Dual-Triple-Quadruple Boot :)

poruka: 6
|
čitano: 1.485
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav društvo. Imam jednu dilemu u zadnje vrijeme. Situacija je ovakva.

Imam disk od 250GB na kojeg je najprije stavljen win xp (osnovni os, sa 3 ntfs particije). Nakon toga je isprobana vista na preostalom dijelu diska... No autoru ove teme vista se nije svidjela (Mršti se lol) pa je na istu particiju umjesto viste stavljen ubuntu (8.10).

E, sad je prvi boot ekran koji se pojavljuje onaj od ubuntua (GRUB), na kojem se bira između ubuntua i ostalih os-ova (tak nekak piše). Nakon odabira opcije ostali os-ovi pojavljuje se boot izbornik od win-viste.

Ne smeta me to što taj drugi izbornik pokazuje više nepostojeću vistu.

Ono što me zanima je što će se dogoditi ako napravim resize neke od win particija i tamo stavim WIN7.

Konkretno, što će se dogoditi sa boot izbornicima: dal će win7 "prekriti" GRUB ili će se smjestiti "iza" onog izbora ostalih os-ova u GRUB-u...

Nadam se da nisam previše razvukao priču... (ako ima nejasnoća recite pa ću pokušati objasniti)

Hvala unaprijed na konstruktivnim odgovorima :D

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Anyone?? Neodlučan

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

vjrojatno bi win 7 bio os koji bi imao izbornik a ne ubuntu. tu se radi o redosljedu instalacije. a nikako nemoj resizat particije ako su na njima winovi jer će ti to napravit puno problema.

Kažu da škola nije zatvor, a mi ni krivi ni dužni dobili 12 godina. Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje! |^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^| || |...NOOB TRUCK..........| ||'|";,__ |_..._..._______===|=||_|__|..., ] "(@)'(@)"""''"**|(@)(@)*****''(@)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Dual-Triple-Quadruple Boot :)
Matatata krele od zanata kaže...

vjrojatno bi win 7 bio os koji bi imao izbornik a ne ubuntu. tu se radi o redosljedu instalacije. a nikako nemoj resizat particije ako su na njima winovi jer će ti to napravit puno problema.

Dobro, ovo za resize particije vjerojatno ni neću raditi, nego me primarno zanimalo za boot izbornik. Hvala na odgovoru.
16 godina
neaktivan
RE: Dual-Triple-Quadruple Boot :)

Znam da moji prijedlozi zvuče malo brutalno, al kak bi bilo da sve srušiš pa nanovo instaliraš? Mislim, već ti je nered pri samom bootanju, a sad da još instaliraš Win7 na to sve izgubio bi se pri bootanju. Ne znam kakvo ti je stanje u samim OS-evima, ali ja bi to na tvom mjestu napravio backup važnih podataka, sve formatirao i onda instalirao ovim redom:

Windows XP

Windows 7
Ubuntu

A ako ne tako, onda se prvo informiraj o repairu GRUBa prije nego instaliraš Win7.

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
neaktivan

Ma da šta će... Imaš na particiji od tog Win7 fajl boot.ini otvori ga i izbriši liniju sa vistom

I da, uvijek nastoj instalirat linux poslije windowsa jer ćw windowsi uzeti disk za sebe, tj prebrisat će MBR. To je lako riješit al eto nepotrebana gnjavaža

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.3.2009 11:52 (Ammon).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice