zbog 'šasije' (server2008) tako da lakše podnosi opterećenje, glađe ali ne i brže. Jednako brzo. Tek kod 'extrema' se primjećuje razlika, u spomenutim testovima, to su par jačih VGA u SLIu kao primjer (istovremeno isti test daje prednost Sedmici za single).

Glađe je slađe, i manje mi šeta po živcima. Daleko od toga da nema nekih stvari u Osmici koje mi sistematično idu na jetru, ali to je osobni ukus. Većinu sam ih riješio. Inače, Sedmicu volim kao OS, neradim razliku, da od sutra moram biti zavezan za 7 ili 8 bilo bi mi sasvim svejedno, dokle god je support adekvatan za oba OSa, što ne mijenja činjenicu da moje osobno iskustvo +testiranje kaze da na mom hardweru sa istom verzijom drivera, optimiziranim OSom, clean install oba, Osmica ima blagu prednost u stabilnosti i FPSu. To je moje iskustvo za sad, a usput koje najviše primjetnim na nekim sitnicama kao tip koji visi na računalima od Amige 500, vjerujem da većini korisnika to ne znači ništa ili ne primjećuju ako su oba sistema posložena kako treba.

Može biti rezultat bolji-lošiji, problem je tumačenje, uzrok ili tvrdnja da je to zbog samog OSa. koliko ja vidim testove, zanemarivo. Osmica je odličan OS (ima jednu manu... ali o toj mani se ne govori na forumu, nije yogurtast). Dali je 8.1 brži od 8.0? Očekivana stvar, da se razvojem svega, stvari optimiziraju, nadograđuju, kao SATA3... tako i support ide dalje. Naravno da novije neće biti sporije od starog, jedanko tako da PR želi uvjeriti u posebne 'benefite' jer im je to interes.

Tko ima licencu za Vista-Seven-Osam.. ne mora iz tog razloga (brzina gaminga) ići na 8.1, ako licenca nije problem, tad je kao za svaku reinkaranciju prije, najnormalnije ići na najnoviji OS. XP je izuzetak (ali umire), dok je Vista umrla na porodu, MS ne želi da Sedmica postane Resilient kao XP, ali pokušavaju napraviti ReFS. Tko će ga znati... možda će uskoro MS-PR lobirati po linux forumima kako bi ovi popljuvali Sedmicu (i time prešli na Osmicu).

Ja i KMSPico :) i više nitko, bar do Murphy78 ili netko treći sa MDLa, ne izbaci kvalitetniji aktivator koji ne zahtijeva prtljanje sa TAP adapterom i sinkronizacijom vremena sa nekim *KMS* ruskim serverom.

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
16 godina
Colossus7 kaže...
..

Glađe je slađe, i manje mi šeta po živcima. ..

.. 

-da. Detalji su najvažniji, koliko god netko površno gledao na njih. {#} .. dal je to razlika kod umjetničke slike, vrhunskog jela, vina, automobila.. sitne razlike-detalji, zrnce soli može prevagnuti (pa i kao razumijevanje).

-Osmica je jako dobra. Problem je uvodno tumačenje od +20% busta performansi u odnosu na Sedmicu, (mada se jednaka razlika vidi u samom testu na Osmici.., mogli bi reči da je Osmica 20% brža od Osmice?), tumačenje rezultata, uzroka i 'otkrivanje tople vode'.

Sve ostalo je OK, čak ne sumnjam u neke dobivene rezultate.

14 godina
Colossus7 kaže...
..

Glađe je slađe, i manje mi šeta po živcima. ..

- Kad smo kod detalja, ovdje se samo "hvali" win 8.1, nitko još (osim kolege ihush u jednoj rečenici) nije rekao koliko je taj sustav ustvari nepouzdan, koliko problema ima s driverima, programima,  tema "win 8-problemi" je stalno aktivna, čak neki ljudi nisu ni uspjeli pronaći riješenja za svoje probleme. Koje je njihovo mišljenje o win 8.1?

- Par FPSa meni osobno malo znači, ako me sustav izj... kao mladog majmuna dok ga "natjeram" da radi kako se spada, čak i nakon toga se opet mogu javit problemi, radi-ne radi.

- Win 8.1 je daleko od "glatkoga" i voli dosta "štetati" po živcima, tko se sjeća, takav je bio i XP (možda i gori), pa su ga poboljšali (pokrpali), nadamo se boljemu, gore ne vjerujem da može (ili ipak može?).

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.11.2013 23:11 (Valentin17).
12 godina
Windows 8 i 8.1

Momci, uspio sam instalirati napokon veriju Windowsa 8 64-bitnu (ne pitajte što ni kako, patnja). Sad želim si napraviti updejt na 8.1 i pokrenem instalaciju i javlja mi se ova greška You can't install Windows 8.1 because your procesor doesn't support Compare Excange128. A čitao sam da podržava moj Intel Core 2 Duo 3.00?

0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 8 DEV instalacija i dojmovi, Windows 8 i 8.1 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice