Pozdrav.
Pošto otvaram(o), odnosno investiramo u tvrtku koja se bavi web-dizajnom, odn. održavanjem stranica od nekih dobrostojećih tvrtki, trebala bi mi (nam) mala pomoć oko odabira najboljeg (po mogućnosti s najboljim omjerom uloži-dobij) hardvera (i softvera) za dotičnu tvrtku.
Treba napomenuti čime se točno bavimo, odn. čime ćemo se baviti. Uglavnom dizajniramo veće web stranice za ozbiljnije klijente, a veće web stranice podrazumijevaju i baze podataka koje se vežu na te stranice. Konkretno, to su određeni portfolio-i s mogućnošću registracije (vlastiti CMS), održavanje već kreiranog većeg internetskog foruma koji koristi full licenced vBulletin i sl., stranice koje samo omogućuju pristup bazi podataka u SQL-u, s tim da mi kreiramo te baze i slično. Treba napomenuti, isto tako, da su u timu 4 osobe s mogućnošću proširivanja posla, odnosno s mogućnošću proširivanja broja radnih mjesta. To je to ukratko, uostalom, svi znamo što podrazumjeva full usluga web dizajna (HTML, CSS, PHP, Java, Javascript, jQuery, HTML5 i sl.) + održavanje (monitoring u admin panelu, pružanja održavanja administratorskog cPanela uz neku naknadu, uz paket održavanja) + malo veći fokus na baze podataka.
Sad kad u globalu znate čime se točno bavimo, treba nam pomoć oko odabira hardvera koji je neophodan za rad. Treba reći da su ljudi u timu mladi i fleksibilni ljudi koji nemaju predrasuda niti prema jednom workspaceu i niti jednom programu, tako da u obzir dolaze složena PC konfiguracija + periferija + OS + softver ili iMac + softver.
Sad, argumenti za PC konfiguraciju su svakako mogućnost slaganja konfiguracije kakva nama odgovara, odnosno mogućnost kustomizacije i eventualne zamjene komponenti. Isto tako, pošto budemo registrirana firma, u obzir dolazi samo originalan softver koji podrazumijeva OS. Treba istaknuti da u obzir možda dolaze "složenci", odnosno konfiguracije s preinstaliranim Windowsima Vista/Seven/8, ukoliko se nađe dobra ponuda i ukoliko ne plaćamo brend već stabilnost koja bi svakako dobro došla u firmi gdje se sve radi na 4 računala.
Argumenti za iMac su preinstalirani programi i relativno jeftiniji programi za razvoj web stranica, uređivanje slika i sl. Argumenti protiv su više subjektivni, nemogućnost tako lake nadogranje, relativno pretvaranje ljudi u "Apple Ovce", ali ništa preko čega ne mogu prijeći, jer su ti argumenti protiv u 99% slučajeva dječji. Svakako iMacovi zauzimaju manje mjesta, uz njih dolazi pripadajuća periferija kao što je monitor koji je u većini slučajeva IPS i veće dijagonale. Argument protiv mogao bi biti i relativno slabašan hardver, ali u ovom poslu hardver koji iMacovi nude su dovoljni za 3-4 godine autonomije.
Ne želim da se tema pretvori u flame war, nego vas pitam za Vaše mišljenje, pošto sam u dilemi a stariji postovi mi ne pomažu jer instaliranjem MacOS-a na PC kršim(o) EULA-u, a Windows je opet priča za sebe. On je svakako najbolje rješenje za kojekakve gamere i sl., ali još me više veseli što MacOS ima relativno manje igara i samim time veću mogućnost moje kontrole. Nedostatak igrica = više obavljenog posla. Dakle, trebam samo vaše mišljenje koje ću s radošću prihvatiti i poslušati, a ne svađu u "mojoj" temi.
Hvala,
Ivana. :)
PS. Nadam se da sam otvorila temu u dobrom podforumu, jer me ipak pravne stvari ne zanimaju - njih znam i njih sam riješila, a ovo je više "PC" podforum u koji zalaze više "geekovi" za ovaj dio posla. :)