Generacija Z ne čeka mirovinu da bi počeli živjeti

poruka: 33
|
čitano: 4.285
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Generacija Z ne čeka mirovinu da bi počeli živjeti".
2 godine

Gdje su izvori, provedena istraživanja? Ovo nije članak o fenomenu, nego esej o dojmu fenomena. Nema izvještavanja.

Figura "nije X, nego Y" ponavlja se osam-devet puta, četiri odlomka počinju s "Možda", podnaslovi su rečenice-nastavci teksta, a zaključak ne tvrdi ništa opovrgljivo.

Izgleda kao da je ovaj sadržaj promašio portal; možda bi bilo bolje da je objavljen na magnet.hr.

5 3 hvala 1
5 godina

Da, stučeš 40 godina života za ustajanje u pet, osam ili više sati rada, sa SSS na kraju mirovina oko 700 € ako imaš puni staž i godine života, za VSS katastrofalnih 850 €, jer si išao na faks i nisi mogao sa 65 godina napuniti 40 god staža.

Govorim za prosječne državne i javne službe, profesore, učitelje itd.

Doktori specijalisti se ionako snađu na druge načine, je...

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !

5 0 hvala 0
5 godina

Ja sam generacija Y(milenijalci) i iskreno živim takvim životom da mi ta cijela Z generacija izgledaju manje aktivniji i svjesniji od susjedovih kokoši toliko o njihovim životima

Moj PC  
2 1 hvala 0
16 godina

možemo mi reć da su klinci lijeni, bezobrazni, neodgojeni, sebični (često je sve to istina), ali nisu glupi. Nema smisla odgađati život. Delayed gratification vrijedi samo onoliko koliko si ga sposoban konzumirati. Kad imaš X godina, jedva hodaš i sve te boli ništa ti ne vrijedi što si bogatiji. Treba uživati dok se može, 20% ljudi čak niti ne doživi mirovinu.

Moj PC  
15 0 hvala 1
8 mjeseci
suspendiran
Re: Generacija Z ne čeka mirovinu da bi počeli živ
Boris grozni kaže...

Ja sam generacija Y(milenijalci) i iskreno živim takvim životom da mi ta cijela Z generacija izgledaju manje aktivniji i svjesniji od susjedovih kokoši toliko o njihovim životima

Jedina fizička aktivnost u tvom životu je plakanje na forumu,  panično mijenjanje termalne paste, ugrađivanje industrijskih chillera i resetiranje CMOS-a svaki put kad ti Intel baci blue screen. A to tvoje milenijsko pametovanje savršeno objašnjava i tvoj ukus za hardver, tipični nostalgičar koji je zapeo u prošlom desetljeću i dalje misli da Intel drži monopol. Susjedove kokoši su možda nesvjesne, ali barem ne brane kompaniju koja svake dvije godine izbaci novi, potpuno mrtvi socket i naplati ti performanse iz 2023. godine. I sigurno ne plaćaju 1350 eura za RTX 5070 Ti . Spusti taj svoj generacijski copium, popij tu kavicu kojom se toliko voliš hvaliti na forumu i idi provjeri je li ti onaj genijalni mikrokod napokon dokrajčio procesor. ☕📝

8 godina
rad je stvoria čovika,a nerad gospodina

nege...manje je slađ...samo mudrost je to skužiti ča ranije

živim ispod svojih mogučnosti...a ništa mi ne fali

zato od listopada prosle godine sam na godišnjem...na poslu me se ne voza jerbo zlaja u sefu mi daje mogućnost da dam otkaz bez da ugrozim financijsku konstrukciju

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.7.2026 13:22 (HCMAA).
Moj PC  
4 0 hvala 0
20 mjeseci

Velika većina ljudi nema veze sa ovim člankom jer se na većini poslova ne može doživjeti klasičan burn out.

1 0 hvala 0
7 godina

Jedne godine sam između 2 posla napravio pauzu od 6 mjeseci. Te godine sam na moru proveo 3 mjeseca..najbolje ljeto ikad!

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

ja tako zivim od kad znam za sebe, sezona u austriji 4 mj onda lajsanje po svijetu...89to godiste ni kuceta ni maceta al jebi mu mater pola zivota proveo kroz juznu aziju....i nije mi niceg zao sve bi ponovno

9 0 hvala 0
7 godina

Pitati ce starost gdje ti je bila mladost... Stara "izreka", nastala davno prije gen Z koja se moze shvatiti na dva nacina. Nazalost, kako ljudi sve dulje rade, ta izreka sve vise dobiva na snazi. Onda kada se islo u mirovinu sa 50tak godina bila je to jedna sasvim drugacija prica. Ovako, danas, tesko je biti pametan, jer neumoljivo dolazi ta starost. Dok si mlad sve je puuuuuuuno lakse i mislis da ces vjecno biti mlad (u punoj snazi), samo nitko ne ostaje vjecno mlad. Tako ja znam jednoga, koji je "uzivao" u zivotu, sada je otisao zivjeti u neku kolibu u planinu, vise ga nitko ni ne zeli zaposliti, radnog staza nema dovoljno niti ga vise moze nakupiti, zivi od to malo socijale, ali on je i dalje sretan...

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.7.2026 19:40 (SamoPitam3).

1 0 hvala 0
4 godine

Članak slika malo preružičastu sliku našeg tržišta rada koje jednostavno ne trpi ovakve eksperimente.
Kao samozaposleni milenijalac koji radi remote za strane klijente, imam privilegiju sam određivati svoj raspored, ali moja situacija je iznimka. Financijski si mogu osigurati periode slobode i putovanja, ali samo zato što radim izvan našeg sustava. Moja 'mirovina' je što si sam krojim raspored (iako to ponekad znači cjelodnevni rad i življenje ispod mogućnosti kao što je netko naveo na forumu).

Rizik samozapošljavanja nije primjenjiv na većinu. U HR birati fleksibilnost je luksuz.

Malo tko je spreman žrtvovati sigurnost za fleksibilnost, a domaće plaće rijetkima ostavljaju prostor za 'Adult gap year' izlete.
Točno je da je našim generacijama slobodno vrijeme važnije od materijalnog luksuza, ali poražavajuće što je ekonomska stabilnost postala toliko skupa da ljudi moraju riskirati obiteljsku i financijsku sigurnost da bi kupili malo slobode

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.7.2026 19:53 (Svakakav).

8 0 hvala 0
20 mjeseci
Svakakav kaže...

Točno je da je našim generacijama slobodno vrijeme važnije od materijalnog luksuza

Ali ne od materijalne sigurnosti.

15 godina
Sve je to super ali su dva problema, ako nekim slučajem ne skupiš dovoljno da imaš od čega jesti kad si star, onda budeš onaj kantoprevrtač cijelu starost da bi preživio, a drugi je da jedino zahvaljujući roditeljima kod kojih živiš besplatno dok skupiš tu lovu za putovanje možeš to ostvariti, što kad njih ne bude, što ako radiš za minimalac i ionako ne možeš skupiti lovu. Ovaj članak sve gleda kroz ružičaste naočale...
Moj PC  
4 0 hvala 1
14 godina

Ne cekaju oni nista... al' kad ih bude trebalo uzdrzavat da ne kopaju po kontejneru sa plasticnim bocama. Onda je jako bitno kaj su bili u centralnoj aziji.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

momci, govorimo o mladim ljudima, a to unatoč "Cosmopolitanu" nisu 40+ nego eventualno do 35 g...

što se poklapa s Gen Z - rođeni kasnih 90-ih...

dakle imaju vremena naskubeti penez za crne, stare dane...

samo nek idu po svijetu, nema poticajnijeg nego kad si negdje gdje ne znaš nikoga, ne čuješ riječ materinjega, pa se nakon početnog šoka kreneš prilagođavati - Si fueris Romae....

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina

Sa 35 ja sam imao 16 godina staža a bilo bi 17 da država nije uzela godinu na vojni rok. Za šest godina odo ja u penziju sa napunjenih 60. Kako je bilo raditi? OK sve u svemu, nikada nisam bio ambiciozan i trčao za novcima.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
SimeKZ kaže...

Ne cekaju oni nista... al' kad ih bude trebalo uzdrzavat da ne kopaju po kontejneru sa plasticnim bocama. Onda je jako bitno kaj su bili u centralnoj aziji.

uzdržavat će ih netko morati i ovako - i onako. Ne mi već mlađe generacije. Zapravo je taj što kopa po kontejneru manji teret za javne financije (proračun) nego primatelj mirovine. Tehnički gledano i jedan i drugi novac primaju iz proračuna, ali je socijalna pomoć manja od mirovine pa je i manji teret. To što netko danas uplaćuje u sustav generacijske solidarnosti ne čini nikakvu razliku za 20 ili 30 godina. Čak niti uplate u fondove kapitala ne moraju ništa značiti jer se društvo mijenja sve brže i tko zna što će biti za nekoliko desetljeća kad njima dođe vrijeme za umirovljenje. Već današnje tehnološke promjene, gospodarska i sigurnosna nestabilnost daje naslutiti da je sigurnost za buduća vremena samo privid. Donekle smanjuješ rizik ali upitno je koliko. Možda će za 30 godina svi primati UBI pa će oni koji su vrijedno radili ispasti budale. Nije vrlo vjerojatno, ali niti sasvim nemoguće.

10 godina

Ovo je primjer copy-pasta clanka koji nema veze s realnoscu koju mi zivimo.

Najvjerojatnije ne znamo nikoga koji je to napravio. Jer si to jednostavno ne mozemo priustiti iz vise razloga.

Kao Pater Familias boris se do zadnjeg metka za obitelj i ukucane, zanemarujuci zdravlje, glad, zedj, misleci na one iza sebe. 

Dok ne padnes u borbi ili ne dodjes do kraja puta i neke penzije. 

Ajmo realno i nekriticko za clanak pitanje (anketa), cisto da vidimo neko realno stanje na mini uzorku forumasa. 

7 Znam osobu koja je uzela pauzu
12 Ne znam takvu osobu

1 0 hvala 0
16 godina
Zao mi je svih onih koji su proveli duzi period u jugoistocnoj aziji. Proveo 10 dana, nebih pozelio najvecem neprijatelju. Tako da svi koji ce pauzu uzimat da bi zivili ko stakori u zabacenim djelovima svijeta, neka im je sa srecom. Na svu srecu ja imam remote posao koji mi dopusta dosta slobode pa ne moram raditi kompromis.
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

4 0 hvala 1
10 godina
stirko55 kaže...
Zao mi je svih onih koji su proveli duzi period u jugoistocnoj aziji. Proveo 10 dana, nebih pozelio najvecem neprijatelju. Tako da svi koji ce pauzu uzimat da bi zivili ko stakori u zabacenim djelovima svijeta, neka im je sa srecom. 

Haha, dobro receno. Imam sina od 15 kojem je to (trenutni) san. 

Naime svidio mu se put u Singapur, Tajland i par lokacija izmedju, i sad' bi bio digitalni nomad i zivio na minimalnom budzetu tamo dok klopa jastoge i sl stvarcice. 

Logic error #1

Posjetio si to tamo i imao experience o tudjem trosku, u dobrim hotelima, na budzetu za koji nikada nisi ni pitao koliki je. Mislis da te to standard. 

Logic error #2

Po zavrsetku skole, bez ikakvog iskustva, sve te cekaju da ti stave lovu u dzep kao "digitalnom nomadu". 

Puno razmisljam o tome, kako da ga "prizemljim" na nacin da mu ne ubijam snove itd.

No kako je tvrdoglav na mater, ne znam hocu li ga uspjeti urazumiti ili da sparam lovu da ga idem jedan dan vaditi iz drecka negdje u Phnom Penh-u ili wherever. Jer ocito govedo mora dobiti stapom medju rogove.

12 godina

Na balkanu se ne mogu generacije klasificirati kao u americi do zadnjih 2 generacije. Mi nismo imali baby boomer-e, naš ekvivalent generacije X ide daleko u tzv milenijalce itd. Jednostavno ta američka klasifikacija kod nas ne vrijedi. Ni ekonomski, ni društveno, kulturno, ni tradicijski. To je zabava za glupe amere, pa se prepucavaju ko idioti po društvenim mrežama koja je generacija bolja.

Nadglednik dina
Moj PC  
15 0 hvala 0
9 mjeseci
Gebirgs kaže...

Ovo je primjer copy-pasta clanka koji nema veze s realnoscu koju mi zivimo.

Najvjerojatnije ne znamo nikoga koji je to napravio. Jer si to jednostavno ne mozemo priustiti iz vise razloga.

Kao Pater Familias boris se do zadnjeg metka za obitelj i ukucane, zanemarujuci zdravlje, glad, zedj, misleci na one iza sebe. 

Dok ne padnes u borbi ili ne dodjes do kraja puta i neke penzije. 

Ajmo realno i nekriticko za clanak pitanje (anketa), cisto da vidimo neko realno stanje na mini uzorku forumasa.

Više ljudi znam koji rade po 2+ posla da donekle dostojanstveno žive u ovoj pokradenoj prčiji, a navedeno iz članka jedino možda vrijedi za djecu političara i njihovih poduzetničkih prijatelja iz podzemlja, djeca nas običnih smrtnika mogu samo sanjati ovakav nerad koji pretpostavljam dolazi iz amerike. :D

16 godina
Citiranje na mobu ne pomaze, pa cisto da nadodam za kolegu gore kao argumente za sina. U singapuru je super ako planiras 0-24 provest u zatvorenome jer se inace tokom cile godine ne moze disati vani. U Tajlandu nisam bio ali sta je par prijatelja navelo popularne lokacije pretrpane turistima koji onda unistavaju cili experience, a hrana jedva prihvatljiva. Malezija ima hranu koju nebi ni svinjama bacio, Indija isto tako. Ove izmedu drzave su neka teska diktatura i sta jos ostane Indonezija, takoder nisan bio pa ne mogu komentirati ali navodno sve sta valja pretrpano tim digitalnim nomadima pa su drzavu pretvorili u UK, sta je odvratno na svoj nacin. Takoder velika kolicina bestija i bolesti s kojima se u europi ne susreces.
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.7.2026 13:50 (stirko55).

0 0 hvala 1
10 godina
Hrža kaže...

Više ljudi znam koji rade po 2+ posla da donekle dostojanstveno žive u ovoj pokradenoj prčiji, a navedeno iz članka jedino možda vrijedi za djecu političara i njihovih poduzetničkih prijatelja iz podzemlja, djeca nas običnih smrtnika mogu samo sanjati ovakav nerad koji pretpostavljam dolazi iz amerike. :D

Iskreno, ista razmisljanja imam vezano za depresiju. 

Kad cujem te neke price... Aaaaah, ja sam depresivan. Nisam mogao izici iz kreveta zadnjih 4 dana. Razmisljam o uzasnim stvarima itd. 

Kume moj dragi, mogu bit' depresivan kao morski krastavac, da lezim na morskom dnu i samo vegetiram, ali tempo ide.

Proizvodnja trpi itd. 

10 godina
stirko55 kaže...
Citiranje na mobu ne pomaze, pa cisto da nadodam za kolegu gore kao argumente za sina. U singapuru je super ako planiras 0-24 provest u zatvorenome jer se inace tokom cile godine ne moze disati vani. U Tajlandu nisam bio ali sta je par prijatelja navelo popularne lokacije pretrpane turistima koji onda unistavaju cili experience, a hrana jedva prihvatljiva. Malezija ima hranu koju nebi ni svinjama bacio, Indija isto tako. Ove izmedu drzave su neka teska diktatura i sta jos ostane Indonezija, takoder nisan bio pa ne mogu komentirati ali navodno sve sta valja pretrpano tim digitalnim nomadima pa su drzavu pretvorili u UK, sta je odvratno na svoj nacin. Takoder velika kolicina bestija i bolesti s kojima se u europi ne susreces.

S prvim se apsolutno slazem. Vlaga i temperatura jesu nesto extra.

U tim lokacijama, bitno je ne sparati na smjestaju i napraviti sto je moguce veci buffer izmedju sebe i general population-a, jer te svi i vide kao novcanik na nogama. I svi zele dio para extra jer si stranac.

Tajland mi je malo.. prevulgaran. Jer te te droce po ulici u jatima zazivaju da dodjes na nauljenu muznju. 

Singapur je puno bolje posarafljen. Ali i skuplji. 

Indija, tamo sam svake godine najmanje jednom i koliko god pazim, 2 dana sam van stroja i na Imodiumu. A pazim. To je misterija. 

U svakom slucaju izazov, kada djeca postaju rubno punoljetna, postaje veci, jer ne zelis ispasti negativac u tom dijelu njihovog zivota - da ti rade neke stvari iz inata, a opet vidis problem, koji oni smatraju da nije problem. No ti ces biti taj koji ces ih iz toga trebati vaditi, i bitno ti je da problem bude "manageable" stob' rekli na zapadu. Da budalu neko ne nagovori da sverca nesto nekamo, pa zavrsi u nekom sranju iz kojeg ga ne mozes iscupati. 

Cari roditeljstva. 

16 godina
Gebirgs kaže...
stirko55 kaže...

S prvim se apsolutno slazem. Vlaga i temperatura jesu nesto extra.

U tim lokacijama, bitno je ne sparati na smjestaju i napraviti sto je moguce veci buffer izmedju sebe i general population-a, jer te svi i vide kao novcanik na nogama. I svi zele dio para extra jer si stranac.

Tajland mi je malo.. prevulgaran. Jer te te droce po ulici u jatima zazivaju da dodjes na nauljenu muznju. 

Singapur je puno bolje posarafljen. Ali i skuplji. 

Indija, tamo sam svake godine najmanje jednom i koliko god pazim, 2 dana sam van stroja i na Imodiumu. A pazim. To je misterija. 

U svakom slucaju izazov, kada djeca postaju rubno punoljetna, postaje veci, jer ne zelis ispasti negativac u tom dijelu njihovog zivota - da ti rade neke stvari iz inata, a opet vidis problem, koji oni smatraju da nije problem. No ti ces biti taj koji ces ih iz toga trebati vaditi, i bitno ti je da problem bude "manageable" stob' rekli na zapadu. Da budalu neko ne nagovori da sverca nesto nekamo, pa zavrsi u nekom sranju iz kojeg ga ne mozes iscupati. 

Cari roditeljstva. 

Jedino sta mozes je iznit im cinjenice koje jesu i pustit ih da oni sa njima barataju najbolje sta znaju. Zato je bitno znati sta vise informacija da ih mozes predociti.

13 godina
Ja sam zabrinut radi maturalca od tjedan dan u španjolskoj, ne znam što bi da mi ćerce kaže da ide živjet u tajland
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Kad gledam iz perspektive “odrasle” osobe, vodenje velike grupe mulaca od 17-18g u drugu drzavu pod vodstvom par profesora zapravo zvuci kao katastrofalna ideja i podosta opasan potez

1 0 hvala 0
16 godina

ja sam prvi koji se kod nas izborio '89 za maturalac u Španjolskoj - ne moj izbor ali bio predstavnik razreda koji je glasao za to - i tvrdim - za mlade ljude je važno da TREBA ići u inozemstvo, da se maknu od malonišćanskih zadrtosti čim prije...

Ju je je? Je ju je!
12 godina

Znači burnout prije burn-ina i reakcija prije akcije..Zzzanimljivo 

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice