Na isti način kupio svoj C4 77" za 1500 - razlika u odnosu na tada novi C5 je zanemarljivo mala a cijena duplo niža.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ok, kad na nabavi traži, LG OLED55C5, nalazi hrpu podmodela ?!?
OLED55C51LA
OLED55C5ELB
OLED55C58LA
u čemu je razlika?
ok, kad na nabavi traži, LG OLED55C5, nalazi hrpu podmodela ?!?
OLED55C51LA
OLED55C5ELB
OLED55C58LA
u čemu je razlika?
Sva tri modela su isti uređaj (LG C5 u 55") i nude istu kvalitetu slike, procesor, priključke i gaming mogućnosti. Razlike su uglavnom regionalne i prodajne prirode, poput tržišta kojem su namijenjeni ili boje postolja. Zato bih uzeo najjeftiniji model iz pouzdane trgovine, a uz jednaku cijenu prednost bih dao C51LA, jer je to službena "hrvatska" varijanta.
a znaš koje su HW specke za pogon webOSa?
Koliko RAMa, pohrane i CPU specki?
Ja sam na modelu iz 2018 i sad me "svrbi" OLED
a znaš koje su HW specke za pogon webOSa?
Koliko RAMa, pohrane i CPU specki?
Ja sam na modelu iz 2018 i sad me "svrbi" OLED
LG ne objavljuje podatke o količini RAM-a, internoj pohrani ni broju i taktu CPU jezgri, pa za C5 imamo samo službenu informaciju da koristi procesor α9 AI 4K Gen8 i webOS 25. U praksi je sučelje osjetno brže i responzivnije nego na LG-jevim modelima iz 2018., ali te specifikacije ionako nisu izravno usporedive, jer se radi o namjenskom SoC-u za obradu slike, zvuka i rad televizora. Ako te već "svrbi" OLED, mogu ti samo reći da ćeš gotovo sigurno ostati impresioniran slikom ovog televizora
Štoviše, ja privatno koristim LG C1 u 65" (kupljen u dućanu, vlastitim novcem) i svejedno me slika modela C5 oduševila - vidno je bolja čak i u odnosu na par generacija stariji OLED iz iste linije.
Dojam o brzini sučelja možeš dobiti ako pogledaš video (na vrhu recenzije), ima sekcija od pola minute gdje baš idem kroz sučelje. Također napominjem da mrzitelji webOS-a (i drugih "custom" platformi za televizore) imaju opciju kupnje uređaja poput Chromecast with Google TV 4K, koji sučelje mijenja u Google TV, uz zadržavanje svih ostalih odlika panela. Tako koristim svoj C1 već godinama, do te mjere da više ni ne znam gdje je njegov službeni daljinski - sve radim putem mobitela i daljinca od Chromecasta.
uf, meni je webOS genijalan i uz MagicRemote vrh vrhova - problem su STBi ISPova za IPTV...
dakle, sada se samo treba "počešati"...
Imam ja taj LG C5, kupio ga prošle godine prije božića. Zadovoljan sam generalno ali mu je zvuk preko AI u banani za moje pojmove. Ne koristim Ai pizdarije na tom tv za sad. I bilo je nekoliko nadogradnji ali to baš i ne pratim. Igranje na njemu nisam ni probao.
Brkoni
77" sam oko nove godine (2025/2026) platio nekih 2300 EUR 🥲
Green tint - ima, nema? Kad sam kupovao, toliko su drvili o tome da sam se protegnuo na 65" G4 koji toga kao nema...
Ja imam G2 kupljen prije nekoliko godina za približno isti novac 1000e. Koliko vidim i nije neki napredak u toliko generacija da bi bio neki wow efekt i razlog za prelazak. Čak stoviše G2 mi stoji na zidu i toliko je tanak i priljubljen uz zid da niko nije ostao ravnodušan ni na izgled ni na sliku. Dakle ponavlja se problem koji je i s mobitelima, štancaju se svake godine novi modeli uz minimalno vidljiv napredak.
lani sam uzeo c4 po ovom sistemu novi izađe, stariji pojeftini
spojen na komp radi filmova i serija, isto nisam isprobao igrice... za to imam stol i monitor, bit će da je do vrste igrica koje igram, a za koje ne odgovara konzolaški način igranja
Imam ja taj LG C5, kupio ga prošle godine prije božića. Zadovoljan sam generalno ali mu je zvuk preko AI u banani za moje pojmove. Ne koristim Ai pizdarije na tom tv za sad. I bilo je nekoliko nadogradnji ali to baš i ne pratim. Igranje na njemu nisam ni probao.
Slažem se, "AI zvuk" je loš. Ugrađeni zvučnici puno bolje zvuče kad se ta funkcija isključi (kao i sve druge vezane uz prikaz).
Green tint - ima, nema? Kad sam kupovao, toliko su drvili o tome da sam se protegnuo na 65" G4 koji toga kao nema...
Tint se donekle nazire ako se baš traži i to samo pod ekstremnim kutovima, dakle onima pod kojim nitko neće gledati u ekran, jer ionako neće vidjeti što se na njemu prikazuje. Iz svih normalnih položaja pred ekranom slika nema apsolutno nikakvih anomalija.
Serije i filmovi puno bolje izgledaju Nikon upscalinga na UHD.
Native UHD sadržaj i HDR kroz stremio, Netflix, YT izgleda odlično.
Unaprijed su me upozoravali da tv nije najsretniji izbor za gledanje na dnevnom svjetlu, no ja uredno gledam u dnevnoj sobi gdje je velika staklena površina dvokrilnog prozora plus ogromna staklena površina troklrilnih balkonskih vrata s lijeve strane. Ekran jeste malo glossy no nije smetnja za normalno gledanje TV-a. Naravno, u djelimično zamračenoj prostoriji, ili po noći tek zablista. U početku sam u svijetlim scenama (sunčano vrijeme, bljesak farova...) baš svaki put ostao fasciniran kako to izgleda baš kako treba. Čak je svjetlo prejako. Doduše, tv sam kupio nakon nekog običnog led Samsunga iz početne serije 7.
Magic remote je priča za sebe.
Svi koji se mogu protegnuti s novcem, preporuka. Mislim da se niko neće pokajati.
morrisoN
Imam C2 55", vrh od televizora kojeg sam poklonio starcima. Sada planiram kupiti 77" C4/C5, ako tko prodaje neka se javi 😅
Ja imam G2 kupljen prije nekoliko godina za približno isti novac 1000e. Koliko vidim i nije neki napredak u toliko generacija da bi bio neki wow efekt i razlog za prelazak. Čak stoviše G2 mi stoji na zidu i toliko je tanak i priljubljen uz zid da niko nije ostao ravnodušan ni na izgled ni na sliku. Dakle ponavlja se problem koji je i s mobitelima, štancaju se svake godine novi modeli uz minimalno vidljiv napredak.
G6 je avion za G2.
G6 je avion za G2.
Komentar se odnosi na kategoriju do 1000e kako sam i napisao, tj best buy, konkretno trenutni best buy C5 i G2 koji je bio prije par godina best buy.
G6 je avion za G2.
Komentar se odnosi na kategoriju do 1000e kako sam i napisao, tj best buy, konkretno trenutni best buy C5 i G2 koji je bio prije par godina best buy.
Razumijem taj dio, ali cijene nisu iste ciše tako da je ta usporedba suvišna. Isto i sa autima, za 35000 eura pred 5 godina si dobio bolji auto nego danas (bolju klasu).
I C5 ima do 40% veću svjetlinu te viši frame rate, naravno i jači procesor za obradu slike. Tako da se ne bi složio i sa time da to nije neki napredak, pogotovo svjetlina koja je najveća boljka OLED-ima.
G6 je avion za G2.
Razumijem taj dio, ali cijene nisu iste ciše tako da je ta usporedba suvišna. Isto i sa autima, za 35000 eura pred 5 godina si dobio bolji auto nego danas (bolju klasu).
I C5 ima do 40% veću svjetlinu te viši frame rate, naravno i jači procesor za obradu slike. Tako da se ne bi složio i sa time da to nije neki napredak, pogotovo svjetlina koja je najveća boljka OLED-ima.
G2 ima oko 950–1.000 nita, C5 ima oko 1.000–1.100 nita, što znači da je svjetliji oko 5-10%. Tek G5 donosi oku vidljiv skok što se tiče svjetline od 30-50%. Što se tiče većeg framrate 120 Hz vs 144 Hz. Imam priključen i monitor i tv na računar, u igranju ne primjetim razliku tu razliku od 24 Hz. Procesor je vjerovarno brži u testnom okruženju, i vjerovatno u boljem skaliranju i obradi slike sadržaja koji je ispod 4K, kojeg ne gledam. Dakle poboljšanja ima ali su minimalna i prosječnom oku teško vidljiva. Stvar je da se za 1000e može i danas kupiti dobar tv u vidu C5 i da je to odličan ulaz u svijet OLED-a.
A što više reći o sličnosti modela kroz godine... Ja sam lani, nakon sedam godina (uh, jel moguće?!) prešao s 55" C8 (znači model iz 2018.) na 65" G4 i onako, nisam baš pao na dupe od poboljšanja, koliko sam očekivao. Barem što se tiče filmova. Je, svjetliji je, ali opet i starog sam držao pripitomljenog jer mi paše takva slika (osim HDR materijal, ofc). Ok, velika je razlika za gaming pošto novi ima sve điđe koje su prije falile (VRR, 120/144 Hz itd.), no plejku sam ionako tek nabavio s novim TV-om, pa to ni ne mogu direktno usporediti. Osobno mi je najviše falio e-ARC na C8 (ima samo ARC). Sada mi telka lijepo pušta DTS-HDMA ili Dolby TrueHD prema receiveru, a prije se zbog manjeg bandwidtha moralo downgradeat na običan DTS ili DD+. I onda u najboljoj LG tradiciji - sljedeća generacija, C5/G5 opet nema podršku za DTS! Ne znam kakvo je stanje sa šeticama; ali baš ga ubijaju...