Instalacija Windows 7 operativnog sustava izdvojena tema

poruka: 2.252
|
čitano: 684.788
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Instalacija Windows XP operativnog sustava, Windows 7 USB/DVD Download Tool
14 godina
Re: Instalacija Windows 7 operativnog sustava
Nakon sto odaberes da ti prvo boota CD, ides na Exit i stavis OK pod Saving Changes odnosno lupis enter. Nikajav F10. Znaci, izaberes CD i ides pod EXIT, spremis promjene, ubacis CD od Winsa i deri.
Jučer gledam sliku naroda, baca cvijeće po herojima, a već sutra pobjednike sude, prodaše ih za Judine škude: http://www.youtube.com/watch?v=ydQdtdJ5WVo
16 godina
jurica_m kaže...
Nakon sto odaberes da ti prvo boota CD, ides na Exit i stavis OK pod Saving Changes odnosno lupis enter. Nikajav F10. Znaci, izaberes CD i ides pod EXIT, spremis promjene, ubacis CD od Winsa i deri.

-nije to 'greška' .. jer je F10 defaultna kratica za save and exit u većini BIOSa, korisnik je taj dio napravio dobro (jer mu se pojavio meni i potvrda Y=Yes), mogao je i na ovaj način..

-zapravo, uopće nije bitna postavka (redosljed) boota, jer svi BIOSi nude i quick-boot meni (obično F9-F11) za izbor boot medija. Za vrijeme POSTa čitati poruke s ekrana, ako je na ekranu logo, obično se prebacuje TABom/Esc i sl. ...)

-problem je vjerojatno u boot-mediju, tj, vjerojatno CD(DVD) nije bootabilan.

-nabavljen ISO (ili neki drugi image) treba snimiti bez rasprakiravanja. Primjer, CDnurnerXP ima poseban meni za snimanje ISOa (koji mora biti bootabilan..).

Drugo važno pravilo kod snimanja install-medija, je snimanje na (naj)nižoj brzini npr x4 (uz predpostavku da je snimač, medij i ISO ispravan, bootabilan).

-novije rješenje je izrada USBa, ali tu zna biti sasvim drugačijih problema.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
ihush kaže...
.... jer svi BIOSi nude i quick-boot meni (obično F9-F11) za izbor boot medija ...

-novije rješenje je izrada USBa, ali tu zna biti sasvim drugačijih problema.

Ne zaboravi ASUS i njihov (je{#}eni) F8!

Mislim da izrada instalacijskog usb-a nebi trebala biti problem ,pogotovo kad i MS daje svoj alat za to koji je idiot-proof! {#}

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
13 godina
neaktivan
Instalacija Windows 7 operativnog sustava

imam problem što kad resetiram kom i počne se puniti ono browse files dođe na pola i pokaže se neko sranje kao da nisam neki hardver uklonio????????????? nešta s tim

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.10.2011 14:39 (marko293).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ljudi pomoc....kod instalacije windows 7....dode mi do onoga ....setup is preparing widows for first use....i tako stoji, nece dalje.....u cemu moze biti problem....i kako ga rijesiti...hvala

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
PEACE kaže...

ljudi pomoc....kod instalacije windows 7....dode mi do onoga ....setup is preparing widows for first use....i tako stoji, nece dalje.....u cemu moze biti problem....i kako ga rijesiti...hvala

Mozda hdd? windowsi su original?

14 godina
neaktivan

dal je potpuno ista stvar kada se instalira na comp na kom dosad nije bilo nijednog os-a?

lol

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ako misliš na način instaliranja,isti je.

Samo odabereš u BIOS-u CD/DVD kao first boot device. 

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1878407
13 godina
neaktivan

E ovako jedno pitanje. Odlucio sam  preci na windows 7. Jos uvjek sam trenutno na xp-u. Sad me zanima ako predem na windows 7 dali ce mi radit driveri od maticne,na cd-u od drivera za maticnu (driveri za zvuk,lan,procesor i integriranu graficku) pise da je za windows vistu,al ja sam uspjesno s njima bio na xp-u. Tu maticnu sam ja kupio dok windows 7 jos nije izaso pa me zanima dali ce oni radit na sedmici? A ako nece,gdje bi mogo skinut drivere za tu maticnu a da su driveri za windows 7?? I jos me zanima dali ce i graficka kartica koju imam,nvidia geforce 8500 gt biti duplo slabija na sedmici npr. ko sto rami budu duplo slabiji neg na xp-u (2 gb na sedmici ko 1 na xp-u).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Što se drivera tiče,Windows 7 automatski prepozna većinu hardvera i instalira sam drivere.
Ako i ne prepozna,trebat ćeš instalirat drivere sa CD-a i odgovarat će mu i oni za XP. 

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1878407
16 godina
neaktivan
Tole1710 kaže...

Fino otiđi na stranice proizvođača matične ploče i pogledaj da li postoje driveri za sedmicu. U dosta slučajeva posluže i Vistini koji se mogu instalirati u compatibility modu.

Grafička ostaje kakva je. Neće biti duplo slabija a što se tiče rama, sedmica troši malo više od XP-a i radi uredno i na 1gb rama (32-bitna verzija).

World Championships: 7, GP started: 285, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,501
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.10.2011 18:06 (F1-IVO).
15 godina
neaktivan
Pozdrav, imam problem s instalacijom win7 ultimate, naime, dok instaliravam, i kada dodje do: completeing windows installation, tako stoji i nakon cca 4 min se pojavi: windows setup is not configurated, i dalje nestignem vidjet, jos neka recenica... probqh i 64-bitnu i 32-bitnu i opet ista stvar... ako neko zna u cemu je problem il kako rjesiti, bio bih jako zahvalan...
skype: jajejaje23 xf: jajenaoko123 LotRO ingame: Crovoid BF:BC2 ingame [cro]MUgLY LoL ingame: croMUgLY

0 0 hvala 0
14 godina
neznam_ime kaže...

dal je potpuno ista stvar kada se instalira na comp na kom dosad nije bilo nijednog os-a?

Ista!

14 godina

Jel vršiš instalaciju sa USB-a ili DVD-a u obliku ISO formata?

15 godina

Pozdrav! Imam jedno pitanje. Najprije da spomenem: HDD mi je spojen SATA kabelom, a DVD snimač običnim IDE kabelom.

U BIOS-u bi prije instalacije Win7 trebalo postaviti HDD u AHCI način rada.

Ta postavka meni izgleda ovako: SATA operation mode [Compatible] [Enhanced]. Pod Enhanced ima Configure SATA as: [IDE] [AHCI]. Podebljao sam ono što treba odabrati ako nisam u krivu, a podcrtao trenutne postavke.

E, sad, ja imam nešto što se zove JMicron JMB36X IDE to SATA II RAID Controller (tako nešto). To mi se pojavljuje prilikom bootanja i ispod mi piše naziv mog IDE DVD snimača. Mene zanima trebam li i taj controller staviti u AHCI način rada? U BIOSU imam ove opcije: Configure as [IDE] [AHCI] [RAID]

Nadam se da sam jasno napisao. Pozdrav!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
diskDEfragmenter kaže...

E, sad, ja imam nešto što se zove JMicron JMB36X IDE to SATA II RAID Controller (tako nešto). To mi se pojavljuje prilikom bootanja i ispod mi piše naziv mog IDE DVD snimača. Mene zanima trebam li i taj controller staviti u AHCI način rada? U BIOSU imam ove opcije: Configure as [IDE] [AHCI] [RAID]

Pojavljuje ti se zato jel ti je dvd spojen na JMicron controller (2 na slici) , a za to nema potrebe. Spoji dvd direktno na chipset (1. na slici) ,pokraj hdd-a i neće se više pojavljivat.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.10.2011 18:30 (kizo2703).
16 godina

.. hmm, da ''ali'' {#}

samo sitnica, IDE.

Spoji CD i HDD na MBO (nema potrebe za JMBom), P965/ICH8 je dobar chipset.

- AHCI ili IDE mod za SATA HDD je sporedno što se tiče brzine (zanemarivo ili ne mjerljive razlike). Jedina funkcija koja je povezana (ovisna) s AHCIjem je HotSwap.

- Inače je baš zbog kompatibilnosti 'zgodno' koristiti IDE mod, jer tad nema problema s bootanjem LiveCDa...

0 0 hvala 1
15 godina
ihush kaže...

.. hmm, da ''ali'' {#}

samo sitnica, IDE.

Spoji CD i HDD na MBO (nema potrebe za JMBom), P965/ICH8 je dobar chipset.

- AHCI ili IDE mod za SATA HDD je sporedno što se tiče brzine (zanemarivo ili ne mjerljive razlike). Jedina funkcija koja je povezana (ovisna) s AHCIjem je HotSwap.

- Inače je baš zbog kompatibilnosti 'zgodno' koristiti IDE mod, jer tad nema problema s bootanjem LiveCDa...

ihush, nema puno da smo se čuli oko one moje nove 4GB-ajtne memorije, a ti sad već i ovdje odgovaraš. Nemam što reći nego hvala i svaka čast na tako suvislim odgovorima. Sad još samo jedno pitanjce: ako ostavim HDD u IDE modu, hoće li radit pod sedmicom kao SATA disk ili će biti kao kod XP-a koji nema u sebi SATA drivere?

P.S. DVD snimač su mi tako spojili u servisu još 2008. kad sam kupovao komp., pa nisam ništa dirao. Sad samo ne znam trebam li i tu stavljati AHCI mod (ako ostavim sve spojeno kako je).

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.10.2011 22:22 (diskDEfragmenter).
16 godina

- radi kao SATA, razlika za AHCI je npr NCQ, HotPlug ... što se tiče brzine, pouzrdanosti i sl, nema bitnih razlika, osim kompatibilnosti kao za bootanje starijeg OSa ili LiveCDa. Pošto je to jedini razlog za IDE (većini korisnika sporedno), možeš stavitii AHCI.. pa možda bude malo brže.

- na dodatne pogotovo RAID kontrolere se ne priključuju CDi, osim ako postoji dobrar razlog. (zapravo ta MBO je trebala biti korištena s HDDovima u RAIDu i sl,.), pošto dijeli zajednički kontroler CD bi tad 'smetao'.

btw, u vrijeme SATA1 isključivo HDD je mogao na kontroler. Pošto je ploča dovoljno nova (chipset) to sve radi bez problema. Ipak, standardno je poželjno spojiti na primarni kontroler od MBO, tj nema ni jednog razloga za spajanje na JMB.

Svaka MBO koja ima dodatni kontroler, RAID je bila skuplja (mada sad i jeftikaneri imaju RAID), pošto nisi imao realnu potrebu, mogao su uzeti osnovni model (niža cijena)... no, važno da radi.

13 godina
neaktivan

Pozdrav,

Imam Intel core2 E6550, 2.33GHz, 4MB RAM, HD5670 512mb i OS XP sp3

Htio bi instalirat windows 7, al me zanima koju verziju 32bit, ili 64bit....naime koja je razlika? ili koja bi verzija windows 7 bila najbolja za moj komp.?

THNX

16 godina
odjavljen

x64 jer imaš 4GB RAMa. x32 po defaultu to ne može koristiti. A i vjerojatno ćeš dodati još 2GB kad-tad... 

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
16 godina
zooman kaže...

Pozdrav,

Imam Intel core2 E6550, 2.33GHz, 4MB RAM, HD5670 512mb i OS XP sp3

Htio bi instalirat windows 7, al me zanima koju verziju 32bit, ili 64bit....naime koja je razlika? ili koja bi verzija windows 7 bila najbolja za moj komp.?

THNX

- nema 'najbolje'. OS kao OS, jednake mogućnosti-kvaliteta.

Razlika: prednost x64 je što na njemu možeš pokrenuti i x64bit aplikacije i sve x32 (osim onih koje ne možeš), mana (koja nije mana OSa) je potreba za driverima i spec.aplikacijama ako si ih koristio.

- Te razlike određuju što možeš ili moraš, tvoje potrebe, tvoje računalo, =tvoja odluka (izbor).

- 'normalan' x32 OS (by MS) će koristiti (ovisno o MBO) 2.7-3.5GB (od 4+). Za više postoji patch.

- pošto je računalo novije generacije, vjerojatno podržava više RAMa, ali ipak provjeri. npr. Chipset stariji od i945, maximaum za RAM, mora biti barem 8GB (tj više od 4) da bi mogao iskoristiti 4 ili više GB, bez obzira bio to 32 ili 64bitni OS. Obavezno u BIOSu aktivirati opciju remaping (ili je automatski..).

Ako ti je MBO starija, tad ti je samo mogućnost pokretanja 64bit app 99% sporedna.

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.10.2011 16:07 (ihush).
15 godina

Evo, instalirao sam 7-icu 64-bit. Samo zanima me jedna stvar. Je li ovo normalno (SLIKA)?

Što je to predmemorija 2906 MB? Raspoloživo 2948? Slobodno 71 MB????

Memorija Memorija
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

= cache. (normalno, tj. skoro normalno..)

Vjerojatno si neku opciju podesio 'agresivnije' (nepotrebno, prije 'optimizacije' treba znati čemu što služi..) ali neće štetiti. Windowsi zapravo 'trošenjem' koriste inače slobodnu (nepotrebnu-nezauzetu) memoriju. Ostavljeno ti je dovoljno slobodne za većinu poslova. Ako zatreba Windowsi će od zauzetog dijela osloboditi dio i dati ti za rad.

btw, 32bitna aplikacija može koristiti samo 2GB (posebni slučajevi 3GB), tako da je sve iznad 2GB 'slobodno', osim ako pokreneš nekoliko takvih aplikacija (u većini slučajeva je to besmisleno). Izuzetci su izuzetci.

edit: -zapravo, OS je najnormalniji. (zaboravi cache), zauzeto je 1.2GB što je normal za 4GB.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.11.2011 19:01 (ihush).
14 godina

Normalno je.

15 godina

Evo malo sam zapeo. Najnoviji driveri za SoundMAX HD audio čip za Win7 64-bit su mi se instalirali u Program Files (x86) i pokreću se kao 32-bit procesi (slika!)

Probao sam instalirati one sa svog CD-a od matične za Vistu, ali oni su isto 32-bitni i nisam uopće mogao pokrenuti CD iz prve, jer mi je izašla poruka da se AsusSetup.exe ne može pokrenuti (instalirati) na 7-mici. Tek iz drugog puta mi je otvorio menu CD-a, pa sam sve skupa jednostavno vratio pomoću System Restore.

5.1 zvuk ne radi u Windowsima, niti Winamp svira na svim zvučnicima iako je uključen allow surround. Ali zato u igrama radi!

Dakle, nije nikakav veliki problem. Zanima me samo je li to u redu? Windows 7 je meni nešto potpuno novo. Nisam se još dobro ni upoznao sa svim funkcijama, ali, moram priznati, prilično mi se sviđa!

Pozdrav! 

SoundMAX SoundMAX
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.11.2011 20:56 (diskDEfragmenter).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-ako si skinuo s ASUSove stranice posljednji driver, to je to, radi.

(ADI 1988A/B Audio Driver v6.10.X.6585 for XP / Vista / Win7 32bit and 64bit)

-gledanje gdje je instaliran driver ili neka aplikacija nema potrebe, pogledaj npr. za VGA ... ista stvar, driveri se instaliraju u 32 i wow64.

-winamp (mp3) playa stereo signal, šalje ga na stereo izlaz. Ubaci DVD-Video s 5.1 zvukom i radit će (kao i igra). Nešto sasvim drugo je podesiti 'quasi' sorronud (ovisi o opcijama u driveru).

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.11.2011 23:37 (ihush).
13 godina
neaktivan

Ja imam onu "khm" verziju xp-a...prijatelj mi ima windows 7 i mogu li ja posuditi u njega cd i instalirati win 7,znaci je li moguce legalno instalirati windowse na 2 kompa?

0 0 hvala 0
16 godina

Po milijarditi put: ti možeš legalno instalirati iste Windowse na 1000 PC-a ,ali ne možeš ih legalno aktivirati s istim keyem na dva PC-a.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.11.2011 19:31 (kizo2703).
15 godina

Evo kako izgleda upotreba memorije nakon malo sređivanja (za razliku od mog prošlog posta)-SLIKA

Memorija Memorija
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Instalacija Windows XP operativnog sustava, Windows 7 USB/DVD Download Tool
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice