e ovako,želio bih nadograditi samo grafičku karticu.medjutim trenutno imam athlon 64 3200+ OC @ 2400 mhz i gigu i po rama.pa me zanima da li mi se isplati kupiti 8800 gt grafu ili moram mjenjati sve.ne zanima me nijedna druga kartica.znači hoće li to sve skupa raditi kako treba ili će mi proc biti usko grlo?hvala unaprijed na svim savjetima.
Radit će, ali slabo, ne preporučljivo. Jel možeš još uštedit za proc i koliko?
Točno, bolje ti je uzeti neki jeftini dualcore + 8600GT nego to što ti misliš napraviti. Proc bi u tvom slučaju bio previše spor.
Ako sad imaš neki šrot od grafičke, 8800gt će kod igara jako ubrzati stvari, dok je procesor sasvim dovoljan.
Kod igara je grafička na prvom mjestu i ona čini 90% ubrzanja. Procesor odavno kod igara nije usko grlo, jer se nove igre oslanjaju isključivo na snagu GPU-a. Nedavno je CEO nvidie izjavio kako u zadnje vrijeme CPU kod igara ništa ne ubrzava. Možete imati najjaći CPU i ako imate slabu grafičku kod igara ne dobivate ništa. Međutim, imate "slabiji" procesor i jaču grafu vi jako puno dobivate.
ploča mi je 939 tako da ne mogu nać nikakav proc za to da nadogradim.morao bi mjenjat i ploču i proc i memoriju.previše mi je to para.šta jel se baš ne isplati 8800 gt stavljat na ovo što imam?
sada trenutno imam ati radeon x600 se 64 bitna grafička kartica.malo je reć smeće za to.ova gt-ica je fakat best buy.
Oprosti, a koju ploču imaš?
Ja imam gotovo identične komponente, a kao što je već gogi naveo, želi samo grafu zamjenit a ne proc kao što neki pišu, jer bi automatski za neki C2D trebala nova ploča a s njom i nova memorija itd.
Uglavnom, imao sam 3200 na 2,45 ali sam ga zamjenio sa 3800 koji nisam oc-o već sam ga undervoltao i time mu smanjio potrošnju i zagrijavanje, radi na 2400 Mhz i sve vrti normalno.
Nemoraš se niš brinuti, jer proc postaje usko grlo jedino na KraJsisu, ako možeš preživjeti bez igranja Te igre na ultramegauber postavkama. Inače nemaš razloga mjenjati cijeli komp. 8800Gt je izvrsna grafa još pogotovo sad nakon što je prošlo malo vremena, pa joj je i cijena još pala.
Jedino što bih ti još preporučio, ako se nađe para, da zaokružiš barem na 2 GB, znači još 512 MB rama.
da ram ću uzet svakako.ploča mi je asus A8N5X.znači isplati mi se to kupiti?kakva je asusova 8800 gt/G/HTDP/512?ovu asusovu mogu kupiti po povlaštenoj cjeni zato pitam.
Naravno da se isplati, jer samo nadogradnjom grafe komp će ti u igricama moći parirati nekim "zvijerima".
Asusova je sasvim solidna, uzeo sam ju još pred pol godine, da se oc-ati, jedino što ne valja ni kod jedne 8800gt sa stock colerom je buka koju proizvodi vent.
Kad sam ju kupovao išao sam više na kvalitetu nego na cijenu, prije nje sam imao 6600gt silencer 256 isto asusovu i bila je prava zvijerka, i još uvijek radi, i imam ploču asusovu... i nikad problema s asusovim proizvodima, barem kod mene.
Ja sam prezadovoljan. :)
nadam se da će raditi na mojoj ploči radi pci-x kompatibilnosti.čitam na x-bit labsu da treba dobro provjeriti prije kupnje da li je kompatibilna sa pločom koju posjeduješ.vidim ti u potpisu da je i u tebe 939 ploča.da li da uzmem tu ili radje MSI VGA NX8800GT-T2D512E-HD-OC?jeidno mi se ne svidja na ovoj asusovoj i msi-jevoj što je cooler loš,nije dual slot kao na nekim.
nadam se da će raditi na mojoj ploči radi pci-x kompatibilnosti.čitam na x-bit labsu da treba dobro provjeriti prije kupnje da li je kompatibilna sa pločom koju posjeduješ.vidim ti u potpisu da je i u tebe 939 ploča.da li da uzmem tu ili radje MSI VGA NX8800GT-T2D512E-HD-OC?jeidno mi se ne svidja na ovoj asusovoj i msi-jevoj što je cooler loš,nije dual slot kao na nekim.

evo imao sam slobodnog vremena i nasao sam da maticna podrzava tu 8800gt
http://209.85.135.104/search?q=cache:SB1Ay5nNMPIJ:answers.yahoo.com.au/question/index%3Fqid%3D20071125092304AAij1S3+8800gt+on+Asus+A8N5X&hl=bs&ct=clnk&cd=1&gl=ba&client=firefox-a
http://www.hardwareanalysis.com/content/topic/71163/
ej boxer hvala ti puno na informacijama i korisnim savjetima.gigabyte je super jer ima zalman kuler na sebi.meni se svidja ta isto.
8800Gt je PCI Ex 2.0, ali je kompatibilna sa PCI Ex 1.0, tako da tu nema problema. Nisam tražio, ali pretpostavljam da tvoja ploča ima nForce 4 chipset i PCI Ex 1.0 x16 utor za grafu.
Ako je tako onda su šanse da ti asusova grafa ne radi, gotovo jednake nuli.
Što se tiče oc grafičkih, nečeš dobiti niš osim veče temp. jer ako oc-aš grafu automatski povečavaš opterečenje procesora, zbog veče propusnosti itd., a pošto ti je proc stariji grafa če možda još i sporije raditi.
Ja se ne bi previše dvoumio, jer mislim da je asus dovoljno kvalitetan, jedino ako želiš neku grafu sa tišim hlađenjem.
spomenuo sam asus zato što nju i ovu od MSI mogu kupiti po povlaštenoj cjeni.uostalom mogu ja naknadno staviti zalman hladnjak ako mi baš bude prebučna.
Evo samo cu ispricati slucaj koji je frend imao:
Kupili smo bf2142 i kako je on imao ati 9600xt, athlonxp 3000+ (2800+ malo clockan), 1 GB rama, igra se vukla. Zbog toga smo ga klali :)
Kupio je nakon toga 1950pro i igra se opet vukla, pa smo ga opet klali :)
Kupio je 2 GB rama, igra se vukla, opet mu je sudbina bila kao kravi :)
Crkla mu je ploca, kupio je neku sh*t i sempron 3000+, igra se vukla i rezultat je:zaklan :)
Sad ima c2duo 4500 i sve fino ide, al ipak sam ga zaklao neku noc :) (nije noob, ali je naletio :)))
Poenta:
Znam da moderne igre ovise dosta o gpu a malo o cpu, samo ako imas muzejski primjerak cpu-a, ovo pada u vodu.
Athlon64 je jaci od xp-a i semprona iste brojcane oznake, ali 8800 gt je puno jaca od 1950pro.
Barem probaj naci jos test te grafe s tim cpu-om.
Evo ti test iz prve ruke : moj komp : CoD 4 - 1280x1024 - sve na najvišim postavkama 50-60 fps sa frapsom, bioshock, nisam siguran bilo je davno ali nije padao ispod 30fps i da sad ne nabrajam sve ostale igre.
Kao što sam već naveo jedina igra gdje sam osjetio pad performansi zbog procesora je krajsis i to sa svim postavkama na (koje su već najveće, ultra high ili tako neš), 20fps pa na više, uz 1152x1024 i to se još moglo igrati ali je zvuk kasnio jedno sekundu možda manje.
Evo ti test iz prve ruke : moj komp : CoD 4 - 1280x1024 - sve na najvišim postavkama 50-60 fps sa frapsom, bioshock, nisam siguran bilo je davno ali nije padao ispod 30fps i da sad ne nabrajam sve ostale igre.
Kao što sam već naveo jedina igra gdje sam osjetio pad performansi zbog procesora je krajsis i to sa svim postavkama na (koje su već najveće, ultra high ili tako neš), 20fps pa na više, uz 1152x1024 i to se još moglo igrati ali je zvuk kasnio jedno sekundu možda manje.
u mene je klokan proc tako da mi je sad 3800+ ustvari.baš da je muzejski primjerak proca nije.koja to igra koristi dvi jezgre???sve su testovi neki na ninja pc konfiguracijama.
ta igra nije optimizirana ni sekunde koliko ja znam zato mu je tako radila.uostalom ne možeš usporedjivat x1950 pro i ovu gt-icu.
Prijatelj ima 4800+ x2 i 8800gts 320mb i 1 gb rama, i muku muči sa bioshockom, kad sejva treba mu jedno 10-ak sec, dok meni ne treba ni 5, naravno tu je stvar u radnoj memoriji.
I da, nema nikakve razlike između 3200+ oc-anog na 2400 i 3800+ na default 2400 jer oboje imaju istu količinu chachea i instrukcija.
Ja ne sumnjam u to da bi bilo brže sa nekim jačim procom, bi sigurno, ali to se uopće ne primječuje u igrama ( osim krajsisa ), jer isto ti je igrati nešto na 30 i na 60 fps-a, nema trzanja i sve normalno radi.
Uglavnom, želim reći da ova grafa s ovim procom radi normalno, tek možda mrvicu slabije od njenog punog potencijala, ali mislim da je to prihvatljivo s obzirom da ne trebaš mjenjati cijeli komp kako bi vrtio neke nove igre.
ta igra nije optimizirana ni sekunde koliko ja znam zato mu je tako radila.uostalom ne možeš usporedjivat x1950 pro i ovu gt-icu.
Koliko sam pročitao tvoj frend je imao semprona.
To je kao celeron - pentium i sempron - athlon 64, to su uvijek verzije procesora koje se stavljaju u neka jeftina uredska računala, dok je athlon u svoje vrijeme bio gaming proc, tako da je razlika između semprona i athlona, dan i noć, kao i kod celerona i pentiuma.
Za igranje igrica najvažnije je imati dovoljno memorije što radne što grafičke, a proc ovisi, kod nekih RTS-a i slično je dosta bitan proc a grafika ne, ali inače su sve te igre dovoljno optimizirane za rad pod svakakvim procesorima za razliku od ....... krajsisa.
Koliko sam pročitao tvoj frend je imao semprona.
Ako kupiš tu karticu a perfomanse kao što neki ovdje sumnjaju ne budu dobre ( što ne bih rekao
gledajuć kakvu sad imaš) uvijek možeš promjeniti ploču i procesor.
Ako pak sad mienjaš ploču i procesor i kupiš grafičku kakva ti bude dostupna za ostatak
novca - onda te ubrzo čeka ponovno promjena grafičke kartice, s time što ćeš tada imati
jednu viška.
Ne znam, ovo prvo mi zvuči racionalnije, razmisli.
Stari,kupi 8800 GT i ne bu ti žal.Procesor je OK.Kupi još radne memorije i sve 5.
Stari uzmi 8800gt i neki bolji hladnjak za proca da ga mozes jos malo dignut ak to ne zelis jos gigu rama i miran si
ej hvala vam svima na savjetima i sugestiji.fora je u tome što ja ne želim potrošiti brdo para na novu ploču,proc i memu da bi se samo igrao na njemu neke nove igre tipa crysis koji je totalno smeće od igre btw.imam 20" monitor pa me zanima u kojim rezama ću se moći igrati na novoj grafi a da imam recimo 45 fps u igrama(ne mislim na najnovije igre).