Održavanje/Čišćenje računala

poruka: 5
|
čitano: 1.088
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Pozdrav,

Evo imam komp cca 2 mjeseca i primjećujem da je glasniji exhaust fan iza sad kad ga upalim u usporedbi s cca prije mjesec dana ili kad sam ga kupio. Čitao sam da je vjerojatno do prašine. Imam Lian Li 205m Mesh kućište. Pročitao sam da bi bilo najbolje kupiti kompresirani zrak i s tim, ali evo da i vas pitam za savjet. Znači samo skinem staklo, i s tim sprejom/zrakom ga propušem unutra po komponentama ili? Bi trebao još šta? To pričamo kad je računalo idle, nije da je problem da vrtim čuda pa se onda zapuše.

0 0 hvala 0
4 godine
Re: Održavanje/Čišćenje računala
Hazar kaže...

Pozdrav,

Evo imam komp cca 2 mjeseca i primjećujem da je glasniji exhaust fan iza sad kad ga upalim u usporedbi s cca prije mjesec dana ili kad sam ga kupio. Čitao sam da je vjerojatno do prašine. Imam Lian Li 205m Mesh kućište. Pročitao sam da bi bilo najbolje kupiti kompresirani zrak i s tim, ali evo da i vas pitam za savjet. Znači samo skinem staklo, i s tim sprejom/zrakom ga propušem unutra po komponentama ili? Bi trebao još šta? To pričamo kad je računalo idle, nije da je problem da vrtim čuda pa se onda zapuše.

Uzmem usisivač prašine, prvo poberem prašinu po kućištu, pogotovo otraga gdje su portovi i izlaz zraka napajanja. Otvorim kućište i posaugam ostatak po komponentama i ako treba još nešto sitno obrišem mikrofibrom (krpom).

Imam zrak u sprayu ali sam ga koristio samo kako bih ispuhao prašinu iz napajanja. Za drugo mi nije bio potreban.

12 godina
protjeran

Ja koristim svakih par mjeseci Air Duster i onu četkicu za šminku/puder s kojom prođem sve pa ispušem . Nešto ovako si nabavi s AliExpressa ili Temua  .

Duster i Cetkica

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Održavanje/Čišćenje računala

-ljudi svašra rade.. npr najgori-extrem primjer je odnjeti na benzinsku-kompresor (zrak, par atmosfera).. izbaci prašinu u sekundi, kao černobilski oblak, no to je loše..

-zrak u spreju se prodaje.. nije tako jak-opasan, no recimo nepotrebno, tj čistiti možeš četkicom (kist, brijača četkica itd..) i usisavačem, tj usisavač je daleko bolji + prašina ne leti okolo + manje sile-rizik.

.. a sad o tim rizicima kompresora i osnova elektromehanike-struje.. svaki el.motor je istovremeno i generator, tj ili troši struju i daje rad-obrtaje ili obrnuto pa daje struju.. kad ventilator radi, troši struju.. kad ne radi, kad ga zavrtiš, tad je generator, koji generira struju, povratnu na dijelu računala gdje se struja ne očekuje.. mala nije problem, no veće.. a kad je u pitanju jak kompresor to je tad ko helikopter, jako.. do te mjere da ponekad isčupa ventilator-tlak.

-drugi probem je čisto smjer guranja-vučenja prašine.. ispuhivaje gura, negdje dalje.. u utore, ispod recimo hladnjaka na cpu.. usisavanje vuče u sebe, izvlači.. čisto kao smjer je usisavanje bolje.

-po meni najbolja kombinacija, usisavač + čektica-kist..dovoljno za sve, uz možda uži nastavak kojim se lakše dođe bliže potrebnog dijela-komponente + veći tlak po površinskoj jedinci..

-to je kombinacija za koju u normalnom domaćinstvu nemaš trošak, tj imaš usisavač i neku četkicu, brijaču, kistić, bilo što dovoljno flexibilno-tanko-dugo za prosječno računalo-pristup i držanje u ruci.

-sprejevi su trošak + moguća kondenzacija-vlaga.. nepotreban rizik, kod usisavača tog nema.

-majstori koji žele na brzinu obaviti 'servis' i riješiti se nekog računala će i dalje koristiti kompresor na bezninskoj.. no to je loše, brzo-efikasno s mogućim posljedicama i uključuje vožnju autom vs hobistički vikend kad mužjak doma gleda tv ili čita novine a ovako barem naizgled u očima žene ima potencijala za biti koristan partner.. :) osim kod onih koji i to koriste za ispriku, skočiti na benzu, po nešto.. pobjeći? :)

-par mjeseci.. tad prašina ne bi trebala biti uzrok-posljedica.. tj veća šansa je bilo što drugo, klasično soft-bloat smeće + aktivno smeće koje nešto radi, zatim temperature koje su možda povremeno otišle u crveno i time recimo oštetile svojstva termopaste-padova.. možda treba novo, tad kompresor ne pomaže.

-tj ovisi koje su temp, normalne, max, kako brzo pada nakon opterećenja.. i koliko si uspio naviknuti se na novo računalo (kao gas-kočnica na novom autu).. tj koliko dobro možeš odokativno ili po zvuku tako nešto procijeniti pri čemu je moguće da imaš samo pogrešan feeling.. da ti je danas sluh osjetljiviji zbog tišine-buke, onih dana u mjesecu itd.. :)

-ako temp pod opterećenjem raste, to je normalno u nekoj granici.. važno za procjenu kako hladi je kad prestane opterećenje i kad treba početi pad.. odvođenje-hlađenje.. po tome kad imaš iskustva 'znaš' jel treba ili ne čišćenje-pasta i sl.

-buka.. npr možda je oštećen kuglični ležaj i cviljenje-buka će se samo povećavati pri čemu je hlađenje i dalje isto (a može i degradirati..).. tad čišćenje ne pomaže, nego ulje-podmazivanje ili novi ležaj-vent, čak i reklamacija-jamstvo..

-temperatura okolnog zraka, ljeto-zima, klimatizacija, otvorena vrata-prozori.. sve to utječe na temp računala, kućišta time i na automatiku koja upravlja time, uz možda moguće.. da je neki soft-optimizer ponudio 'jače performanse' ili neki update drivera i da je naprosto povećao broj obrtaja venta neovisno o opterećenju.. ili bloat koji sad dodatno opterećuje i automatika sukladno tome za postotak podigne vrtnju.. npr nova cortana-copilot ili nešto deseto, igra-ažruiranje.. bilo što.

-pri tome je veći problem kako tumačiti što čuješ, za svakog je to osobno-subjektivno, teško tipkanjem prenosivo, tj da su stvari u brojkama-temperaturi opet ne bi bilo jednostavno odgovoriti imaš li problem s prašinom-toplinom ili ne jer ista gpu-cpu.. komopnenta se ne mora identično ponašati, nije svaka 100% ista, isti yeild-kvaliteta-čip-silicij-batch.. kao što je dovoljno promijeniti kućište-prozračnost i imati drugi rezultat s istim ostatkom komponentata i postavki.. nije nešto što možemo precizno-jasno opisati.. nego onako, osjećaj i subjektivno a tad možda nije ništa, možda je sve ok.. možda pušeš na hladno :) u kontekstu..

-kupiti kompresirani zrak i samo skinuti staklo? .. da ako ne skineš staklo neće puno pomoći zrak, kao šala.. no i primjer sitnice koju kao očigledno treba navesti jer bi netko i bez tog pokušao bez rezultata, dok bi kompresor na bezninskoj to obavio s par metara, no.. pa alat-želju u ruke i udri, realno skoro da nemaš šanse pogriješiti, osim ako baš nešto potrgaš.. i paziti na kondenzaciju-vlagu, čisto razlika temperature stlačenog u boci (kao pivo..) jer sve se dekompresijom hladi, kao stakla-šajba-zamagljeno i orosi se.. ovisno o vlažnosit zraka.

-vlažnost zraka.. možda najbolji usputni savjet-kriterij.. nešto kao važno za čišćenje i kako paziti..

-prašina, kad je suho, tad je svijetla-pjeskasta.. svijetlo-smeđa-oker... kad je važno, tad je tamnija, crna, + tinta-prljavo, ostanu prljavi prsti. To je velika-važna razlika za čišćenje. Suhu otpušeš.. nevažna, čak ne smeta (površinski) dok ona crna, ta je gadna.. tj kad rastavlaš-čistiš takav uređaj (ne samo računala, bilo što, pogotovo crt-tv s cijevi na kojoj se magnetizira..) tad to treba baš dobro čistiti, usisavačem, ne utuči u pore.. pa čak čistiti čistom krpom, .. kao čišćenje ekrana, može blago sredstvo za ekran, dok za komponente nemaš što, ne wd, ne kontaksprej.. ne voda, ne alkohol.. ništa, samo suho i zato je usisavač bolji, mada tad 'toleriram' i kompresor za prvi dio čišćenja.. (da efikasno počisti, samo da ne nabije tamo gdje ne treba a tih utora kao za ram-gpu ima..).

-u pravilu je u računalu svjetla prašina, skoro neovisno kakva ti je vlažnost u prostoriji, jer je ipak kućište donekle izolirano od ostatka, toplina + ventovi koji izbacuju van, ne dinsta se, ne uvlači, dok na ulaznim prdnjim dijelovima kućišta možda ima filc-spužvu koja zaustavi dio vlage.. ali ako se nalazi uz radijator, cvijeće, često je tu i ovlaživač, para-nešto.. pa nije isključeno, većina je suho.

-jedno radno mjesto, skladište-prostor, viljuškari.. dizel + vlaga, pipneš komponentu i kao da si primio tintu ili navlaži pepel cigarete i promrljaj prstima.. to je ta crna-vlažna 'tinta' .. to treba čistiti, problem, suha je za djecu-lako.. tad se komopnente ne diraju, ne otvara se bez razloga, jer je svako otvaranje dodatni rizik.. tj površinski po komponenti je nevažno-zanemarivo što se tiče rada-hlađenja.. više problema bi napravilo nepotrebno otvaranje.

-u tvom slučaju par mjeseci od kupnje.. ne bi smjelo biti toliko prašine da je potebno čišćenje.. osim ako imaš kućne ljubimce-dlaku, tad se možda skupi sloj-dlake.. no to nije onaj dio koji se čisti s komponenti kistom-zrakom.. usisavač i to je to..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina

Par puta godišnje, stara četkica za zube, usisivač i malo puhanja i to je to.  Jednom svako cca godinu i po dana rastavim sve (iščupam sve iz matične ali nu ne vadim iz kučišta), zamjenim pastu na cpu, očistim detaljno rebra na cooleru,očistim detaljno grafulju i odprašinam sve... uzme cca sat vremena ali nije mi teško.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice